ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.03.2019
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    OCT-2018
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Templul Bahai si Gradinile Bahai – Haifa

    TIPĂREȘTE URM de aici

    O noua religie pentru o lume poate mai buna

    Gradinile Bahai sunt cu siguranta cea mai mare atractie turistica din orasul Haifa. Mai intai ajunsi in oras, am facut un tur cu autocarul. Ghida ne-a spus cele mai importante lucruri despre acest oras-port in timp ce eu fotografiam ce mi se parea mai reprezentativ si mai frumos.

    Haifa este un port la Marea Mediterana. al trei-lea oras ca marime din Israel. A fost fondat ca port cu trei sute de ani inainte de Hristos si de atunci si pana in zilele noastre s-a dezvoltat constant. Pe la mijlocul sec. XVII a fost reconstruit din temelie. Forturile vechi ale orasului, au fost distruse in timp, din ele mai putand fi vazute astazi mici ruine. In sec. XIX templierii germani au investit mult in Haifa si au dat orasului o mare dezvoltare comerciala si economica. In sec. XX a fost construita o cale ferata care unea orasul cu Mecca, cu Beirut, cu Damas si Cairo. Aceasta cale ferata a facilitat transportul de marfuri si deci dezvoltarea economica a orasului. O conducta petroliera aducea titeiul din Irak si acest lucru a contribuit si el la dezvoltarea dar si la poluarea orasului. Pana in anii 30 ai secolului trecut, Haifa era un oras mult mai mare si mai bogat decat Tel Aviv-ul.

    Acestea fiind spuse, am urcat o colina (cu autocarul) si am ajuns la portile Gradinilor Bahai. Gradinile sunt amenajate pe Muntele Carmel din Haifa sunt sunt locul cel mai adorat de catre adeptii acestei religii; caci bahai este o religie, o credinta.

    Credinta bahai s-a nascut in urma cu doua sute de ani si il are ca parinte pe Siyid Ali Muhammad Shirazi un persan care s-a autonumit “ profetul Bab”. Desigur ideile pe care le-a promovat in predicile sale, nu au fost pe placul clericilor si la doar sase ani de cand a inceput sa predice, a fost executat pentru erezie. Dar in cei sase ani si-a facut suficient de multi adepti, care ca si in cazul lui Isus, s-au raspandit in toate colturile lumii si au dus mai departe ideile, credintele si convingerile acestei noi religii. Eforturile lui Bab au fost continuate de Mirza Husayn Ali Nuri care si-a ales numele Baha'u'llah si mai apoi de fiul acestuia. Aceste trei personaje sunt considerate stalpii credintei si intemeietorii acestei relative noi religii, care s-a raspandit in peste doua sute de tari.

    In zilele noastre, oficial sunt aproximativ sapte milioane de adepti ai aceste religii. Una din obligatiile lor consta ca macar o data in viata, acestia sa viziteze unul din cele doua locuri sfinte ale lor; Haifa si Akko, ambele situate in Israel.

    Ghida ne-a explicat cum sunt amenajate gradinile, respectand credinte, armonia, simetria si natura. In primul rand sunt gradini etajate, construite pe noua cercuri concentric si avand 19 terase iar in centrul lor este ridicat gratiosul templu cu domul sau aurit. In temple sunt pastrate si venerate cartile sfinte ale religiei Bahai.

    Gradinile ofera o priveliste frumoasa asupra portului si a Marii Mediterane. Ce m-a mirat a fost ca nu se plateste nici o taxa pentru intrare si cand am vazut cat de frumoase sunt gradinile, cat de bine ingrijite si cat de curat este totul m-am intrebat cine plateste pentru aceste lucruri. Asa am aflat ca totul este facut de voluntarii acestei religii. Ei platesc si ei muncesc. Si pentru toata munca lor, credinciosii bahai le pretend turistilor cateva lucrui elementare de bun simt; sa fie imbracati decent, sa nu aduca cu ei animale, mancare sau arme, sa nu distruga nimic si daca le-a placut ce au vazut, sa plece mai incantati decat au venit.

    Templul Bahai din gradinile cu acelasi nume, este ridicat pe muntele Carmel, iar cele noua fatade ale sale ilustreaza cele mai importante noua dintre religiile lumii. In mausoleul de piatra se gasesc ramasitele pamantesti ale profetului Bab.

    Religia Bahai, numita si biserica tuturor religiilor, este o religie monoteista, ce consedera ca exista un singur Dumnezeu, indiferent ce nume i se da in diversele religii si ca menirea oamenilor pe pamant este sa se desavarseasca in spiritul si conform invataturilor acestuia, ce le-au fost transmise prin intermediul marilor profeti - Avraam, Moise, Iisus Hristos, Mahomed, Krishna, Buddha, Zoroastru si Bab. Credința Bahai este originara din Iran dar este interzisa in aceasta tara, unde liderii islamisti o considera "erezie". Este o credinta ce isi doreste sa uneasca toate popoarele lunii sub un singur gand divin. Este o religie care crede si promoveaza egalitatea in drepturi si obligatii intre femei si barbati si care primeste in randurile credinciosilor sai, orice persoana, indiferent de credinta avuta anterior, cu exceptia evreilor. Credinciosii bahai considera ca orice munca, orce lucru sau actiune facute pentru a ajutora semenii nostri este depusa si serveste ca o forma de devotament si de slujire a lui Dumnezeu. Ca fapt divers, Regina Maria a Romaniei a adopat aceasta credinta iar in Bucuresti exista un sediu (nu un templu) a adeptilor acestei religii. Bahaii au doar opt temple in toata lumea. Anual isi aleg noua administratorii la nivel international si noua la nivelul fiecarei tari in care au adepti.

    Vizitarea Gradinilor Bahai a fost unul din motivele vizitei mele in Israel. (a nu se intelege ca am trecut la aceasta credinta).

    Pentru ca simetria este identica cu perfectiunea, gradinile sunt amenajate simetric fata de o axa imaginara. Sute de metri patrati de gazon, mii de flori, zeci de palmieri, de pomi fructiferi, de chiparosi si de alti arbori si arbusti, mi-au incantat privirea. De-a lungul gradinii sute de metri de alei pietruite serpuiesc printe mii de flori. Un joc de scari – cum altfel decat simetrice – urca spre gradini, de unde altele coboara spre un mic bazin artificial, pentru a urca iara si a cobora din varful colinei pana la baza sa. Totul este minunat. O superba arhitectura in care formele, culorile si dimensiunile plantelor, lasa in permanenta ceva nou de descoperit, de admirat si de memorat. Exista si o poarta din fier forjat pe care noi am gasit-o inchisa, caci trebuie spus ca nu peste tot au acces turistii. Dar acolo unde le este permis accesul este locul cel mai inalt sau la baza muntelui locul cel mai jos, de unde gradinile pot fi admirate in toata splendoarea lor.

    Altarul lui Bab şi Gradinile Bahai din Haifa fac parte din patrimoniul mondial Unesco si sunt multi care le considera cea de a opta minune a lumii moderne.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 25.03.19 17:55:04
    Validat / Publicat: 25.03.19 18:21:36
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.

    VIZUALIZĂRI: 2368 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Templul Bahai si Gradinile Bahai – Haifa
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Haifa:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.29953002929688 sec
    ecranul dvs: 1 x 1