GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In Kuala Lumpur am ajuns dimineata devreme, dupa ce am calatorit 8-9 ore cu trenul de noapte, la vagonul de dormit, plecand din gara JB Sentral, la granita cu Singapore. Am optat pentru aceasta varianta, desi veneam din Singapore, deoarece biletele cumparate din Malaezia sunt mult mai ieftine. Din Singapore am mers cu metroul si apoi cu autobuzul pana la granita cu Malaezia. Rezervarea pentru vagonul de dormit am facut-o din Romania, on-line, cu cateva saptamani inainte de plecare in vacanta.
Primul obiectiv vizitat in Kuala Lumpur a fost templul budist inchinat zeitei Thean Hou (templul zeitei Cerului), despre care am aflat din emisiunea Emiliei Nicolaescu, Postmeridian de pe TVR. Localizat pe Robinson Hill, deschis zilnic intre orele 9-18 (intrarea gratuita), ofera o priveliste frumoasa, insa nu exista mijloace de transport in comun care sa ajunga pana aici, de aceea am optat pentru taxi. Templul Thean Hou, protectoarea celor care traiesc pe mare, este si altarul unde multi vin sa se inchine la Guan Yin, Zeita Milosteniei.
La intrarea in curtea templului există statui colorate reprezentand diferite personaje, dragoni, Yue Lao (Zeul casatoriei și al iubirii), zeita Guan Yin așezată între roci și o cadere de apă, precum si gradina cu cele 12 semne zodiacale.
Templul are forma clasica a unei pagode, intrarea fiind flancata de poarta cu stalpi rosii, culoare ce semnifica prosperitatea și norocul. Pe coloanele templului sunt sculptate semnele zodiacale chinezești dintre care predominant este dragonul.
Dupa ce m-am descaltat, ritual obligatoriu, am intrat in sala de rugăciune ce are trei altare, In fiecare din ele gasindu-se statuia aurita a unei zeite: Thean Hou în centru, in dreapta Guan Yin (zeita Milosteniei) si la stanga Shui Wei Sheng Niang (zeița fantanii).
Cu oracolele Kau Cim, ,,mi-am vazut’’ norocul. În fața intrărilor laterale ale sălii de rugăciune, există cate un cilindru care conține un manunchi de bastonase. Pentru a afla dacă sunt norocoasa, am cuprins manunchiul intre cele doua palme si l-am ridicat usor din interiorul cilindrului. Am inchis ochii si am eliberat manunchiul de bastonase înapoi în cilindru. Bastonasul care a ramas deasupra manunchiului este cel care mi-a aratat viitorul! Numarul inscriptionat pe bat coincide cu numarul sertarului care ascunde fituica norocoasa!
Am aprins si cateva betisoare parfumate dupa ce mi-am pus cateva dorinte!
Dupa-amiaza am pornit spre cel de-al doilea obiectiv, respectiv Turnurile gemene Petronas. Acestea au o inaltime de 452 m, imbinate la etajele 41 și 42 (175 m deasupra nivelului pamantului) printr-un Sky Bridge cu o lungime de 58 de metri. Constructia a fost considerata cea mai inalta din lume, pana in anul 2004, când a fost construit turnul din Taipei, cu o înălțime de 508 de metri, respectiv in 2010 cand a fost inaugurat Burj Khalifa din Dubai, cu inaltimea de 828 metri. Momentan, raman insa, cele mai inalte turnuri gemene din lume.
Nu am urcat in turnuri, deoarece am considerat ca pana in prezent nimic nu poate egala panorama admirata din cel mai inalt turn din lume, Burj Khalifa.
Am incheiat ziua cu o plimbare in parcul KLCC, unde am asteptat apusul Soarelui pentru a admira unicitatea turnurilor, in compania muzicii si a jocului de lumini al fantanilor arteziene.
Cea de a doua zi a fost dedicata pesterilor Batu, situate la doar 15 kilometri de Kuala Lumpur, care reprezinta un complex de peşteri săpate într-un munte de calcar unde se afla unul dintre cele mai populare altare hinduse din afara Indiei, dedicat zeului Murugan.
Aici am ajuns usor, cu trenul KTM, curat si elegant, in 40 de minute. Se spune că Batu Caves datează de acum 4 milioane de ani. Impresionanta este imensa statuie poleita cu aur a lordului Murugan cu o înălțime totală de 42,7 metri, aflata in fata celor 272 de trepte pe care le-am urcat pentru a ajunge la pestera. Ce mi-a displacut total? Mizeria si mirosul de ranced din zona, precum si macacii care sunt peste tot si devin agresivi fara motiv. Eu am trait o experienta neplacuta, atunci cand un exemplar mi-a sarit in cap, pe la spate si m-a tras de par. Norocul meu a fost ca aveam parul prins, altfel… Dupa ce am urcat treptele abrupte, am ajuns la pestera templu, unde au loc ceremonii hinduse, oficiate de preoţi purtând ghirlande de flori la gât. Nici aici nu am scapat de furia maimutelor, asistand la spectacolul oferit de cearta transformata in lupta dintre acestea. Impresioneaza partea cea mai îndepărtata a peşterii, unde înălţimea tavanului atinge 100 de metri şi se deschide ca o scoică prin care pătrunde soarele.
Dupa ce m-am intors cu picioarele pe pamant (ca sa zic asa), indreptandu-ma inapoi spre gara, privirea mi-au fost atrasa de statuia verde a lui Hanuman (zeul maimuta) aflata in fata unei alte pesteri, Ramayana”. E o mica pestera plină de statuiete şi picturi hinduse strident colorate, care contrasteaza puternic cu cealalta pestera vizitata.
Poate ca descrierile din materialul meu nu sunt foarte graitoare, insa am convingerea ca fotografiile pe care le-am atasat au puterea de a convinge ca merita vizitata, macar o data in viata, Kuala Lumpur.
Sunt convinsa ca ar fi multe de vazut si povestit despre Malaezia, insa circuitul in care am pornit (Singapore-Malaezia-Indonezia) nu mi-a permis sa vizitez decat aceste obiective.
Trimis de geani anto in 10.10.17 19:44:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Kuala Lumpur, KUALA LUMPUR" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2023 Kuala Lumpur — un oraș care merită mai mult de două zile // partea a II-a — scris în 10.11.23 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Kuala Lumpur - un oraș care merită mai mult de două zile — scris în 27.10.23 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Iluzii la rang de arta in KL. Prin China Town catre Muzeul Iluziilor de Arta. — scris în 07.02.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Sunway Lagoon – distractie multiculturala si multireligioasa — scris în 01.02.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Batu Caves — scris în 29.01.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Acvariul KLCC — scris în 26.01.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Verdele din parcurile KL — scris în 21.01.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ