GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cand mi-a zis Alin, iubitul meu prima oara sa vizitam un al treilea continent si sa mergem in EAU mi se parea un lucru cel putin la fel de greu realizat ca vizita statelor Unite si atat de departe... dar se pare ca daca iti doresti ceva, chiar reusesti.
Nu a trecut mult si primul pas l-am facut, am luat biletele de avion, nu inainte de a ne interesa cand e cea mai indicata perioada de a vizita Emiratele Arabe. Clima este foarte calda tot timpul anului, vara temperaturile ajungand la peste 40 de grade, asa ca am ales luna februarie, temperaturile fiind undeva la aproximativ 26-28 grade si in plus, luna Februarie fiind cea mai secetoasa, deci sansele de ploaie aproape nule.
Biletele de avion le-am luat de pe internet, am zburat cu FlyDubai pana la Dubai. Daca am fi luat zbor pana la Abu Dhabi, diferenta de pret era foarte mare, asa ca, m-am interesat la hotelul la care urma sa stam in Abu Dhabi si am rezervat si transfer aeroport.
Cand am facut rezervare imi oferisera initial camera dubla cu mic dejun undeva la aproximativ 100 euro, dupa care am pus o intrebare, daca se ofera o reducere a ajuns undeva la 80 euro pe noapte camera cu mic dejun si acces la spa si piscina. Hotelul la care am stat a fost Ramada Corniche, aproape de faleza din Abu Dhabi, dar si de centrul orasului.
Prima impresie de cum am aterizat in aeroport la Dubai a fost total la polul opus fata de cea pe care am avut-o la New York (unde imi venea sa ma urc inapoi in avion sa vin acasa). Era imposibil sa nu observ si sa nu imi placa mireasma lasata de araboaice in urma lor, parfumurile speciale si total diferite fata de cele cu care suntem obisnuiti, curatenia, ordinea si linistea, mocheta care se intindea pe tot traseul nostru, decorul care ne dadea impresia ca ne aflam intr-un palat si oamenii ospitalieri. In concluzie, prima impresie a fost una foarte buna si nu ne-am inselat.
Soferul de la hotel ne astepta si ne-a condus la masina, iar in drum spre parcare am observat ca predominau masilnile mari si luxoase. Era un aer placut, ca vara, un miros relaxant, ce ne facea sa ne simtim deja bine, ca in vacanta. Drumul spre Abu Dhabi a fost placut pe autostrada (6 benzi pe sens, drumul foarte bun) si a durat o ora si un sfert. Am trecut prin Dubai si ne-am tot minunat de inaltele cladiri de pe o parte si de alta, de curatenie si de cat de multe masini erau chiar si la ora aceea pe autostrada.
Avand in vedere ca am aterizat undeva la ora 22, pana ne-am cazat se facuse ora 12 noaptea si fiind infometati, am comandat de la room service. Mancarea din hotel foarte buna, meniul diversificat chiar si pentru room service-ul de la 12 noaptea. Angajatii hotelului foart draguti si ospitalieri. In ceea ce priveste moneda lor, aceasta este dirhamul (paritate aproape de 1 la 1 cu leul). Noi am avut euro, dar a doua zi am schimbat si pana atunci, seara, am platit cina cu cardul.
Sa trecem la partea interesanta si anume, ce am vizitat, dupa ce am luat in prima dimineata micul dejun si am schimbat banii in centrul orasului, unde am ajuns foarte usor pe jos.
Principalul obiectiv era Marea Moscheee Sheikh Zayed, asa ca ne-am intersat putin si ne-am convins ca neavand alt mijloc de transport in afara de taxi, vom lua un taxi.
Am citit si inainte si toata lumea povestea de taxi-uri, nicidecum de bus sau metrou, cum eram obisnuiti din alte tari. Circulau autobuze dar nu in toate zonele si era ciudat ca trebuia cumparata o cartela care se incarca, aveam o suma minima de pus prima oara pe cartela si nu merita, deoarece acolo taxiul era foarte ieftin si sigur, fiind 7 companii de taxi, ale statului, fiecare masina cu camera in interior si taximetristii oameni seriosi, dupa parerea mea. Asa ca, toata mini vacanta am circulat numai pe jos si cu taxiul pe distantele foarte mari. Ca sa va faceti o idee, am achitat undeva la 60 dirhame (asa am inteles ca e corect) si am mers destul de mult pana la moschee. In rest undeva la 40-50 si cel mai mult la Gradina Zoologica dar am mers aproape jumatate de ora si am dat 100 dirhame (era undeva dupa Insula Yas care este la iesirea din oras).
Moscheea, cum era de asteptat, era plina de turisti si mi s-a parut impresionanta nu doar prin faptul ca era foarte mare si totul de un alb imaculat, o marmura care nu se incingea niciodata, oricat de cald era, inconjurata de 10 piscine, dar si fiindca acolo parca simteam ca am intrat in lumea araba, am urmat regulile lor si pentru cateva momente m-am pus in pielea femeilor arabe.
Accesul este permis doar dupa ce sunteti imbracati adecvat si anume, femeile vor primi rochii specifice, lungi pana jos si cu gluga pe cap (eu am avut si un sal al meu pe care l-am folosit tot sejurul si recomand, mai ales ca e bun si pentru a va feri de soare mai ales ca e posibil ca gluca sa va alunece de pe cap).
Barbatii primesc si ei pantaloni deoarece nu au voie in sort. In interiorul moscheei se auzeau slujbe, rugaciuni specifice si am remarcat ca au multe rugaciuni pe parcursul unei zilei, dar nu foarte lungi, timp in care in mall-uri de exemplu se opreste muzica si se aud rugaciunile, rasunand de multe ori in tot orasul.
Este interesanta senzatia, la fel am simtit si la moschee si cand ma uitam la imensa podea din marmura imi si inchipiuam cum se roaga barbatii in anumite zile si cati ar incapea acolo, avand in vedere ca era imensa.
De retinut faptul ca aceasta e singura moschee din lume unde au voie sa intre femeile si tot aici se gaseste cel mai mare covor persan dintr-o bucata din lume. Intrarea este libera, deci aveti toate motivele sa o vizitati.
De la moschee am vrut sa vizitam celebrul hotel Emirates Palace, am luat taxiul inspre acel loc, insa, de cum am ajuns in fata am fost opriti de paznicii hotelului care l-aum vazut pe Alin in pantaloni scurti si au zis ca nu are voie sa intre. Este vorba celebrul hotel din Sex an the City care se viziteaza si care chiar seamana a palat. Daca tot am ajuns acolo, chiar daca el nu a intrat, eu am tras o fuga si am facut cateva poze, neputand rata gradinile inflorite, palmierii si fantanile arteziene din fata hotelului. Bineinteles ca suprafata pe care se intinde acesta este imeensa, ca toate celelalte cladiri pe care le veti vedea in Abu Dhabi sau Dubai; toate inalte, luxoase, noi, intinse, dar curatenie in jurul lor si nu numai.
Aproape de Emirates Palace se afla marele mall din Abu Dhabi Marina Mall, insa, inainte de acesta, am vizitat si o piata specifica a lor, Herittage Village, unde am avut ocazia sa vedem plaja si sa facem cateva cumparaturi de la localnici, saluri, magneti sau diverse suveniruri, o experienta placuta. Ne-am dus apoi in mall, distanta fiind mica, am parcurs faleza Corniche, care ne-a oferit o priveliste frumoasa. In mall am mers direct sa mancam si am gasit un restaurant specific arab. Spre surprinderea mea, mancarea lor este foarte buna si nu cum credeam, nu e picanta sau grea, ci totul era chiar foarte dulce, curmale gaseam peste tot, lipii sau painici specifice, pui si orez, asa ca, oricine gaseste ceva mancare gatita buna sa manance. Bautura in schimb, nu se gaseste aproape deloc, ceaiul fiind bautura lor servita in mai toate restaurantele, sau cafeaua.
Pentru prima zi a fost suficient asa ca ne-am dus seara spre hotel. Ajunsi la receptie, hotarati fiind ca nu putem sa nu mergem in safari, am vazut cateva pliante, asa ca am achizitionat pentru ziua urmatoare 2 bilete pentru safari. Am achitat amandoi 609 AED deci 600 si ceva de lei cu bauturi (apa, suc, cafea si ceai) incluse, mancare tip bufet, plimbare cu camilele, tatuaje cu hena, dat cu placa pe nisip, narghilea plus program artistic. Pretul foarte bun pentru o jumatate de zi, asa ca ne-am dus la culcare linistiti, asteptand ziua urmatoare.
Dimineata urmatoare am mers la micul dejun (unde am uitat sa va spun ca aveau absolut de toate, unul dintre cele mai bune hoteluri cu cele mai bune si variate mic dejunuri) dupa care am stat cateva ore la piscina de pe acoperisul hotelului si la spa. Am avut o retinere la inceput sa ma expun deoarece stiam cat sunt de stricti, dar mai era o doamna si pana la urma am stat si eu putin la soare. Am tot citit inainte si recomand sa o faceti deoarece au multe reguli stricte si sunt diferiti fata de noi. Chiar si pe strada nu prea vedeam oameni care se tineau de mana sau se sarutau in public asa ca si noi am respectat asta deoarece nu am vrut sa avem probleme. La spa am mers separat deoarece femeile erau separate de barbati iar pe pancartele afisate, chiar erau imagini cu femei in costume de baie intregi sau mai pline decat avem noi.
Totusi a fost frumos si relant cum am inceput ziua iar la ora 14:30 am fost in receptia hotelului si am asteptat sa vina ghidul si sa mergem in safari. Drumul cu masina a fost destul de lung, dar placut (aproape o ora jumatate). Pana sa ajungem in desert am tot vazut camile, se plimbau cum vedem la noi in tara la sate oi sau vaci pe drum, mergeau spre casa. Eram deja obisnuiti cu masinile mari si luxoase asa ca nu ne-am mai minunat cand am vazut o Toyota 4*4 de 8 persoane cu care urma sa mergem in desert.
Prima oprire a fost la o ferma de camile unde am asteptat si alte masini si am plecat apoi toti in sir indian, o imagine minunata de ansamblu, in desert. Ferma de camile a fost ceva senzational pentru ca erau asa de multe si pasnice, ne-a placut tare mult. Insa, ceea ce nu stiam, era faptul ca vizita la ferma nu era nimic in comparatie cu ceea ce avea sa urmeze.
Ghidul a verificat sa avem toti centurile puse cand am pornit, dupa care a inceput distractia. E greu de explicat in cuvinte senzatia pe care o ai atunci cand vezi o creasta, pe care iti inchipui ca nici macar cu piciorul nu poti sa incapi, nu poti ajunge si cand vezi ca te urci cu masina pe o astfel de duna, e incredibil. In fata erau cateva masini, in spate mai erau 2 si mereu ne mai opream pe rand si faceam poze. Inauntru, masina era prevazuta cu bare de sustinere pentru ca senzatiile erau chiar tari.
Ne asteptam la asta pentru ca citisem ceva inainte, asa ca nu ne-a surprins prea tare, dar ne-a placut la nebunie, mai ales cand derapa si era la un moment dat toata masina acoperita de nisip. Pot afirma ca a fost cea mai tare experienta traita de pana acum. A durat destul de mult senzatia, ne-am oprit apoi si am admirat desertul, am facut poze si am avut noroc de un ghid care avea chef sa ne face poze artistice, asa ca am fost incantati.
Am plecat apoi spre tabara din mijlocul desertului unde ne astepta un program interesant. Cand am ajuns ni s-a comunicat programul, am baut ceaiuri, cafele, am avut parte de dansuri, plimbare cu camilele si poze, dupa care un mare si frumos organizat bufet cu gratar, orez, lipii, salate si desert, minunat de curat si ordonat, cum nu as fi crezut ca voi gasi in mijlocul desertului. Am avut ocazia sa ma dau cu placa pe nisip si sa imi fac un tatuaj cu hena, dupa care fiecare am putut fuma din narghilea, fiind foarte multe bancute la separeu, amenajate pentru a sta linistiti si trage din narghilea. Am mancat, s-a dansat si s-a stat la foc de tabara iar seara am plecat spre hotel. A fost ceva unic, ceva special, o experienta despre care pot spune ca vreau sa o repet.
Ultima zi plina am ales sa o petrecem pe Insula Yas, dar nu inainte de a merge la zoo, care se afla in apropierea insulei. Gradina zoologica pot spune ca e mare si bine gandita, cu multe locuri amenajate cu spatii care tin umbra (asa era si pe strazile din Abu Dhabi), tuneluri racoroase pentru vizitatori si foarte curata. La fel, tot cu taxiul am ajuns ai am plecat de aici spre insula.
Pe insula, pentru cei interesati, se afla cel mai mare parc de distractii din emirate Ferarri World, Warner Bros, putin mai mic, dar tot parc de distractii cu tematica Warner Bros, un parc acvatic si un foarte mare si luxos mall. Am ales Warner Bross, in functie de timpul disponibil si stare si bine am facut. Era ca un oras in oras, cu multe variante de a te distra, mai antrenante sau relaxante, pentru cei mici si ce mari. Am pierdut mult timp aici si ne-am simtit bine pe rau in Epoca de Piatra sau in casa in care i-amm gasit pe Tom&Jerry, sau in rezolvarea misterelor impreuna cu Scooby Doo. O experienta frumoasa pot spune.
La finalul zile, am mers la Yas Mall si am mancat de data aceasta la un restaurant italian. Preturile in regula si aici, avand in vedere ca era un mall destul de luxos, insa, luxul este cel care defineste aceste orase din Emirate. Seara am ajuns la hotel multumiti si incantati ca am atins toate obiectivele trecute pe lista si eram gata de plecare spre tara a doua zi dimineata.
Pentru ca ne familiarizaseram foarte bine cu taxiurile, am ales de data aceasta sa nu mai luam masina de la hotel, ci taxiul si am aut mare noroc seara cand am mers la hotel de un taximetrist amabil, am tot vorbit si s-a oferit sa ne duca el asa ca dimineata la 6 fara, 6 fiind ora de plecare, el era deja in fata hotelului. Drumul a fost la fel de placut si mult mai ieftin. Poate daca mai stateam o zi mai vizitam cate ceva, insa, a fost suficient si atat pentru noi care am vrut doar sa vizitam. Unele persoane poate vor doar plaja si shopping, oricum vor fi incantati de acest loc.
Ne-am urcat in avion multumiti de mini vacanta avuta si cu o deschidere mai mare catre vizitarea tarilor arabe, ba mai mult, abia astept urmatoarea vacanta.
In final, cateva concluzii sau sfaturi.
Aveti grija la ce imbracati, mai ales femeile (asta pentru a va face in primul rand viata mai usoara si vacanta mai frumoasa). E bine sa aveti la voi un sal.
Mergeti linistiti cu taxiul, fara frica, asa e in Abu Dhabi sau Dubai, e normal.
Puteti manca linistiti mancare traditionala, este foarte bine gatita, nu se compara cu alte tari.
Alegeti perioada ianuarie-februarie pentru ca e cea mai buna vreme atunci (soarele nu e ca la noi, sau cum suntem obisnuiti si umiditatea e mare).
Nu ratati sa mergeti in safari!
Acestea fiind spuse, va incurajez sa vizitati EAU si astept pareri / impresii / ponturi de la cei care o fac sau au facut-o deja.
Trimis de Patrim in 03.03.19 22:32:18
- A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Patrim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Patrim:
”Hotelul la care am stat a fost Ramada Corniche, aproape de faleza din Abu Dhabi, dar si de centrul orasului.
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
@Patrim:
”De retinut faptul ca aceasta e singura moschee din lume unde au voie sa intre femeile si tot aici se gaseste cel mai mare covor persan dintr-o bucata din lume. Intrarea este libera, deci aveti toate motivele sa o vizitati.
Nici vorbă de aşa ceva
Nu ştiu unde ai auzit tu asemenea [info], dar te asigur că nu este deloc aşa. Am vizitat deja câteva moschei din mai multe ţări, inclusiv din România , şi nimeni nu mi-a interzis accesul cât timp am avut o ţinută decentă.
Am vizitat şi eu Marea Moschee Sheikh Zayed din Abu Dhabi, cea mai mare moschee din Emirate, am îmbrăcat o abaya pentru a putea intra, am respectat toate regulile impuse de ei, mai stricte ca în alte părţi, astfel putând admira în voie cea mai frumoasă moschee dintre cele văzute de mine până acum, cu adevărat impresionantă.
Neata!
Referitor la intrarea femeilor intr-o moschee.
In fiecare moschee exista un spatiu special amenajat de obicei spre partea din spate a spatiului de rugaciune si care este bine delimitat de restul spatiului in care femeile musulmane se pot ruga in tihna.
Si eu am vizitat cateva astfel de moschei din diferite tari si regula era aceeasi "cu doamne in moschee" in anumite conditii.
Intrarea este libera cam peste tot .
Vacante frumoase!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Patrim:
Foarte fain articolul. Un program divers si interesant.
Poza din desert imi place mult.
Un al treilea continent pe care l-ati vizitat. Anul acesta vreau si eu sa fac pasul catre al treilea continent si e vorba tot de Asia dupa mai multe tatonari.
Utile sfaturile din final de articol. Cu o mentiune in plus pentru femei din cauza salului.
Numai de bine! ????
Felicitari pt postare si descrierea exacta a orasului Abu Dhabi si tarii EAU, am lucrat 16 ani acolo si pot depune marturie ca exact asa este.
Cu singura precizare, ca sezonul de vizita cel mai bun, este de la mijlocul lunii Noiembrie, pana la sfarsitul lunii Martie.
@sirbumarian: multumesc! Ma bucur daca a fost un articol bun si am reusit sa redau pe cat posibil cat mai aproape de realitate, mai ales daca recenzia vine din partea cuiva care cunoaste atat de bine locul.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2022 Abu Dhabi este altceva — scris în 01.11.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Un fel de paradis — scris în 13.02.17 de asilvioaiei din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Abu Dhabi - un oraș al superlativelor — scris în 27.10.16 de Alina53 din GALATI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 A doua oara la Abu Dhabi — scris în 23.04.16 de hasdrubal din GIURGIU - RECOMANDĂ
- May.2015 Abu Dhabi. Nu rata un tur de aproape 3 ore la principalele obiective, cu autobuzul turistic Big Bus — scris în 27.05.15 de travelfan din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Abu Dhabi. Ce să faci timp de o oră pe o vreme caniculară: o plimbare nebună cu The Yellow Boats! — scris în 27.05.15 de travelfan din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2015 Adu Dhabi, cel mai bogat oraș arab — scris în 09.08.15 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ