ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ţăndărei [IL]
ÎNSCRIS: 17.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 5 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Piata Scala - Milano

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Aflat in centrul orasului Milano, nu sti cum sa ti imparti atentia! Ce sa vizitezi mai intai? Dupa ce vizitezi Domul, Piata Domului si Galeriile Vittorio Emanuele, iesind din galerii, in fata (in sensul intrarii dinspre Dom) dai in Piata Scala. Construita 1960, Piata Scala, este o piata pietonala, unde stapan este Leonardo da Vinci cu elevii sai (lucrare a sculptorului Pietro Magni din anul 1872) si porumbeii.

    In piata, pe partea stanga se gaseste Teatrul Scala care gazduieste Opera din Milano si Muzeul Scala. Muzeul Scala prezinta publicului documente despre istoria teatrului, costume, statui, obiecte si picturi. Vis- a –vis de Opera se afla Palatul Marino (cea mai veche constructie din piata, opera lui Galeazzo Alessi-1563) si Cladirea Bancii Comerciale Italiene (partea de N-E). Pe partea de S-V a pietei se afla Galeria V. Emanuele si Palatul Beltrami. Beltrami este arhitectul propriului sau palat, al B. C. I. si al fatadei Palatului Marino. Opera Scala, renumita casa de opera din lume, a fost construita pe locatia unei biserici”Santa Maria della Scala” de unde ii vine si numele. Cladirea Operei are ca arhitect pe Giuseppe Piermarini. Aici s a sustinut primul spectacol in anul 1778. In centrul pietei se gaseste si muzeu de arta italiana dedicat secolelor al XIX lea si al XII lea cu lucrari ale artistilor cu preponderenta lombarzi: Antonio Canova Umberto Boccioni, Boldini Giovanni, Previati Gaetano, Boldini Giovanni, Previati Gaetano, Alberto Burri, Lucio Fontana, Emilio Vedova.

    Teatrul Scala

    Teatrul si a luat numele de la biserica pe locatia careia se afla, Santa Maria della Scala. Constructia teatrului s a desfasurat pe durata a doi ani, 1776-1778, dupa planurile arhitectului Giuseppe Piermarini Foligno, la comanda imparatesei Austriei, Maria Tereza. Teatrul a fost primul care a gazduit reprezentatiile cu Norma de Bellini, Otello si Falstaff de Verdi, La Gioconda de Ponchielli, Mefistofele Boito si Turandot de Puccini.

    Au avut succes la Scala Domenico Cimarosa, Giovanni Paisiello, Nicola Antonio Zingarelli, Luigi Cherubini, Ferdinand Paër, Johann Simon Mayr, Gioachino Rossini, Giacomo Meyerbeer. In anul 1839, Giuseppe Verdi-a facut debutul la La Scala cu Oberto, Conte di San Bonifacio. Dupa eliberarea Italiei de austrieci (1859), activitatea teatrului Scala a fost reluată cu Lucia di Lammermoor. Din anul 1883 Scala este iluminata electric.

    Intre 1894 – 1897 pescena teatrului Scala s au montat lucrari ale compozitorilor francezi: Charles Gounod, Fromental Halevy, Daniel Auber, Hector Berlioz, Georges Bizet, Jules Massenet, Camille Saint-Saëns) si ale Scolii Realiste Italiene: Pietro Mascagni, Ruggero Leoncavallo, Umberto Giordano. Un real suscces au avut lucrarile lui Wagner, care inaugurau sezonul de opera din acei ani. In anul 1898, directia artistica a teatrului ii revine lui Arturo Toscanini. Au acaparat scena Scala, Mascagni, Franchetti, Boito.

    Pe scena teatrului au stralucit cantareti, regizori, dirijori si designeri de renume. Dupa razboi, in anul 1948 Maria Callas si Renata Thebaldi au electrizat publicul de la Scala, creand o adevarata magie. De alungul timpului treatrul a suferit extinderi si renovari si modernizari. succesive. Ultima renovare a teatrului a fost in anul 2002 si a durat pana in 2004. Teatrul are azi 2800 de locuri, patru randuri de cusete si doua galerii.

    Monumentul lui Leonardo da Vinci si al discipolilor sai

    In viata sa, Leonardo da Vinci (1542- 1519), geniu polivalent, care a intruchipat idealurile Renasterii, a avut doua perioade se sedere in Milano: 1482-1499 si1506-1511. Este stiut faptul ca da Vinci s a nascut in Florenta si a trait in mai multe orase ale Italiei.

    In cinstea sa, in Piata Scala din Milano, a fost inaltat un monument in anul 1872, opera sculptorului Pietro Magni. Geniu rarisim, Leonardo da Vinci, este prezentat pe un piedestal la poalele caruia strajuiesc patru dintre studentii favoriti ai artistului, prin care sculptorul descrie patru dintre domeniile in care a excelat Leonardo da

    Vinci: arhitectura, ingineria, pictura, sculptura. Din prima prioada a sederii in Milano, leonardo da Vinci a pictat ‚Cina cea de taina” in sala de mese a bisericii”Santa Maria delle Grazie. Alaturi de aceasta pictura, ’Mona Lisa”, aflata in Muzeul Luvru din Paris sunt cele mai impozante picturi ale Renasterii. Ingeniozitatea lui mecanica l a situat cu mult inaintea vremurilor traite de el. Milano l a atras mai mult decat Florenta, ducele Sforza Lodovico l a ispitit cu proiectele sale pe artist, incat acesta a ramas aici pentru 17 ani, in calitate de pictor si inginer. Pe parcursul acestor ani a organizat baluri, a sculptat si a pictat, a fost consilier pe probleme militare, fortificatii si arhitectura si inginer in domeniul hidraulic si mecanic. In aceasta perioada realizeaza si pictura”Fecioara intre stanci” si decoreaza tavanul Sala delle Asse a castelului Sforzesco. In Milano Leonardo da Vinci a avut un atelier, unde artistul a adunat pe langa el ucenici si studenti ca: Francesco Napoletano, Andrea Solari, Marco d’Oggiono, Andrea Salai, Giovanni Antonio Boltraffio, Ambrogio de Predis, Bernardino de’ Conti. Dupa moartea lui Sforza, Leonardo da Vinci paraseste Milano.

    Carol d’Amboise va cere lui Leonardo ds Vinci sa se intoarca in Milano in anul 1506. Artistul il va consilia in probleme de arhitectura si hidrotehnica (canalul Adda, care leaga Milano de Lacul Como). In atelierul maestrului apar studenti noi ca Cesare da Sesto, Giampetrino, Bernardino Luini si junele nobil Francesco Melzi. In aceasta perioada artistul picteaza putin, abandoneaza un alt proiect sculptural (statuia ecvestra a lui Sforza a avut parte de acelasi tratament), in schimb isi adanceste studiile de anatomie. Tot din aceasta perioada dateaza si manuscrise cu studii de optica, mecanica, geologie, matematica, botanica. Aici, in aceasta piata poti petrece ceva timp (uitand de timp), admirand monumentul marelui artist.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de ile57b in 06.08.13 16:08:03
    Validat / Publicat: 06.08.13 17:25:24
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Venetia, Roma, Napoli, Firenze, Pisa, Livorno, Cecina, Bibbona

    VIZUALIZĂRI: 3746 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Monumenulul lui Leonardo-vedere de ansamblu
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3600 PMA (din 4 voturi)

    ECOURI la acest articol

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Milano:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060439109802246 sec
    ecranul dvs: 1 x 1