ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.07.2025
JUL-2025
DURATA: 11 zile
Familie

DISTRACŢ. / RELAXARE:

Vacanta in Agia Marina (Creta)

TIPĂREȘTE

Acum 2 ani am fost pentru prima oara in Creta, in frumoasa statiune Stalida (vezi impresii). Pentru ca ne-a placut tare mult insula, am hotarat sa mergem din nou, dar in alta zona. Am luat biletele la Ryanair (care aterizeaza pe aeroportul din Chania) cu cca 2 luni inainte si am platit 660 euro pentru 4 persoane (eu, sotul si cei 2 copii), pret care include cate un bagaj mic de mana (cu dimensiuni greu de respectat…) si rezervarea locurilor. Nu pot sa nu ma gandesc ca acum 2 ani am platit 450 euro si am avut si cate un troler fiecare…

Am inceput apoi sa caut o statiune apropiata de Chania, dar si de Kissamos (de aici se ia vaporul pentru excursia la laguna Balos, unde vroiam neaparat sa ajung). Pentru ca doream si plaja cu nisip, au ramas in cele din urma 2 statiuni care mi-au atras atentia: Agia Marina si Platanias. Cazarea potrivita (adica apartament cu 2 dormitoare, aproape de plaja) am gasit-o in Agia Marina, asa ca aceasta a fost destinatia noastra de vacanta pentru 11 zile (30 iunie- 10 iulie).

Am ajuns cu avionul pe aeroportul din Chania de unde am inchiriat o masina, un Seat Ibiza cu 380 euro pentru 11 zile, de la Autofun. Baiatul de la agentie nu ne-a cerut nici un depozit, nu ne-a interzis sa mergem in anumite locuri (cum ar fi laguna Balos), ne-a spus doar ca la predare, sa aducem masina in parcare si sa o lasam cu cheia in contact (la ce ora dorim) … De aici si pana in Agia Marina sunt 28 km pe care i-am parcurs in cca 35 minute. Orasul Chania este situat la 10 km de Agia Marina, foarte convenabil.

Agia Marina este un loc pitoresc, situat intre Stalos si Platanias, toate 3 formand o uriasa statiune, pentru ca nu iti dai seama cand se termina una si incepe alta si sunt intesate cu numeroase taverne, cafenele, agentii de turism, inchiriere masini, hoteluri, magazine, toate de o parte si alta a soselei care strabate statiunile.

Atentie unde va cazati, deoarece de jos, din sosea, urca drumuri inguste spre satul de sus “Pano Agia Marina “, unde am vazut vile cu piscine si cu o panorama exceptionala, dar totusi, va trebui sa coborati si sa urcati zilnic dealul… Tot aici, sus, se afla si biserica Sf. Spiridon pe care o vedeam zilnic din balconul apartamentului nostru. Jos, la sosea, am gasit o mica capela “Agia Marina” care probabil a dat numele localitatii.

Seara, ne-a placut mult sa ne plimbam prin statiunea animata, cu turisti de toate natiile (mai ales nordici), sa intram in magazinele cu suveniruri sau sa mancam la cate o taverna. Cateva preturi: bere 500 ml 5-6 euro, gyros 10-14 euro, salate in general peste 10 euro, pestele proaspat peste 15 euro.

Plaja

Punctul forte al statiunii il reprezinta plaja, lunga de peste 2 km, nisipoasa, cu mici portiuni cu pietricele. Intrarea in apa este lina, fundul marii cu nisip. Din loc in loc sunt diguri, iar in larg se vede insulita Agioi Theodoroi, o priveliste minunata!

Plaja este amenajata cu sezlonguri si in general se platea doar consumatia (fara o suma minima), dar am gasit si sezlonguri ce se inchiriau cu 5 euro bucata, depinde in dreptul carui bar te asezai. In prima zi cand am ajuns, era arborat steagul rosu, deci valuri mari si bineinteles, nici un turist in apa. Urmatoarele 3 zile, steag galben, salvamari vigilenti, vant, dar a fost placut sa stam in apa, pentru ca erau valuri (evident nu foarte mari) care se spargeau cu zgomot spre bucuria copiilor si nu numai a lor, iar apa era calda. Cat a batut vantul, 3-4 zile, a fost mai usor de suportat caldura.

Ce se poate vizita in apropiere? Daca nu ati inchiriat masina, puteti sa va plimbati cu trenuletul turistic funtrain. De altfel, ne-am inspirat si noi putin din traseele trenuletului! Sau puteti sa intrati la o agentie de turism si sa alegeti excursii catre locuri incredibil de frumoase (Falassarna, Elafonissi, laguna Balos, defileul Samaria etc)

Voi povesti in continuare ce am vizitat noi cu masina inchiriata.

Plaja Falassarna

Plaja Falassarna este situata la 45 km de Agia Marina. Am hotărât să mergem într-o după amiază, am sperat fara vant, deoarece la noi in stațiune nu sufla mai deloc, era doar o ușoară briza.

După cca 40 min am ajuns în vârful unui deal, de unde se vedea frumoasa plaja nisipoasa, lunga, lata, amenajata cu șezlonguri și câteva taverne. Ne - a plăcut mult culoarea marii, superbă. Am coborât repede pe serpentine până aproape de plaja, unde sunt câteva parcări atât cu plata cât și gratuite. Am ieșit din mașină și a început... vijelia! Sufla un vânt cumplit. Am ajuns cu greu la plaja pe care se aflau destul de putini turisti. Am zis hai sa facem o baie și apoi plecam. Mare greșeală! După ce am ieșit din apa (care apropos a fost cam rece si se adâncește repede), vântul ne-a biciuit cu nisip si l-a lipit pe corpurile noastre! Am intrat de mai multe ori în apa ca sa ne curățăm, până am reușit să ne îmbrăcăm fara prea mult nisip... Citisem că aici bate mai mereu vântul, dar nu am crezut că poate fi atât de puternic. Doar in insula Andros am mai simțit forța acestui vânt, acolo, umbrelele și șezlongurile sunt legate cu lanțuri ca sa nu zboare...

Agii Apostoli

In alta după amiază ne- am hotărât să vizităm plaja Agii Apostoli. Aceasta, împreună cu Chrissi Akți constituie cele mai apropiate plaje de Chania (la vreo 4 km). Ambele sunt cu nisip și sunt situate în mici golfuri, ferite complet de vânt. Când am ajuns, marea era ca un lac, fara pic de valuri ( în Agia Marina era arborat steagul galben...). Pe un promontoriu, cu o priveliste minunata asupra golfului, se afla capela Agii Apostoli. Locul este drăguț, daaar… setul de șezlonguri se închiriază cu 20 euro (ca la Elafonissi...) de catre administratorii singurului beach bar! Noua ne -au făcut o reducere de 5 euro pentru că era după amiază... Daca veniți devreme, puteți să vă așezați la umbra unor copaci.

Apa marii a fost calda, se adâncește treptat, dar cam murdara. Ne -am distrat cu un cufundar (cred...) care se tot scufunda pe lângă noi dupa un banc cu peștișori. De aici am plecat să mâncăm la o taverna în apropiere, mașina rămânând în parcarea gratuita de langa plaja si parcul umbros cu pini. În apropiere se afla si un Lidl.

Georgioupoli

Într-o dimineața, am plecat spre Georgioupoli ca sa facem plaja și să vizităm (și să pozam...) bisericuța Sf Nicolae de pe dig, una dintre cele mai fotografiate obiective de pe insula. Din Agia Marina până în Georgioupoli sunt 47km pe care i -am parcurs în 50min.

Plaja lunga are nisip, iar marea este ca un lac imens cu apa clara si mica până departe, in larg. Setul de șezlonguri se închiriază cu 15 euro în care intră 2 băuturi sau 10 euro fara bauturi. Noi ne- am așezat cat mai aproape de digul cu bisericuța, lângă un port pescăresc, unde am găsit și o parcare mare, gratuita.

Un sfat: nu mergeți pe digul care duce la capela cu slapii, așa cum am făcut noi, pentru că se calca foarte greu pe bolovanii care formează digul și trebuie atenție mare ca sa nu alunecați printre pietre... Înaintând pe dig am observat că în stânga micului port se afla o alta plaja, micuța, dar foarte draguta. Mi-a părut rău că nu am zarit- o mai devreme ca sa ne instalam aici.

La 3 km de Georgioupoli se afla lacul Kournas spre care ne-am îndreptat după prânz. Plecând spre parcare ca sa ne urcăm în mașină, am zărit mai multe vile si hoteluri, magazine cu articole de plaja, taverne, adică Georgioupoli pare o statiune destul de dezvoltata.

Lacul Kournas

Am ajuns repede in apropierea lacului, soseaua urcând pe lângă lac, dar acesta nu se zărește din cauza vegetației luxuriante și a construcțiilor de pe margine. De abia când am ajuns într-un punct mai inalt, pe un deal lângă taverna Athitis, am ieșit din masina ca să ne uităm in vale și am rămas pur și simplu muți de admirație! Lacul se vedea jos, în toată splendoarea, culorile fiind ireal de frumoase! Un peisaj magnific! Pe lac, numeroase hidrobiciclete, iar pe mal, o mica plaja amenajata. Nu cred că este nisip, cel puțin nu în apa, deoarece oamenii care intrau calcau cu mare grija. Evident că am rămas la taverna ca sa admiram priveliștea și să mâncăm cate ceva. Jos se vede și o parcare mare, iar pe drumul care coboară până la lac sunt câteva magazine cu suveniruri. Excepțională priveliștea, ca și mâncarea de altfel...

Manastirea Gonia si pestera Agios Ioannis

Am studiat pliantul cu traseele trenuletului turistic si mi-a placut un traseu ce include Manastirea Gonia (Mother of God Odigitria Gonia Monastery) si pestera Agios Ioannis. Pentru ca sunt la distanta mica de Agia Marina (cca 20 km) am decis sa le vizitam.

Drumul spre manastire ușor, am ajuns in 20. min și am lăsat mașina intr- o micuță parcare. Lângă ea se afla un țarc cu căprioare dragalase și puii lor pe care i-am admirat si fotografiat. Am intrat apoi în incinta manastirii construita in sec XVII. Se plătește o taxă de 3 euro care include și vizitarea muzeului aflat la subsol, acesta adapostind obiecte bisericești valoroase si o mica salita ca de cinema in care se deruleaza pe un ecran istoria manastirii.

Din curte se poate admira marea. Priveliștea este deosebit de frumoasa, marea are culori superbe, se vede și un pitoresc port din care tocmai pleca un vaporaș...

Ne- am urcat în mașină și am coborât câteva sute de metri până la terasa Peinakothiki aflată în satul Kolimbari, chiar langa o plaja tare drăguță, cu nisip. Atmosfera plăcută, calma, mâncarea gustoasa. Am zărit câteva vile, 2 taverne, un mic magazin și cam atât.

Ne- am îndreptat apoi spre pestera Agios Ioannis (Cave of Saint John the Hermit) situata în satul Marathokefala. Drumul urca serpuitor pana la pestera. In apropiere am gasit  o parcare in care am lasat masina.

Grota se afla într- un loc deosebit de frumos, într-o pădure, iar la intrare sunt tufe cu flori. Privelistea magnifica ce cuprinde toata valea, se poate admira cel mai bine de aici, de la inaltime, de pe terasa cu mese si bancute. In pestera este o capela frumoasa si am aflat ca se organizează nunti și botezuri aici. Cat am stat noi, câteva tinere aranjau locul cu baloane și buchete cu flori. Foarte frumos! De curiozitate am inaintat in padure pe o alee care ne-a dus la o... toaleta foarte curata, dotata cu absolut tot ce trebuie!

Chania

Am așteptat cu nerăbdare să vizităm orașul Chania, aflat la 10 km de Agia Marina. Prima oara, am plecat cu mașina, in jur de ora 16. Am ajuns repede și am găsit loc într- o parcare aflata aproape de portul venețian. Parcarea mare, gratuita. Mergând spre port am mai descoperit o parcare, dar cu taxă și o alta doar pentru riverani. Am ajuns repede la farul venețian și am cuprins cu privirea întregul port. Minunata priveliște! Taverne, una langa alta, printre ele magazine cu suveniruri, tarabe cu produse hand made și nenumărați turiști plimbandu- se fericiți pe lângă apa pe care se legănau tot felul de ambarcațiuni. Ne- am îndrăgostit de Chania, așa că am revenit de încă 3 ori. O singura data am mai luat mașina, dar a durat ceva până s- a eliberat un loc, tot în parcarea de langa port, iar de alte 2 ori am mers cu autobuzul, preț bilet 2 euro/ pers, cumpărat din autobuz de la taxator. Am mers până la capăt, adică până la autogara, aceasta fiind aproape de port, la cca 5-7 min de mers pe jos... După lăsarea intunericului, nu mai aveai loc sa arunci un ac atât pe faleza, cât și la terase, dar noua ne-a plăcut. Am ascultat incantati muzicanti locali si am luat la picior toate străduțele de langa port, înțesate cu tot felul de magazine. Într-o după-amiază, am admirat o țestoasă uriașă, chiar langa mal, care a înotat fara grija printre bărci.

Ne- am întors in Agia Marina noaptea, de fiecare data.

Am fost si la Elafonissi, la Laguna Balos si la Gradina botanica. Despre acestea, voi scrie separat.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub

Membrii afaFanClub accesează AFA FĂRĂ RECLAME, pentru 8-9 lei/lună!
Cum devin membru afaFC? -- cumperi un abonament pe 6 sau 12 luni.

Trimis de ilee in 30.07.25 21:48:41
Validat / Publicat: 31.07.25 04:24:36
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 83 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ilee); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Agia Marina, plaja
Puteți VOTA acest articol:

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Chania și împrejurimile:

• LOGAT? = DA (IntC=1)