Excursie cu vaporul la laguna Balos si insula Gramvousa

Excursiile pornesc de obicei din portul Kissamos, dar am descoperit ca exista si un traseu ce pleaca din Falassarna: Falassarna – Balos- Gramvousa- Falassarna cu un vas destul de mic (l-am vazut ancorat in insula Gramvousa).
Din Kissamos pleaca mai multe vapoare pe zi, la diferite ore. Pe noi ne-a interesat croaziera cu cel mai mare vas si anume feribotul “Gramvousa “ pe care incap peste 1000 de oameni!
Se poate ajunge la laguna si cu masina, dar ultimii 8 km sunt pe un drum de pamant si pietris, pe care se circula incet, cel mai adesea in coloana de masini, un drum de coasta fara parapeti. Parcarea in care se lasa masina este pe un platou, deasupra lagunei. De aici se coboara pe o poteca destul de abrupta, in plin soare cca 1 km. Nu e de noi…
Am facut o plimbare intr-o zi pana in port si am vazut nava “Gramvousa” , intr-adevar impresionanta, apoi ne-am deplasat pentru mai multe informatii la chioscul agentiei Cretan Daily Cruises.
Un bilet costa 40 euro, iar daca doriti si mancare (meniu fix: o salata, o portie de cartofi cu pulpe de pui si o apa plata mica) mai adaugati 12 euro/pers. Se plateste si o taxa eco municipala de 1 euro /pers. Nu am cumparat atunci biletele, dar am retinut ca vasul “Gramvousa” pleaca zilnic la ora 10.40
Am studiat aplicatia Windy care ofera informatii despre cum sufla vantul (am devenit dependenta de aplicatie dupa patania de la Falassarna unde ne-a batut vantul de ne-a capiat ) si am constatat ca luni va fi o zi calma.
Asadar, luni am pornit din Agia Marina cu masina inchiriata spre Kissamos si in cca 30 min eram in micul port aflat la iesirea din localitate. Am ajuns cu o ora inainte sa plece vasul si era o aglomeratie de nedescris, sosisera cateva autocare plus turisti veniti pe cont propriu. Am lasat masina in parcare si ne-am asezat la coada la bilete. Din fericire a mers foarte repede. In cladirea cu biletele se mai afla un market, toalete foarte curate si un restaurant.
Ne-am indreptat spre vas ingrijorati ca nu vom mai gasi locuri sa stam jos, dar nu a fost cazul, deoarece, chiar daca sute de turisti misunau peste tot, erau locuri suficiente. Feribotul are 2 punti, ambele acoperite, un salon interior cu canapele si autoservire (pe ambele punti) de unde se pot comanda salate, paste, cartofi cu pui, bere la doza, apa si desigur, inghetata! Preturile maricele, o bere si o inghetata 9 euro, o portie de cartofi cu pulpe de pui 12 euro. Se poate plati cash sau cu cardul. Tacamuri de unica folosinta, iar portiile erau asezate pe farfurii de plastic care se puteau arunca in cosuri mari. De altfel si personalul ajuta la debarasare. Pe fiecare punte sunt mese lungi cu bancute. Toaletele curate sunt pe puntea a doua (poate ca sunt si pe prima punte, dar nu le-am... dibuit)
Vasul a plecat la ora stabilita, la 10.40 si a mers paralel cu drumul de coasta. Acum am putut sa vad soseaua, de pamant, pe care se circula foarte incet, erau coloane de masini pe diverse portiuni. Pe o parte muntele, pe alta, prapastia si marea. Drumul nu are parapeti, totusi parca nu pare chiar asa de infricosator…
La Balos am ajuns fix dupa o ora, adica la 11.40. Am fost anuntati ca la 14.30 nava va pleca spre Gramvousa. Teoretic sunt aproape 3 ore pentru plaja si baie, practic, mult mai putin pentru ca:
-Fiind multi turisti, abia dupa vreo 25-30 de minute am reusit sa traversam pe pasarela care face legatura dintre vas si tarm
-In zona cu pasarela nu se poate face plaja intrucat sunt bolovani
-Se merge in sir indian printre pietre si bolovani, pana la o portiune de plaja pe care se poate pune prosopul, dar in apa sunt pietre alunecoase
-Zona cu nisip este in celalalt capat al plajei, aproape de cararea pe care coboara turistii care vin cu masina. Aici sunt sezlonguri si umbrele de inchiriat iar in apa sunt putine pietre, se pot ocoli
Cateva recomandari:
- sa va incaltati cu adidasi ca sa ajungeti cat mai rapid in zona cu nisip, altfel pierdeti o gramada de timp atenti sa nu alunecati pe pietre
- sa aveti papuci speciali pentru apa
-nu este nevoie de umbrela. Noi am inchiriat de pe vas cu 7 euro o umbrela mare si grea (probabil ca sa nu poata fi luata de vant), dar nu am folosit-o absolut deloc la plaja. Practic am avut in jur de 2 ore, timp in care am stat in apa cu superbe culori, pe partea stanga (partea cu vaporul), am si inotat un pic, apoi ne-am plimbat pe partea dreapta, unde sunt cateva piscine naturale cu apa calda spre fierbinte, de mica adancime.
Lume multa, cu toate ca a fost singurul vapor care a acostat in laguna. Abia cand ne pregateam sa urcam pe vas a ajuns un alt vapor.
Am vazut si poteca ce coboara de sus, de la parcare, pana la plaja si erau cativa turisti care mergeau in sir Indian, in plin soare. Daca as mai veni la Balos, as incerca cu masina, dupa amiaza, pe la ora 17, cand soarele e mai bland, iar lumea incepe sa plece de la plaja.
Despre culorile marii, ce sa va spun? Incredibil de frumoase, cu nuante de albastru indigo, turcoaz, verde smarald…
Am plecat de la Balos la 14.30 si in 15 minute am ajuns la insula Gramvousa. Am fost anuntati ca vasul va sta aici pana la ora 16.45. De data aceasta am coborat mai repede, direct pe tarm. Avand in picioare adidasi, am mers mult mai bine pe carare, hotarata sa ajung pana la castelul venetian, in timp ce ceilalti membrii ai famliei au luat-o spre plaja. De-abia cand am vazut ca sunt foarte multe trepte pe care trebuia urcat in plin soare, am renuntat… Am preferat sa stau si eu la plaja. Erau si cateva bancute, dar nu am prins … loc, asa ca am pus prosoapele direct pe nisip, la umbra binefacatoare a unui copac. Plaja era pustie cand a ajuns vaporul nostru, dar acum nu mai aveai loc sa arunci un ac… A fost totusi placut pentru ca sunt copaci si se poate sta foarte bine la umbra lor, iar uneori se simtea o adiere binevenita.
Apa are culori deosebit de frumoase, dar nu am intrat pentru ca in mare sunt pietre si o placa lunga, lata si foarte alunecoasa pe care trebuie sa calci ca sa ajungi mai in larg. Mi s-a parut chiar periculos, iar apa deja este adanca dupa placa, din ce am vazut.
Am urcat totusi putin pe dealuri ca sa fac cateva poze...
La intoarcere spre Kissamos, tanara care ne-a fotografiat cand am urcat pe vas, a venit sa prezinte pozele facute ( artistice, cu laguna pe fundal...). Am platit 7 euro pe o astfel de fotografie (un fel de fotocarte), pentru ca ne-a placut, altfel, achizitionarea pozei nu este obligatorie.
Vasul a ajuns In Kissamos la 17.45. A fost cam obositor, dar frumos. Am ramas cu amintiri de neuitat!

- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
- Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub
- ABONAMENT afaFC pe 6 LUNI = 59 lei Cumpără afaFC 6 luni
- ABONAMENT afaFC pe 12 LUNI = 100 lei Cumpără afaFC 12 luni
Trimis de ilee in 05.08.25 19:18:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ilee); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Jul.2023 Peisaje superbe dar..... — scris în 27.07.23 de laura mihaela din BUZăU - RECOMANDĂ
- Oct.2021 O croazieră pe Mediterană la Laguna Balos și Insula Gramvousa — scris în 11.05.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Laguna Balos și insula Gramvousa, sau altfel spus Fericită că Am Fost Acolo! — scris în 29.10.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Oct.2019 O mică croazieră și o victorie mare pentru mine — scris în 21.03.20 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Croaziera la Gramvousa si laguna Balos — scris în 30.09.18 de Butz din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Minunata laguna Balos si Gramvousa ???? — scris în 28.08.18 de Adelinaaa din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jul.2017 O excursie fierbinte și rece, roz, verde și umedă — scris în 06.08.17 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ