GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mostar - orasul unde oamenii vor sa traiasca impreuna
De mic copil stiam de echipa de fotbal Velez Mostar, invatasem despre podul de piatra din sec XVI, unic pentru multa vreme in Europa dar nu pot sa spun ca eram foarte capacitat. Un declic a venit prin 92 cand am vazut la stiri cum podul Stari Most, monument UNESCO, a fost bombardat si distrus. De ce? Din greseala? Nu, a fost lovit intentionat cu 33 de ogive, din considerente culturale, sa se distruga un simbol al conlucrarii intre natii, intre oameni. Este ca si cum Coloana Infinita ar fi distrusa de... of, nici nu pot da exemple. Acest declic a ramas si, avand ocazia in aprilie 2017, am vizitati Mostar-ul. Va propun cateva consideratii, si istorice si turistice.
Mostar - scurta istorie. Orasul a fost dintotdeauna un targ de marfuri cosmopolit, un loc unde s-au tot adunat drumuri comerciale, care a facilitat intalnirea dintre oameni, idei, culturi, obiceiuri. Raul Neretva este aproape de dimensiunea Siretului, dificil de trecut cu caravanele, asa ca cele doua stanci apropiate au atras calatorii din vremuri vechi. Negustorii ragusani [Dubrovnik-ul de azi] aduceau marfuri maritime si preluau produse de la munte. Pe scurt, cei din zona erau bogati din taxe si din participarea la comert, depozite, transport, s. a... In sec XV otomanii vor cuceri orasul, pe care il vor administra 410 de ani, 1468-1878, pana la preluarea lui de catre habsburgi. Datorita bunelor relatii cu ragusanii, otomanii dezvolta orasul si mai mult, il sistematizeaza. Amintesc pe scurt istoria tanarului arhitect care a primit sarcina de la Suleiman Magnificul sa construiasca podul (pana la el oamenii treceau pe un pod pe lanturi - un fel de montaigne rousse actual) si care a creat aceasta capodopera (podul este in arcada destul de mare dar si torsionata, axa celor doua stanci nefiind perpendiculara pe rau), pregatindu-si totodata si mormantul si, de frica, fugind de la inaugurare :). Sultanul l-a gasit si l-a... premiat.
Mostar - istorie recenta. In 1992 paramilitari croati, musulmani si sarbi au distrus cumulat podul, 12 din 14 moschei, catedralele catolica si ortodoxa, o suma de biserici. Tot orasul era o ruina, vezi foto. I-am pus la comun deoarece nu facem aici acuze. Parea ca universul de armonie al convietuirii multiseculare a culturilor, religiilor, oamenilor a luat sfarsit. Totusi, miracolul s-a produs, oamenii au ramas, localnicii arata azi iarasi veseli, unele rani poate s-au vindecat insa ni le arata noua, trecatorilor, nu cu mandrie dar spre luare aminte, sa nu facem la fel. Din acest motiv orasul este un monument viu pentru mine, o pasare Phoenix a convietuirii.
Mostar - bucataria. Mi-am intreabt copiii dupa excursie, unde v-a placut cel mai mult? La Mostar. De ce? Pai... bazarul colorat dar totusi relaxat, pai peisajele, podul, picturile, brelocurile cu gloante, pai ce-am mancat... Am gustat din tot ce aveau: mici cu ceapa (precum ati mai citit, nu exista mustar la Mostar :)), plescavita, carnati picanti, mici pe bat, friganele, lipii. Au un alt gust, special, aparte, de acolo. Si preturile sunt excelente, mai mici decat la noi :).
Suveniruri si preturi. Un tablou simplu, in acuarela, cu podul, handmade, 15 euro cerut, 10 euro luat :). Cani cu Mostar, 2,5 eur, brelocuri 1 eur, nelipsitii magneti 1-2 eur, esarfe din matase 4-5 eur, cashmir 10 eur, pashmir (lana de capra) 4 -5 eur. Culori vii, foarte foarte frumoase, suvenirurile ideale. Se poate negocia usor, comerciantii stiu engleza. Noi am apreciat dulceata de smochine, putin diferita fata de cea din Grecia, 7,5 KM (BAM), moneda bosniaca, echivalentul a 3,3 eur. 1 KM (konvertible marka - Bosnia fiind singura tara unde exista "marci" in circulatie) este aprox 2,32 ron. 2 KM = 1 eur aprox. 1 l benzina = 1,94 KM, 1 euro.
In concluzie, ne-au placut podul Stari Most, mancarea, peisajele, atmosfera de bazar, micile cumparaturi excentrice dar in special dorinta oamenilor de trai iarasi normal. Sunt mici santiere peste tot, locanicii reconstruiesc un oras, o lume, o promisiune, o viziune, viata.
Trimis de Radix7 in 29.04.17 11:19:52
- A fost prima sa vizită/vacanță în BOSNIA-HERZEGOVINA
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Radix7: Un superbonus acordat cu mare placer. a de obicei, zgarcit cu pozele, insa cele puse foarte frumoase.
Frumoasa si povestea prinsa in articol, felicitari, votat cu placere.
"orasul unde oamenii vor sa traiasca impreuna" dar din pacate doar cu ai lor... Practic linia frontului din timpul razboiului, Bulevardul, inca desparte vestul croat de estul bosniak iar sarbii aproape ca au disparut din oras. In timp ce oamenii sufera in saracie, ai lor politicieni au grija sa isi puna piedici unii altora, o situatie care a facut imposibila organizarea alegerilor locale in oras (ultimele fiind tinute in 2008).
@Krisko: Da, intr-adevar, am auzit ca nu prea mai sunt sarbi in zona dar se pare ca niciodata nu au fost multi, majoritari sau pe-aproape. Acel bulevard care desparte estul de vest cum spui, l-am parcurs si nu am observat nimic deosebit. Cartiere "oarecum etnice" au fost dintotdeuna in Mostar si nu numai ele nu sunt rezultatul razboiului ci al negotului din vechime.
Ce am vazut noi au fost oameni normali, lucrand domol dar lucrand, fie ca erau bosniaci (fiind musulmani au unele elemente de identificare specifice) sau nu. Am bus benzina si din 6-7 lucratori nu cred ca toti erau croati ori de alt neam. Am intrat in banca si isi vorbeau cu "haide, haide, merci! " (suna la fel si in romana nu?), am intrat in magazine si am primit discount, am intrat si nu am primit . Probabil ca stii multe din ce a fost acolo insa dupa un asemenea razboi (si sunt subiectiv, caci eram atunci de varsta martirilor lor) orasul mi se pare acum normal, dupa un efort incredibil de uitare, toleranta si reconciliere. Ma uit la poza cu Mostarul distrus si revad si ce este azi, din nou, un loc unde oamenii vor sa traiasca impreuna. Este nevoie de rabdare, ranile lor se vindeca poate in generatii.
Multumesc pentru ecoul tau, imi reofera sansa sa spun ca Mostarul este o Europa intreaga, multietnica, comerciala, culturala, cosmopolita, victima in timp a nenumarate conflicte, cu cicatrici mari dar privind spre viitor. Daca ei nu au invatat din lectia nationalismului orb atunci nici noi ceilalati nu vom invata.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2019 MOSTAR orasul renascut dupa razboi... In vizita cu 10 motociclisti — scris în 25.07.19 de Bascone din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- May.2014 Mostar — scris în 08.08.15 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- May.2014 Mostar - orasul care merge inainte! — scris în 08.06.14 de luci63 din BABADAG - RECOMANDĂ
- Apr.2014 Mostar - un oras unde istoria se scrie inca... — scris în 22.04.14 de Gabi Georgeta din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Mostar — scris în 04.01.13 de Bula din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Mostar, orașul renăscut din propria cenușă — scris în 02.08.16 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Mostar — scris în 18.07.12 de anca.bucur din BUCURESTI - RECOMANDĂ