Villa Barberini

După cum spuneam vezi impresii, două sunt marile obiective care atrag oamenii în Castel Gandolfo (în afară de cadrul natural superb și de atmosfera tihnită, de veșnică vacanță): Palazzo Pontificio, palatul de vară al papilor, și Villa Barberini, un parc absolut încântător. Poate că nu este „cea mai romantică grădină din lume” vezi impresii (când am să ajung acolo, voi putea compara și am să vă spun 😊), dar cu siguranță e undeva către vârful topului.
În toamna lui 1870, armatele Regatului Italiei au intrat în Roma, punând capăt pretențiilor papilor de a fi suverani ai unui stat, de a avea întinse posesiuni lumești. Pio IX s-a retras în palatele vaticane, pe care nu le-a mai părăsit până la sfârșitul vieții; s-a considerat „prigioniero del Vaticano” , nerecunoscând unificarea Italiei. Situația s-a prelungit vreo 60 de ani, sub urmașii lui, până în 1929, când a fost semnat Tratatul de la Lateran.
În urma acestuia, este acceptată suveranitatea Sfântului Scaun asupra Orașului-Stat Vatican, cu o suprafața de 44 hectare. Italia plătește despăgubiri financiare pentru a compensa cumva teritoriile pierdute de papalitate în 1870 și, cel mai interesant, i se recunoaște Vaticanului dreptul de proprietate asupra unui număr de biserici, palate și grădini, unele dintre acestea primind chiar privilegiul de extrateritorialitate (asemănător cu statutul pe care îl au misiunile diplomatice ale unei țări într-o altă țară) en.wikipedia.org/wiki/Pro ... of_the_Holy_See.
Cele mai întinse posesiuni astfel (re) dobândite sunt cele din Castel Gandolfo, care se întind pe o suprafață de 55 de hectare, mai mare decât cea a Statului Vatican. Acestea au intrat în stăpânirea papilor în prima jumătate a secolului al XVII, în timpul lui Urban VIII Barberini, și au fost folosite de diverși suverani pontifi ca locuință de vară (temperaturile de aici sunt ceva mai suportabile decât cele din Roma) sau ca loc de retragere și de reculegere.
Palatele și grădinile de aici au fost construite și dezvoltate de-a lungul vremii, cu contribuția unor nume mari, precum Gian Lorenzo Bernini sau Francesco Fontana. Au rămas în paragină în timpul exilului voluntar la Vatican al papilor, au căpătat o nouă strălucire în anii 1930, au suferit în urma bombardamentelor în cel de-Al Doilea Război Mondial, au fost din nou refăcute în perioada postbelică. E o istorie lungă, asupra căreia voi încerca să revin în articolul despre Palatul Apostolic.
În 2013, Benedict XVI Ratzinger a abdicat (demisionat? nu știu cum e corect) și s-a retras, pentru câteva luni, la vila Barberini. După ce s-a mutat într-o mănăstire la Vatican, Francisc II Bergoglio a decis că nu va locui niciodată în Castel Gandolfo: în 2014 a deschis grădinile către public, iar în 2016 a transformat în muzeu Palatul Apostolic, cu titlu permanent. Noul papă, Leon XIV Prevost, a reluat tradiția venirii peste vară lângă Lacul Albano (se află acolo de pe 6 iulie și va rămâne până către finalul lui august); a lăsat publicului Palatul Apostolic și locuiește în vila Barberini, iar grădinile acesteia sunt, încă, vizitabile, în condițiile pe care le voi povesti mai jos.
În principiu, există trei proprietăți distincte, fiecare dintre ele fiind înconjurată de propriile grădini: Palatul Apostolic, Villa Cybo și Villa Barberini villepontificie.va/en/pal ... villa-barberini. Pentru a le lega între ele, astfel încât papii să nu fie nevoiți să se amestece cu mulțimile când trec dintr-o parte în alta, între primele două s-a construit un tunel suprateran, care trece pe deasupra porților de acces în orășel (P1-P2), iar între ultimele două un scurt viaduct pe deasupra actualei șosele asfaltate (în vechime, drumul de care).
Grădinile Palatului Apostolic se vizitează cu biletul aferent acestuia; celelalte două, împreună, cu un alt bilet, în tururi ghidate cu durata de aproximativ o oră, pietonal sau cu autobuzul. Programul este 9:00 – 14:00, iar tururile sunt cam din oră în oră, în funcție și de cerere. Teoretic, ar cam trebui rezervare online tickets.museivaticani.va/ ... BLS-Passeggiata; practic, făcând mai multe simulări, am găsit mereu bilete pentru a doua zi, așa că am lăsat să le cumpăr la fața locului.
Ne-am prezentat la poartă pentru turul de la 9, doar pentru a afla că în acea zi nu se organizează acest tur: primul era la 10, cu autobuzul (15 euro), iar următoarele la 11, cu autobuzul, dar și pietonal (doar 12 euro). Am luat bilete pentru ora 10 și am revenit cu zece minute înainte, așa cum ni s-a solicitat. Eram cinci persoane cu bilet individual șu un grup numeros de vârstnici, vreo douăzeci de persoane plus ghidul lor – am admirat faptul că, în ciuda dificultăților de deplasare, încă aveau dorința de a descoperi chestii noi. La întoarcere am văzut și grupul pietonal, format preponderent din familii tinere, cu copii energici.
Grădinile se întind pe întregul versant sud-vestic al conului vulcanului în care se află Lacul Albano, de cealaltă parte a lacului, având o lungime aproximativă de 2,5 kilometri și o lățime variabilă, de la 1-200 metri la 7-800 metri. Deschiderea lor este către Marea Tireniană, aflată nu foarte departe, dar din anumite puncte se vede, către nord, Roma; de pare că din vila papilor se poate zări chiar Biserica Sf. Petru de la Vatican. Pe creastă, paralel cu grădinile, este Via Pio IX, cea pe care am străbătut-o de fiecare dată când am mers la hotel către centru sau invers.
Acum: grădinile sunt splendide, dar vizita este, oarecum, dezamăgitoare. Eram avertizați din ziua precedentă, când organizarea de la Palatul Apostolic a fost chiar mai proastă, dar senzația tot aiurea a rămas.
Am fost îmbarcați cu toții în autobuz, care a mers cu viteză mare între punctele de interes ale grădinilor. Majoritatea pozelor pe care le-am făcut au ieșit mișcate, am șters două treimi din total. Au existat trei opriri scurte, de 1-2 minute, când am avut voie doar să fotografiem din autobuzul staționat, și două mai lungi, de câte 10 minute, când am coborât și am primit și ceva explicații. Ghidul a vorbit doar în italiană, noi am avut audioguide-uri. Problema e că ni se spunea ce taste să apăsăm exact în momentul staționărilor și a fost greu să mă decid: ascult explicațiile sau fac poze? Îmi mai trebuia măcar o mână.
Ce am priceput (puțin, adică, și nici ulterior nu am găsit prea multe informații): grădinile se află cam pe locul cetății Alba Longa, mitica străbună a Romei (aici s-ar fi născut Romulus și Remus, ca nepoți ai regelui alban); există un parc arheologic pe undeva, pe la margine. Încă din secolele II-I î. Hr. S-au construit pe aici vile ale cetățenilor bogați, apoi reședințe imperiale. Cea mai importantă, din care se păstrează și niște vestigii (P18), este cea a împăratului Domițian.
Cele două clădiri actuale: vila Cybo a fost proiectată de arhitectul Francesco Fontana și ulterior achiziționată de cardinalul Camillo Cybo-Malaspina în 1717, iar vila Barberini a fost comandată Taddeo Barberini (nepotul lui Urban al VIII-lea) în 1631, construcția palatului și amenajarea grădinilor fiind încredințate lui Gian Lorenzo Bernini. Pe lângă prima am trecut și chiar am oprit pentru poze (P15-P16), la cea de-a doua nu am ajuns: peste trei zile urma să vină papa, pentru perioada verii, și probabil că protocolul de securitate impunea ocolirea ei. Am citit recenzii ale unor vizitatori de acum 8-10 ani, care spuneau că vizitarea vilei făcea parte din traseu.
Punctele de interes de pe traseu sunt cele pe care le puteți identifica și în imaginile pe care le atașez acestui articol: Grădina Magnoliei, Piazzale Quadrato, Aleea Trandafirilor, Aleea Ierburilor Aromatice, Piața Stejarului etc. Cele mai interesante (cele unde s-a și coborât din mașină) sunt Criptoporticul și Grădinile Belvedere.
Criptoporticul este un soi de fațadă falsă, grandioasă și romantică, străjuită cu statui impunătoare, care maschează un tunel păstrat din antichitate, despre care nu am reținut ce funcție anume avea. Dar am reținut că, la începutul anilor 1940, în timpul războiului, acolo au fost ascunși numeroși refugiați, mulți dintre ei evrei. (Papalitatea s-a confruntat cu acuze de colaboraționism cu regimurile fascist și nazist, deci nu se pierde niciun prilej de a se mai disculpa.)
Grădinile Belvedere sunt imaginea-simbol a întregului parc, cea pe care am văzut-o încă pe afișul de la intrare. Sunt cu adevărat impresionante, le-am văzut și de la nivelul lor, și de pe o terasă situată mai sus. Ele au fosrma unui labirint, dar unul ciudat, gardurile fiind tunse foarte jos, deci nu există senzația de tunel în care să te pierzi.
Tot la această oprire am văzut Giardino Della Madonnina, cu o superbă statuie de care nu am avut voie să ne apropiem (un luogo molto sacro, explica ghidul). De altfel, nu am avut voie să ne apropiem de nimic, să ne îndepărtăm cât de puțin de traseul oficial, am fost foarte strict supravegheați.
În final: o bucată din grădini e ocupată de o plantație de măslini, alte parcele sunt cultivate cu legume și fructe. Sfântul Părinte trebuie să mănânce bio, desigur 😊.
E cam obligatoriu să priviți imaginile, nu am cum descrie în cuvinte frumusețea acestor grădini!

- Utilizatoriii LOGAȚI văd, până în 1.8.25, o versiune cu MULT mai puține reclame
- Ați dori o versiune COMPLET fără reclame? — va fi posibil, în viitor — pentru aprox 8-9 lei / lună
Trimis de adso in 23.07.25 10:52:09
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
@adso: Ți-am urmat sfatul și am vizionat cu atenție pozele.
Ai dreptate și mi s-a întâmplat frecvent și mie, inclusiv recent tot în Italia: din hop-on hop-off sau trenulețele turistice fotografiile pot ieși înclinate sau - și mai rău - mișcate, dar n-ai ce să faci dacă vrei să vezi tot ce ți-ai propus și n-ai alternativă. Oricum, aceste mici excursii te ajută să-ți faci o idee, iar în cazul Villei Barberini decorul e cu adevărat superb și romantic..., cu toate că aparține de Vatican.
Sfântul Scaun deține, potrivit declarației sale financiare pe 2020, nu mai puțin de 4.051 de proprietăți în Italia și circa 1.120 în alte țări. Asta exclusiv ambasadele... Și doar 40% sunt clădiri instituționale (mănăstiri, școli, spitale). Vaticanul a făcut de-a lungul timpului investiţii în zone de lux din Londra, Geneva, Lausanne şi Paris - reședințe pe care le închiriază la prețul pieței.
Pe lângă Sfântul Scaun, BOR e mic copil...
@Carmen Ion:
Asa pare! Dar nu sunt prea surprins. Momentul greu de la cumpana secolelor XIX - XX a fost depasit. In prezent, balanta este pe plus, si e pacat sa nu investesti cu profit surplusul.
Papa recent trecut in nefiinta a incercat sa impuna un standard de umilinta, dar o singura persoana nu poate schimba radical mersul lumii si firea omeneasca.
I-am vazut mormantul, poate imi voi gasi timp sa scriu si despre asta. Reuseste, prin umilinta, sa iasa in evidenta chiar si dupa ce nu mai e printre noi.
Multumesc pentru ecou!
@adso: Istorie, natură... locuri frumoase. De multe ori suntem puși în situația de a alege: ori facem fotografii (dacă avem voie), ori ascultăm explicațiile ghidului ori pur și simplu ne bucurăm de frumusețea locurilor. Tentația de a face câteva fotografii nu ne dă pace de cele mai multe ori...
Despre plecarea Papei Pius al XI-lea la Villa Barberini, în 1934, după mulți ani în care suveranii pontifi nu au ieșit din Vatican:
Un eveniment care a atras atenţia populaţiei din Roma a fost ieşirea papei din biserica Sf. Petru nu ca altă dată când fusese deabia până la bisericaiuan Giovanni in Laterarino — unde s-a iscălit concordatul cu Italia, — dar în Campagna romana, pe Via Appia la Villa Sa din Castel Gandolfo! Din 1870 de când dura cearta cu Italia şi hotărîrea lui Pius al IX-lea de a fi prizonier voluntar în Vatican, nici un papă nu mai petrecuse vara în faimoasa vilă de pe ţărmul lacului Albano.
Se zice că Sfântul Părinte a rămas uimit de transformările uriaşe săvârşite în zece ani la Roma, şi că trecând pe visa dell’Impero, pe via dei Trionfi, prin faţa coloseului unde au pierit atâţi creştini, pe străzile şi pieţele cari au pus în valoare monumentele romane copleşite de secole de incurie şi de neglijenţă, ar fi lăudat cu necondiţionată admiraţie voinţa de fier a ducelui. Istoria are de multe ori aşa întorsături bizare, căci se ştie că în mare parte ruinele romane fuseseră cotropitesi transformate de papi in biserici urâte sau în palaiie în stil baroc şi greciu! Dar papa Pius e un papă modern, alpinist, sportiv şi mai ales foarte Inteligent. De aceea a rupt cu trecutul, a ieşit la plimbare cu automobilul, s-a întreţinut dela 8 la 11 cu lumea adunată la vechiul palat — la care s-a anexat şi istorica vilă Barberini— a binecuvântat cu bonomie poporul adunat să vază aşa minune. Numai lacul din Albano— verde şi nemişcat ca un imens smarald, — a răsfrânt neturburat alaiul şi pompa împărătească, dar trecătoare ca tot ce e omenesc! (Universul, iunie 1934)
@tata123 🔱: Foarte fain articolul, multumiri pentru reproducerea lui!
Erau vremuri in care toata Europa era topita dupa Mussolini, admiratia fata de realizarile fascistilor era la apogeu. Ce-i drept, Roma a ramas cam cu reteaua de metrou de atunci (inca nu e gata linia C, inceputa prin 2000), de exemplu. Sigur, pierderile arheologice au fost inestimabile, dar in dictatura asta nu conta.
Papalitatea a dus multa vreme povara tratatului din 1929. Culmea e ca cel oferit de Rege in 1871 si refuzat cu sfanta indignare oferea conditii mai bune Vaticanului.
Multumesc pentru ecou!
- Sep.2022 Excursie la Nemi și Gandolfo — scris în 03.10.22 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Castel Gandolfo, sau casa de vacanta a papilor — scris în 25.07.13 de eduardpetrut din BUCURESTI - RECOMANDĂ