GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Jurnal de calatorie: America de Sud – Episodul 10
M-asteptam sa ma uit pe pereti toata noaptea din-naintea vizitei de la Machu Picchu. Aiurea! Eram atat de obositi dupa ziua precedenta incat am dormit fara vise. E adevarat ca m-am trezit la 4.25, cu cinci minute inainte sa cante cocosul de la telefon. “ Alo… Doamna… Hai ca n-am auzit telefonul cand a sunat si deja e noua si un sfert! ”.
Stimati domni, ati incercat vreodata chestia asta? Stiti cum functioneaza? La revedere machiaje, la revedere stat treij’ de minute in fata oglinzii. In zece minute eram la micul dejun. Si ce daca se prinde dupa aia? Inapoi in pat sau la oglinda tot nu se mai duce :).
Asa ca la 5.15 ieseam din hostel.
Ups! Picura. Am ajuns in cateva minute la statia de autobuz. Autobuzele incep sa circule de la 5.30 si deja era coada de peste 5-600 de metri. La chioscul unde se vindeau bilete pentru autobuz erau 50-60 de persoane. Bine ca le luasem cu o seara mai-naite. Stand la coada ne-am mai linistit cu ploaia. Cunoscatorii, cei care chiar mai fusesera pe-acolo si ghizii grupurilor explicau celorlalti ca de fapt e condens, ca Aguas Calientes e ca-ntro galeata, sunt munti de jur-imprejur si de-aia se formeaza condens. Asa sa-i ramana numele, mi-am zis in gand dar parca tot mi-era teama. Ma incurajam singur … poa’sa ninga, poa’sa ploua, mie mi se rupe… aaaaa, pardon, eu mi-am luat caciula noua.
N-am numarat, dar cred ca sunt peste douazeci de autobuze care fac cursa Aguas Calientes – Machu Picchu si retur. Un autobuz are vreo 30 de locuri, asa ca intr-o jumatate de ora ne-am imbarcat. Si a durat atat pentru ca te verifica la sange. Biletele si pasapoartele. Turist cu turist. Se stampileaza biletul, se uita nenea in pasaport si la tine de cateva ori, ca deh, e semi-intuneric si de-abia dupa aia te urci. Sunt vreo opt kilometri pana la intrarea in sit, drumul a fost botezat Carretera Hiram Bingham si vreo sapte kilometri sunt numai serpentine. Merg baietii aia cu autobuzele de zici ca sunt loviti de streche, dar cred ca pot face drumul si cu ochii inchisi. Ne-am intalnit cu vreo cateva autobuze care deja se intorceau si-am zis… gata pan-aici ne-a fost. Trec unul pe langa altul la milimetru, dar totul merge struna.
Cand am ajuns sus… nu mai ploua, nu mai picura, dar era o pacla nesuferita si de jos din vale veneau valatuci de ceata. Dar era abia sase jumatate si era suficient timp sa se insenineze.
Inainte sa intri in sit e bine sa mai mergi odata la toaleta. Odata intrat inauntru … la revedere. Ori ai pampers pe tine, ori te-ntorci la intrarea in sit. Poti iesi si reintra de trei ori. E valabil si pentru foame/sete. Scrie pe-acolo ca n-ai voie cu mancare in bagaj, ca n-ai voie cu sticle de plastic, bla-bla-bla. Eu n-am vazut niciun control la bagaje. E adevarat ca nici n-am vazut pe nimeni cu bagaje voluminoase. Luasem la noi niste sandvisuri si vreo patru sticle cu apa, de-astea de jumatate de litru. Insa va spun sincer ca de mancat, n-am mancat inauntru. Nu mi-a trebuit desi am stat vreo sapte ore acolo. Am mancat de-abia la iesire, cat am stat la coada pentru autobuzul retur.
Fara nici o surpriza vis-à-vis de biletele rezervate din februarie si tiparite pur si simplu la o imprimanta in Romania, am intrat. Dupa cateva minute de mers printr-o padure primul lucru pe care l-am vazut a fost Wayna Picchu, vestitul munte care se vede in orice pliant de prezentare pentru Machu Picchu. Se poate urca pana sus pentru o panorama superba asupra vechiului oras al incasilor, insa pentru asta trebuie rezervate biletele cu mult timp inainte. Este permisa urcarea doar pentru 400 de persoane pe zi, in doua serii de cate 200 de la ora 7 dimineata si de la ora 10. Desi erau locuri disponibile cand am cumparat biletele nu am optat pentru aceasta ascensiune. Cu parere de rau a trebuit sa ne vedem lungul nasului si sa recunoastem ca nu mai avem resursele fizice pentru astfel de experiente.
Apoi au aparut depozitele de cereale, locul unde odinioara locuitorii orasului pastrau atat produsele cultivate de ei pe terasele sapate in munte cat si produsele pe care le primeau ca ofrande de la pelerinii ce veneau in Orasul Sfant. Cu emotie am strabatut ultimii metri pana la depozitele de cereale, iar cand am ajuns acolo … aveam deja pulsul peste 100 si-mi cam tremurau “planetarele”.
M-am asezat in poponet si ma uitam. Cred ca era un amestec de intrebari si senzatii in mintea mea. Oare chiar sunt aici? Bai neica, iti dai seama c-ai ajuns aici? Nu, nu te mai uiti la poze, esti aici, char esti la Machu Picchu. Nu stiu, poate sunt eu prea impresionabil, poate ma implic emotional prea mult, insa faptul ca mi-am implinit un vis vechi de-o viata, m-a coplesit pe moment. Cateva minute n-am zis nimic, doar priveam. Toata lumea fotografia in jurul meu, eu cred ca nici nu constientizam ca am aparatul la gat. Dar sunt dotat din nastere cu un mephisto micut ce ma insoteste pretutindeni si care nu ma lasa prea mult in pace. “Zoe fi barbata! “. Scoala-n coarnele mele de-acolo si da-i drumul la treaba, ca doar nu-ti faci viza de flotant aici.
Am fotografiat, am filmat, n-am numarat pozele, dar cred ca sunt peste 50 doar acolo. Apoi am luat-o la deal. Planul nostru era sa urcam la Intipunku (Poarta Soarelui) la prima ora, sa vedem intregul sit de-acolo de sus inainte sa ajunga marea masa a turistilor. Situl se umple dupa ora 10, atunci cand ajung turistii ce vin direct de la Cusco, in excursia de o zi. Pe acest drum, la un moment dat se afla si bifurcatia de unde se poate urca pe Machu Picchu Mountain, practic cel mai greu traseu in zona. Pentru acest traseu exista un alt tip de bilet combinat. Fiindca am amintit de bilete… ele sunt trei: bilet doar pentru Machu Pucchu, bilet combinat Machu Picchu si Wayna Picchu si bilet combinat Machu Picchu si Machu Picchu Mountain. Urcusul nu este foarte accentuat, insa nu sunt deloc portiuni drepte, unde sa-ti mai poti trage sufletul din mers. Esti inconjurat de vegetatie bogata si pe alocuri gasesti un fel de luminisuri de unde la un moment dat incepe sa se vada platoul cu ruinele sale superbe.
Din pacate ceata venita din vale urca odata cu noi. Trecusem de jumatatea drumului cand am inceput sa ne intalnim cu turisti care deja coborau de la Poarta Soarelui si am inteles ca nu prea se vede nimic de-acolo. Pe de alta parte stiam ca vremea e schimbatoare si ca se poate insenina oricand. Dar daca nu se va insenina? Cu parere de rau am decis ca e mai bine sa ne conservam energia si am renuntat sa mai urcam. Ziua urma sa fie lunga, sutele de trepte urcate cu o zi inainte la Ollantaytambo inca se resimteau, asa ca, urcarea asta o lasam pe data viitoare :).
Am coborat si am luat situl la picior. Pentru fluidizare, exista un singur sens de vizitare. Daca incerci sa te abati de la traseu, imediat esti trimis in sirul indian de catre un ranger vigilent. N-am avut ghid. Si aici poti lua un ghid la intrare, insa pe langa faptul ca pretul este destul de mare (30 de dolari de persoana), turul cu ghid dureaza trei ore si eu zic ca te cam alearga. Daca vrei sa vezi pe indelete, sa stai sa faci fotografii in tihna, sa te mai si odihnesti putin, trei ore nu sunt suficiente. Insa sunt foarte multe grupuri cu ghid si vrei, nu vrei mai auzi explicatii.
N-am sa va povestesc acum despre fiecare piatra in parte. Sincer, ar trebui sa apelez la prietenii gugal si uichi si nu vad rostul. Insa nu ne-a scapat nimic. Templul celor trei ferestre, Templul Condorului, incaperile regale, Templul Soarelui, am trecut pe langa toate, am admirat perfectiunea imbinarii pietrelor, am ascultat ceva explicatii date de ghizi grupurilor cu care erau. La un moment dat am auzit si o teorie conform careia ar exista si incaperi subterane, care sunt inca cercetate si nu sunt deschise publicului.
Mi-e greu sa vorbesc despre Machu Picchu. Machu Picchu trebuie vazut, trebuie simtit, trebuie “respirat”. O sa incerc sa incarc cat mai multe poze, poate ele pot vorbi mai mult si mai frumos decat mine.
La capatul nord-vestic al sitului este poarta de acces pentru cei ce urca pe Wayna Picchu. Aici am stat iar ceva timp sa ne mai tragem sufletul putin si ne uitam spre varful celebrului munte. Se vedeau mici, mici, ca niste furnicute siluete rosii, albastre, verzi care mergeau spre varf. M-a incercat putin invidia si regretul ca n-am putut veni aici mai in tinerete, atunci cand puteam urca fara probleme pe munte.
Timpul trece (in fapt noi trecem prin timp) implacabil si dupa aproape sapte ore am ajuns de unde am plecat, la depozitele de cereale. O ultima privire, o ultima fotografie, o ultima imbratisare stiti voi cui si am iesit.
Dupa atata emotie era cazul sa revenim cu picioarele pe pamant. Primul drum… la… toaleta . Coadaaaaa, ca pe vremea lui Ceasca la carne. Apoi, iar un kilometru de coada la autobuzul care coboara in Aguas Calientes. Am ajuns in micul orasel, am mancat la acelasi restaurant la care mancasem si cu o seara inainte, de data aceasta fara surprize la nota de plata :). Apoi ne-am mai plimbat putin pana la ora la care trebuia sa ne intoarcem cu trenul la Ollantaytambo. A tras trenul la peron, am stat frumusel la coada sa ne urcam in vagon (se controleaza biletele si pasapoartele) si cand sa ne urcam… “Houston, we have a problem “. Insotitoarea de vagon ne-a tras intr-o parte si ne-a spus ca a urcat inaintea noastra un cuplu care avea aceleasi locuri ca noi. Da prin statie, stam vreo doua minute si vine o gagica … Arnold Schwarzenneger in varianta feminina… follow me please.
– Mama, io nu ma cert cu asta nici daca ma duce la vagonul de bagaje.
– Sa vezi ca ne duce la locomotiva … zice Doamna :)
Ajungem la primul vagon si tot nu ne oprim. Incepusem sa cred si eu c-o sa mergem cu locomotiva, cand se opreste la prima usa de la primul vagon. Please Lady, please Sir, sorry for our mistake, have a nice trip. Urcam si ce sa vezi… ne intampina insotitoarea cu sampanie, ne duce la MASA… aoleu, unde suntem? First class Sir! Pana la Ollantaytambo, o ora si patruzeci de minute cu trei feluri de mancare, pisco-sour, vin, scaune de piele. Mi-am adus aminte c-asa am patit si cu CFR-u’ acu’ vreo douaj’ de ani. Se dublasera locurile si cand a venit nasu’ mai sa ne ia la bataie c-am indraznit sa-i cerem alte locuri in alt compartiment.
Nici ca se putea incheia mai frumos aceasta zi unica. La Ollantaytambo ne-a asteptat Richard, tipul care ne plimbase cu masina in ziua in care am vizitat Valea Sacra. Pana la Cusco am dormit in masina ca pruncii. Eram rupti de oboseala. De fapt oboseala care se acumulase a fost si motivul pentru care urmatoarea zi, ultima zi la Cusco si in Peru, am renuntat sa mergem la Tippon si Pikilacta, doua situri arheologice la sud-est de Cusco, mai putin vizitate si niciodata prinse in programul agentiilor de turism.
Ne-am trezit mai tarziu, am lenevit putin prin hotel, apoi ne-am plimbat toata ziua prin Cusco, am mancat empanadas chiar in ultima zi in Peru, iar pe seara am purces la facut bagajele. Urma Argentina, cu trei zile in Buenos Aires si doua zile la Iguazu Falls.
Imi pare tare rau ca n-am fost in stare sa “scot” mai mult din mine in acest articol. M-am chinuit, m-am sucit, am revazut in minte traseul facut, m-am uitat de n-spe ori la poze, dar atat a iesit.
Ce pot sa insa sa va doresc din toata inima este sa traiti oriunde ati merge in vacanta, moment de moment, ce am trait si ce am simtit eu in cele cateva ore petrecute la Machu Picchu.
Trimis de Pușcașu Marin in 23.11.17 20:13:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pușcașu Marin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Machu Picchu, MACHU PICCHU" (deja existentă pe sait)
@ghisor:
”Imi pare tare rau ca n-am fost in stare sa “scot” mai mult din mine in acest articol. M-am chinuit, m-am sucit, am revazut in minte traseul facut, m-am uitat de n-spe ori la poze, dar atat a iesit.
Nu stiu daca era cazul de mai mult deoarece ai fi devenit plictisitor, asa insa mi-a placut atat de mult incat mi-a parut rau ca s-a terminat. Pozele sunt superbe iar povestea spumoasa mai ales partea cu trenul si ma gandeam la o patanie cu CFR-ul inainte de '89 cand am urcat in tren si de aglomerat ce era nu am reusit sa ajung la locul meu si cand a venit nasul i-am spus ca ii arat biletul dar de la locul pe care l-am platit si pentru ca nu am vrut sa ii arat biletul m-a trimis la cel cu coarne in vizita (celmde la subsol) asa incet incat credea ca nu il aud, cum il auzisem insa i-am raspuns ca sunt de acord, merg, dar dupa el.
Felicitari pentru articol, mi-as fi dorit sa am placerea primului vot insa @Cornel a fost mai iute de buton si fie, o sa supravietuiesc ????
Gata, nu ma mai duc la Machu Picchu!!! Cu acest articol m-ai dat gata... am simtit la fel ca dumneatale cind ai stat in sezut si ai privit... ai absorbit... ai simtit... Jur, parca am fost acolo!
Nu indraznesc sa mai glumesc! si cum zice Mishu, a fost suficient si prea bine!
Hai, cu preturile odata!... sau crezi ca am uitat?
Am așteptat și eu cu ”sufletul la gură” articolul, mi-a plăcut mult de tot! Super pozele, parcă mă zăresc acolo printre pâlcurile de ceață... cu povestirea și cu pozele, da, parcă am fost acolo... Felicitări pentru relatare, aștept din nou... continuarea aventurii.
@ghisor: Extraordinar, mai ales fotografiile.
Eu zic ca a meritat statul la coada. Felicitari ca ai fost acolo, ai vazut si ne-ai impartasit si noua experientele tale turistice.
@mishu: Multumesc frumos pentru ecou.
Mi-am dorit mult sa ajung acolo si cred ca asta e motivul pentru care simt nevoia sa vorbesc mai mult despre Machu Picchu, asa... ca sa se-ntipareasca bine acolo unde trebuie.
Pe de alta parte, sunt momente cand cuvintele sunt prea putine ca sa te ajute sa exprimi ce-ai vazut si ce-ai simtit acolo, asa ca... a iesit ce-a iesit, mai sus .
Despre CFR cred ca s-ar putea scrie carti intregi, insa la cum arata acum, nu cred ca merita efortul. Le-am face prea multa reclama gratuita
@adri-nico: .
Ramai la fel de simpatica si atunci cand zici ca nu glumesti.
De ce sa nu glumesti? Viata e mai frumoasa cand glumim.
Du-te acolo daca vrei si daca poti. Eu zic ca merita. Pozele redau intr-o forte mica masura ce poti vedea cu ochiul tau.
Mai suporta-ma trei episoade si o sa incerc sa fac si un rezumat despre costurile excursiei.
Multumesc frumos pentru ecou.
@maryka: Multumesc.
Ma bucur daca am reusit sa te fac sa simti c-ai fost acolo. Eu nu prea le am cu povestitul in scris si cu poezia, ca sa zic asa .
Dar, v-am mai spus, am langa mine cel mai dur critic care imi tot spune... lasa naibii compozitia chimica a pietrelor si a aerului de-acolo si spune-le oamenilor c-ai avut si emotii... ce... ti-e rusine? . Ma rog... ceva de genul asta. Cred ca sotia mea era mai in masura decat mine sa povesteasca despre aceasta destinatie, dar ea e sefa, ea coordoneaza
@AZE: Multumesc frumos.
Imi face placere sa... cum se zice acum... sa shareuiesc cu voi aceasta experienta .
A fost printre putinele situatii in viata cand statul la coada mi-a facut bine. Este asteptarea care-ti sporeste emotiile, care te face sa-ti doresti si mai mult sa ajungi la locul cu pricina. Oricum, sunt bine organizati si nu stai chiar asa mult la cozi.
@ghisor: Mai suport, ce-am sa fac... Atit de tare m-a impresionat articolul si cea ce am vazut in poze incit acum imi dau seama ca azinoapte am visat ca faceam o pictura cu virful muntelui, virful ala care sta ca o cusma... dacica.
E visul meu de o jumate de viata si nu o sa il abandonez chiar acum cind nu mai e chiar un capat de tara ca sa poata fi realizat.
Felicitari inca o data pentru cum te face doamna sa scrii.
@ghisor: DA, foarte, foarte impresionant.
Citind, am simţit emoţiile pe care ni le-ai transmis.
Ai scris exact cât trebuie despre un locurile cele mai impresionante din America de sud.
Puteţi să vă consideraţi norocoşi (mă refer la amândoi), nu contează că aţi ajuns la vârsta asta în Peru, sunteţi sănătoşi, aţi fost acolo, aţi văzut, aţi simţit şi aţi trăit. (asta pentru că ai zis că era bine să fii ajuns acolo mai la tinereţe, pentru a face faţă efortului).
Ţi-ai împlinit un vis.
Acum pot spune că am luat cireaşa de pe tort...
Pozele sunt superbe.
Am primit cu plăcere salutul tău din balcon.
Toate cele bune.
@ghisor: Ce să mai spun!? Superb totul! Este minunat că ai ajuns acolo și ai dat atâtea amănunte foarte valoroase pentru cei ce doar vor să citească despre această mare lume sau de ce nu?!... să poată să ajungă acolo...
Despre poze pot spune că sunt minunate și neprețuite... Ce amintiri!...
Aștept cu nerăbdare Argentina care sincer și pe mine mă bântuie. Buenos Aires si Iguazu Falls aș dori să le văd, pe bune sau măcar cascada...
@ANILU: Multumesc frumos pentru cuvintele frumoase.
Da, ai dreptate, suntem norocosi. Desi am rabdat ceva ani ca sa putem ajunge acolo, eu consider un privilegiu faptul ca am vizitat aceasta parte a lumii. Si faptul ca aceasta vizita a facut sa se implineasca un vechi vis de-al meu, faptul ca sotia mea a rezonat cu mine pentru aceasta destinatie vine sa completeze faptul ca suntem intr-adevar norocosi.
Dar stii cum e . Intotdeauna ne dorim mai mult, chiar daca dorintele nu mai sunt posibile. De-aia am zis ca mi-ar fi placut sa fi vazut aceste locuri mai in tinerete. Cred c-as fi fost in stare sa alerg pe-acolo, sa vad tot, sa nu-mi scape nimic.
@mprofeanu: Multumesc, sunt onorat.
Am inteles ca ai oarece temeri vis-a-vis de altitudine. In Argentina nu-s probleme de-astea, asa ca poti merge fara grija. Cand facusem traseul initial, pusesem in calcul si ghetarii de la Perito Moreno si chiar Ushuaia in Tara de Foc.
Insa imi mai trebuiau cateva zile si cam multi bani, asa ca am ramas doar cu Buenos Aires si Iguazu.
Dar, daca-mi este permis sfatul, in cazul in care vrei doar Argentina, ia in calcul si sudul tarii.
@adri-nico: Multumesc inca odata.
Abia astept sa citesc si articolele tale despre Peru. Sunt absolut convins ca vor veni.
@ghisor: M-a emotionat emotia ta.
Frumos vis ai avut, bine ca l-ai realizat.
Felicitari doamnei tale, iti este alaturi mereu. Este tare simpatica si zambareata.
Cred ca eu aveam nevoie de pampers
Frumoase masinile de tuns iarba
Excelente pozele, multumesc.
@ghisor:
Fascinant! Vreau si eu la Macchu Picchu. Superbe imaginile de altitudine. Un loc magic, caruia merita sa-i simti pulsul live, daca ai posibilitatea. Felicitari!
@Dan&Ema: Multumesc frumos.
Din pacate n-a fost chiar senin in acea zi. Intr-o zi cu soare cred ca poti face fotografii de colectie acolo.
Totusi, mie-mi plac si astea pentru ca-s facute de noi
MINUNAT!... cred ca e prea modestă aprecierea. M-ai lăsat fără cuvine, așteptam articolul acesta cu Macchu Piciu. E visul meu să ajung acolo, de când am văzut prima oară la Telenciclopedia reportaje cu acest loc uimitor. Au trecut zeci de ani dar nu renunț la acest vis... poate va deveni realitate.
Cu toate că ai spus că fotografiile nu pot surprinde ceea ce văd ochii la fața locului, acestea sunt superbe, felicitările mele și mulțumiri!
Felicitări pentru articol și fotografii!
Călătorii plăcute și spor la scris!
@Dana2008: Multumesc frmos.
Nu renunta la vis. Pana la urma se va implini. Am mai spus-o, sper sa nu devina cliseu, eu am asteptat 36 de ani, o viata de om, pentru a ajunge acolo. Si "razbunarea" e dulce cand reusesti, asa... macar putin, sa invingi timpul.
Nu ma indoiesc ca mai devreme sau mai tarziu vom citi aici si impresiile tale despre Machu Picchu.
Am fost si eu iar cele povestite de tine sunt foarte precise. Doar cu lungimea cozii, exagerezi un pic... era mare, dar nici de un km.
[...]
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2016 Macchu Picchu – orasul sacru dintre nori — scris în 18.01.17 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 La Machu Picchu, locul unde vorbește cerul — scris în 24.02.16 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jan.2013 Machu Picchu - Orasul Pierdut al Incasilor — scris în 10.02.13 de grecudoina din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Mar.2012 Peru - respiratie holotropica-samani-ayahuasca — scris în 12.07.12 de AndreeaX din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- Jan.2012 Inka City - Machu Picchu - O Minune a civilizatiei incase — scris în 09.02.12 de Arinuca din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2008 Machu PIcchu - una din cele 7 noi minuni ale lumii! — scris în 19.11.09 de edith simon din BRAșOV - RECOMANDĂ