BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Tigrul Negru – Nu o fiara, ci Izvorul Tigrul Negru, Jinan
Asadar dupa ce am trecut prin - Spring City Square despre care am povestit aici vezi impresii si am trecut si de monumentul “ Izvorul” , mi-am continuat drumul spre Black Tiger Spring, de fapt acesta este cel mai cunoscut izvor dintr-un sir de mai multe izvoare aflate de-a lungul unui canal. Si asa cum v-am mai spus deja, Jinan este cunoscut ca avand vreo 72 de izvoare. Zona se prezinta ca un deal iar originea izvoarelor se pare ca este din grote subterane aflate sub acest deal (la un moment dat pe acest traseu chiar poti vedea captarea izvoarelor in aceste grote subterane prin niste ferastruici, nu ai si acces acolo). Izvoarele sunt mai mici sau mai mari, mai bagate in seama sau nu, insa am intalnit o multime de oameni care vin aici cu sticle sau chiar bidoane si isi iau apa acasa pentru a gati chiar.
Inainte de a intra spre aceste izvoare exista un panou care iti prezinta numele principalelor 4 izvoare (in total se pare ca aici sunt vreo 15 izvoare dupa cum aveam sa constat pe parcurs) si ordinea in care vei da de ele si in partea de jos a acestui afisaj sunt doua coduri QR pentru mai multe informatii, de asemenea pe traseu aproape fiecare afisaj are coduri QR.
La intrarea in aceasta zona era si un ghid cu un grup de turisti si de abia cand am intrat pe drum, am realizat cat de cautat este acest loc. Principalele izvoare marcate pe aceasta lista sunt:
Yinsi Spring
Five Lotus Spring
Pipa Spring
Black Tiger Spring
Pavilion of Liberation
Spring Swimming Pool
Tot pe traseu veti intalni acelasi tip de afisaj dar de data aceasta din prisma locului, adica te afli in dreptul izvorului… . inainte mergi spre izvorul… . inapoi spre izvorul… …
Tot felul de statuete, interactive sau nu, o sa le vedeti, izvorasele sunt mai mici sau mai mari, lumea isi ia de aici apa pentru a o folosi acasa la gatit sau pentru baut. Sunt destul de ciudati, aici cineva bea apa din izvor, la 2 pasi, cineva se balacea in picioarele goale in apa.
Canalul nu pot spune ca are apa curata, mai ales ca sunt o multime de barci traditionale motorizate care o poluau, insa ce mi se parea surprinzator, era claritatea apelor de izvor prin comparatie cu apa din canal. Si ca sa va dati seama cat de limpede era apa, vedeai prin ea si aveai senzatia ca nu este prea adanca, insa aveai o multime de avertizari ca apa este adanca.
Existau de asemenea chioscuri cu mancare sau sucuri, dar si mici tarabe unde se pregateau diverse dulciuri pentru copii, adica din caramel (zahar topit) se turna un fir (alambicat) pe o planseta si apoi se lua pe un bat si se lasa la racit (o sa vedeti in poza), dar era clar apreciat de copii, mai ales ca vedeau si cum sunt facute.
Intr-un final am ajuns si la principalul izvor Black Tiger Spring (de fapt acest izvor este unul din care razbat o multime surse de apa care erau asaltate de chinezii dornici de apa limpede de izvor, cu proprietati mirifice pentru organism. Izvorul principal este directionat printr-un sistem de tevi iesind in exterior prin trei ornamente (din piatra) in forma de cap de tigru, si care se revarsa intr-un bazin, iar alaturi sunt mai multe tevi de unde se alimentau sticle din plastic sau butoiase mai mici sau mai mari. Se spune ca numele ii vine de la culoarea stancii care seamana cu un tigru negru. Binenteles ca mai sunt sculptati niste tigri, impresia artistica conteaza.
Aici este si o pagoda-ceainarie, unde poti bea ceai preparat cu apa de izvor. Si cu cat este mai special ceaiul, cu atat mai mare este pretul, astfel incat o ceasca de ceai poate costa intre 5 si 50 de euro. Poti servi si chipsuri de banana si alune si reclama cea mai buna facuta acestei ape este ca intareste oasele si dintii si neutralizeaza aciditatea din organism. Si atunci cum sa nu fie atat de cautata?
Si pe partea cealalta a canalului erau tot felul de acumulari de apa limpede si curata si care contrasta cu apa canalului.
Am beneficiat si eu de calitatile apelor de izvor, cum, o sa cititi in articolul urmator. Drumul curge placut de-a lungul raului, la umbra pomilor, iar la un moment dat este amenajata chiar si o piscina a carui apa se pare ca provine din izvorul Black Tiger, iar regulamentul pentru piscina era chiar interesant, cu reguli de bun simt si logice (noroc ca panoul era scris si in engleza, ca eu intre timp am uitat cele cateva cuvinte invatate in chineza). Programul mi s-a parut interesant, vara de la 5.00 – 21.00, iarna de la 6.00-21.00, iarna? Parca ma ia cu frig.
Aici este un pod ce isi asigura trecerea pe partea cealalta a canalului, unde vezi ce admirai de pe partea cealalta ????, apoi m-am indreptat spre zona comerciala, unde in naivitatea mea de bucuresteanca, gandeam ca va fi simplu, sunt obisnuita cu marile magazine din Bucuresti, ei nu, aflati ca aici puteti petrece o zi intreaga fara sa epuizati ce puteti vedea.
A fost frumos, si ca sa va imaginati zona, ganditi-va la o oaza in desert, nu am crezut ca intr-o zona atat de poluata poti gasi si un loc atat de frumos.
Acum a venit randul sa va povestesc ce si ce am mancat, pe unde anume, dar asta in episodul urmator, pana atunci, alegeri intelepte si sa ne auzim de bine.
Trimis de mishu in 20.04.20 10:04:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mishu: Bună, Mishulica!
Cam mari preturile la ceai!!!
Ei pentru orice au o legenda, se întâmplă miracole pretutindeni în China. ????
Știu să scoată bani din orice... îți dai seama daca ar fi trăit în România la cate izvoare avem ce bine ar fi mers turismul.
Felicitări pentru articol!
Spor la scris și multă sănătate!
Te pup! ????????
@Dana2008: Buna Danuta! cred ca stiu sa profite de unele lucruri, si poate ai dreptate in ceea ce priveste oportunitatile, dar pe de alta parte au si multe hibe, asta e. Cat despre preturi, nu am ajuns sa beau un ceai acolo, daca o faceam pe banii mei sugur nu as fi luat un ceai prea scump, daca m-ar fi dus cineva, as fi luat sigur cel mai scump ceai, sa vad ce ii justifica pretul, sau poate ca nu luam, intai ar fi trebuit sa stiu ce este.
Imi plac insa ceremoniile legate de prepaparea si servirea ceaiului. Iar apa de izvor este foarte apreciata si asa vor sa o consideri si tu, si in articolul urmator am sa furnizez un exemplu.
Multumesc de vizita si aprecieri.
Mishu,
Imi plac dintodeauna legendele din ele izvorasc convingeri si credinte asemeni izvoarelor din Jinan. Esti binecuvantata ca ai putut intra in contact cu locurile acelea care au generat legende oricum povestile lor spuse de tine sunt frumoase. Multumiri pentru povestire!
@senateo: Multumesc si eu pentru vizita, China este un loc de istorie. Am mai spus, nu sunt genul de persoana care trebuie sa viziteze ceva doar pentru ca o fac toti (merg si eu ca sa imi fac propria impresie) iar apoi nu sunt picata pe spate de ce am vazut pentru ca asa ar da bine, daca toata lumea a spus asta inseamna ca asa este. Si cu toate astea in momentul in care m-am aflat pe Marele Zid Chinezesc, am avut o senzatie extraordinara, in orice directie te uitai vedeai ziduri incat nu le puteai cuprinde cu ochii, si m-am simtit ca si cand as fi fost pe acoperisul lumii.
Orasul interzis din Beijing mi s-a parut mult prea comercial, nu mi-a patruns la suflet neaparat, in schimb Templul lui Confucius din Qufu mi s-a parut un loc special.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
@mishu: Ce înseamnă codurile QR?
”de asemenea pe traseu aproape fiecare afisaj are coduri QR.
Interesant parc! Cum spuneai și tu, într-un oraș poluat, o oază de verde și sănătate e un contrast. Ca întregul oraș!
E logic să fie curată apa din izvor și apa din canal să aibă altă culoare! Apa din canal mai adună din poluarea de pe taluzuri, din ce aduce vântul și /sau curenții de aer...
P18 îmi place mult! E așa veselie...
@Zoazore: Daca ai instalata pe telefon aplicatia "Cititor coduri QR" in momentul in care deschizi aplicatia si in patratelul respectiv incadrezi codul pe care il vezi pe panou, esti conectat cu un link de unde vei afla mai multe amanunte despre destinatia respectiva.
Mi se pare o aplicatie tare utila, si am aplicat-o in Germania, Franta, unde am avut ceva mai mult timp.
A fost o plimbare placuta si ma bucur ca te-ai plimbat alaturi de mine. Multumesc pentru vizita si aprecieri.
@mishu: Da, a fost o plimbare lejeră și plăcuta! Ca orice plimbare cu prieteni dragi!
Muțumesc pentru lamurire! La un moment-dat era și pe la noi așa ceva. Se puteau vedea demo de la filme, festivaluri...
@mishu:
”Daca ai instalata pe telefon aplicatia " Cititor coduri QR" in momentul in care deschizi aplicatia si in patratelul respectiv incadrezi codul pe care il vezi pe panou, esti conectat cu un link de unde vei afla mai multe amanunte despre destinatia respectiva.
O explicaţie clară şi corectă, dar ai greşit... destinatarul . Aplicaţia nu este compatibilă cu " patefoanele" .
Ar mai fi de adăugat necesitatea existenţei unei conexiuni la internet, de la sine înţeleasă în condiţii normale, şi poate cel mai important aspect pe care nu l-ai menţionat: un smartphone pe care să faci toate cele expuse mai sus.
Ştiu că mă va înjura Tiza pentru acest ecou, dar... nu m-am putut abţine
@nicole33: Acum nu vreau sa fiu rea... dar sunt , la asta m-am gandit si eu ieri cand mi-a pus Zozo intrebarea, dar cine stie ce-o fi tricotat in perioada asta de stat acasa si o vezi aparand cu ultimul tip de smartphone si ne da peste nas .
Si pana la urma, este o persoana care vrea sa ramana informata .
Cat despre alte " maruntisuri" am vazut ca in general lumea utilizeaza functia, asta pentru ca poti afla instant mai multe amanunte, util mai ales cand dai peste un obiectiv despre care nu stiai insa esti curios si nu mai stai sa ajungi acasa sa afli mai mult.
Multumesc pentru vizita si aprecieri, si mai ales pentru ecou .
@mishu:
” o vezi aparand cu ultimul tip de smartphone si ne da peste nas
NO WAY! Nu dau eu o poală de bani dacă nu e cazul! Îs chitră, na!
Știi că am ”patifoanele ” mele cu tăști, care-mi sunt foarte dragi!
Eu am întrebat din curiozitate care-i treaba cu QR-ul ăsta!
Ramane cum am stabilit! SI tu nu poti fi rea!
@nicole33: Măi Tiza, ”patifoanele ” mele m-au ajutat și salvat din multe since 2006-2008! Oricum, mulțumesc pentru ajutor! Oricând bine venit!
Și da, @mshu a cam... greșit destinatarul! Cum îi spuneam și eu, NO WAY! Nu dau eu o poală de bănet când nu e nevoie!
Eu am întrebat așa, în general, din pură curiozitate, care-i treba cu QR-ul ăla!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 Orasul celor 72 de izvoare - Jinan un oras de top — scris în 16.04.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Parcul Baotu Spring din Jinan — Intre cer si pamant exista frumusetea culorilor de toamna — scris în 06.01.17 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2013 Bijuterii China - partea a II-a: Templul lui Confucius - Qufu — scris în 12.01.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ