GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu-mi place să conduc pe ploaie şi din păcate de asta am avut parte de-a lungul Austriei, este foarte stresant să depăşeşti un TIR la peste 100 km/ora, care lasă în urma lui un nor de particule de apă, mai ales dacă în faţa ta pe banda din stănga se mai afla o maşina, totul este doar o abundenţa de particule umede şi o cascadă care se revarsă pe parbriz şi singurele călăuze rămân doar luminile roşii ale maşinilor din faţă, yeeehh... groaznic mai ales că parcă toate tirurile din lume se găsiseră să plece la drum în acea zi!!!
Însă totul este efemer în viaţă şi păna la urmă ˝înotând¨ prin urgia umedă de început de noiembrie ne-am apropiat de graniţa cu Germania, ploaia a mai cedat şi ea şi de comun acord ne-am hotărât să repetam experienţa din septembrie, atunci cand in drumul spre vestul Germaniei am părăsit autostrada şi am ales să mergem pe ˝Land Strasse˝ pe directia Ried-Braunau-Muldorf-Munchen, şuntând clasicul traseu prin Salzburg.
Buuunn... iata şi primele veşti bune, în preajma orasului Braunau la benzinării combustibilul era mai ieftin cu aproape 20 de cenţi/litru decât pe autostradă şi in plus soarele a răsărit timid după norii cenusii, aşa ca am făcut plinul la o benzinărie Shell (1,409 euro/ litru... incredibil!!!) moment în care mi-a atras atenţia un poster... un poster care reprezenta un burg luminat care avea inscripţia ¨ Cel Mai Lung Castel Din Lume˝ şi o denumire BURGHAUSEN... !!!
Uau... aşa ceva nu puteam să ratez!!!... Am scos harta şi am întins-o căt era de mare pe capota maşinii... şi ce să vezi? Acest Burghausen se afla la doar căteva zeci de kilometrii departare, a fost de ajuns doar să-mi intersectez privirea cu cea a prietenei mele şi i-am citit în ochii acesteia aceaşi dorinţa de... nou, de inedit, de curiozitate, de nerăbdare... şi ce dacă mai aveam de strabătut 500 de kilometrii, ştiam unde vrem să ajungem, nu ne grăbea nimeni, aşa că... hai să ne bucurăm de ceva nou!!!
Ştiu din experienţa proprie că în general parcarea maşinii în Germania este o problema, nu a fost cazul în Burghausen, orasul dispune de o parcare subterana imensă, şi spre marea mea satisfacţie, gratis, atenţie însa, există o zona din această parcare în care staţionarea este interzisă mai mult de 2 ore, scrie explicit în limba germană că dacă parcaţi acolo trebuie să lăsaţi pe bord inscripţionată ora la care aţi parăsit maşina (în acest sens există la vănzare din plastic sau carton nişte dispozitive care pot fi fixate să indice o anumită ora)
În această parcare subterană exista indicatoare care să vă ghideze spre ieşirea cea mai apropiată de intrarea spre burgul medieval.
Burghausen a fost o surpriză plăcuta, au fost cateva ore de relaxare totală, o plimbare printre metereze, fortificaţii, turnuri ţuguiate, o plimbare prin aerul rece şi tare de noiembrie în decorurile toamnei bavareze pigmentată în nuanţe de roşu, ocru, verde şi auriu.
Castelul este amplasat pe culmea unui deal, practic din punctul de intrare în incinta vechiului burg, păna să ajungi în curtea castelului treci prin 5 curţi fortificate care se întind pe mai bine de un kilometru, trecerea dintr-o curte în alta se face prin construcţii de piatră, adevărate porţi care delimitau aceste curţi interioare, se păstrează în condiţii foarte bune o serie de clădiri care în trecut aveau diverse intrebuinţări, brutărie, grajduri, etc, in a II-a curte există o capela din secolul 16, in curtea IV-a vechiul arsenal a fost transformat în restaurant, în partea de nord dincolo de vechile ziduri de apărare exista căteva alei unde din loc în loc sunt banci pe care călătorul se poate odihnii şi admira oglinda verzuie a lacului aflat în apropiere. Din loc în loc în zidurile de apărare din partea de sud există nişe prin care se poate admira oraşul vechi.
Chiar m-am întrebat în sinea mea odată ajuns în Burghausen, unde este orasul vechi pentru că totul părea nou, bulevarde largi, clădiri noi cu multă sticlă, oraşul vechi l-am descoperit de sus din cetate (este separat de orasul nou, aşezat între dealul pe care este construit castelul si râul Salzach (graniţa naturala cu Austria), apoi de la intrarea în castel există o potecă care coboară spre oraş, pe acolo am mers şi noi însă am realizat ca avem mult de mers păna la maşina aşa că m-am mulţumit doar să arunc o privire rapidă în treacăt caselor construite în stil renascentist, baroc si roccocco, oricum m-a impresionat acest oras, are acel farmec al orăşelelor cochete, liniştite, dichisite din Europa centrală în care parcă locuitorii nu au nici o grijă decăt să stea la taclale în timp ce privesc dincolo de rău spre Austria.
Prima menţionare a oraşului datează din anul 1025, Burghausen devine in secolul 13 a doua reşedinţă a ducilor de Bavaria în secolele 14,15,16 şi-a datorat prosperitatea taxelor încasate pe comerţul cu sare din zona Hallein (din Austria de azi) burgul căpătând reputaţia de ¨Cetate imposibil de cucerit˝ insă din anul 1594 an în care monopolul asupra comerţului cu sare intră direct in visteria ducala, orasul va cunoaşte un declin social economic care va dura peste 300 de ani.
Nouă însă ne-a făcut bine acest popas, am plecat de acolo cu promisiunea că intr-o zi vom reveni pentru alte căteva ore de desfăţ al simţurilor acolo în Burghausen
Am să vă rog dacă se poate să ataşaţi acest clip:
http://www.youtube.com/watch?v=IVpB0aWgmN0
vă mulţumesc!
Trimis de Cristian_h* in 09.12.12 15:37:47
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Bestial castelul şi împrejurimile, foto 11 e profi rău (ai şi vreun DSLR bazat bag seamă: P), o lectură duminicală extrem de plăcută!
@le_maitre... no parlo englese !!! habar nu am ce este un DSLR, am un simplu Fuji automat cumparat din Metro in 2007 de 9 mega pixeli si un 4 x zoom, căt priveşte castelul şi oraşul ai dreptate, sunt deosebite
Mulţumesc @Admin cu chestia asta cu minighidul mă faci să mă mobilizez (cu toate ca in ultimul timp m-am cam lenevit) şi să mai scriu căte ceva, mai ales că am aflat de unde vin berzele cu bebeluşii în cioc, promit să vă spun anul acesta
Frumoase culori. Nici cu P10 nu mi-e rusine. Iar suvenirul din P25 cred ca vrei sa-l pui breloc la chei, nu?
@Cristian_h: Mi-a plăcut review-ul tău. Intr-o zi ploioasă și mohotâtă am călătorind și eu alături de tine pe un tărâm de basm.
Nu auzisem de acest castel.
Frumoasă și ilustrația.
@Cristian_h
Totusi parca e mai buna o clatorie de tip " ˝înotând¨ prin urgia umedă, decat una "inghetând pe autostrada feerică".
BRrrrrr... M-am uitat la tembelizor
Au nemtii astia la castele ca nu mai stiu unde sa le puna.
M-ai facut curios cu berzele si fabrica de copii. Astept reviewul
@Cristian_h: DSLR-urile sunt chestiile alea, aparatele foto care nu-s sub formă de săpun, semi-profi sau profi, care te ajută să faci poze cum ai făcut TU! Mă duc să-mi iau şi eu vreo două Fuji-uri, dacă mai au la Metro, pentru că văd că-i ireal ce scoate un aparat din 2007!
P. S. Deoarece sunt la fel de curios ca şi Traian (altfel n-am fi pe aci povestind) de-abia aştept faza cu berzulicile, să-mi lămuresc şi eu picii de unde au venit
Mai, mai, mai... ce ti-e si cu berzele astea. In Spania stau cocotate pe turnurile bisericilor, acolo isi fac cuib. Insa, daca noaptea auzi zgomote "ciudate" la vecinii de sus sau de langa, se spune ca "trimit scrisoare la Paris", ca de-acolo vin copiii Cristian, hai m-ai facut si pe mine curioasa.
Scuze de off-topic, webmaster.
@Cristian_h:
”am aflat de unde vin berzele cu bebeluşii în cioc, promit să vă spun anul acesta
O sa ne arati si poze?
Imaginile redate in P10 si P11 fac cat o mie de cuvinte, dar in acord cu tot ce ai scris reprezinta mai mult, felicitari!
Frumoasa relatare, un adevarat ghid de calatorie, intr/o zona foarte interesanta, desigur, pe care inca nu am vazut/o. Multumim pentru descriere si informatiile oferite.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2019 Landsberg am Lech — un oras romantic pe drumul romantic — scris în 30.03.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Targ de Craciun la castel – Castelul Kaltenberg — scris în 15.12.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Istoria unui oras si muzeul ce o prezinta – Muzeul orasului Nördlingen — scris în 18.07.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Va ofer luna de pe cer - Muzeul craterului - Nordlingen – Ries — scris în 16.07.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Nördlingen – orasul de diamant — scris în 14.07.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Donauwörth – Calatorind pe drumul romantic — scris în 12.07.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Bavaria – tinutul romantic al Germaniei — scris în 10.07.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ