GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sate ca nişte nestemate - Amalfi Coast
Cu frumusetea ei, Coasta Amalfitana a atras de-a lungul vremurilor, numerosi călători si personalităţi din toate colturile lumii, iar astazi este o destinatie importanta in turism. Dintre satele insirate pe coasta Amalfitana, noi am reusit sa vedem Amalfi si Ravello (o zi a fost alocata acestora) si Positano (cateva ore in alta zi).
Consider ca o singura zi nu este suficienta pentru a vedea aceste sate, din mai multe motive; 1. Desi sunt doar 33 de km din Sorrento pana in Amalfi, distanta se parcurge cu autobuzul in o ora si jumatate pe sens, deci total 3 ore dus-intors. Din Amalfi pana in Ravello mai faceti (tot cu autobuzul) circa 15-20 de minute, la care se mai adauga timpul de asteptare. 2. Aceste sate trebuie parcurse relaxat, fara a sta cu ochii pe ceas si fără a fi mereu pe fuga. Fiecare orasel merita o vizita de 2-3-4 ore, pentru ca nu veti vedea asa ceva la tot pasul. 3. Luati cardul Campania artecard si aveti transportul gratuit pentru 3 zile – detalii aici
De la gara din Sorrento luati autobuzul catre satele de pe coasta - orarul autobuzelor SITA il aveti aici - theamalficoast.net/orari_ ... timetables.html
Drumul este sinuos, si depinde foarte mult de stilul de mers al soferului, daca veti sta relaxati sau stresati. Am ,,beneficiat’’ si de un sofer linistit care se gandea la pasageri, dar si de unul care nu stiu unde se grabea si unii turisti nu s-au simtit confortabil. Un altul foarte obisnuit cu drumul, mai vorbea si la telefon pe acele curbe în ac de păr si fără vizibilitate - totusi claxona inaintea acestor curbe. Stati pe partea dreapta a sensului de mers pentru a vizualiza peisajele extreme si spectaculoase. Daca nu stati bine cu ,,pompa’’ stati pe partea stângă. Daca este aglomerat veti fi fericiti daca veti sta, pe oricare parte, pe scaun – de aceea este bine să plecati cât mai devreme, pentru că si turistii vor fi mai putini.
Noi am ajuns in Amalfi la ora 10 si autobuzul spre Ravello era la 10.30…. deci timp suficient pentru a merge pe plaja sau pe dig si a vedea marea de aproape si satul asezat pe pantele stâncoase. La 10.35 a venit si busul (cu punctualitatea stau mai putin bine) si am urcat in Ravello. Acest sătuc micut si linistit, pe care il putem considera o nestemata a coastei Amalfitane, oferă panorame ametitoare asupra zonei. Având cardul de care v-am spus, am avut intrarea gratuita la cele doua obiective de aici – vila Rufolo (fara card 5 euro) si vila Cimbrone (fara card 6 euro). Le-am vazut in aceasta ordine si acum va pot spune ca daca nu aveti cardul (care asigura gratuitate) puteti sa mergeti sa o vedeti direct pe a doua.
Vila Rufolo poarta numele familiei care a creat-o, undeva prin sec. XIII (este mentionat anul 1270). Nu toate cladirile sunt deschise publicului, si astfel nu aveti ce face mai mult de o ora, desi pentru unii este suficientă si o jumatate de ora. Gradinile terasate pe doua nivele reprezinta unul din punctele de atractie – de aici se poate capta, imaginea celebra cu acel pin si marea in fundal. Fiind sfarsit de martie, nu erau prea multe flori, dar cu siguranta, din luna mai, coloritul arata altfel.
De aici am plecat catre urmatorul obiectiv – villa Cimbrone. Din piazza Centrale urmariti indicatoarele catre aceasta vila – aveti două cai de acces, una cu mai multe scari, dar mai scurta, si una mai lunga. Ambele merita parcurse pentru a merge pe alei inguste, pietruite si a vedea casele localnicilor. Noi am ales varianta mai lunga la dus si cealalta la intoarcere. Atentie la indicatoarele catre vila – nu le ratati, ca s-ar putea sa coborati spre Amalfi si sa nu mai vedeti vila.
Villa Cimbrone a fost vizitată şi locuită de-a lungul timpului, de mai multe personalităţi, printre care W. Churchill si Greta Garbo. Aceasta vila a fost construita la sfarsitul sec. al XIX-lea de un englez (care avea si ceva avere, banuiesc), pe nume Ernest William Beckett. Acum vila este transformata in hotel de 5 stele, dar gradinile sunt deschise publicului. Aici, pentru a vedea in toata splendoarea aceste gradini aveti nevoie de vreo 2 ore – ele sunt terasate pe mai multe nivele si o sa aveti ceva de mers pe aleile pline de verdeata, pomi si flori. Desigur ca veti ajunge si pe Terasa Infinitului, de unde se spune ca puteti vedea cea mai frumoasa panorama din lume.
Revenind in Piazza Centrale din Ravello, mărginita de pini, ne răcorim cu o inghetata de la gelateria de langa Duomo di Ravello. Acesta a fost construit spre sfârsitul sec. XI, si are portile de bronz confectionate in anul 1179. In fata domului sunt masute unde puteti savura o cafea sau o prajitura. Inapoi la autobuz, care trebuia sa vina la ora 14.40 – nu a venit, astfel ca dupa vreo 45 de minute de asteptat am luat un taxi pana in Amalfi (5 euro/pers).
Amalfi este un orasel micut cu circa 5500 de locuitori, dar in sezon populatia se tripleaza. Aceleasi strădute inguste si cochete cu multe magazine diverse: cu limoncello, cu artizanat, cu suveniruri, cafenele si gelaterii. Aveti de unde alege câte ceva pentru voi si cei dragi – chiar puteti negocia anumite preturi si asta doar pentru ca este extrasezon.
Centrul istoric al localitatii este dominat de Dom. Am urcat cele cateva zeci de scari pana la Duomo – acesta se poate vizita contra unei taxe de 3 euro. Portile de bronz ale Domului sunt din sec. XI si nu aveti voie sa le atingeti – exista o sfoara care nu vă permite să vă apropiati. O parte din interioarele Domului ,,suferă’’ lucrari de restaurare, dar si asa veti fi impresionati de ceea ce veti vedea. Superba este si curtea interioara a Paradisului, cu ale sale arcade sustinute de 120 de coloane din marmura.
Puteti sa o luati pe oricare din stradute pentru a simti si trăi farmecul locului. Am umblat incă vreo oră prin Amalfi, apoi am plecat spre statia de autobuz, dar am mai avut timp sa ajungem putin si pe plaja. Ultimele fotografii si la drum spre Sorrento pentru o ora si jumatate.
Intr-o alta zi am revenit pe Amalfi Coast si am vizitat si Positano – cel mai celebru, dar si cel mai scump sat de pe Coasta. Drumul din Sorrento pana aici dureaza circa 45-50 de minute, si asta doar pentru vreo 17 km. Poate putin prea mediatizat, de aceea si preturile mari (ca de bar de noapte), Positano este ,,asezat’’ pe pantele stâncoase care se termina in mare. Este ceva mai mic decat Amalfi si are o populatie de circa 4000 de locuitori. Din statia de autobuz, aveti priveliste spectaculoasa asupra părţii de jos a satului. Trebuie sa o luati la vale pe strada, dar la un moment dat veti vedea un indicator catre plajă (spiagge). Aceasta scurtatura vă ajută sa micsorati timpul si distanta până la baza colinei, dar veti avea de coborât o multime de trepte. Oricum traseul este foarte frumos – veti trece pe langa casele localnicilor, pe alei inguste, pietruite, asa ca o intoarcere in timp – totusi nu ,,intrati’’ în visare, atentie la trepte!
Dupa ce ajungeti in zona ,,mai plata’’ a localitatii, veti merge printr-un labirint de stradute, cu restaurante, baruri si ateliere de artizanat. Aici puteti vedea (că de cumpărat, mai greu…) sandale din piele si rochii lucrate manual – se mentioneaza ,,made in Positano’’. În sfârşit ajungeti aproape de plaja si treceti pe lângă Biserica Santa Maria Assunta sau dell’Assunta (Înălţarea Maicii Domnului) cu cupola acoperita cu ceramica, fapt care o face vizibila din multe locuri, mai ales cand străluceşte in soare.
De pe plajă, daca vă uitati sus spre sat veti vedea o ,,cascada’’ de casute colorate, care stau, parcă, una peste alta. Norii se strângeau din ce in ce mai mult si prevesteau o altfel de cascada, de data asta reala si cu apa. Ne-am ridicat cu greu de pe plaja si am pornit-o la deal catre statia de autobuz…. aici va dau un sfat – nu o luati spre statia in care ati coborat (se numeste Chiesa Nuova), ci mergeti in dreapta spre statia Positano Sponda. Veti avea muuult mai putin de urcat si veti avea parte si de o panorama minunata din aceasta statie (voi atasa poza).
Recomand cu caldura vizitarea acestor minunate sate de pe Coasta Amalfitana, iar pozele atasate sper să vă stârnească dorinta de a ajunge in aceste locuri, sau pentru cei care au fost, să le aducă aminte de locuri dragi.
Tanti saluti!
Rog a se atasa urmatorul videoclip
Trimis de BOGDAN DSN in 20.04.14 18:45:13
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am văzut că ai fost în luna martie. Cum este vremea pe Coasta Amalfi în martie??? Noi am fost anul trecut la începutul lunii octombrie și am prins o vreme excelentă.
În legătura cu "pompa", vreau să-ți spun că cei care au probleme pot sta oriunde că tot au stomacul în gât. Am stat și pe dreapta și pe stânga și în fața la șofer și tot degeaba. Pe dreapta nu m-am putut uita pe geam, aveam în cap numai scenarii cum se răstoarnă autobuzul și se rostogolește cu noi cu tot până jos în mare. Scenarii de femeie fricoase, normal că n-am pățit nimic și am rămas cu amintirea unui concediu de vis.
Terasa infinitului m-a lăsat fără cuvinte, niciodată nu am văzut ceva mai frumos.
Frumoase poze.
@gettutza: vremea a fost frumoasa si calda in primele 3 zile, de pe la 11 puteai sta in maneca scurta pana pe la ora 16. Am prins si doua zile cu ploaie si cu temperaturi mai scazute - ziua erau 12-13 grade. Alte doua zile au fost acceptabile adica a plouat putin si in rest cam innorat, dar ok.
Cred ca cel mai bine este de mers in mai sau septembrie/octombrie, pentru ca in lunile de vara este foarte mare aglomeratie si cam cald (pentru mine cel putin).
Soferii de pe acele linii au foarte mare experienta si nu cred ca cineva trebuie sa-si faca probleme din acest punct de vedere.
@Bogdan: Excelent articol, superbă vreme, Hristos a înviat! Pardon... poate ordinea era alta... nu te superi, nu?
@le_maitre: Adevarat a Inviat! , multumesc de aprecieri... ordinea nu conteaza... cum sa ma supar pe tine?
Mutat în rubrica "Descoperă Amalfi şi Costiera Amalfitana, SORRENTO / AMALFI" (nou-creată pe sait)
Sunt absolut fascinat, domnule Bogdan, nu doar pentru aceasta postare ci pentru intregul serial ce l-ati dedicat acestor locuri senzationale, incredibil de frumoase!
Felicitari pentru toate detaliile si conexiunile istorice (o reala incantare pentru fiul meu de 10 ani ce indrageste istoria inca de pe acum), imi vor fi de mare folos si va aplaud pentru stilul adoptat, o marca de profesionist rara, ce imi aduce aminte de neuitatul povestitor ploiestean Ioan Grigorescu!
Aplauze la scena deschisa, cum spun americanii: "Standing Ovation "!!!
@Muzeograf RAF: multumesc pentru aprecieri.
Ma bucur ca v-a placut si va doresc sa ajungeti pe acele meleaguri deosebite.
Buna ziua, ati scris foarte bine si cuprinzator acest review. Peste 3 sapt. urm. sa merg in aceste locuri minunate si doresc sa va intreb cam cat ar costa sa mananci la local, fast food... Daca credeti ca ma mai puteti ajuta cu alte detalii in afara de cele specificate, le astept cu drag.
O zi buna!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Circuit pe Coasta Amalfi cu ghid — scris în 12.11.24 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Un vis implinit — scris în 01.11.24 de Oana Elena din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Coasta Amalfi și Capri — scris în 18.07.24 de eugen p din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Coasta Amalfi - cu bune și mai puțin bune — scris în 17.07.24 de eugen p din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Italia, din nou minunată — scris în 15.08.23 de roxi-nico din IAşI - RECOMANDĂ
- May.2023 3. Coasta Amalfi şi Insula Capri (din Salerno) — scris în 24.05.23 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Vietri sul Mare – capitala ceramicii — scris în 17.02.24 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ