ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Kotor˝ regiune natural şi cultural- istorică˝ în patrimoniul universal (I)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Am mai vizitat Kotorul în 2012 de Paşte cu ocazia unei excursii la Dubrovnik. A fost nereuşită pentru că din şapte zile, şase şi jumătate a plouat continuu. Cel puţin fiordul era învelit într-o pâclă cenuşie care nu lăsa să se întrevadă frumuseţea munţilor de aproape 2000 m care-l înconjoară. Nici nu e de mirare pentru că era luna aprilie şi la nord de Kotor este cea mai ploioasă regiune din Europa unde precipitaţiile anuale depăşesc 5300 mm (România 640 mm/an) În momentul în care am ales sejurul la Ulcinj am fost atrasă de excursiile trecute în program la Kotor (Muntenegru) şi Dubrovnik (Croaţia) pe care speram să le văd pe soare.

Golful Kotor sau Boka Kotorska , se află în partea de nord a Muntenegrului în apropiere de Croaţia. Are o suprafaţă de 87 kmp, un perimetru de 105 km şi este unul din cele mai mari din Marea Adriatică. Unii îl numesc fiord deşi fiordurile au origine în topirea gheţarilor aşa cum sunt cele din Norvegia. Fiord sau golf, - las disputa pe seama specialiştilor; cert e că este de o frumuseţe neobişnuită care i-a atras şi includerea în patrimoniul UNESCO. Din avion, de pe şoseaua care duce la Cetinje sau de pe meterezele oraşului Kotor cele şase golfuleţe care-l compun dau impresia unui fluture imens cu aripile desfăcute şi marginile zimţate. Locul cel mai strâmt se numeşte Verige şi are o lăţime de 300m. Un feribot uneşte cele două maluri scurtând drumul cu cca 30 km .La întoarcere din oraşul Kotor am traversat fiordul cu feribotul în mai puţin de zece minute.

În această strâmtoare pe vremuri localnicii au pus un lanţ încercând să oprească piraţii care erau o continuă ameninţare şi făceau dese incursiuni în oraşele bogate de pe malurile Kotorului.

Adâncimea maximă a golfului este de 77 m la intrare în dreptul oraşului Herceg Novi în timp ce în larg este în jur de 45m. Aceasta permite accesul navelor mari comerciale sau de croazieră. Climatul este propice crescătoriilor de midii şi stridii. În această excursie am avut şansa să văd golful de două ori.

Prima dată l-am înconjurat fără să oprim în oraşul medieval Kotor pentru că n-a avut chef ghida. Eram necăjită că din locul meu de pe partea dreaptă a autocarului nu vedeam decât pereţii stâncoşi. Ar fi bine ca cei care veţi merge în orice excursie cu autocarul să faceţi un mic calcul şi să vedeţi care poziţie vă avantajează. Acelaş lucru mi s-a întâmplat şi pe coasta Amalfi.

A doua zi fiind înnorat s-a hotărât vizitarea oraşului Kotor aşa că am mers a doua oară pe malurile fiordului. De data aceasta venind din altă direcţie, locul meu a fost pe partea golfului. Fascinaţie e puţin spus. Chiar dacă soarele nu poleia în auriu coastele muntoase, apa era clară de un albastru marin. În ea se reflectau umbrele norilor şi ale munţilor dând golfului o nuanţă mai închisă dar strălucitoare.

Golful începe de la Herceg Novi şi ca şi localităţi mai importante trece pe lângă Risan, Perast şi pe partea opusă continuă cu oraşul Kotor şi Tivat. De jur împrejurul fiordului sunt zeci de aşezări mici şi foarte multe mănăstiri ascunse în păduri. Am postat două hărţi ale golfului din care se vede cum este strâns în chingi de munţii Lovcen (1750 m) şi Orjen (1900 m) Coasta Boka Kotoska are trei din cele cinci riviere muntenegrene. Novi Riviera are 25 km şi cuprinde multe peninsule, insuliţe, sate tradiţionale într-un décor de vis dar cu plaje destul de pietroase; la Tivat sunt 17 plaje şi trei insule iar la Kotor niciuna semnificativă.

Perast este un oraş baroc foarte bine conservat. A fost menţionat documentar în 1326. Turcii nu l-au putut niciodată ocupa cu toate că ei controlau întreaga coastă de nord a golfului. Şcoala de marină din Perast era renumită şi Petru cel Mare îşi trimitea aici ofiţerii să înveţe. L-am vizitat pe ploaie în 2012.

În faţa oraşului Perast sunt două insule la o distanţă de cca. 100m una de alta. Insula Sf. Gheorghe a fost până prin 1850 cimitirul personalităţilor din Perast dar şi ascunziş pentru comorile piraţilor Pe ea este o mănăstire benedictină din sec. XII. Insula Gospa od Skrpjela (Maica Domnului de pe stâncă) este o insula artificial construită din pietre cărate timp de 200 de ani de marinarii întorşi la casele lor. Înainte de a fi construită biserica în 1630, aici era doar o capelă pe locul unde fusese găsită o icoană a Fecioarei Maria.În 2012 am ajuns pe insulă cu o barcă. Traversarea a durat un sfert de oră dar tangajul a fost puternic. Biserica pe care am vizitat-o este decorată cu 68 de picturi executate de Tripo Kokolja, un cunoscut pictor de baroc din sec. XVII. În biserică este o icoană cusută cu fir de păr în goblen. Aţa are diferite nuanţe, semn că cea care a făcut-o a îmbătrânit lucrând la ea. Mai multe amănunte despre aceste insule găsiţi aici.

Apărat de munţi şi de clima mai aspră din nord, fiordul se bucură de vegetaţie mediteraniană. Pe malurile lui palmierii şi leandrii roşii sau albi sunt la ei acasă. Am ajuns la golful Kotor destul de târziu, în septembrie. Primăvara şi la începutul verii în timp ce munţii au coame cu zăpadă, jos este o adevărată explozie florală. Nu are rost să mai înşir cuvinte fără conţinut pentru că ele nu se pot ridica la înălţimea fiecărei secvenţe percepute vizual. Un pic de ghinion am avut pentru că cerul fiind înnorat pozele au ieşit cam întunecate. Chiar şi aşa vă vor convinge să vedeţi cu ochii voştri această minune despre care un scriitor scria: Mă şi mir de soare cum poate apune când asemenea frumuseţi nu va găsi nicăieri” Nu rămâne decât să vedeţi cu ochii voştri.

WEB, dacă se poate rog https://www.youtube.com/watch?v=8dUGwFbDoNA

 

- continuă cu oraşul Kotor-

 

Surse de documentare:
-http://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/muntenegru-ce-poti-face-zi-in-kotor. html
-http://vacantareusita.ro/golful-kotor-pe-lista-celor-mai-frumoase-cinci-fiorduri-din-lume/
-https://ro. wikipedia.org/wiki/Kotor
-http://www.banaterra. eu/romana/files/muntenegru. pdf, indicat de Tata123
-Kotor, guide de la ville, 2010, Stefan Kordic

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 27.09.16 05:37:09
Validat / Publicat: 27.09.16 09:44:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNTENEGRU.

VIZUALIZĂRI: 4609 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Golful Kotor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mishu
[27.09.16 09:51:03]
»

@Michi: Foarte frumos totul si ca o consolare, pozele facute pe acea vreme neplacuta au un aspect atat de frumos, zici ca esti intr-o lume magica, felicitari, votat cu mare placere.

mprofeanu
[27.09.16 12:01:30]
»

@Michi: Frumoase amintiri și frumoase poze! Și pe mine golful Kotor m-a impresionat foarte mult și nu pot să-l uit.

Mulțumesc că ne-ați reamintit prin review și prin poze de o minune a naturii destul de aproape de țara noastră.

printesa82
[27.09.16 13:26:24]
»

Ma bucur ca am prins Superbonusul... mult meritat.

Multumesc pentru articolele frumoase pe care le citesc cu mult drag... iar pozele sunt absolut superbe...

Numai bine... si calatorii la fel de frumoase si pe viitor!

Felicitari pentru toate descrierile... votat cu tot respectul.

doinafil
[03.10.16 21:06:52]
»

Frumos, mama Michi! Și pozele sunt frumoase, chiar dacă vremea n-a fost însorită. N-am fost, încă, în zona descrisă, sper să ajung și acolo!

Votat cu mare drag!

Călătorii frumoase și în viitor!

MichiAUTOR REVIEW
[03.10.16 22:05:41]
»

@doinafil: O-BLI-GA-TO-RIU să ajungeţi. Aşa ceva trebuie văzut măcar o dată. Şi Dubrovnikul.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Michi, mishu, mprofeanu, printesa82
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Golful Kotor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047913074493408 sec
    ecranul dvs: 1 x 1