GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Una dintre excursiile opționale din Hurghada a fost în orașul-stațiune El Gouna. Mi-am dorit de când am citit despre acest oraș să-l vizitez, și chiar am făcut-o de două ori, anul trecut și anul acesta. Ideal ar fi fost un sejur acolo, dar prețurile au săltat mult anul acesta depășind bugetul meu de vacanță.
Dar ce are atât de special El Gouna? Ei bine, totul: eleganță, lux, frumusețe, curățenie, dar și prețuri pe măsură.
Aflat la cca 25 km Nord de Hurghada, El Gouna nu a fost până în urmă cu 30 de ani nimic. Un loc ales de un miliardar egiptean să construiască o casă de vacanță și un debarcader, cadou de nuntă pentru fiica sa. Acum este un oraș turistic în care s-a investit și se investește mult, fiind deținut și dezvoltat de Samih Sawiris, unul dintre cei mai bogați egipteni, președintele lui Orascom Development Holding care a creat El Gouna.
El Gouna, care în limba arabă înseamnă „lagună,” este construită pe lagune, fiind străbătută de canale asemenea Veneției. De aceea, este supranumită„Veneția Egiptului” . Orașul este unul exclusivist, în care miliardari din Germania, Italia, Anglia, Rusia își țin iahturile, profitând de costul mic pentru cazarea lor.
Am aflat de la ghidul nostru că orașul se mândrește cu o echipă de fotbal în liga 1, cu un Festival Internațional de Film pentru țările arabe, că are 18 terenuri de golf, o școală internațională în care predau profesori din Anglia, Germania, Italia, Egipt și în care fiecare clasă are propria curte cu teren de sport. Există o universitate și un institut de inginerie în care studiază tineri nu numai din Egipt, ci și din alte țări europene, cum sunt Germania sau Italia. Are un spital considerat unul dintre cele mai bune din Egipt. Are un centru de scufundări renumit la nivel internațional.
Este o stațiune exclusivistă nu numai pentru că vin mulți turiști bogați, în special din Germania și Italia, dar și pentru că egiptenii nu pot intra în oraș decât cu un permis special.
Are un post de televiziune, unul de radio un aeroport pentru avioanele private ce vin din Germania și Italia și se discută chiar să bată o monedă a lor. Este un fel de stat în stat.
Excursia noastră a început la ora 9 dimineața din fața hotelului Sunrise Holidays (vezi impresii). Am apelat la agenția lui Medo Fateem, „Bon Voyage Tours” , care l-a trimis ghid pe Zaki. Anul trecut, Zaki ne-a fost ghid în engleză, anul acesta, Zaki a învățat românește în 8 luni și se exprimă foarte bine într-o limbă pe care el o consideră foarte grea. Dar cum turiștii din România sunt tot mai mulți, se impunea invățarea limbii. Fiind numai două persoane (anul trecut am fost patru), ne-am deplasat cu o mașină mică. Drumul până în El Gouna a fost un prilej să aflăm multe lucruri despre obiceiurile și cultura egipteană, despre viața beduinilor, despre salarii, prețul benzinei, construcția de locuințe, prețul lor, nivelul de trai. Mașina trecea prin deșert, mai răsărea câte o oază. După aprox. 30 min. am ajuns la poarta de intrare în oraș, unde se află un post de control. Fiind turiști, nu am avut nevoie de permis. Costul excursiei a fost de 25 euro de persoană și a durat 4 ore.
Prima oprire a fost la Turnul de Golf. La parter se află un restaurant, dar care, de când cu pandemia, stă închis. Am urcat mai multe trepte ca să ajungem în punctul de belvedere, o terasă de jur-împrejurul turnului. În fața ochilor se deshide orașul-stațiune în toată splendoarea lui: vedem terenurile de golf, insulele, 20 la număr, canalele ce le leagă traversate de poduri și pasarele, hotelurile și vilele luxoase. Multă vegetație luxuriantă cu soiuri de plante aduse din toată lumea și aclimatizate. Nu-ți vine să crezi că dincolo de oraș se întinde deșertul! După ședința foto, coborâm și ne îndreptăm spre Clubul de Golf, înconjurat de palmieri și flori.
Urmează partea cea mai plăcută. Ajungem la un debarcader și ne urcăm într-o bărcuță care ne poartă preț de o oră pe canalele „Veneției din Egipt.”
Trecem pe lângă hoteluri de top, cum sunt Movenpick și Sheraton, pe lângă Panorama Bungalows, cu ale sale căsuțe sprijinte pe piloni, ca niște locuințe lacustre, având apa la picioare, vedem de la distanță și vila lui Omar Sharif, apoi una foarte somptuoasă a unui șeic arab care n-a venit niciodată acolo, o plajă celebră, Moods, cu un restaurant celebru, apoi alta, Zeytouna Beach și ea celebră. Vegetația luxuriantă ferește vederii multe vile ale unor miliardari. Toate au plaje private și pază. Barca trece pe sub poduri și pasarele, apa este lină, culoarea trece de la albastru la verde smarald. Aproape nu-ți vine să crezi că ești în Egipt!
După o oră și după ce îl răsplătim pe barcagiul nostru cu obișnuitul bacșiș, coborâm pe țărm în Abu Tig Marina, una dintre zonele orașului. Aici ne întâmpină iahturile luxoase (ne-am ales fiecare câte unul!) acostate în apele lagunei, dar și restaurante, terase, cafenele, magazine. M-am uitat din curiozitate la prețurile de la o terasă. Mari! Sunt și câteva hoteluri gen boutique. Remarcăm arhitectura și culorile clădirilor. Aflăm că s-au impus reguli stricte legate de arhitectură și culori: tradițională, nubiană, dar și un amestec de tradițional și modern, mai bine- zis un tradițional stilizat. Culorile sunt galben, portocaliu, alb, roșietic. Și peste toate, soarele Egiptului! Pentru muncitorii care se ocupă cu întreținerea orșului s-au construit locuințe undeva la margine, le-am văzut de la distanță.
Următoarea oprire a fost în a doua zonă a orașului, Downtown, orașul vechi, cu centrul și Piața Tamr Henna. Aici întâlnim o arhitectură nubiană. Un măgar și un pește, artă modernă, înfrumusețează centrul. Pe un perete este pictată o cămilă și ne facem poze cu fundalul respectiv. Cam pustiu orașul. Cred că se animă la orele serii când, presupun, este o plăcere să stai la o terasă și să admiri portul cu ale sale iahturi sau să te plimbi de-a lungul falezei.
Zaki are o idee bună: o plimbare cu tuk-tukul, cadou din partea agenției. Mi-a plăcut, prima dată când merg cu un asemenea mijloc de transport.
Nu intrăm prin magazine, anul trecut am pierdut prea mult timp într-unul cu ceaiuri și esențe de parfum. Si că am amintit cuvântul „esențe” , Zaki ne-a spus că lângă El Gouna se află cea mai mare fabrică de esențe de parfum, de unde se aprovizionează marii producători de parfum din lume. Intrăm totuși într-un supermarket, bem o răcoritoare și admirăm estetica în aranjarea mărfurilor. Totul peferct, la linie, nimic deranjat de la locul lui. Am remarcat asta și în alte magazine în Hurghada, chiar și la piață unde legumele, fructele sunt etalate în aranjamente frumoase.
Ajungem și la o moschee, în afara orașului. O vedem din exterior, era ora rugăciunii, facem poze și ne întoarcem în oraș. Trecem pe lângă Campusul Universitar, vedem și clădirea spitalului, a școlii, apoi ne intoarcem de unde am plecat: Hurghada. Oprim acolo la un magazin cu prețuri fixe, vânzătorul știe puțin românește, ne bucură să auzim cuvinte în limba română în locuri atât de îndepărtate.
În concluzie, El Gouna este o desinație de vacanță scumpă, dar nu prohibită, o stațiune luxoasă, diferită de restul Egiptului, elegantă, plină de culoare și unde îmi doresc un concediu.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
El Gouna este așezată inttr-un cadru natural excepțional, o oază de vegetație, de frumos și eleganță în inima deșertului.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Distracție, nu știu, dar despre relaxare, da, pot spune că vizita de câteva ore a fost relaxantă, nu obositoare. Dacă nu aș fi văzut El Gouna, vacanța în Egipt ar fi fost incompletă.
Trimis de Rodel in 04.06.22 20:39:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT. A mai fost în/la: Hurghada, Sahl Hasheesh, hoteluri: Marriott, Tropitel, Sunrise Holidays.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Rodel: Interesant loc și vizitarea lui a fost o idee bună.
@Carmen Ion:
O idee bună pe care o recomand din suflet celor care ajung in Hurghada.
M-am bucurat foarte tare să citesc despre El Gouna, iată că vi s-a împlinit visul și ați fost din nou acolo! Poate veți reuși odată și cu o cazare. Locul este într-adevăr de invidiat, ce bine că ați avut parte de ghidaj serios, doar pentru două persoane. Foarte frumos așa! Minunată culoarea apei, îmi imaginez cum trebuie să fi fost!
Felicitări pentru plimbare și articol!
Frumoasă El Gouna!
Singurul motiv pentru care nu am luat incă un sejur acolo e pentru că nu am găsit un resort unde pot face snorkeling! ????
În rest este atractivă și se vede minunat și din avion!
Mă bucur că ați avut o excursie reușită și că va plăcut!
Și plimbarea cu tuk-tukul a fost ceva inedit! ????
@maryka:
El Gouna este varianta luxoasă a Egiptului; îți recomand să vizitezi orașul dacă vei ajunge din nou în Hurghada sau să-ți alegi un sejur acolo, așa cum îmi doresc și eu.
Mulțumesc pentru ecou și vot!
@elenaadina:
Eu mi-aș dori o vacanță în El Gouna pentru frumusețea, liniștea, eleganța găsite acolo. Dacă aș fi achiziționat un sejur cu mai mult timp înainte, găseam prețuri bune, dar când m-am hotărât eu, s-au mărit foarte mult. Așa că m-am mulțumit cu o vizită de câteva ore. Poate la anul...
Mulțumesc pentru ecou și vot!
F frumoasa descrierea. Anul trecut am fost in Egipt-Hurghada si am vizitat si El Gouna pe cont propriu cu uberul care este f ieftin dat fiind pretul benzinei la ei. Cu acelasi uber ne am si intors la Hotel Marriot, am mers in interiorul "statului in stat"El Gouna cu tuk tukul, am vizitat centrul, portul, am mincat la o terasa in centru, am baut cafea si am mincat inghetata la o terasa in port, scumpicel dar fiind locul si viwuul... am facut poze pe podurile Venetiei Egiptului dar nu am avut sansa unei plimbari cu barca pe canale si regret, dar fiind excursie pe cont propriu nu am avut oportunitatea dar imi promit sa revin si sa fac si asta. Recomand o vizita in El Gouna pt 1 zi cum am fost noi am facut si plaje acolo ori pt citeva ore in excursie organizata. Se Merita!
@Rodel: Intradevar foarte frumos, un loc unde sigur trebuie ajns daca esti pe acolo.
Felicitari, votat cu mare drag.
Am fost in El Gouna in luna mai 2021 si eu am fost impresionata de aceasta oaza in desert, merita vizitata! Am si scris aici despre vizita in El Gouna si am recomandar ca excursie acest loc
@romiromi:
Mulțumesc pentru cele două ecouri! Am vizitat de două ori El Gouna și, dacă voi mai merge în Egipt, sper să fac un sejur acolo. Este un alt Egipt, fața sa elegantă!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2010 Vizitarea statiunii El Gouna — scris în 08.02.10 de ghecamelia din BRASOV - RECOMANDĂ
- Sep.2008 Plimbare cu vaporul — scris în 03.03.09 de lilia din TARGOVISTE - RECOMANDĂ