GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In KL este un intreg areal renumit de parcuri / gradini. Acesta se situeaza in apropierea Moscheii Nationale a Malaysiei. In ziua a patra a periplului nostru malaysian tinta au fost aceste doua obiective: moscheea si parcurile. Destinatiile sunt situate in vestul capitalei, la 5 km de centru. Ne-am deplasat cu Grab-ul care a costat 7 RM la dus si 8 RM la intors (1 RM = 1 leu). Calatoria dureaza 15 – 30 minute.
Nu fac un articol in sine din vizitarea acestui obiectiv, ci imi permit sa il inserez in acest review.
Adresa si acces
Adresa este Jalan Perdana, Tasik Perdana, 50480 Kuala Lumpur. Se poate ajunge aici si cu “etajatul” pana la statia 21.
Vizitarea
Moscheea se poate vizita dupa un program afisat. Nu exista bilet sau taxa de intrare. Exista 2 intrari, cea principala dinspre statie si cea laterala dinspre parcare, pe unde am intrat noi dupa ce ne-am descaltat conform regulilor locului.
Partea cu “vizitatul” este insa puternic limitata sau incorsetata. Desi multi turisti opresc aici, in afara de aspectul exterior al moscheei si privitul de afara inauntru nu prea ai ce face aici. Moscheea are inauntru o sala mare de rugaciuni unde au acces numai islamicii.
Date tehnice si istorice
Moscheea a fost deschisa in anul 1965 si este simbolul independentei malaysiene. Are o capacitatea de 15.000 locuri pentru credinciosi.
Constructia este ridicata din beton armat si are un acoperis in forma de stea cu 18 colturi, care reprezinta o umbrela deschisa, in timp ce minaretul inalt de circa 70 de metri o umbrela inchisa.
Moscheea este inconjurata de 13 ha de gradini cu multe fantani.
Dezamagiti de vizitarea moscheii, am pornit pe jos catre gradinile KL. Pe drum ne-a ajuns un titicar electric care ne-a spus ca face curse intre parcuri pentru 15 RM. Te lasa la un parc 30 sau 60 de minute sa vizitezi, apoi te preia si te duce la altul si tot asa. Un fel de Hop On Hop Off Titicar!
Am cugetat si am acceptat. Va recomand aceasta solutie de deplasare, veti scuti mult mers pe jos si veti ajunge pe roti la toate parcurile din areal.
Prima oprire a masinutei a fost la Deer Park – Parcul cu cerbi. Este bine ca am inceput de aici, fiind obiectivul cel mai soft din toate cele ce vor urma. Nota 3,7 din 5 pe Google.
Se afla in Perdana Botanical Garden. Adresa este Jalan Perdana, Tasik Perdana, 50480 Kuala Lumpur. Este deschis zilnic intre orele 10 si 18. Accesul este gratuit. Pentru vizitare ajung 30 minute.
In parc faceti o plimbare pe alei frumos amenajate si veti putea vedea cerbi si rude ale acestora dar si … cocosei. Plimbarea este una scurta si relaxanta, iar vegetatia abundenta face clima putin mai suportabila decat in centrul orasului.
Suntem in Lake Garden de fapt si coborim in 3 minute la lacul din centrul acestui parc in asteptarea minicarului. Luam loc pe o banca sau pe iarba, nu mai stiu. In bataia vanticelului niste flori albe de orhidee dansau in aer prinse intr-un vartej si apoi cadeau si acoperau covorul verde.
Lacul poate fi inconjurat, ba chiar se poate traversa pe un pod catre o insula.
Retinem locul si reperul care ne va folosi mai tarziu.
Urmatoarea oprire a fost la Butterfly Park, la adresa Jalan Cenderawasih, Tasik Perdana, 50480 Kuala Lumpur.
Pentru vizitare puteti fi aici in orice zi a saptamanii intre orele 9 si 17:30 si trebuie sa achitati 25 RM per adult.
Nota 4,1 pe google, noua ne-a placut mult.
In acest parc am fi stat mai mult de 30 de minute daca nu eram conditionati de masinuta.
Te plimbi pe alei amenajate care te conduc printre mii de fluturi care zboara in spatii largi dar totusi ingradite. Unii sunt atat de obisnuiti cu oamenii ca aproape nu se sperie daca te apropii sa ii fotografiezi, iar altii se pot aseza chiar si pe tine. Despre coloritul si diversitatea lor nu am suficiente cuvinte sa va povestesc.
In afara de fluturi acest parc mai prezinta specii de gandaci si insecte, care mai de care mai interesante, cele mai spectcauloase fiind cele “de camuflaj” care chiar nu poti sa le vezi in mediul lor natural asa de bine se confunda cu frunze, ramurele, etc.
Superb loc! Pozele sunt graitoare.
Peste drum de “fluturi” putem vizita Gradina cu orhidee si hibiscus.
Aici nu trebuie sa platim nimic. Vizitarea este posibila zilnic intre 9 si 18. Adresa este Jalan Tembusu, Tasik Perdana, 50480 Kuala Lumpur.
Am poposit circa 20 minute facand o plimbare circuit pe alei impanzite de specii de orhidee fara numar si colorate in fel si chip. Cel putin la fel ed spectaculoasa este gradina cu hibiscus. Superb! Superb! Superb! O placere!
Este una din atractiile principale ale intregului areal de parcuri.
Taxa de vizitare este de 62 RM per adult. Am petrecut aici 40 minute dar pe foarte mare fuga si regretam ca am alergat dupa titicar, in loc sa alocam mai mult timp pasarilor. Ca sa nu mai spun ca am pierdut / am ratat titicarul!
La KL Bird Park se poate ajunge si cu “etajatul” pana la statia 20 sau cu autobuzele 21C, 48C, 18,21A, 115.
Face parte tot din Perdana Botanical Garden.
Acest parc necesita cel putin 1 ora timp de vizitare, pe net estimarea este chiar de 3 ore.
La intrare am primit o harta. Panouri de orientare si sageti indicatoare intalnesti la tot pasul. Orientarea nu este deloc dificila.
Recomand 2 trasee: o bucla mica care cuprinde zona 1 si zona 2 si una mare in care din 1 treci in zona 3 si apoi zona 4.
Parcul se intinde pe 8,5 ha si este un habitat pentru pasari aflate in semilibertate vizitabile de publicul in numar de 200.000 oaspeti pe an. Aici vietuiesc peste 3.000 pasari din peste 200 specii. 90% au “carte de identitate malaysiana” (cu cip, ca sunt pasari!), iar restul provin din alte tari precum Australia, China, Olanda, Indonezia, Papua Noua Guinee, Tanzania sau Thailanda. Parcul de Pasari a fost deschis in anul 1991.
O activitate practicata aici se numeste “bird watching” si se refera la posibilitatea de a studia comportamentul pasarilor in mediul lor natural. Pasarile si cuiburile lor sunt monitorizate de oameni de stiinta in acest sens.
O alta atractie este “bird feeding” cand la anumite ore si in anumite locuri mentionate poti urmari cum sunt hranite pasarile.
Nu voi sti sa va numesc prea multe pasari si ca exemplificare redau unele nume: Indian Ring-necked Parakeets, Budgerigars, Sun Conures and Cockatiels, Brahminy Kites, Bulbuls, Asian Fairy Bluebird, Golden-breasted Starling, Baya weaver, Nicobar pigeon, Ostrich, Rhinoceros Hornbill, Oriental Pied Hornbill, Hill Myna, Formosan Blue Magpie, Purple Swamphen. Ati inteles tot!
Din cele mai cunoscute: pauni, flamingo, papagali, pelicani, fazani, ibis, bufnite, lebede.
Zona 4 este zona cu papagali si struti. Tucanul este favoritul meu de aici. La papagali sunt si unii care se aseaza pe tine ca pentru poza daca te misti discret sa nu ii sperii. In capatul parcului este o cascada artificiala de vreo 10 metri inaltime, zona in care sunt prezente si berze.
Parcul de Pasari (Aviarul) este dupa mine highlightul zonei.
Prin parc mai misuna si alte vietuitoare precum mici soparle, pe care le poti lua in buzunar sau in panataloni sau in rucsac fara voia ta. Una bucata am carat si eu cu mine si am descoperit-o abia la hotel.
Ne intoarcem la Lake Garden acolo unde am poposit dupa vizitarea cerbilor. Aici am mai fi putut continua de exemplu cu un tur de lac sau o plimbare pe aleile parcului din jur.
Am descoperit niste casute sau mai bine spus locuri de odhina si popas care asigura partial ceva intimidate si unde te poti retrage pentru odihna sau lugu lugu. Unele locuri sunt suspendate si mai intime.
In parc am admirat cat de bine intretinute sunt plantele, arbustii si copacii si am surprins in plina activitate un muncitor care taia niste liane.
In asteptarea titicarului am avut placerea sa prindem live a doua ploaie ecuatoriala. S-a pus asa deodata pe un vanticel, urmat de o rapaiala pe cinste. Cu aceasta ocazie am descoperit rolul unei constructii acoperis cu forma SF din plexiglas, care era menita sa protejeze turistii de ploaie. Spectaculoasa era forma acoperisului, care avea panta inversa si in mijloc o gaura pe unde se scurgea o adevarata cascada itita de torentiala. Apa din cascada improvizata se scurgea intr-o fantana construita in centru sub acoperis. Spectaculos si practic.
Din cauza ploii sub acoperis s-au strans mai multi turisti iar pe perioada acesteia circulatia masinutii electrice a fost suspendata. Asa se explica de ce s-a aglomerat si a crescut numarul celor care asteptau masinuta. Vazand situatia, am pornit per pedes spre iesirea din parc de unde am comandat Grab-ul sa ne duca la hotel.
A fost o zi minunata, dar obositoare. Noi am concentrat in 4 ore de vizita cam toate cele povestite. Mult prea putin!
Poate nu stiu multi de gradinile din KL, dar merita musai vizitate.
Numai de bine!
Trimis de Dan&Ema in 21.01.20 19:13:43
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dan&Ema:
Foarte, foarte frumoasă această grădină! Mi-au plăcut atât animalele, cât și păsările, insectele și - mai ales - florile!
Oare peștii din P12 aveau acele culori, sau lumina îi colora așa?!
Aici am văzut și eu cum arată floarea de hibiscus, din ale cărei petale uscate se face ceaiul. (Noi bem zilnic ceai de hibiscus).
Dintre toate insectele văzute de mine până acum, nici una nu seamănă cu cele din P20. Natura este formidabilă cu ce a creat! (parcă a creat „doi în unu”, ca să fac o asociere ca în reclamele zilelor noastre)
Felicitări, Dane, pentru alegerea ta inspirată, de a merge în Malaezia!
@Dan&Ema: Articol deosebit, pe gustul meu! Dacă m-aș putea teleporta, aș sta pe acolo uitată și m-aș delecta cu lumea celor ce nu cuvântă.
Frumoase rău de tot și pozele!
Sărăcuța șopârlă ce teamă o fi avut!?
Zona este destul de aproape de Ecuator, cred.... Când am fost în Singapore ploua cam 1 - 2 ore în perioada prânzului, răpăială mare, dar apoi dispărea totul ca prin farmec, aveau și acoperișe special amenajate în parcuri pentru a te feri cât de cât de ploaie...
@mprofeanu:
KL este situat la 3 grd latitudine nordica, deci la ecuator.
Clima este aproape invariabila zilnic cu temperaturi constante, variatii foarte mici noapte / zi, umiditate ridicata.
Aproape zilnic este o ploaie de cele mai multe ori nici nu se uda bine pe jos. Dar mai vine si o rapaiala violenta din cand in cand. Acoperisurile / adaposturile din parcuri si nu numai sunt bine gandite si amplasate in acest scop.
Lumea necuvantatoarelor povestita aici este in realitate mult mai fascinanta decat pot eu sa o descriu. Trebuie doar sa ai ochi si urechi.
A doua oara de-ar fi sa vin (desi nu e realist, dar nici prima oara nu credeam sa ajung asa departe) as sta sa ma bucur, sa urmaresc, sa inteleg, sa citesc. Zi lumina.
Multumesc de aprecieri, numai bine! ????
Dan@Ema
Floarea de hibiscus este floarea nationala a Malaeziei. Asa cum ai fotografiat este des intalnita in spatiile verzi. In anumite zone, stalpi de iluminat public sunt ornati cu aceasta floare. Si arata chiar foarte frumos si original.
Astept cu interes impresiile tale viitoare!
Toate cele bune.
@mecut:
Ma bucur de completarile tale! Un amanunt important care nu l-am punctat: “floarea nationala a Malysiei”.
Sunt flori superbe si sincer gradina cu hibiscus mi-a placut mai mult decat gradina cu orhidee care mi-a placut foarte foarte mult! ????????????
Gradinile (parcurile) din KL sunt superbe. Atatea flori si animale si pasari si fluturi! Ar fi putut fi fiecare “parc” o vizita in sine. Ca sa nu mai spun ca era putin mai racoare decat in centru. Chiar si pana a venit totentiala “ecuatoriala”.
Multumesc de lectura si ecou! Numai de bine! ????
Fondul sonor ataşat se poate şterge sau se poate schimba!
P. S.
in poza nr 19 este o Heliconia rostrata, este originară din America de Sud, Peru, Bolivia, Columbia, iar in poza 17 este o floare a arborelui de mătase (Albizia julibrissin) un arbore pantropical
@webmaster13:
rog stergere videoclip
Am modificat textul in p17 si p19.
Multumesc pt completari.
Numai bine!
@Dan&Ema: O tara, o destinatie inedita prin frumosul aflat la fiecare pas si mai ales destul de accesibila in zilele noastre.
Parcurile/gradinile par oaze de poveste cu teme diferite si bine puse in valoare.
Pozele vorbesc de la sine, sunt de vis ca si toata povestirea.
Vacante minunate.
@roth:
Multumesc!
Cami ai dreptate 100%. Poti descoperi multe povesti frumoase, poti recunoaste in aceste gradini poltica acestei tari pentru VERDE.
Poti intelege cat de mandri sunt malaysienii de felul turistic cum sunt puse in evidenta obiectivele lor.
Am simitit KL ca pe o mare destinatie turistica, destinatie cu un standard inalt oferit vizitatorilor din toata lumea. Si vezi oaspeti de toate natiile primiti atat de prietenos de poporul malaysian indiferent de etnia din care fac parte oamenii pe care ii intalnesti.
Un fotograf profesionist ar fi facut poze de colectie.
Numai de bine! ????
@Dan&Ema: Eu vreau sa stiu ce ai facut cu soparla, ai luat-o acasa pe post de animal de companie? Ti-a fost frica sa pui mana pe ea?
Cand eram mai mica am prins o soparla pe care am adus-o acasa la bunica si i-am zis ca o iau acasa, nu stiu ce s-a intamplat cu ea.
La una dintre firmele unde am lucrat in tara am prins la fel, o soparla si am venit in birou cu ea, si am avut surpriza ca unui coleg sa ii fie teama de ea, iar eu o tineam in mana , iar aici in Austria am vazut pe la firma soparle, dar erau atat de rapide ca nu am reusit sa prind nici una sau poate nu mai eram eu la fel de vioaie).
Frumoase povesti in continuare, o experienta de neuitat pentru nici unul dintre voi, felicitari, votat cu mare drag.
@mishu:
Nu am frica de soparle si varani. Imi plac.
Am intalnit si in tara si am fotografiat. Sunt foarte multe in Muntii Dobrogei. Nu sunt periculoase.
Sunt chiar frumoase foc! ????
Soparla din aceasta poveste carata de mine in imbracaminte din zona parcurilor la hotel, a stat cuminte, nu am stiut de ea, nu m-a deranjat si a fost depistata cand m-am schimbat de haine la hotel.
Era mica fata de altele vazute. Am directionat-o catre balcon. ????
Multumesc de lectura! Numai bine! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2023 Kuala Lumpur — un oraș care merită mai mult de două zile // partea a II-a — scris în 10.11.23 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Kuala Lumpur - un oraș care merită mai mult de două zile — scris în 27.10.23 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Iluzii la rang de arta in KL. Prin China Town catre Muzeul Iluziilor de Arta. — scris în 07.02.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Sunway Lagoon – distractie multiculturala si multireligioasa — scris în 01.02.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Batu Caves — scris în 29.01.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Acvariul KLCC — scris în 26.01.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Invinge-ti teama in Sky Box-ul KL Menara Tower — scris în 19.01.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ