GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Review social: Casatoria in Liban
Inca de la inceput vreau sa precizez ca informatiile mele sint culese pe cale orala de la cele citeva familii de prieteni ai cumnatei mele si ceea ce va scriu e doar conform spuselor lor.
Vazind ca si unii dintre voi sinteti interesati despre viata si traiul in Liban, am indraznit sa las mai moale partea cu vizitatul obiectivelor si sa ma axez mai mult pe vizitele in case particulare. De exemplu, in ultima zi, in loc sa mergem undeva in peisaj, am profitat de faptul ca am fost invitati la cafea de catre una dintre doamne si astfel am ales sa urcam (singuri) un drum in panta, de vreo 30-35 minute in locul unuia la vale, spre plaja.
Sa incepem cu povestile despre casatorie.
Fetele tinere sint educate ca sa nu iasa cu baietii pina dupa facultate. De regula ele se casatoresc virgine. Fetele nu au voie sa iasa in oras, la club cu prietenii decit daca sint logodite. Dupa logodna au permisiunea parintilor sa iasa cu acestia. O logodna dureaza intre 4 si 7 ani. Ne obligatoriu dar cam asta e media.
Cererea in casatorie are loc intr-un cadru festiv, cam cum a fost cea de la petrecerea in club la care am participat din intimplare. Moment emotionant asa cum ati citit la vremea respectiva.
Dupa cererea in casatorie are loc petrecerea burlacilor in cluburi sau restaurante de prima mina.
La nunta pregatirile sint facute cu cel mai mare fast. Cu cit parintii mirilor sint mai bogati, cu atit aleg restaurantele cele mai de lux. Nunta despre care o sa va scriu a avut cam 260 invitati si a costat in jur de 70 de mii de dolari. Mireasa romanca si mirele libanez cu o situatie materiala foarte buna.
Aici, cind tinerii hotarasc sa faca nunta, se merge la banca si se deschide un cont. Acest cont este trecut pe invitatiile de nunta astfel ca cei ce vor dori sa participe la petrecere trebuie sa mearga la banca si sa depuna in acel cont suma pe care vor sa o daruiasca. Se incepe cu minim 50 de dolari insa nu e o suma obligatorie, nu are importanta cit costa meniul pe cap de invitat. Mirii fac o lista de mariaj si anume lista cu toate obiectele, aparatele de uz casnic pe care si le doresc in casa iar banca, avind un contract cu magazinele de electrocasnice si electronice, in momentul in care se inchide lista cu "donatiori" anunta mirii ca au primit suma X. De suma aia ei isi aleg ce anume isi doresc din lista.Nu primesc banii cash. La nunta de mai sus s-au strins 14 mii de dolari,suma de vreo 5 ori mai mica decit cea cheltuita. Lor le place mai mult sa se vorbeasca in societate despre eveniment, nu se dau morti dupa cadouri.
In Liban nu se face cununie civila. Casatoria are loc la biserica, institutia cea mai puternica in stat. Biserica elibereaza actele de casatorie, nu ca la noi, starea civila. Ceremonia se face in limba araba, in functie de religia pe care o aleg cei doi. Daca sint casatorii intre cetateni straini, se cauta si un preot care sa oficieze slujba si in limba engleza, din respect pentru membrii familiei care nu intelege limba araba.
Dupa ceremonie care dureaza in jur de doua ore, se merge la restaurant. Mireasa ii face intrarea intr-un mod cit mai spectaculos. Cum restaurantul ce gazduia petrecerea miresei mele se afla pe malul marii, aceasta si-a facut intrarea cu un yaht pe mare. Mi-a permis sa ma uit in albumele ei si sa fac cite poze vreau eu. Va dati seama ca nu m-am abtinut deloc. La intrarea miresei, isi face aparitia si un grup de dansatori traditionali, ZAFE, care deschide petrecerea intr-un mod inedit. Dansatorii cinta si la instrumente (tobe... :D, iar tobe!!!).
Masa este in stil bufet. Tortul cit se poate de urias. Nu exista furatul miresei, dar faza cu jarteaua scoasa cu dintii se practica si la ei.
Era sa uit un aspect, nasii! Acestia fac parte din familie. Trebuie sa fie fratii mirilor sau daca nu au, se apeleaza la verisori. Nasii nu trebuie sa fie cuplu sau casatoriti intre ei. La nunta asta a fost nasa verisoara miresei alaturi de fratele mirelui.
Rochia miresei a fost cumparata din Romania. In Liban se inchiriaza rochii incepind de la 5000 de dolari in sus.
Tinerii au acum 2 copii frumosi, unul de aproape 4 ani si altul de vreo luna. Baieti amindoi. Am intilnit in vizita pe mama miresei care a venit din Romania sa isi ajute fata recent nascuta. A fost incintata sa ne cunoasca si ne-a spus ca desi in Liban viata e foarte frumoasa, nicaieri nu ii e mai bine ca in tara noastra.
Inchei aici aceasta relatare si sa nu ma injurati ca va plictisesc cu toate " prostiile".
Urmeaza divortul. :D (nu al lor ci... informatii generale)
web,da-mi pm unde pot atasa un filmulet.
Trimis de adri-nico in 12.02.16 23:23:27
- A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adri-nico); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@adri-nico - Ilustrația muzicală sau video-muzicală a fost procesată și atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Mulțumim !
@webmaster26 - Multumesc!
Cred ca cei care sint interesati deja au citit reviewul chel, fara clip.
Ai vreo modalitate sa ii anunti ca s-a incarcat un video?
@adri-nico
”Ai vreo modalitate sa ii anunti ca s-a incarcat un video?
Nu există din păcate nicio facilitate în acest sens... (anunţare "retroactivă" că s-a încărcat un video, s-a completat rev etc)
Bine, bine dar sa inteleg da nu exista si casatorie intre fata libaneza si baiat din alta tara fie ea si ne musulmana?
Ele nu au voie sau care e traditia?
@roth - Da, exista. Am pus si eu intrebarea asta si mi s-a povestit despre o libaneza ce a venit ca turista in Romania si s-a indragostit de ghidul excursiei. S-au casatorit si s-au mutat in Liban. Mai departe am uitat.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2016 Lighthouse - seara salsa — scris în 05.04.16 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Jounieh, A.T.C.L. - Clubul bogatilor — scris în 04.04.16 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Manastirea Sfintului Charbel — scris în 26.03.16 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Schitul unde au avut loc miracolele Sfintului Charbel in timpul vietii cit si dupa moarte — scris în 25.03.16 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Drumul spre Saint Charbel — scris în 25.03.16 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Feb.2016 In centrul Beirutului am vazut trotuare! — scris în 22.02.16 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Harissa, our Lady of Lebanon — scris în 21.02.16 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ