ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.05.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.06.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Chichen Itza & Cenota Ik-Kil & Valladolid

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru ziua ce a a urmat, am pregătit o excursie un pic mai departe de Tulum, dar un obiectiv de neratat al Peninsulei Yucatan, și anume ruinele de la Chichen Itza.

Chichen Itza se află la aproximativ 150 km de Tulum (vezi impresii) și pentru a ajunge acolo sunt 3 variante: o călătorie cu bus-urile ADO și vizitare pe cont propriu, cei de la compania ADO având 3 curse/zi din Tulum spre Chichen Itza, o excursie organizată de numeroasele agenții de turism din oraș sau închirierea unei mașini și vizitarea pe cont propriu.

Ținând cont de prețurile de transport, părerea mea e că cea mai bună și comodă variantă este cea cu închiriatul unei mașini. Orașul Tulum este plin de companii care închiriază mașini, am găsit o ofertă bună la American Car Rental pe site-ul companiei, și am închiriat pentru 48 H un mic Chevrolet Beat din 2019 la prețul de 56$. Ca și garanție, mi-a fost blocată suma de 300$ pe cardul de credit și spre deosebire de cei de la compania de scutere, aici mi-a fost deblocată după câteva zile. Predarea și primirea mașinii s-a facut foarte simplu, fără taxe ascunse, am fost mulțumit.

Cu o zi înainte de a pleca spre Chichen Itza am discutat cu Adrian și ne-a recomandat să ne luăm un ghid acolo pentru 1-2 ore deoarece nu o să găsim foarte multe informații la fața locului și ar fi păcat să nu aflăm mai multe despre aceste impresionante ruine. Așa că ne-a pus el în contact cu un ghid local care ne-a așteptat la intrarea sitului arheologic și 2 ore ne-a plimbat prin cele mai importante locuri și ne-a povestit istoria acestor ruine. Am plătit 20$ pentru serviciile lui.

Dar înainte de toate să vă povestesc despre drum. Mașina am preluat-o cu o seară înainte, așa că dimineața, în jur de ora 6 și un pic am luat-o din loc, de la hotelul nostru spre Chichen Itza. Am folosit Waze-ul pentru ghidare, drumul l-am parcurs în aproximatv 2 ore jumătate. Am făcut o mică pauză de cafea la o benzinărie pe la jumătatea drumului.

Drumul este destul de bun, era și destul de dimineață așa că nu a fost aglomerat, se trece doar prin câteva sate și orășele, dintre care aș aminti Coba, o localitate cunoscută pentru siturile arheologice mayașe și frumosul oraș Valladolid pe care l-am ocolit la dus pe centură, căci este înconjurat de un inel de centură, iar la întors am poposit câteva ore vizitând-l. Trebuia avută grijă la limita de viteză, în general. Drumul e bun, trece prin zone străjuite de copaci, a fost o plăcere.

Așa că în jur de 8.30-9.00 am ajuns în parcarea complexului arheologic Chichen Itza. Totul este foarte bine semnalizat și organizat, sunt persoane care te îndrumă spre parcare, aici se plătește o taxă de 40 pesos (2USD) /zi de mașină. Fiiind printre primele persoane ajunse, am găsit un loc de parcare la umbra unui copac, am parcat mașina și ne-am întâlnit cu ghidul Francisco care ne aștepta la intrare. Biletele ni le-a achiziționat el, prețul fiind 540 pesos (27$) /persoană, așa că nu am mai avut de așteptat la cozi.

Destul de multă securitate la intrare, se scanează bagajele, e interzis accesul cu drone sau camere profesionale (există locuri speciale unde poți să îți lași aparatura însă e contracost). Francisco a început să ne povestească un pic despre geografia locului, despre faună și arbori, și ne-a felicitat că am ales să venim la o oră așa matinală, căci după ora 12 ne zicea că nu e deloc plăcută plimbarea din cauza căldurii.

A început să ne vorbeasca în engleză, avea o engleză acceptabilă, dar am preferat să trecem pe spaniolă, căci de înțeles o înțelegem destul de bine, așa că a început să vorbească mai rar și ce nu înțelegeam ne mai zicea în engleză.

Cea mai reprezentativă “piesă” din tot acest complex de ruine, este piramida mayașă sau El Castello, cum îl numesc ei. După câteva sute de metri de la intrare, îți apare în față, impresionantă prin aspectul și grandoarea ei. Am profitat de faptul că încă era foarte puțină lume, așa că ne-am făcut poze în voie, iar Francisco ne explica despre cultura maya, cum totul este legat de astronomie, despre cunoștințele vaste de matematică și fizică ale acestei culturi. Greu de redat aici toate informațiile despre acest sit arheologic, dar dacă faceți o vizită recomand să luați un ghid căci altfel nu o să dati mare importanță acestor vestigii. Ni s-a explicat foarte fain despre tot ce vedeam și am simțit o conexiune cu acest ghid, chiar făcea asta cu pasiune. Ne-a povestit cum era mic și venea în acest complex și se juca de-a telefonia, căci într-o parte există niște construcții la o distanță de câteva sute de metri unde vorbești într-o parte și se aude în cealaltă, ingenioși și inteligenți oameni, mayașii.

Am petrecut aproximativ 2 ore cu Francisco în care ne-a plimbat la principalele vestigii din acest sit, apoi ne-am luat la revedere de la el, i-am dat suma plătită pe bilete, onorariul care ni l-a zis Adrian și un mic tips ca și mulțumire pentru amabilitate.

Noi am mai petrecut vreo 2 ore în care ne-am pozat în voie, am stat și am admirat piramida și am făcut o plimbare până la El Cenote Sagrado, o cenote destinată sacrificilor umane, tot în interiroul complexului, dar la o distanță de vreo 500 m.

Când a început căldura să fie mai puternică, în jur de ora 12, am plecat de la situl arheologic sprea al doilea obiectiv al zilei, aflat tot în apropiere, Cenota Ik Kil, la 6 km depărtare.

Am parcat mașina la intrare, erau foarte puține mașini, majoritatea turiștilor care vin la Chicken Itza ajung mai târziu și acest loc se aglomerează în jur de ora 14, așa că am avut la dispoziție 2 ore în care erau foarte puține persoane.

La prima vedere pare un complex foarte aranjat, parcare încăpătoare, se plătește taxa de intrare la un ghișeu 150 pesos / persoană (7.5 $) - e necesar să aveți cash căci nu acceptă cardul, un restaurant și câteva bungalow-uri am văzut că sunt după intrare apoi se vede un cerc mare acoperit de vegetație, iar când te apropii, pur și simplu rămâi impresionat de imagine. Deși ne-am uitat la fotografii înainte să ajungem, am rămas cu gura căscată cât e de fabuloasă această cenotă. Ca un cilindru perfect, înconjurat de vegetație, se deschide o gaură în pământ și la 30 de metri distanță apare apa, de un verde-turcoaz, culoare care din păcate nici în poze nu poate fi redată la adevărata valoare.

Am plecat repede la vestiare să ne schimbăm, se primește o cheie pentru dulăpioare unde să îți lași lucrurile de valoare, căci jos nu poți să duci nimic cu tine din lipsă de spațiu. Noi am dus telefonul căci am avut o husă waterproof, pentru a surprinde minunățiile de jos. Coborârea se face pe niște scări de piatră, și jos se deschide impresionanta cenote. Lumina care pătrunde prin vegetație, lianele care coboară de sus până aproape de apă, păsările și fluturașii care trec pe deasupra, greu de descris în cuvinte această minunăție a naturii, este speechless.

Iar faptul că era destul de puțină lume a fost ca totul să fie și mai frumos. Apa are o adâncime de 50 metri, intratul fără vestă de salvare e stric interzis și există tot timpul o persoană care se asigură că nu te prinzi de liană sau nu te urci pe stânci. O mică platformă se află la 4-5 metri deasupra apei și de acolo poți să sari dacă esti amator de sărituri în apa. După o balaceală bună, ședință foto și pur și simplu stat și admirat, deja ni se făcuse foame bine de tot, așa că am luat-o din loc, luându-se la revedere de la una dintre cele mai minunate cenote pe care le-am văzut în această excursie.

Planul a fost să vizităm și orașul Valladolid, despre care citisem că este unul dintre cele mai frumoase orașe din Yucatan și să găsim și un loc de luat masa, cu mâncare specifică zonei.

De la Ik-Kil am făcut cu mașina aproximativ 40 minute până în centrul orașului Valladolid. Orașul nu este aglomerat, însă toate străzile sunt cu sens unic, cel puțin în zona centrală, foarte strâmte, am dat câteva ture până să găsim un loc unde să putem parca în siguranță, știind că amenzile și sancțiunile pentru parcări neregulamentare nu sunt tocmai mici.

Orașul Valladolid, oraș care a preluat numele celui din Spania, este al 3-lea ca mărime al statului Yucatan, cu o populație de aproximativ 50.000 de persoane și a fost fondat de conquistadorii spanioli pe o veche cetate maya în anul 1543. Este un punct turistic important datorită culturii și arhitecturii bine păstrate, principalul punct de atracție fiind Piața Centrală Parque Principal Francisco Cantón Rosado precum și Catedrala San Servacio (deschisă doar localnicilor din prisma pandemiei).

Înfometați bine de tot, ne-am dus să mâncăm la restaurantul El Atrio del Mayab, aflat chiar în piața centrală a orașului. Restaurantul ne-a fost recomandat de Adrian, mâncarea a fost demențial de gustoasă, și nu doar din prisma faptului că eram lihniți. Acolo am mâncat cel mai bun guacamole, care se face chiar în fața ta, e atât de bun încât îți venea să lingi degetele, am mâncat pește și caracatiță, plus 2 limonade, am plătit aproximativ 1000 pesos (50$), cea mai scumpă masă luată în Mexic, dar a meritat toți banii.

După această masă copioasă am luat la pas orașul, un oraș foarte frumos, cu străzi și clădiri în stil tradițional Mexican, un parc și o piață centrală foarte bine pusă la punct, am mâncat un celebru desert, “Marquesitas” , un fel de clătită uriașă făcută dintr-un aluat ca de cornet de înghețată cu brânză și Nutella, o înghețată și am făcut câteva mii de pași pe străzile din Valladolid. Doar căldura ne-a dat ceva bătăi de cap, și la propriu și la figurat, căci temperaturile de 34-35 grade se simt mult mai tare în interiorul continentului decât la malul mării.

În jur de ora 19.00, după o zi lungă, dar încărcați de energie, am luat-o spre drumul către Tulum, am făcut aproximativ o oră jumătate, pe același drum ca și la dus, am ajuns la hotel, am parcat mașina și m-am putut bucura de o bere binemeritată.

Seara am încheiat-o în Tulum, am mâncat taco stradal foarte gustos și rememoram minunata zi și fabuloasele locuri văzute.

Cam aceasta a fost ziua noastră în interiorul Peninsulei Yucatan, cu multe obiective de acoperit într-o singură zi, dar care merită toate sacrificiile, căci până acum Mexicul a fost la cel mai înalt nivel și nu ne-a dezamăgit.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de cata2106 in 27.05.21 19:34:22
Validat / Publicat: 27.05.21 20:19:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.

VIZUALIZĂRI: 2045 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cata2106); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 El Castello
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39700 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

k-lator
[27.05.21 23:00:36]
»

@cata2106: Wow, wow, wow... Cenota Ik Kil este de-a dreptul fantastică. Am privit pozele alea de mai multe ori, n-am putut să nu mă întorc la ele chiar și după ce mai citeam câte un pasaj .

Interesantă și civilizația asta mayașă, a lăsat și ea niște valori arhitecturale uimitoare care au pus multe semne de întrebare de-a lungul timpului. Este un alt loc la care mi-aș dori să ajung o dată!

Excursia voastră a fost combinată cu de toate: ați văzut chestii inedite, v-ați scăldat într-un loc bestial, ați păpat bun... chiar vă invidiez tineri frumoși! ????.

Tare mult mi-a plăcut!

webmaster
[28.05.21 08:12:37]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

cata2106PHONEAUTOR REVIEW
[29.05.21 20:15:03]
»

@k-lator: Într-adevăr, Ik Kil e absolut fantastica, și noi am văzut poze înainte, dar parca atunci când am ajuns era total diferit, în sensul bun al cuvântului.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cata2106, k-lator
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Chichen Itza:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078279972076416 sec
    ecranul dvs: 1 x 1