ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.10.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Ploiesti
ÎNSCRIS: 09.08.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2012
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Budapesta Perla Dunării

TIPĂREȘTE

In luna mai, profitand de drumul pe care l-am facut in Ungaria la o clinica medicala, am petrecut 2 zile si in Budapesta. Stiu ca despre Budapesta s-a spus destule pe saitul AFA, nu cred ca vin cu ceva nou, am vrut doar sa impartasesc cu voi bucuria revederii unui oras drag.

Nu a fost o excursie planificata și nici timpul nu a fost suficient, dar sunt fericita ca am ajuns din nou în frumoasa capitala fie chiar si numai pentru două zile.

In excursiile pe care le-am facut cu autocarul in Cehia, Austria, Gemania, am trecut mereu prin Budapesta. Obiectivele turistice vizitate de fiecare dată au fost: Bastionul Pescarilor, Biserica Matyas din apropiere, Palatul Regal, Palatul Parlamentului si Piata Eroilor.

Primul obiectiv pe care l-am vizitat, de data aceasta de aproape, a fost Palatul Parlamentului. Am coborat la stația de metrou din apropiere si am ramas fascinata de maretia si fastuozitatea cladirii. O vazusem de atatea ori dar niciodată asa de aproape. După parerea mea, este mai frumosa decat cladirea Parlamentului din Londra chiar daca se clasează dupa aceasta ca marime. Din apropiere este imposibil sa o incadrezi intr-o poza, trebuie sa fi la departare pentru a o surprinde in totalitate.

De aici am luat-o pe jos, traversand podul Margareta, spre Bastionul Pescarilor, obiectivul meu preferat, despre care am sa scriu un review special.

Langa Bastion, Biserica Matyas, cu imbinarea sa de stiluri arhitecturale, se inalta semeata si stralucitoare in soarele diminetii.

Aici as vrea sa fac o mica paranteza si sa spun un amanunt pe care cu siguranta multa lume il cunoaste, dar poate sunt si persoane care nu stiu, regele maghiarilor Matyas, care a fost atat de iubit de popor si care a domnit timp de 32 de ani, este de fapt Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara, nascut in Romania la Cluj. Domnia sa este considerată ca fiind unul dintre cele mai glorioase capitole ale istoriei Ungariei.

Urmatoare oprire a fost la Palatul Regal, Galeria Nationala si Muzeul de Istorie. Din pacate, prin Budapesta am trecut mereu spre o alta destinatie si nu am avut niciodata timp sa vizitez vreun muzeu. O prietena care a vizitat Galeria Nationala a Ungariei a fost impresionata de exponate sale (peste 40.000) si mi-a spus ca aceasta se numara printre cele mai bune galerii de arta din lume. Dar avand la dispozitie doar doua zile si vrand sa vedem cat mai multe am amanat placerea unei astfel de vizite pe o data viitoare.

Spre seara ne-am plimbat pe Vaci Utca si tinand cont ca veneam dupa un drum de 12 ore, oboseala nu ne-a mai permis sa vizitam altceva.

Ziua a doua am parcurs Bulevardul Andrassy, pana la capat in Piata Eroilor, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Budapestei. In aceasta Piata se gasesc Muzeul de Arta si Galeria de Arta.

Pentru ca trecusem de atatea ori prin Piata Eroilor, nu am zabovit prea mult si am mers catre Castelul Vajdahunyad, situat in parcul orasului. Arhitectura castelului, frumusetea cladirilor din jur, lacul, creeaza o atmosfera de basm. In micul gid care ne insotea (top 10 Budapesta) am citit ca acest castel s-a vrut a fi construit pentru Expozitia Mileniului (o mie de ani de la sosirea maghiarilor in Bazinul Carpatic) celebrata in 1896. Spun s-a vrut a se construi pentru ca urgenta proiectului si lipsa timpului au deteminat autoritatile maghiare sa construiasca acest castel, in prima faza, din lemn si carton. Dupa cerebrarea expozitiei s-a inceput si constructia adevarata a castelului care s-a incheiat in 1908. Unii spun ca ar fi o copie a Castelului Corvinilor din Hunedoara. Complexul inglobeaza mai multe cladiri printre care si o capela, Capela Jak. Tot in parc se afla si cladirea celebrelor bai termale Szechenyi.

Dupa amiaza am mers sa vedem Biserica Sf. Stefan, este cea mai mare biserica din Budapesta si aici este relicva mainii drepte a Sf. Stefan. Foarte aproape este Teatrul National de Opera si aceasta construit tot pentru celebrarea Expozitiei Mileniului.

Cum cea de-a doua zi se apropia de sfarsit, afara se intunecase deja, am vrut sa mai vad o data Bastionul Pescarilor, iar panorama superba spre Dunare, Parlament, poduri si toata Budapesta pe care mi-a fost dat s-o vad imi va ramane in suflet pana data viitoare cand voi vizita Budapesta.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de gettutza in 25.10.12 16:01:49
Validat / Publicat: 25.10.12 20:14:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA. A mai fost în/la: Szeghet, Mako
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2931 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gettutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Palatul Parlamentului. Stil neogotic, construit intre 1885-1904, arhitect Imre Steindl.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7650 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[25.10.12 20:14:12]
»

Mutat la rubrica "Descopera Budapesta" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

gettutzaAUTOR REVIEW
[25.10.12 20:15:58]
»

@webmaster77: Mulțumesc mult.

gettutzaAUTOR REVIEW
[25.10.12 22:18:13]
»

@webmaster77: Deși mi-am făcut contul pe acest site acum un an, nu am fost activă până acum. Aș vrea să te intreb cum imi sunt de folos punctele acumulate??? . Am văzut că în functțe de PMA ai un anumit statut. Asta ma ajuta la ceva?? Nu am timp si nici răbdare să citesc regulamentul, dar din cate am văzut premii anuale sau saptamanale nu mai există.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[25.10.12 22:45:57]
»

@gettutza: e simplu - premii nu (mai) sunt, dar poate vor fi. Chiar dacă nu au fost premii, anul acesta s-au înmânat diplome.

Şi mai sunt unele avantaje legate de 'statut' - unul fiind posibilitatea de a beneficia de anumite reduceri pentru sejururi obţinute prin intermediul site-ului nostru.

Poate îţi faci odată timp şi curaj şi citeşti toate informaţiile. Nu-s prea stufoase, şi sunt şi uşor accesibile.

fanespoitorul
[25.10.12 22:54:46]
»

@gettutza: Non c'e nesun regalo. C'e un po di carta

Admin
[26.10.12 08:30:44]
»

@gettutza: am sistat pentru o vreme acordarea premiilor pentru că premiile *materiale* scoteau, din păcate, atât "cel mai bun", cât şi "cel mai rău" din oameni.

Am acordat, de exemplu, croaziere şi sejururi de peste 2.000 de euro în Turcia - inclusiv la un hotel la care eu îmi doresc mult să merg şi la care nu am ajuns deloc, Vogue Avangarde -- unor oameni care s-au dovedit extrem de unsuroşi la caracter.

Acum, că s-au cernut singuri, între timp, de pe site (marea majoritate), o să reiau, foarte probabil, acordarea de premii săptămânale şi anuale, cel mai probabil din 2013.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
fanespoitorul, gettutza
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Budapesta și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052706003189087 sec
    ecranul dvs: 1 x 1