ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.03.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2015
DURATA: 60 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Vulcanul Arenal un maret spectacol al naturii

TIPĂREȘTE URM de aici

Costa Rica, o tara cu cel mai variat relief pe cea mai mica suprafata, de la munti vulcanici-activi, dealuri acoperite de vegetatie luxurianta, savane, paduri mereu verzi, plaje acoperite de dune de nisip, delta formata la gurile de varsare a raurilor si tot acest ecosistem este complectat cu minunatul recif de corali din marea Caraibelor. Acoperita pe 824 500 ha, reprezentand 16,2 % din suprafata tarii, de cea mai variata vegetatie, o adevarata bogatie biologica, impartite in 158 unitati de parcuri nationale si rezervatii, cuprinse in 11 arii de conservare.

Partea centrala si nordica este acoperita de paduri, vulcani, activi sau in stare latenta, lacuri vulcanice, izvoare termale, ca o consecinta a activitatii vulcanice intense. Estul si vestul pana in sud, la granita cu Panama tarmul e scaladat de alele oceanelor si Marea Caraibelor, unde turistii sunt atrasi de frumusetea plajelor marginite de palmieri inalti, de estuarele minunate formate de rauri la varsarea in apele sarate ale oceanelor. Si in toate aceste minunate tinuturi, fiecare cu frumusetea lui, iti incanta privirea pasari, orhidee.

Aici traiesc 830 specii de pasari, identificate pana in prezent si cresc in jur de 1600 specii de orhidee, reprezentand 4 %din totalul de specii din lume. Aceasta diversitate naturala si foarte bine protejata si ingrijita de costa ricani, mari iubitori ai naturii, reprezinta o adevarata ,,meca"pt turistii care iubesc natura, cat si pt cercetatori care vin sa studieze exhuberanta natura tropicala, virgina, pe care greu putea fi gasita in alta parte. Grija pt a nu deranja aceasta minunata viata salbatica, a dus la defrisarea unor inguste poteci prin desisul paduri, prin care vizitatorul isi indreapta pasii in adancimea ei, unde esti inconjurat de toata viata tacuta a acestor locuri, unde doar din cand in cand se aude ciripitul pasarilor, fosnetul padurii.

Drumul meu mai are de strabatut unul din cei mai spectaculosi vulcani activi-vulcanul Arenal. In programul meu initial, acest loc nu a fost prevazut pt. a fi vizitat, fiind intr-o pozitie pe harta, care imi venea peste mana, de unde ma aflam, iar caratul bagajului dupa mine era un motiv in plus, sa aman partea asta de tara in planul urmatoarei deplasari in Costa Rica. Dar cum costa- ricanii sunt extraordinar de saritori cand e vorba sa le vizitezi cele mai frumoase si reprezentative locuri (isi iubesc mult tara, sunt increzatori in viitorul acestei tari si sunt mandrii de ea, stiind ca in viitor copiii lor vor trai fericiti aici, isi trimit la scoli copiii pt ca sa fie bine pregatiti pt o tara care va evolua spre mai bine -despre acestea am mai multe de spus intr-un rw, dedicat populatiei si locurilor de cazare).

Gazda mea de la Monteverde, mi-a marturisit, ca distanta nu este mare, in 4h sunt in localiatea Fortuna, la poalele vulcanului, iar el imi aranjeaza o frumoasa excursie pt. 2 zile. Mai mult, bagajul pot sa-l las in camera, sa plec cu cheia la mine fara sa-i platesc noaptea respectiva. Am fost impresionata de cat suflet punea ca sa ma convinga sa plec la vulcan. A facut rezervare la un hotel, cu pret la fel ca la el, apoi mi-a platit excursia, care presupunea ceva mai mici costuri pt cetatenii lor si mi-a arata ce locuri minunate am sa vizitez pe tot parcursul drumului. Binenteles, eu i-am returnat banii numerar. Am planificat aceasta excursie cu 2 zile inainte de a pleca, in sudul tarii, la Jaco, asa numita Las Vegas al Costa Ricai, mai ales ca aveam deja comanda facuta la Interbuz turistic, pt transfer de la Monteverde-Casa Alquimia.

Nu am regretat ca a reusit sa-mi creeze aceasta frumoasa excursie, care presupunea, preluarea mea doar cu rucsacul la mine de la hotel, de un microbuz, drumul pe drum de tara, cum e in toata aceasta parte a tarii, care nu se va asfalta pt nu fi afectata natura, vietatile, adica pt a putea fi conservata, pana la lacul Arenal, traversarea lacului cu un vaporas si preluarea de pe celalalt mal, de alt microbuz de la aceeasi firma, transport pana la hotelul unde aveam rezervare. Suna totul bine, urma sa vad ce iese. La inceput parea ca voi avea o zi de zdruncinaturi, dar drumul a fost mult mai putin denivelat, fiind nivelat dupa aceste multe curse zilnice, iar spectacolul oferit de natura a fost mult mai frumos decat m-am asteptat. O zi cu mult soare care stralucea pe cer, cum nu-l mai vazusem in ultima sapt. in Monteverde, cu dealuri pline de tufe de cafea, unde femei costa-ricane erau cu cosurile la cules, cu curti cu flori de toate culorile, pomi cu pasarea tucano, pt care soferul a facut o oprire pt. a face poza unui tucano cu pene frumos colorate (vezi poza). Inainte de a ajunge la lacu Arenal, dealurile erau acoperite de mori de vant, pt producerea curentului electric. Aceste mori de aici impreuna cu lacul Arenal asigura 40% din consumul de energie al Costei Rica.

Ajunsi la malul lacului, am asteptat venirea vaporasului de pe malul celalalt, dar ca sa ajung la locul de urcare in vaporas, trebuia sa coboram o panta de pamant, pe care nu vedeam nici un punct de sprijin pe care sa-mi pun piciorul si cum nu vroiam sa ajung jos pe alunecand pe fund, am cautat in jur un punct de sprijin. Necazul a cazut pe un ciot de pom de pe margine, m-am agatat de el si am pornit pe panta, dar lungimea maini nu imi era suficienta pt. a ajunge pana jos si m-am oprit pt o clipa. Nu stiam ce sa fac de aici si in ultimul moment am decis sa dau o tura in jurul ciotului si sa urc panta inapoi. Deci am ajuns in pozitia de la plecare, in fata aceluiasi grup de englezi care asteptau sa termin de coborat. Descumpaniti ca le-am ajuns din nou in fata, m-au intrebat ce fac eu aici? Ma rotesc in jurul pomului, le-am raspuns, pt ca nu pot ajunge jos. Un barbat din grup, atunci si-a oferit bratul pt a ma sprijini de el si uite asa am ajuns la locul de urcare in vaporas.

Traversarea a fost o croaziera, cu ghid, lacul are o lungime de 66 km si 4 km latime este una din sursele importante de energie a tarii, este artificial el s-a format cand pe raul Balsa s-a construit o hidrocentrala. Doua insule din mijlocul lacului adapostesc, maimute, iguane, serpi, din care sarpele oropel (nu stiu cum arata, dar asa ne-a spus ghidul), 78 specii de amfibii, iar in apele lacului sunt o multime de pastravi, pescuitul fiind una din atractiile turistilor veniti aici. Malurile cat si insulele sunt incarcate de o vegetatie luxurianta. Ajunsi pe celalalt mal, iesirea la drumul unde microbuzul ne astepta, era asfaltata, panta urca lin, incat nu a mai fost nevoie sa ma dau in spectacol. Drumul pana la Fortuna, a fost incantator, treceam cu microbuzul prin tunele de vegetatie, familii de maimute se uitau la noi de la marginea padurii, iar inainte de a intra in oras, pe pajisti intinse erau lodge, pensiuni inconjurate de tufe cu flori si parcul de apa termala. Zonele in care vulcanii intra in perioada de latenta, lasa in urma izvoare fierbinti, lacuri cu apa termala. Am fost lasata la hotelul in care aveam rezervarea, din care va prezint doar cateva poze, fara a intra in descriere, pt ca voi srie un rw cu toate locatiile din Costa Rica, specificul lor, preturi, mancare.

Vulcanul Arenal face parte ca toti vulcanii din aceasta tara de Inelul de Foc al Pacificului. Acesti vulcani sunt cei mai violenti, fiind formati acolo unde placa oceanica aluneca pe sub placa continentala. Vulcanii arunca din fundul fierbinte a planetei cenusa, lava, gaze. Forma lor e de obicei conica, iar lava e mai groasa, continand o cantitate mare de silice din scoarta. Lava groasa amestecata cu cenusa vulcanica se acumuleaza in jurul rasuflatoarelor, dand acestuia forma conica. Arenal este unul din acesti vulcani. Accesul in apropiere este greu de facut, dar spectacolul pe care il ofera pe timp de noapte, cand arunca lava incandescenta, multumesti pe orice turist ajuns aici. Activitatea lui e considerata de vulcanologi, ca a inceput in sec 13-14 si cele mai puternice eruptii au avut loc in anul 1968, cand pe 29 iulie la ora 7,30 a aruncat in aer o imensa cantitate de cenusa, pe care vantul a dus-o pana in orasele Liberia si Santa Cruz din regiunea Guanacaste, formandu-se pe flancul de vest 3 cratere, iar lava care s-a scurs a distrus 2 mici localitati :Tabacon si Pueblo Nuevo, 87 de persoane pierzandu-si viata, recolte distruse. Si acum se pot indentifica urme de talpi, in lava intarita, a oamenilor care fugeau de lava care venea. Cea mai recenta eruptie a avut loc pe data de 28 august 1993, cand atat de violenta a fost explozia de gaze, cenusa, incat a rupt peretele din nord-vestul craterului, cauzand 4 avalanse incandescente. In ultimii ani activitatea s-a redus mult, numai rareori turistii mai vad noaptea jeturi incandescente de lava, aruncate din varful vulcanului. Cat am stat in Fortuna, in cele 2 zile, mi s-a spus ca de o luna de zile vulcanul doarme, asa ca nu am avut parte de spectacol, iar urmatoarea zi nici varful vulcanului nu se vedea, fiind acoperit de nori.

Vegetatia din parcul Arenal, la baza vulcanului e formata din plante adaptate mediului de gaze si cenusa vulcanica, ca umbrela saracului, ferigi, un arbust denumit ,,laptele galben "si un arbore numit ,,jicaro danto ", a carui fruct e asemanator cu castravetele. Ca vietati, aici se intalnesc o multime de specii de amfibii, 135 specii de reptile, 453 de specii de pasari, un record, reprezentand 50 %din totalul de specii care traiesc in Costa Rica. Si aici cea mai iubita pasare e delicatul quetzal, marele verde macaw si colibrii de smarald. In padurile din zona isi desfasoara activitatea si mamiferele puternice :jaguarul si puma sau dulcea caprioara cu coada alba si trei specii de maimute :maimuta paianjen, maimuta capucin, maimuta cu manta.

A doua zi dupa-masa, a venit masina sa ma ia de la hotel, sa ma duca la Monteverde pe acelas drum si sa urc de data aceasta panta cu probleme pt mine, la care ma gandeam cu emotie sa nu-mi faca aceleasi figuri. Dar la urcare a fost mult mai usor, incat nu a mai fost nevoie sa caut un brat binevoitor. Cand am ajuns, dupa o scurta prezentare a felului cum a decurs aceasta excursie si cu multumirile de rigoare pt. aceste 2 zile pe care ma ajutat sa le fac, gazdei mele, am fugit repede la culcare, a doua zi ma indreptam spre locurile fiebinti, ale plajelor de la oceanul Pacific.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de grecudoina in 19.03.15 00:11:35
Validat / Publicat: 19.03.15 08:38:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA CENTRALĂ.

VIZUALIZĂRI: 4168 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 drumul spre lacul Arenal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

grecudoinaAUTOR REVIEW
[19.03.15 09:54:27]
»

am rugamintea la webmaster sa-mi roteasca poz. 02, spre dreapta, pasarea tucano sta pe creanga unui copac, asa sta culcat. Va multumesc anticipat.

webmaster
[19.03.15 10:17:55]
»

@grecudoina - poza a fost "rotită"; dacă nu vă apare, ., . cumva, în "poziţie de drepţi" :-), daţi un CTRL+F5 şi va apărea

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
grecudoina
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Costa Rica:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.12228989601135 sec
    ecranul dvs: 1 x 1