GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Alajuela - orasul in care am luat contact cu istoria Coastei Bogate
Eram in Costa Rica - adica in termen spaniol, in tara Coastei Bogate. Intr-un decor tropical, cu palmieri inalti pe marginea trotuarelor, cu o temperatura in jur de 27-28 grade C, cu aer curat, cu oameni calzi in jurul tau, deci numai bine sa incep sa colind, pt. a face cunostinta cu noua mea destinatie. Si cum haine pt aceasta zi calda, nu aveam la mine (ele la ora respectiva fiind pe aeroportul din Madrid, asteptand sa treaca si ele oceanul), am transformat tricoul de piele, in tricou de plecat la cumparaturi, cu niste colanti ceva mai grosi si in picioare incaltata cu papucii de plastic, pt. intrat in mare, am plecat in oras (situat la o distanta de cca 3-4 km, de hotelul unde eram cazata), pt a-mi face rost de haine, mai ales ca, duminica - a doua zi, am fost invitata de d-ra de la receptie sa merg cu ea la Puntarenas - oras la malul oceanului Pacific. Acolo temp. depaseau 30 grade C, iar eu eram imbracata numai bine sa rezist, la temp. coborate de iarna.
La cumparaturi a mers totul f. repede, pt. ca era sambata, in jur de ora 12-13, iar toate magazinele mai acatarii, erau inchise, trebuind sa ma multumesc cu un magazin Universal, din centrul Alajuelei. Macar acolo nu mai trebuia sa umblu pe strazi in acea tinuta si sa ma chinui mergand in acei papuci de plastic.
Asa ca dupa ce m-am innoit, mi-am luat lucrurile m-am dus in cabina si am iesit imbracata si incaltata in tinuta de vara. Si cum toate le-am rezolvat repede si ieftin (chiar mi-as fi dorit sa gasesc lucruri de lux, mai frumoase, pt ca in tara urma sa primesc banii inapoi de la asigurator, iar asigurarea imi dadea posibilitatea sa fac achizitii pana la 500 euro), totul a costat 70 $. Chiar nu aveam ce sa cumpar, ca sa si imi placa, iar amanarea cumparaturilor nu puteam sa o fac, deoarece, toate facturile trebuiau sa aiba data de 13 dec. 2014 (urmatoarea zi). Asa ca am ramas in oras, sa fac cunostinta cu Alajuela.
Este al 2-lea oras ca marime, adica undeva la 400000 locuitori, curat, linistit, situat in centrul tarii, aproape de capitala. In centru un parc, plin cu copaci-mango si pt ca eram in apropierea Craciunului, totul era aranjat de sarbatoare cu copacii luminati, la fel ca in tarile unde e iarna. Strazi inguste cu magazine mici de lux, amestecate cu tarabe, piata inchisa, unde ametesti invartindu-te printre tarabe cu fructe: banane, mango, ananas, papaya, vitrine frigorifice cu produse pescaresti, fructe de mare, apoi pe scari urci la alte nivele, unde e plin de marfuri artizanale, suveniruri, din piele, din roci vulcanice si toate atat la nivelele inferioare cat si superioare, la preturi f. mici.
Daca la Universal, m-am descurcat cu cardul, aici aveam nevoie de numerar, $ sau coloni. Acolo poti plati oriunde in $. Daca, la inceput le dadeam $, iar de cele mai multe ori restul il primeam in coloni, imediat am realizat ca e mai convenabil sa schimb $, la banca (am primit sfatul, sa fac schimbul la Banca Nationala, din prima zi, de la receptionere). Asa ca urmatorul drum l-am facut la BN, unde era deschis, chiar si sambata, dar afara se intindea o frumoasa coada. M-am asezat si eu cuminte la coada, iar cand mi-a venit randul sa intru in holul de la intrarea in banca, am vazut ca la coada stateau numai aceeia care scoteau numerar, de la ATM-uri. Am iesit din rand si am intrebat paznicul, unde pot face schimbul? Mi-a raspuns zambind ca nu trebuie sa stau la coada pt, schimb valutar, asa ca dupa ce am fost rugata sa-mi las bagajul intr-o cuseta la intrare, am luat cheia si cu portofelul si pasaportul in mana, intri in banca, unde esti chemat in ordinea biletului, luat la intrare.
Pe tot parcursul sederii mele in Costa Rica, am schimbat la cursuri pt. 1 $ = 530-538 coloni. Atunci cand cumperi, daca vad ca esti strain, iti spune pretul in $, dar eu le spuneam ca platesc in coloni, imi spunea pretul in coloni, adica pt. 1$ imi cerea 500 coloni. Acesta a fost motivul pt care, in acele putine locuri unde nu puteam plati cu cardul, plateam numerar, in coloni.
Despre preturi, la transport, transferuri, fructe, mancare, o sa revin pe parcurs, atunci cand am facut aceste plati. Fructele, pe care le-am cumparat, destul de putine, pt. ca in fiecare dimineata la micul dejun, inclus in pretul camerei (intre 25-35 $ / noapte, in functie de locatii, ex. in Jaco, considerata Las Vegasul CR, pretul a fost 40/noapte, dar si sederea a fost de scurta durata, iar preturile se refera la camera dubla sau twin). Cumparaturile lor le faceam de obicei, de la baietii care veneau in fata hotelurilor, cu caruciorul. Bananele, aici costau 150 coloni/trunchiul, care depasea 1 kg, pretul la papaya, era acelasi pt. o papaya, care avea tot 1 kg. Iar gustul acestor fructe e cu totul altfel, fata de ce mancam noi in ro. si sunt fff dulci, pana si cafeau acolo, are alta aroma, nu este amara si este usor dulce. Despre cafea o sa va povesc mai multe, cand ajung cu serialul in Monteverde, unde am facut un tur, la culturile si prepararea cafelei, d-nului Don Juan, proprietarul.
Dar sa revin la oras, partea centrala e, centrul vechi al orasului, cu cladiri in stil colonial, parcuri largi, strazi inguste. Dar pe masura ce te indrepti spre partile marginale, ajungi in cartiere cu strazi largi, marginite de tufe de flori, palmieri mici, cu case in majoritatea cu un nivel, inconjurate de minunate gradini, pline de flori, bananieri, pomi de papaya., magazine mici, restaurante elegante si cu preturi ceva mai ridicate.
Eu dupa ce am invatat, cum e cu restaurantele pt. pranz, am descoperit, locatiile bune la pret si mancare buna. Acestea sunt denumite ,,Soda ", aici gasesti mancare traditionala, asa cum te intampina si pancarda de la intrare. Mancare traditionala inseamna, pe o farfurie intinsa, mare, primesti, orez calit cu ceapa (dupa preferinta poti primi orezul fiert fara ceapa), amestecat cu bucati de peste, pui-dupa cum alegi, langa o salata de rosii, castraveti, salata verde, sau o salata de varza alba si rosii, alaturi urmeaza, fasole neagra, nelipsita la toate mesele lor, fiarta si platanos grill (platanosul e o banana mai mare, verde si cu miezul mai dur, care pe grill se inmoaie si are un gust nemaipomenit) Sincer, dupa ce mananci acest platou, daca reusesti, nu-ti mai trebuie nimic in aceea zi. Pretul 2800-3000 coloni, adica 5,5 $. Acest pret include si tipsul. Am incercat odata, pt. ca fata a fost draguta si mi-a schimbat farfuria, pt. ca nu mi-a placut ce mi-a adus (nu ne-am inteles bine, ea nu se descurca cu engleza), sa-i las 2 $. Uimita m-a intrebat ce trebuie sa-mi aduca de acesti bani, i-am zis ca e tipsul ei. Atunci mi-a arata bonul, unde scria suma de bani care-i revin ei. Si mi-a refuzat banii, spunand ca ea este platita.
Dar cand mergi la masa, sa ai grija sa-ti iei sticla cu apa, apa e f. scumpa in CR. Eu cumparam in prima zi cand ajungeam, in alt oras, un bidon de 5 l de la supermarket si o sticla de 1/2 l. Bidonul costa 2 $, la supermarket. La restaurant, sticla de 1/2. ajunge si la 2,5$. Se accepta, stiu ca la ei e scump, mai ieftina e cafeaua decat apa, in CR. O cafea, mare, in paharele cu capac, costa 1,5 $, la cafenele, cofetarii.
Transportul in comun in orase, o calatorie costa 125 coloni (cca 18? centi), ma refer la drumul care il faceam pana la Alajuela, cca3-4 km, pt. ca in oras, distantele sunt mici, iar transportul in comun il folosesti cand mergi din cartierele noi, limitrofe orasului vechi, unde de obicei sta clasa sociala inalta.
In afara de aceste localuri pt masa de pranz, preferatele mele erau, cele cu mancare pe baza de peste, fructe de mare, asa ca se apropia ora pranzului si am luat-o pe langa parcul central (mi s-a explicat ca acolo e un local, ieftin si cu mancare de care eram eu interesata, cat mai mult peste), am ajuns destul de usor, la locul cu pricina. Intradevar, am comandat un chevice, mancare pe baza de peste si sreveti marinati, impreuna cu cartofi dulci, morcovi, ceapa, porumb si totul plutind in zeama de lamaie. Mancare de care imi era dor, am mancat-o prima data in Peru, si am gasit-o cea mai delicioasa mancare.
Dupa ce m-am vazut cu burta aranjata, cu orasul pt aceea zi am luat cunostinta, am intrat in cladirea care adapostea muzeul de istorie a Costei Rica. Era timpul sa cunost istoria acestei tari, inainte de a intra bine in tara.
Dar despre aceasta parte, care poate pe unii ii intereseaza, pe altii, nu... stiu ce zic, ca le tin lectii de istorie, am sa dedic un alt rw.
Eu tin mult sa cunosc istoria tarilor, unde merg, deoarece asa ii cunosti mai bine, le vezi trecutul si cum au evaluat.
Maine continui...
Trimis de grecudoina in 09.03.15 20:59:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA CENTRALĂ.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ce locuri indepartate ai avut sansa sa vizitezi! Culoarea florilor din P07 este speciala!
Astept cu interes continuarea.
@Dan&Ema - sansa mi-am facut-o singura. Am studiat putin despre aceste locuri si cand am vazut cu ce preturi ma pot caza in aceasta tara si cu ce bani pot sa ma descurc cu masa, am decis sa-mi petrec iarna pe aceste meleaguri. Pot sa va spun ca incepusem rezervarile, pe booking.com, inainte de intalnirea AFA, feb. 2014, cand am propus unor useri sa ma acompanieze, pt. ca rezervasem, toate camerele ieftine, in fiecare localitate, pe unde aveam sa trec. Dar cei care au zis ca pornesc, cu mine, au dat inapoi. Eu nu cedez si am plecat singura, fara stres si convinsa ca v-a fi minunat si de fapt a si fost. Pe parcursul povestii mele din aceasta iarna... calda, o sa va incant cu multe minunate flori, cu culori inreal de frumoase. Azi am facut putina istorie, dar de joi (miercuri am niste probleme si nu am timp) continui cu un loc special, in natura, iar vineri spre sa ajung intr-un loc special... surpriza!
@grecudoina: felicitari si rog adreseaza-te la per tu ca suntem pe AFA
Interesante reviewurile pe care le scri. Le citesc cu placere, de fapt primesc mesaje cu postarile tale.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2018 Costa Rica, provincia Guanacaste, canton Liberia, Ponderosa Park Adventure — scris în 19.10.19 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Costa Rica, Sarchi, Arenal Volcano si Tabacon Hot Spring Water — scris în 16.10.19 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Costa Rica, vulcanul Irazu si provincia Cartago — scris în 15.10.19 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ
- Feb.2018 [Excursie organizată:] Coffe tour Naranjo, provincia Alajuela — scris în 24.03.18 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ
- Jan.2018 Buna ziua dragi prieteni calatori din lumea larga — scris în 24.03.18 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Costa Rica - America Centrala — scris în 20.07.18 de minda din TIMIşOARA - nu recomandă
- Sep.2017 Parcul National Braulio Carrilio, Provincia Heredia — scris în 25.03.18 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ