GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Unul dintre obiectivele pe care le-am avut in vedere prin circuitul nostru in Turcia a fost muntele Nemrut sau Nemrut Dagi asa cum ii spun turcii.
Locul unde se afla muntele asta este foarte indepartat de casa mea si aproape de Eufrat si locul de unde incepea lumea civilizatiei antice mesopotamiene.
Populatia din acesta zona a Turciei este prepondrenta de etnie kurda, acum din confortul de acasa imi dau si eu cu parerea despre kurzi si spun despre acestia ca sunt niste oameni calzi si primitrori mereu pregatiti sa te ajute.
Ajunsi in Karadut locul unde am avut cazarea, dupa o scurta sedinta cu Bogdan ne-am hotarat sa avem atunci primul contact cu muntele, zis si facut…
Ne-am urcat in masina, da… cu masina se urca aici pe munte si ne-am continuat drumul spre iesirea din sat crezand ca drumul exemplar pavat cu piatra se va termina. Dar nu a fost asa, pana sus la tabara de baza urcusul este perfect desi destul de abrut si surpriza fara parapeti de protectie.
Citisem eu pe undeva de pe net despre asfintitul din varful muntelui ca este mirific. Nu stiu ce ziceau ei ca nu stiu cum bate soarele pe munte si ceea ce rezulta este senzational. Ma, nu pot sa neg ca nu mi-a placut, vedeam intr-o parte a muntelui noaptea cu un soare care tragea sa apuna si in cealalta parte a muntelui ziua, lumina.
Cateva repere istorice
Cel ce va aduce in atentie muntele Nemrut este un inginer german care prin anul 1881 facea pentru imperiul otoman cateva prospectiuni in vederea construirii unui drum.
Altitudinea maxima a muntelui este de 2140 de metri, si face parte din lantul muntos Anti Taurus, Turcia. Zona in care este amplasat (apropiere de orasul Katha) este denumita Mili Park si din anul 1987 face parte din Patrimonuil UNESCO.
Istoria locului este strans legata de Antioch I, Regele Kommagenei, care a domnit aici acum peste 2000 de ani. Ce a ramas in urma credintei acestei populatii este una dintre cele mai spectaculoase rămășițe din perioada elenistică. Sculpturile gigantice bine conservate sunt realizate din blocuri de calcar și au o înălțime de 8-10 metri. Sculpturile gigant care cel mai probabil se gaseau in fata mormantului regelui Antioch I sunt Apollo– Mithra, zeul Soarelui, Nuna – zeiţa fertilităţii, Jupiter – Oromasdes, Ares – Herakles – Artagnes, zeul războiului. Mormantul regelui Antioch I se presupune ca s-ar afla in interiorul muntelui (tumului) dar cert este ca nu a fost descoperit...
Traseul
Ramasesem la primul impact cu muntele care s-a produs la noi pe inserat. Atunci am reusit sa fur muntelui cateva poze cu apusul luat chiar in apropiere de tabara de baza.
Seara dupa ce am coborat de pe munte la cazare ne-a intampinat cei doi frati, proprietari ai pensiunii, cum spuneam unul din ei este ghid local si prin amabilitatea lui am aflat mai multe despre zona.
Intai si intai ne-a sugerat sa incepem ziua prin urcarea pe munte dimineata la ora 4, activitate pe care am pus-o in practica chiar a doua zi. Apoi ne-a explicat ca putem sa ne organizam ziua sub forma unui traseu pe care sa-l facem dupa coborarea de pe Nemrut, pentru ca in zona se gasesc o serie intreaga de obiective turistice pe care le putem viziona foarte comod pentru ca aveam la dispozitie propia masina.
Cum ne-am organizat noi
Dimineata la ora 4,30 am inceput urcusul cu masina noastra pana la tabara de baza, pe drum am urcat in masina doi tineri, o frantuzoaica care ne-a vorbit despre Eufrat si Mesopotamia si un turc care a facut politica cu Bogdan.
La ora 5 eram in tabara de baza care deschide portile spre tumul inca de la ora 4 dimineata. Am parcat masina fara sa platim nicio taxa si am intrat pe poarta spre parcarea unui microbus. Am achitat la sofer 5 lire de persoana si imediat ne-am pus in miscare pe un traseu destul de abrupt si cu multe serbentine. In apropiere de varf cand muntele nu mai permite urcarea cu masina, de aici incepe o carare pavata, printre bolovani si ceva boschete cu tepi. Am urcat asa vreo 15 minute mai mult cu ochii dupa “sunrise”.
Cu rasuflarea taiata de atata urcus am privit peste partea de est a muntelui si am fost foarte incantati de spectacolul dat de munte si soare, intradevar cel mai “wow” rasarit de soare pe care l-am perceput noi vreodata.
In varful muntelui, fac precizarea ca am urcat pe Terasa de est, rasaritul parca se percepe altfel mai ales cand in spatele tau ai faimoasele statui de pe Nemrut. A urmat un mic popas langa statui si nu am dorit sa ne continuam drumul spre Terasa de vest pentru ca eu personal nu sunt un om al muntelui, dar cine doreste poate face un traseu fara probleme. De acolo de sus Eufratul se aseamana cu un balaur, oricum nu gandeam ca de pe Nemrut chiar o sa vad Eufratul, a fost o senzatie de implinire pentru ca un al doilea obiectiv major din zona il reprezinta batranul Eufrat alaturi de lunca manoasa pe care au descoperit-o mesopotamieni in antichitate.
Daca cumva ajungeti aici va recomand sa aveti la voi un rucsac din care sa nu lipseasca, apa, o geaca pentru vant, aparatul foto. Pentru siguranta si o mai buna aderenta cu piatra va recomand sa fiti incaltati ca pentru munte.
Am coborat frumos apoi in locul in care ne-a lasat microbuzul si ne-am dat seama ca nu stim care este treaba cu coboratul astfel ca am hotarat sa cobaram pana la tabara de baza singuri pe drumul pavat pe care ne urcase masina, spre final a aparut si microbuzul care ne-a gazduit fara vreo alta taxa.
La tabara de baza am intrat in caldire si am observant un bufet cu de toate, am comadat ceai si cafea pe care le-am savurat singuri pe terasa privind parca un peisaj selenar. Ne-am mai invartit noi pe acolo pe la un magazin de suveniruri si apoi am coborat vreo 4 kilometri pana la rascrucea ce avea sa ne duca la Arsemeia
Arsemeia
La rascruce noi am ales indicatorul pe care scria Arsemeia, nu prea stiam noi bine, ce si cum cu Arsemeia asta dar am zis sa mergem ca prea insistase turcul de la pensiune.
Ajunsi la indicatorul care ne semnala obiectivul parcam masina undeva in piatra langa un bazar imprivizat in care se aflau doi tineri. Platim cred ca vreo 5 lire de persoana si la indicatiile celor doi baieti o luam pe o carare printre bolovani si maracini.
Ne dam seama destul de repede ca ne aflam pe creasta unui munte iar ce vedem la picioarele noastre este fantastic, piatra multa si culori deosebite alaturi de un drumeag serpuind ici si colea.
Nu stiam clar ce o sa vedem dar la un momentdat dam de o pestera, Bogdan depune tot eforul sa intre dar este impiedicat de gardul din plasa.
Undeva in susul pesterii spre partea stanga observam si celebra scluptura care apare in unele pliante “ghid” despre Turcia.
Tot aici vedem si o inscriptie care atesta ca Arsameia a fost de fapt capitala Regatului Kommagene pe vremea regelui Antioch I.
Aflati in varful muntelui printre ruine obsrvam dintr-un anumit unghi si ruinele unei cetati medievale “Yeni Kale” pe care hotaram ad hoc sa o scoatem din programul de vizitare.
Podul Cendere
De la Arsmeia, am inceput sa coboram incet, incet pentru ca drumul nu era tocmai bun, am trecut pe langa cateva case modeste si in final am zarit doua poduri pe fundul unei vai.
Podul Cendere reprezint o bijuterie inginereasca datand din perioada romana si este construit peste raul Cendere.
Podul este construit la ordinal imparatului roaman Septimus Severus in onoarea sotiei sale Julia pentru ca soldatii romani sa aibe mai usor acces in zona.
Coloanele care strajuiesc podul au inscriptionate data constructiei, cateva date tehnice si numele impartului roman Septimus Severus.
Noi ne-am plimbat un pic pe pod, am admirat un pic si imprejurimile, am vrut noi sa luam masa la o carciuma aflata in apropiere dar ne-am razgandit vroiam sa ajungem in Kahta pentru o recunoastere a orasului.
Karakus Tumulus
In imediata apropiere de Cendere, am observant indicatorul Karakus, am incetinit si am intrat pe un drum aflat in panta, drumul se termina la o parcare maicica.
Incercam si noi sa luam contact cu cineva dar observam ca un grup proaspat sosit cu un ghid inainteaza spre monumental istoric fara nicio alta piedica, ii urmam si noi fara griji.
Monumentul funerar este ridicat de un alt rege al Kommagenului pe numele lui Mithridates, in scopul de a cinsti memoria mamei sale Isas.
In traducere karakus inseamna pasare neagra. De fapt monumentul funerar are la baza mai multe coloane din piatra de peste 25 de metri iar in capatul lor se gasesc diverse animale simbolizand ceva.
Zona muntelui Nemrut este impanzita de astfel de relicve, nu trebuie decat sa sti sa iti alcatuiesti traseul zilnic astfel incat sa vizitezi cat mai multe.
Rog Web sa ataseze https://youtu.be/PwYxNvSIBqg.
Trimis de adrianbogdan in 30.10.18 10:33:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
--
Ceva fotografii? Presupun că ”vineeee”...
Mi-a plăcut mult P14 și poza cu Bogdan lângă cele două statui de calcar de sus, din vârful muntelui, dar nu numai!
Este o zonă care, pe alocuri, pare a fi selenară! Și răsăritul de soare mi-a plăcut, dar și apusul!
Felicitări pentru articol! Am votat, ca de obicei, cu drag!
Măi doamnă, Arsemia aia seamănă cu altceva, am mărit poza să văd mai clar, la prima vedere, stânca juri că-i o prostioară
Eu n-am văzut balaurul
Frumos se vedea soarele de sus!
Felicitări pentru excursia asta ciudata pentru mine
@doinafil: Domnita scumpa, multumesc frumos pentru vizita si vot!
Mai doamna, Arsemia aia este cel mai probabil un stalp, o grinda mai pe romaneste care a rezistat timpului peste 2000 de ani, asa ca sa o fotografiez io si tu sa-ti dai cu parerea.
Da, nu e sigur o prostioara, mie nici nu mi-a trecut prin cap si tine cont ca am vazut-o live.
Crisule daca te uiti cu atentie in centrul pozelor P6,8, 9 si 10 vezi balaurul (Eufratul), da acolo incovoiat se afla o apa, un meandru... caruia eu i-am zis balaur.
Pup babuta pitica!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
===
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@adrianbogdan: Excelent! Articolul tău mi-a creat o stare de bine, poate pentru că tocmai m-am întors și eu din Anatolia. Dar și pentru că mi-am dat seama că trebuie să mă întorc (și) pentru Nemrut dagi. Programul nostru nu mai suporta nimic, dar ce bine îmi pare când mai găsesc motive ca să revin.
Câte surprize ne oferă Turcia asta!
Seară bună!
@webmaster: Multumesc frumos!
Ce poate fi mai frumos? un minighid la articolul cu numarul 100, din care 40 despre Turcia.
@Aurici: Da, Turcia este mereu surprinzatoare, a meritat din plin efortul nostru.
Ce am vazut aici a fost interesant atat ca istorie, cultura, peisaje, mancare, dar si ca interactiune cu lumea turco-kurda.
Noi am plecat de acasa cu asteptari reduse mai ales ca zona nu este promovata de catre autoritatile turce si de aceea informatiile despre Adyiaman sunt putine si uneori nerelevante astfel ca te fac cu greu sa iei hotararea de a vizita zona.
Acum astept sa ne scri si tu despre Turcia!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Turcia, patina timpurilor — scris în 28.10.23 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2023 Tuz Gölü – Lacul Sărat din mijlocul Turciei — scris în 03.07.23 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Belkıs / Zeugma Antik Kenti si nu numai — scris în 27.11.18 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Pentru ca Turcia nu este numai 'tarcul-inchisoare all'! — Tuz Golu — scris în 09.09.18 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- May.2015 1 Mai muncitoresc... pe langa Eufrat — scris în 06.05.15 de TraianS din RADAUTI - RECOMANDĂ
- Aug.2008 Lacul Tuz (Tuz Golu) — scris în 17.03.11 de marius.covaci din GALATI - RECOMANDĂ