GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mostar - orasul vechiului pod de pe raul Neredva
Daca ajungi in Mostar, ramâi veşnic îndrăgostit de acesta. Eu asta am păţit de cum am păşit in vechiul oras. Acest loc este plin de încărcătura spirituala si religioasa, unde estul se întâlneşte cu vestul si unde religia islamică se întâlneşte cu creştinismul
Se ştie că Mostar este capitala informală a Herţegovinei si este simbolizat de podul Stari Most. Podul a fost construit in 1566 la ordinul sultanului Suleiman pentru a lega imperiul otoman de oraşele din vest. Podul are o lungime de 30 m, iar turnurile se înalţă la 24 m deasupra râului Neretva. Arcul podului are o înălţime de 12 m si susţine o sosea lata de 4 m. La data intrării in funcţiune, era cel mai lung pod din lume cu un singur arc.
Podul a fost distrus in noiembrie 1993 de artileria croata, in timpul războiului civil care a cuprins Iugoslavia, in 1991. In acel an, croaţii au bombardat secţiunea musulmana, încercând sa obţină controlul asupra Mostarului si al altor zone pe care ar fi vrut sa le înglobeze in Croaţia Mare. Asta cu toate ca, înainte cu un an, croaţii si bosniacii musulmani luptaseră împreună împotriva sârbilor. O istorie complicata, oglindita in apele de smarald ale râului Neretva, ce separa oraşul in doua.
Distrugerea Podului Vechi oglindeşte lipsa de sens şi vărsarea inutila de sânge provocata de războiul civil. Reconstrucţia podului s-a făcut cu ajutor de la UNESCO si a fost redeschis traficului in 2004. Poţi vedea toate aceste evenimente pe dvd-uri prezentate în public, sau prin cărţile ce se vând prin Mostar.
Inima Mostarului este reprezentată de oraşul vechi situat în jurul podului, de o parte si de alta a râului Neretva. În oraşul vechi, turnurile minaretelor si bisericilor se înalţă printre numeroasele clădiri din epoca otomana sau austro-ungara care s-au menţinut in stare aproape perfecta. Străduţe pietruite şerpuiesc înguste printre aceste clădiri. De o parte şi de alta, la parterul vechilor case, mici cafenele, restaurante, magazine de suveniruri, magazine cu produse de artizanat, mici ateliere te îndeamnă să te opreşti măcar pentru o clipă pentru a admira produsele oferite. În apropierea podului se afla vechiul bazar turcesc, ce funcţionează încă din secolul XVIII. De aici poţi achiziţiona aproape tot ce iţi doreşti. Sunt multe bijuterii lucrate manual, viu colorate si la preturi accesibile, tablouri, haine musulmane, dulciuri făcute după reţete tradiţionale, magneţi si vederi cu oraşul, si multe alte suveniruri cu care sa pleci acasă şi care să iţi amintească de aceste meleaguri. De un pitoresc aparte este zona Kujundziluk sau zona meşteşugarilor de obiecte din alamă. Aici tradiţia nu a murit, numeroşi meşteri populari confecţionând sub privirile turiştilor diverse obiecte din alamă toate purtând amprenta stilului otoman.
Oraşul este frumos şi la fel de animat atât ziua, cât şi noaptea. Numeroase restaurante cu terase suspendate de o parte si de alta a râului Neretva iţi oferă o vedere superba cu podul Stari Most. La aceste terase ajungi de obicei condus de către o fată ce te preia de pe străduţa principală şi te poartă printr-un labirint de alei, pasaje prin care urci şi cobori, treci prin alte restaurante şi într-un final ajungi la destinaţie. Restaurantele sunt în general afaceri de familie, sunt foarte apropiate între ele încât nu îţi dai seama cu exactitate unde încep şi unde se termină. Sunt restaurante mai mari sau foarte mici cu 3-4 mese, dar toate au ceva în comun: priveliştea superbă pe care o oferă râul Neredva şi podul vechi. Poţi servi o cafea dimineaţa dar parcă e mult mai fermecător să iei o cină seara. Luminile ce răzbat de la localurile de pe celălalt mal, zgomotul mut al râului şi podul vechi luminat feeric ce tronează peste râu creează o atmosferă de vis. De la o astfel de terasă podul se vede cel mai bine. Ca meniu, daca eşti mai conservator din fire poţi alege sa serveşti o pizza, dar daca vrei sa simţi gustul Bosniei încearcă mâncarea specifică bosniacă. Vă recomand cu căldură „cevapcici”. Conţine carne de miel tocata, bine condimentata, făcută ca si micii noştri, doar ca nu are usturoi, aranjata apetisant intr-o jumătate de turtă, asezonata cu cartofi prăjiţi, ceapă si un sos specific. Aşa că te sfătuiesc să serveşti masa la o terasa situata deasupra râului Neretva, bucurându-ţi sufletul cu podul Stari Most situat in dreapta si oraşul vechi ce se întinde in faţa ta cu clădirile ce respira istorie. O masă pentru două persoane cu tot cu băutură costă aproximativ 20 euro. O bere costă aproximativ 2 euro.
Noaptea, Mostarul este îmbrăcat in straie de sărbătoare, străzile sunt pline de oameni, muzica răsună de la terase sau cluburi. Cel mai celebru club este Ali Baba a cărui încăperi sunt săpate în stâncă.
In Mostar nu ai cum să te plictiseşti. Poţi îmbina foarte bine excursiile pe dealurile ce împrejmuiesc oraşul cu raftingul în râurile din zonă. Pentru cei curajoşi podul poate fi o provocare. Te îndeamnă să încerci o săritura in apele râului, in fata ochilor curioşi ai turiştilor si al aparatelor pregătite special pentru o fotografie. Unii localnici, pentru câţiva euro oferiţi de turiştii cu dare de mână se încumetă să plonjeze în apele râului. Pentru cei mai putini curajoşi o mică plajă îţi oferă posibilitatea să te bronzezi sau să te răcoreşti în apele de smarald ale Neredvei.
O copie miniaturală a podului de pe râul Neredva, podul de pe râul Radobolja (un mic afluent al Neredvei) păstrează acelaşi farmec.
Nu foarte departe de Mostar se afla cascada Kravice care iţi taie răsuflarea când o vezi, izvorul râului Buna si de ce nu si Medugorje, locul unde se spune ca fecioara Maria s-a arătat unor pelerini. Daca vreţi sa vizitaţi acest oraş, puteţi sa va opriţi sa vizitaţi şi lăcaşele de cult, care sunt destul de numeroase in Mostar, ca de exemplu moscheea Koski Mehmed construita in anul 1617, Biserica Franciscană înfiinţată tot in 1617, Moscheea Karadzozbegova, veche şi noua biserică ortodoxă. De asemenea Casa Turcească este un monument arhitectural interesant. Situat pe partea dreaptă a râului Neretva, Cimitirul Mausoleu al Partizanilor este un monument dedicat celor care s-au jertfit în lupta antifascistă din timpul celui de al doilea război mondial.
Daca ajungi in Mostar să nu pierzi ocazia de a vizita clădirile bombardate sau ciuruite de gloanţe în timpul războiului, de fapt ceea ce a mai rămas din ele, si de ce nu sa meditezi la ororile produse de acesta.
Ne-am cazat la Motel Demadino (adresa: Muje Bjelavca 5, coordonate GPS 43,3363N; 17,8116E), situat chiar în oraşul vechi. Pentru informare poţi vizita adresa click aici. O camera dubla costa pe noapte 48 euro cu mic dejun suedez inclus si taxa de turist inclusa. Este bine ca plata se poate face si cu card bancar. Meniul nu este foarte bogat: cereale cu lapte, unt cu dulceaţa, caşcaval, şuncă presată, ceai si suc. Poţi servi si cafea daca doreşti, servita de o angajata a motelului. Personalul vorbeşte bine limba engleză, este amabil şi dornic să te ajute dacă întâmpini o problemă.
Motelul dispune de parcare proprie. Internet wireless este disponibil gratuit în spaţiile comune ale hotelului. Animalele de companie sunt acceptate, fără nici o taxa suplimentara. Camera este spaţioasă si iţi pune la dispoziţie frigider, plita electrica, chiuveta si tot ce ai nevoie pentru ca şederea ta la motel sa fie cat mai confortabilă.
Moneda naţională este Marca Convertibilă (KM) 1 EUR = 2 KM. Localnicii folosesc ambele valute, putând plăti atât cu euro cât şi cu mărci sau cu ambele o dată. Cred că din acest motiv nu am văzut case de schimb valutar, în schimb există câteva bancomate de unde poţi procura moneda naţională. Peste tot te poţi înţelege cu uşurinţă în engleză, germană, italiană şi probabil şi rusă. Găseşti cu uşurinţă să închiriezi camere de la localnici. Nu am fost curios însă să văd cât costă.
Trimis de marius.covaci in 01.09.10 23:13:13
- A fost prima sa vizită/vacanță în BOSNIA-HERZEGOVINA
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marius.covaci); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Maxime felicitari pt acest review!
Banuiesc ca dpdv al "sigurantei" turistice nu sunt probleme?
Acum ceva timp am vazut pe un program gen Discovery un reportaj despre reconstructia podului din Mostar.
Interesantă descrierea, pentru acest review primești o "amendă" de 400 de puncte.
Nu mai sunt de multa vreme probleme cu libera circulatie in Bosnia; sa circuli noaptea prin Sarajevo sau Mostar este mai ,,safe" decat prin unele cartiere bucurestene...
Captivante aceste randuri, sper sa placa si melodia atasata!
Review foarte bun atat impresii cat si putina istorie.
Ma bucur ca v-ati distrat si ati vazut lucruri frumoase.
superb review... ador modul in care natura incununa anxietatea efemera a orasului...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2019 MOSTAR orasul renascut dupa razboi... In vizita cu 10 motociclisti — scris în 25.07.19 de Bascone din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Mostar - orasul unde oamenii vor sa traiasca impreuna — scris în 29.04.17 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- May.2014 Mostar — scris în 08.08.15 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- May.2014 Mostar - orasul care merge inainte! — scris în 08.06.14 de luci63 din BABADAG - RECOMANDĂ
- Apr.2014 Mostar - un oras unde istoria se scrie inca... — scris în 22.04.14 de Gabi Georgeta din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Mostar — scris în 04.01.13 de Bula din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Mostar, orașul renăscut din propria cenușă — scris în 02.08.16 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ