ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.11.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 8 MIN

    Seniori pe riviera ligurica: Genova si San Remo

    Ilustrație video-muzicală
    JAMES LAST- Barcarolle

    Asculta mai multe audio folk
    TIPĂREȘTE

    Am plecat din Bucuresti cu un Blue Air pe seara si am ajuns pe aeroportul Nisa pe la orele noua. Ia bagajele, strabate distanta de 50 km pana la hotel, am reusit sa ne cazam tarziu spre unsprezece noaptea. Drumul dintre Nisa si hotel este presarat cu tunele strapunse in munte. Dealtfel pe toata Coasta de Azur ca si pe Riviera ligurica soseaua intra si iese din maruntaiele muntilor uneori dupa cateva sute de metri, alteori dupa cativa kilometri. Unul din turisti a numarat 70 de tunele intre Nisa si San Remo, nu stiu daca asta e cifra exacta, in orice caz au fost cu zecile pe o distanta de 55 km. Sa nu uit: granita dintre Franta si Italia este intr-un tunel, la mijlocul lui. In Franta peretii tunelelor sunt negri, in Italia albi.

    Excursia fiind pentru pensionari se presupunea ca media de varsta sa fie 60-65 de ani. Nici vorba. Romanul se descurca in orice situatie: erau cupluri de 30-35 de ani venite cu parintii si tinere de 25 insotite de cate un cavaler tomnatic, oricum, ca totdeauna eu si sotul eram senatori de drept. In privinta programului, se vizita cate trei ore jumatate un oras insotiti de ghida care ne alerga trap-galop destul de repejor. Urma o ora libera pentru masa in care noi gustam ceva ultrafrugal, din centru luam un mini-car si cu 5-10 eu faceam un tur al orasului de 45 de minute. Asa ne si odihneam dar si fixam ce vazusem mai devreme cu ghida. Grupul a fost civilizat si nu a intarziat nimeni la ora de adunare.

    De ce v-am scris toate aceste amanunte voua care sunteti glob-trotteri tineri si faceti excursiile pe cont propriu cu masina voastra, trenul sau avionul? Pentru ca formula pentru seniori are si multe avantaje cum ar fi pretul foarte scazut, apoi ghidul care teoretic le stie pe toate si-ti poarta de grija sa nu te ratacesti, hotel de patru stele, demipensiune, autocar la scara si nu ai grija pentru traseu sau cazare. Este o oportunitate si o comoditate pentru cei care au implinit sau vor implini varsta de 55 de ani (macar unul din cuplu) sau care vor sa-si indemne parintii sa nu mai stea acasa cat se mai pot deplasa. Pentru a prinde o destinatie buna intr-o luna acceptabila (oferta e valabila intre octombrie si mai) trebuie sa te inscrii si sa dai aconto cu multe luni inainte. In intervalul dintre inscriere si excursia propriuzisa se pot intampla multe tie sau a lor tai. Am luat o asigurare storno in valoare de 2% din costul excursiei ca sa se poate returna banii in caz ca din motive serioase si probate nu asi mai fi putut pleca. Am facut si o asigurare de sanatate pe zece zile in caz ca acolo s-ar intampla ceva. Multe firme nu asigura persoanele in varsta de peste 65 de ani iar altele te asigura pentru o suma f. mare, de ex. 50000 eu, pretizandu-ti peste 200 RON. Asigurarea de sanatate nu e legata de firma cu care faci excursia ci de pretentiile si conditiile firmei de asigurari. Am gasit o asigurare de 40 RON care acopera costul tratamentului pentru o entorsa, fractura, indigestie ca doar nu te duci cu seniorii sa-ti faci implanturi cu dinti de portelan sau lifting la fata.

    Intr-una din diminetile sejurului nostru la hotel Castellaro Resort Club v. aici vezi impresii am plecat spre Genova, distanta de cca 180 km parcurgand-o in trei ore. Drumul in intregime a urmat Riviera ligurica fiind presarat cu zeci de tunele. Aceleasi si aceleasi privelisti incantatoare: marea de un albastru intens (seara la intoarcere fiind innorat devenise cenusie), aceleasi coame ale Alpilor Maritimi care se prabuseau pe tarm, aceleasi plaje inguste cu pietris si fara nisip, aceleasi sate cocotate pe stanci, construite in cuib de vulture sau desfasurate pe cornise in stup de albine, aceleasi campanile inalte ale bisericilor care straluceau in razele soarelui. Autocarul a oprit in dreptul portului vechi intesat de iahturi scumpe. In departare se vedea farul genovez numit Lanterna inalt de 120 m si care a fost construit in jurul anului 1540. Inca de la primii pasi am dat cu ochii de o corabie enorma de lemn, ancorata parca acolo de sute de ani. “E corabia piratilor” spuse un turist. “E a lui Cristofor Columb” zise altul. Povesti. Ghida ne-a spus ca galionul Neptun fost construit pentru filmul Piratii a lui Roman Polanski (1986) si parasita in port dupa terminarea filmarilor. Dealtfel pe prova ei se odihnea un Neptun de lemn destul de grotesc, ultra vopsit si de o lipsa totala de bun gust. Nu a fost timp de Acvarium care necesita multe ore de vizitat. Excursiile pentru seniori se axeaza pe turul pietonal al centrului istoric si vizitarea unor biserici sau catedrale.

    Dupa ce am trecut pe sub doua autostrazi suspendate am luat-o dealungul strazii XX Settembre indreptandu-ne spre centrul istoric al Genovei. Genova a figurat ca si capitala a culturii europene in 2004. Privind cladirile opulente din care multe palate baroce, am urcat spre adevaratele obiective turistice ale orasului; spun ca am urcat, pentru ca Genova e construita ca un amfiteatru desfasurat in inaltime. Refac traseul din vizionarea pozelor pe care le-am facut: primul palat pe care l-am admirat este Palazzo San Giorgio sau vechea primarie construita in 1260. Din 1450 a devenit sediul uneia din cele mai puternice banci din Europa, Banca di San Giorgio, prin care s-au finantat toate activitatile comerciale si maritime ale Genovei. Puternicii bancheri genovezi imprumutau cu aur pe toti regii Europei si astfel orasul a avut perioada sa de glorie in sec. XVI, numit secolul genovezilor. In Palazzo San Georgio a fost inchis pentru cateva luni in 1297 Marco Polo. Acesta a cazut prizonier intr-o lupta navala dintre venetieni si genovezi. In celula el a dictat Il Milione, povestirea calatoriei lui in Asia. Biserica San Pietro in Banchi colorata cu brauri de piatra de culoare roz alternativ cu alb a fost ridicata in 1570 ca multumire pentru crutarea orasului de o epidemie care facuse ravagii. Este singura biserica la parterul careia se afla o serie de magazine de amintiri, chiria perceputa acestora servind la finantarea bisericii. Mergand mai departe am intalnit la intersectiile unor strazi altare construite pe peretii cladirilor cum sunt Madona cu Pruncul si Iisus pe cruce. Catedrala San Lorenzo surprinde prin alternarea culorilor alb si negru cu care este placata. Este o catedrala impunatoare pazita de doi lei de piatra pe marginile scarii de acces, are trei usi cu sculpturi gotice dar din pacate pierde din monumentalitate fiind inghesuita intre alte cladiri. Construita in sec. XII, detine in Trezorerie tava pe care a fost pus capul Sf. Ioan Botezatorul cat si cenusa acestuia. Interiorul bisericii este decorat cu picturi religioase cu tematica. Pe via Balbi am vizitat vechea Biserica iezuita unde deasemeni ni s-a permis fotografierea in interior. Palazzo Ducale a fost construit in sec. XIV ca resedinta a ducilor genovezi. A fost distrus si reconstruit de mai multe ori, ultima data in anii 90, astfel incat astazi este o constructie destul de noua care nu aminteste de palatele dogilor. In el se tin spectacole, expozitii si alte evenimente culturale. Piazza Ferarri este renumita datorita fantanii arteziene imense circulara inconjurata de palate. In apropierea ei este teatrul Rege Carlo Felicein fata caruia se afla statuia sa ecvestra.

    Drumul ne-a indreptat spre Chestra Sant’Andreea formata dintr-un careu de coloane albe de piatra inconjurat de o vegetatie superba. Am ajuns la casa in care se spune ca s-a nascut Cristofor Columb pe care cu totii am fotografiat-o. Biserica de la cativa zeci de metri nu mai conta. Ghida ne-a scos din reverie si n e-a spus ca aceasta casa e mai noua, e din sec. XVII dar a fost ridicata pe locul adevaratei case a lui Columb distrusa intr-un bombardament naval. Alaturi de casa lui Columb se afla Porta Soprana plasata intre doua turnuri. In Evul Mediu era una din portile de intrare in oras. In continuare am strabatut strada Garibaldi, numita in trecut Via Nuova pentru ca deschiderea ei din anul 1500 reprezenta o noutate in acele vremuri. Aici, in secolul genovez au fost construite palatele nobililor cum ar fi Palazzo Bianco, Palazzo Rosso, astazi muzee. Strada este ingusta si intunecoasa dar dealungul ei poti admira cladiri cu zabrele groase la ferestre pe frontispiciul carora sunt etalate blazoanele familiilor nobiliare. Am patruns in curtea interioara a palatului Lamellino: doi titani puternici de piatra strajuiau intrarea; intr-o alta curte erau expuse statui antice. Reveneai in prezent observand masinile de lux parcate pe dalele de marmura ale acestor curti. Am trecut de galeria Garibaldi si coborand spre port am intalnit un turn de piatra in care se afla Tribunalul; am mai aruncat un ochi spre asa zisa corabie a lui Cristofor Columb si am luat autocarul in directia San Remo.

    Dupa amiaza timpul incepuse sa se strice si printre rafalele de ploaie si vant am facut un tur panoramic al “orasului florilor” Dealtfel in toata regiunea in care pamantul nu e propice culturilor agricole, inafara turismului, cultivarea florilor este sursa principala de venit a ocalnicilor. Chiar si autostrada A10 care leaga Genova de Ventimiglia si strabate Liguria pe o lungime de 158 km se numeste Autostrada dei Fiori. Am vazut prin geamurile siroite de ploaie ale autocarului parcul si vila Nobel unde si-a petrecut ultimii ani ai vietii inventatorul dinamitei (fara de care nu s-ar fi putut strapunge zecile de tunele de pe Riviera), Catedrala San Siro, parcul si vila Ormond, Piazza Cassini cu chiesa di Santo Stefano pe care am vizitat-o, cazinoul si teatrul Ariston. Am avut noroc ca intr-o pauza de ploaie am vizitat Citta Vecchia, cu stradute stramte in panta, locuinte cu un etaj sau doua ingramadite si strapunse de bolti, cu mici piatete si statui- un Castellaro reprodus la o scara mai mare. In varful dealului strajuieste sanctuarul Madonei della Costa. Orasul e micut cu numai 60000 de locuitori dar a devenit celebru datorita Festivalul cantecului italian. Acesta a debutat in 1951 si s-a desfasurat timp de 25 de ani in sala de bal a cazinoului municipal. Sala devenind neincapatoare pentru multimea de spectatori ai marelui eveniment, din 1977 festivalul se tine in teatrul Ariston. M-as fi asteptat ca Ariston sa fie mai impunator. Ei bine, nu! E ca un cinematograf de cartier impopotonat cu reclamele si banerele spectacolelor obisnuite. Sanremo mi-a adus in memorie noptile din tineretea mea cand lipita de televizorul alb-negru Temp 6 urmaream Festivalul care se transmitea si la noi in direct. Am fost emotionata cand pe caldaramul din fata tratrului Ariston am vazut zeci de placute inscriptionate cu numele castigatorilor. Domenico Modugno a castigat premiul de interpretare de patru ori apoi Claudio Villa, Toto Cutugno, Giulola Cinquetti, Iva Zanicchi, Al Bano&Romina Power, Ricchi& Poveri, Eros Ramazotti sunt nume ale caror slagare se fredonau si pe strazile Bucurestiului si despre care cei mai multi dintre voi nu a auzit. Cu timpul, dupa anii ‘80 influenta canzonetelor a scazut si pe planul intai au trecut Beatlesii, Elvis si Queen. Incheind capitolul “sapaturi arheologic” ne-am indreptat spre piata Cassini unde ne astepta autocarul.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Michi in 13.11.12 21:41:48
    Validat / Publicat: 14.11.12 06:16:06
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6980 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P16 Piata Ferrari
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [14.11.12 06:15:21]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    iulianic
    [14.11.12 09:22:17]
    »

    @Michi: Mi-a facut mare placere sa citesc si sa privesc imaginile atasate pentru ca mi-a amintit de circuitul meu in Italia din 2010. Corabia din port ramane pentru turist o emblema a Genovei desi - sunt de aceeasi parere - piratul nu este o realizare prea... artistica. Si Casa lui Cristofor Columb, chiar daca nu este cea originala, inflacareaza imaginatia turistului care accepta tot ceea ce i se spune. De ce ar trebui sa fie dezamagit la aflarea realitatii? Oare timpul nu trece implacabil peste tot si peste toate?

    Finalul review-ului si relatarea despre Festivalul San Remo au starnit si pentru mine vechi amintiri. Ce muzica ascultam atunci, ce muzica ascultam acum...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    TraianS
    [14.11.12 09:24:26]
    »

    Genova este un oras pe care-mi doresc sa-l vizitez si eu.

    pentru ca Genova e construita ca un amfiteatru desfasurat in inaltime.

    Cand am fost la Istanbul, am vizitat mai pe indelete Dealul Pera, inspre Turnul Galata, unde inca se gasesc cateva cladiri medievale genoveze.

    Ma gandesc ca genovezilor le venea ca o manusa constructia asta pe panta unui deal (la Istanbul in exteriorul amfiteatrului, cum ar veni) si le amintea de "acasa".

    Toate detaliile sunt foarte bine venite si va citesc cu placere, chiar daca sunt un globe trotteraş mai tanar.

    Felicitari pentru review.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    MichiAUTOR REVIEW
    [14.11.12 09:36:15]
    »

    @iulianic: Da Iulianic, nici mie nu-mi prea place restabilirea adevarului istoric peste o legenda.

    Nu-s deloc castigata in amintiri ca Neptun era made 1986, ca si casa lui Columb nu e originala sau ca Marco Polo nu si-a scris el cartea Il Milione ci a dictat-o colegului de celula.

    Costi
    [14.11.12 10:01:13]
    »

    @Michi:

    Nu ştiu cum îmi scăpase review-ul anterior, cel despre hotel, dar din fericire l-am văzut pe acesta, aşa că sunt foarte mulţumit, asta pentru că am făcut şi eu o rezervare pentru aceeaşi destinaţie, începând cu 31 ianuarie (atunci pot eu să-mi iau o scurtă vacanţă).

    Aşa că am să citesc review-urile despre această destinaţie cu mult interes!

    Mulţumesc foarte mult pentru informaţii!

    Am totuşi o întrebare. În review-ul trecut, preţul menţionat, inclusiv taxele de aeroport era de 380 euro. Este corect?

    Pentru că eu am văzut pentru această perioadă preţul de 365 euro + 95 euro taxe de aeroport.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    MichiAUTOR REVIEW
    [14.11.12 10:44:50]
    »

    @Costi: Ai dreptate, pretul era exclusiv taxe aeroport. Noi am dat o suma globala care cuprindea si cardul Senior Voyage si asigurarea medicala si storno. Oricum, foarte ieftin. Noi nu am luat informatii dinainte despre hotel. Mai e afisat unul, Aregai Marina, trebuie interesat ce si cum. Cu cardul nu am facut nicio afacere fiind valabil numai pentru excursiile organizate de tur operatorul principal, deci nu stiu daca e valabil pentru o alta excursie organizata de altii.. Desi anuntate, Avignon si Marsilia nu s-au facut din cauza distantelor: patru ore dus, patru intors, ceeace ar fi trebuit sa stie de la inceput si sa nu le afiseze. In schimb ne-au fatzait dus-intors de mai multe ori pe Coasta de Azur, strabatand acelas drum. Cum nu aveam ce face in hotel, am luat optionalele 50-60 eu/ destinatie si a meritat. cu prisosinta.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Costi
    [14.11.12 14:15:02]
    »

    @Michi:

    Mulţumesc pentru răspuns.

    Aş mai avea o întrebare.

    Excursiile opţionale pot fi luate şi direct, de la o agenţie locală, sau numai prin intermediul operatorului român?

    Eu, drept să spun, aş prefera să merg fără intermedierea românească, aşa cum am făcut în 2011, cînd am fost, tot cu seniorii, pe Costa del Sol. Ce-i drept, eram (eu şi soţia) singurii români, dar ne-am simţit foarte bine.

    În altă ordine de idei, eu nu am luat cardul cu 25 de euro, pentru că tot mi-l vor da ei gratis, după acest sejur.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    MichiAUTOR REVIEW
    [14.11.12 15:19:29]
    »

    @Costi: Si noi am fost la Marbella - Puorto Nuovo de un revelion (inscriindu-ne devreme nu am luat masa de revelion) la hotel Rincon Andaluz, super din toate punctele de vedere.

    Ne inscriam la receptie seara si f. dimineata venea autocarul cu nemti, suedezi, etc dar ghidul vorbea engleza. Ghizii incercau sa ne descurajeze ca e riscant (?).

    In Creta, agentia care ne-a dus ne-a cerut 150 eu pt. Santorini in timp ce grecoaica din colt cerea cam 100 si din port am cumparat biletul cu sub 100eu.

    Acelasi lucru si la Dubrovnik: agentia noastra cerea mult mai mult pentru optionale.

    Costi
    [14.11.12 15:56:03]
    »

    @Michi:

    Tocmai de aceea eram interesat dacă aici se pot rezerva opţionale direct la recepţie, fără intermediarul român.

    MichiAUTOR REVIEW
    [14.11.12 16:37:31]
    »

    @Costi: N-am fost clara. La alte hoteluri erai de capul tau, nu aici. La Castellaro Golf, eram complet izolati si nu aveai cum sa ajungi undeva. Citeste te rog primul review si roagaagentia sa-ti dea alt hotel- noi nu am stiut. Auzisem ca de la 15 nov. acest hotel se inchide din cauza drumului riscant iarna si se muta undeva mai jos. De verificat, eventual cu un email sau telefon, acolo sunt permanent romani cu ghida si-ti pot confirma. Mai e si cina de seara cu paste si iar paste.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster13
    [14.11.12 17:49:41]
    »

    „Ca o piesă de teatru, așa este viața: nu contează cât de mult a ținut, ci cât de frumos s-a desfășurat. ”

    Seneca

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    MichiAUTOR REVIEW
    [14.11.12 18:24:12]
    »

    @webmaster13: Multumesc WEB. Totdeauna am fost de parere ca viata ta e cea mai izbutita piesa de teatru, fie ca e comedie sau drama; la majoritatea dintre noi, e rasu-plansu.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    iulianic, Michi
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Genova și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056694030761719 sec
    ecranul dvs: 1 x 1