ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.06.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 30.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
60.00%
Către satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
50.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Dor și jale, iunie 2020

TIPĂREȘTE

Dacă închid ochii în fiecare an asta nu înseamnă că nu văd că litoralul românesc e somnoros și nepregătit să primească turiștii în luna iunie. Am să încep cu sfârșitul, cu recomandarea de a merge la mare în România doar în perioada 15 iulie-15 august, să faceți abstracție de prețurile astronomice și de aglomerație, să adulmecați mirosul unic al mării, astfel (poate) nu veți vedea fața morocănoasă a stațiunilor ancorate în trecut. Trebuie să intrați într-o bulă de ignoranță și atunci veți fi mulțumiți, așa cum fac eu.

După un început de an asezonat cu emoții și nedreptăți virusate, văd la tv îndemnul „litoralul e pregătit să vă primească! ”. Normal că n-am crezut, dar soțul meu și-a dorit să vadă marea. Și-uite așa am plecat la drum, autostrada era în reparații chiar și după 3 luni de „izolare”, era lovită și ea de pandemie.

Am achitat prin sms taxa de pod de la Fetești, eram setată pe stațiunea Neptun, ne-am îndreptat către sudul litoralului românesc.

Eforie Nord nu era pregătit pentru turiști, terasele erau închise în marea lor majoritate, hoteluri triste, sigilate, multe clădiri comuniste nerenovate, „sigilate”cu tot cu geamuri sparte și fâșii de perdele dansând în bătaia vântului.

Eforie Sud și-a păstrat farmecul „rural”(vorba Mariei), liniștea străzilor și a clădirilor te-ndeamnă la un alt ritm de viață, cimitirul era extrem de curat, păzit de câini cuminți și de un paznic cu poftă de o țigară. Cică s-ar turna ciment sau asfalt pe faleză, n-am verificat încă informația dar cred că e reală.

23 August era viu, colorat. Cinste autorităților! O adevărată încântare să circuli printre trandafiri, fără gunoaie, totul strălucea în lumina soarelui.

Tuzla e o comună măricică, are oameni gospodari, ulițele sunt asfaltate și pline cu flori jucăușe și vesele. Am urmat indicatorul „plaja Tuzla”, am trecut calea ferată, am ajuns în lanul de grâu, țărâna era regina drumului dar nu conta prea mult, ne îndreptam spre mare. Un țăran tractorist a trasat de-a curmezișul „șoselei”doua arături pentru a crea dâmburi și a împiedica turiștii să ajungă acolo cu mașinile. Ei bine, nu prea i-a reușit mișcarea, malul înalt al țărmului era plin cu autoturisme, la Tuzla jurai că ești în plin sezon estival românesc. Mai mult, plaja îngustă găzduia zeci de mașini, corturi, oale și ulcele. Să nu mă întrebați unde făceau pp, kk sau duș, aglomerația abramburită m-a făcut să nu vreau să cobor la malul mării, n-aveam chef să miros îngrămădeala turiștilor.

Costinești ne-a întâmpinat cu veselie, era foarte curat, avea și floricele, multe magazine și terase își deschiseseră porțile. Foarte mulți turiști erau cazați la vile și pensiuni, la hotelurile din stațiune.

Ne-am îndreptat spre epavă, acolo malul e înalt dar e un drumeag pe care poți coborîla marginea mării, zona era încă neaglomerată, nu-s multe construcții, e mai aerisit. Bine, impropriu spus asta, când am coborât din mașină m-a izbit un miros îngrozitor de mortăciune, am pășit către mal, am mers și pe poteca acoperită cu țărână, mirosul se întețea. Atunci am văzut algele poposite pe mal. M-am dezbrăcat de grabă, de miros și de griji, am admirat marea, epava și peisajul sălbatic din jur, lumea asta e plină de minunății iar unele colțuri ale pământului sunt ireal de frumoase. Așa era sus, la margine de Costinești.

Olimp, o dezamăgire pentru mine, nimic neschimbat, mai fusesem în urmă cu trei ani, cu Maya și cu Maria. Doar câteva hoteluri deschise și gătite, puțini turiști, mulți saci cu gunoi, borduri aruncate pe alocuri, drumul către Amfiteatru era închis, alei neîngrijite, clădiri părăsite, dezolantă stațiune. La capătul ei, un om cu bani își construiește un hotel pe plajă. Oare unde o să deverseze mizeriile?

Plaja era neamenajată, o urmă de terasă ofta în lumina palidă a soarelui, câțiva turiști se odihneau pe nisip, nici vorbă de atmosferă de vacanță.

Neptun, dragul meu zeu, ce frumos și măreț erai odată! A îmbătrânit și el, sărăcuțul...

Doar că din generație în generație s-au transmis aceleași obiceiuri românești: „lasă bă că merge și așa! ”

Aceleași imagini ca acum trei ani, în iunie 2017: clădiri închise, nevăruite, terase și restaurante mute și acoperite cu nailon, gunoaie din sezonul estival trecut dar și de la muncitorii de anul acesta, construcții neterminate, biserica neterminată. Imaginile astea nu sunt ok pentru turiști, iunie nu mi se pare o lună de iarnă, curățenia ar trebui să fie prezentă tot timpul anului.

Sper să scriu separat despre acest Neptun, acolo ne-am petrecut cele mai multe ore din zi.

Jupiter avea câteva hoteluri deschise, erau și turiști. Acolo unde era deschis exista o atmosferă relaxantă, de vacanță, hotelierii și-au dat silința să aducă o pată de culoare locului, merită felicitări pentru efort. Luna Parc era închis, bicicloanțe nu se puteau închiria, unele alei erau curate, n-am zărit prea mult gunoi și nici mizerii ca prin alte stațiuni.

Cap Aurora era bântuit și ziua, eu așa cred. Știți că acolo se plimbă stafiile în fiecare noapte, așa-am citit în presă. Ei bine, bălării și hoteluri șterse de furia vântului, un mini-cimitir de clădiri poziționate la malul mării, buruieni cât casa, nimic atrăgător din punct de vedere turistic. Dar nu-i bai, am înțeles că unele dintre hotelurile astea sunt ale armatei, bugetarii au tichete așa că nu contează mucegaiul care-o fi în interior, cu o spoială minimă trecem și anul acesta estival. O colegă de servici e foarte mulțumită, an de an „se bate”pe un loc în acest cap milităresc.

Eiii, ajungem la Cernobâl. Tare mult mi-a plăcut filmul, am plâns, am înjurat, am tremurat de emoții și de nervi. De film zic, nu de stațiunea „de interes turistic național”Venus. Pentru Venus nu mai vărs lacrimi demult, nu merită efortul.

Pe vremuri, locul care adăpostea hoteluri cu nume de fete era fabulos în opinia mea. Plaja aia liberă și sălbatică dintre Venus și Saturn era preferata familiei mele. Acum e foarte aglomerată vara, pardon: în iulie și august, atât ține vara la noi în țară.

Peisaj dezolant, alei cu găuri de juma de metru în asfalt, hoteluri părăsite, complexul de vile era în plin șantier, Raluca și Dana erau închise, bălării cât cuprinde, magazine, terase și restaurante închise cu scânduri bătute în cuie, peisaj fantomatic. Nu pot să nu mă întreb de ce m-aș caza la Mera dacă stațiunea în sine este o ruină? Ce văd oamenii ăia cazați la lux atunci când se uită pe geam? Unde se plimbă seara? Ce pot admira la niște fantome comuniste?

Am să menționez totuși că erau deschise câteva hoteluri din linia întâi, aveau grădinile îngrijite, parcările aglomerate, clădirile erau frumușele, păreau pline de viață.

În Venus era tunsă iarba pe alocuri, dar era deja uscată și lăsată în plata Domnului pe alei, pe trotuare, pe mini-șoselele din toată stațiunea.

Maria avea o vorbă: „I-aș amenda pe cei care lasă clădirile în paragină”. Bine, dar cine să-i amendeze? Cei care trebuie să se ocupe cu salubrizarea? Sau cei care încasează impozitele? Corb la corb nu-și scoate ochii, poate să vină și mama tuturor Coronelor sau mama lui Cernobâl, oamenii bogați vor fi aceeași, nu se vor schimba niciodată. Ei lasă moștenire an de an, copiilor lor, un litoral nepregătit, turiști români mulțumiți că au văzut marea dar veșnic nemulțumiți de prețuri, cazări și restaurante. Grav e că unii sunt mândri de nepăsarea, de indolența și „mizeriile”cu care se laudă autoritățile responsabile de tot ceea ce se găsește pe litoralul din România. Ei nu văd nimic negativ, cred că sunt prieteni cu „corbii”.

Alegeți vacanța cu responsabilitate, cu înțelepciune, sunt mii de cuvinte pe AFA care vă povestesc an de an despre neregulile de pe litoralul românesc, mergeți doar în iulie și august ca să găsiți aproape totul deschis și aglomerat, faceți abstracție de tot ce e nașpa și bucurați-vă de plajele aurii și nisipoase, de marea noastră cea neagră, de valurile săltărețe și de grațioasele meduze din apă, doar așa puteți să vă relaxați într-o vacanță estivală românească.

Alegeri inspirate vă doresc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de krisstinna in 11.06.20 10:08:30
Validat / Publicat: 11.06.20 10:45:10

VIZUALIZĂRI: 2100 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

39 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Neptun, iunie 2020
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 84499 PMA (din 65 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

39 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 39
webmaster
[11.06.20 11:02:00]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

crismisPHONE
[11.06.20 11:20:15]
»

Offf... Speram să aflu vești mai bune... De fapt, nu știu de ce speram.

Din păcate, cam fiecare iunie din ultimii ani, cu covid sau fără, îi ia prin surprindere pe cei ce gestionează stațiunile de pe Litoralul românesc. Greu de crezut că lucrurile se vor schimba în bine în viitorul apropiat.

Și noi am făcut o ieșire în week-end-ul trecut, inițial luasem tot Neptun în calcul (în dorul mării! ????), dar până la urmă a câștigat... muntele. Sper să am timp să povestesc în zilele următoare (încet-încet, Timpul iar îmi devine dușman).  

nrs †
[11.06.20 12:04:57]
»

din pacate se dovedeste ca tanguirile hotelierilor sunt cam nefondate! ei spun ca guvernul nu ii lasa sa functioneze, dar se pare ca de fapt nu vor sa functioneze!

​de ce as asculta recomandarile de genul: mergeti in Ro nu in afara, cand pana la Istanbul fac mai putin decat pana la Constanta iar serviciile pe litoralul turcesc nu suporta comparatie cu ce e la noi.

acum fara suparare: in Olimp e totul perfect -- („nimic neschimbat")

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.06.20 13:19:16]
»

@webmaster: Îți mulțumesc frumos!

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.06.20 13:20:42]
»

@crismis:  Speranța nu moare niciodată, altfel am fi terminați psihic. In fiecare an dăm o fugă pe litoralul românesc. Suntem masochiști, recunosc

Mie îmi place marea, mă linisteste, mă-duioșează țipătul ascuțit al pescărușilor, sunt buimăcită de emoții, parfumul brizei îmi manipulează sentimentele, am o legatură nevăzută cu tot ceea ce înseamnă marea.

Dar, asta nu înseamnă că sunt oarbă, trebuie să văd tot ceea ce înseamnă litoral românesc.

Eu știu că trebuie să facem curat și sa păstram curățenia chiar dacă nu vin musafiri.

Asta nu prea înțeleg eu: de 30 ani e la fel in iunie, nepregătiți total, iar in septembrie mizerii de la turiști.

Nu-mi explic cum naiba reușesc bulgarii, turcii, grecii sau alții de prin alte țări să facă mereu curat, să termine construcțiile cât mai repede, să planteze flori și pomi, să aibă mereu o atmosferă de vacanță.

O sa mă străduiesc să împletesc câteva litere și despre zeul Neptun, cu toate neajunsurile găsite acolo eu am fost incantata de drumeția asta, am să scriu un articol negativ îmbrăcat in pozitiv, până la urmă Neagra Mare nu e vinovată de indolența oamenilor, ea e frumoasă tot timpul.

Tuzla m-a dezamăgit cu aglomerația ei, bine că n-am rupt mașina-n două. Păcat de peisaj!

Muntele este o încântare in orice anotimp, acolo sunt altfel de oameni, mai gospodari și mai responsabili. Sunt sigură că ați avut parte de o drumeție frumoasă

Vă imbratisez cu drag

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.06.20 13:26:43]
»

@nrs:  Tu ai citit mereu articolele negative despre litoralul românesc, un sejur la noi costă mult mai mult decăt in alte țări civilizate și cu toate astea e foarte aglomerat in iulie și august, oamenii au diferite motive pentru care nu se avântă pe alte meleaguri.  Hotelierii sunt aceeași, barosanii cu bani, cei care au buzunarele pline după doar două luni se declară multumiți, cu banii câștigați merg in vacanțe prin alte țări.

Iar noi rămânem cu același gust amar și aceleași imagini ponosite, an de an.

Eu nu renunț, am să merg din când in când sa privesc marea nesfârșită, mă setez pe imagini albastre înspumate și astfel pot lăsa in urmă gunoiul și șantierul românesc de pe litoralul județului Constanța. Nu de alta dar sigur le găsesc și in 2021 tot acolo...

Ba mai mult, din cauza Coronei am să îmi petrec in iulie o parte din vacanță pe litoralul românesc, mă izolez in bula indiferenței și am să  merg doar pentru mare și plajă, pentru oameni și povești dragi sufletului meu.

Mulțumesc de vizită, vacanțe frumoase vă doresc!

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.06.20 14:05:46]
»

Din 1975 şi până în 1997 am fost în fiecare vară pe litoralul românesc (uneori şi de două ori pe an). În lipsă de altceva mai deosebit românii mergeau în concediu la mare. Eu, care aveam rude în Dobrogea (Costanţa, Năvodari, Ovidiu, Lumina) şi majoritatea din ele lucrau pe litoral, nu aveam cum să lipsesc. Eram un "oaspete de seamă" în Năvodari Tabără, Mamaia Sat şi Hanul Piraţilor, La Castel în Mamaia sau Scala din Mangalia.

Apoi au urmat câţiva ani de pauză, din cauza unui job pretenţios şi restrictiv când era vorba de concediu,apoi am ieşit la pensie , am descoperit Grecia, Bulgaria, Croaţia, Muntenegru şi prin comparaţie am decis: adio litoralul românesc!

Cum niciodată nu trebuie să spui niciodată, în ultimii trei ani am ajuns iar pe litoralul românesc din "cauza" nepoţilor.

Anul trecut am fost cazaţi la hotelul Europa din Eforie Nord şi a fost super, numai că dincolo de gardurile grădinii hotelului până la (şi pe) plajă totul este un bâlci asemănător cu cel care se ţine la Mizil în fiecare an de "Sâmpietru".

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.06.20 14:16:54]
»

@krisstinna:  

Am să încep (...) cu recomandarea de a merge la mare în România

doar în perioada 15 iulie-15 august, să faceți abstracție de prețurile

astronomice și de aglomerație, să adulmecați mirosul unic al mării,

astfel (poate) nu veți vedea fața morocănoasă a stațiunilor ancorate în

trecut.

​Eu am ales totuși alt interval de vizitare a litoralului autohton, și încă nu m-a dezamăgit - anume din decembrie până-n martie. Prețuri „liniștite”, calm, liniște, aer pur și curat, lume puțină și în general mult mai bună decât găsești vara...

Mika
[11.06.20 14:17:39]
»

@krisstinna: Dezolant! Am fost și eu pe 30 mai in Constanța și Mamaia. Puțin mai bine decât in celelalte stațiuni dar erau și acolo multe ruine și multă mizerie. Ne batem joc de ce avem. Cum să mai fii dornic să mergi pe litoralul românesc!

Zoazore
[11.06.20 15:30:06]
»

@krisstinna

Dar nu-i bai, am înțeles că unele dintre hotelurile astea sunt ale armatei, bugetarii au tichete așa că nu contează mucegaiul care-o fi în interior, cu o spoială minimă trecem și anul acesta estival.

Eu stiu de la Stefan ca doar RUBIN e al MApN. Niciodata n-a vrut sa mearga acolo!

1991-1996-proaspat absolventa, mergeam cate doua saptamani la Cap Aurora (C.A.P. Aurora ii spuneam noi!) Era frumos, curat, cam...comunist, dar eram in vacanta! Doar in 1991 am mers in Mangalia, la Siemens (Paradise, parca e acum!). In Aurora erau discoteci, terasa... Eram tinere! Mergeam si-n Costinesti...

In 1992 am fost o luna pe Riviera: Nice, Antibes Marseille. Eram... cineva! Nu mai sunt!

Aceleași imagini ca acum trei ani, în iunie 2017: clădiri închise, nevăruite, terase și restaurante mute și acoperite cu nailon, gunoaie din sezonul estival trecut dar și de la muncitorii de anul acesta, construcții neterminate, biserica neterminată.  

2003-2007-cate doua saptamani (15-30 iunie, la fel mereu) cu Stefan la Neptun. Stateam la cumnata vara-mii, la o garsoniera in regim hotelier, la blocurile din spatele pietii Prichindel. Pe-acolo mergeam la plaja! Mancam la teresa "La Coca", langa bowling! Eram tineri si indragostiti si ne distram din orice, ne placea tot... Nu ne plictiseam... Pe stradutele alea am condus Matizul pentru prima oara...

Doamne, cate traznai mai faceam... Am facut socata intr-un bidon cu 5 l de apa plata, zahar cumparat de la alimentara si lamai "furate"de la tanti Coca...

As vrea sa mai revad Neptun acum, dupa atatia ani... Mi-e dor de plimbarile noaptea pe malul lacurilor... Eram fascinati! Si ERA CURAT si frumos...

Mi-e dor dr Neptun! De ACEL Neptun!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
nrs †
[11.06.20 16:28:09]
»

din pacate acel Neptun nu mai exista! am fost in Neptun din 1983 (cand am descoperit marea, de fapt marea am descoperita in 1982 dar in conditii speciale: brigadier "exilat"la canal) pana prin 1994. apoi am incercat si Mamaia in 95-96 cand am renuntat la acest mirific litoral dupa o serie de intamplari total nefericite

nicole33
[11.06.20 16:38:40]
»

@krisstinna:  

Cap Aurora era bântuit și ziua, eu așa cred. Știți că acolo se plimbă stafiile în fiecare noapte, așa-am citit în presă.

Am citit şi eu acele aberaţii, dar nu le-am dat importanţă. Eu oricum nu cred în chestiile astea legate de paranormal, nu am viziuni de niciun fel, nu aud voci, nu comunic cu cei plecaţi dintre noi. O fi bine, o fi rău? Nu ştiu.

Ei bine, bălării și hoteluri șterse de furia vântului, un mini-cimitir de clădiri poziționate la malul mării, buruieni cât casa, nimic atrăgător din punct de vedere turistic.  

C. A. P. Aurora ţi-o fi părut aşa macabru poate şi din cauza faptului că hotelurile nu cred că erau deschise la data la care ai trecut tu pe acolo. Bine, nici după data de 15 iunie nu cred că zona va arăta mult mai bine, dar măcar va fi mai plină de viaţă, va urla muzica până la mare depărtare, se vor speria şi fantomele

Vechile hoteluri cu nume de pietre (mai mult sau mai puţin preţioase ) măcar erau construite toate pe acelaşi calapod şi dădeau un aspect uniform staţiunii, care mie îmi plăcea pentru că era una din puţinele fără "băştinaşi".

Totuşi, să recunoaştem că s-au mai făcut ceva progrese în ultimii ani. În septembrie 2018 am vizitat Mera Onix, recent deschis după o renovare majoră şi mi-a plăcut ce am văzut acolo. Că preţurile practicate nu au nicio legătură cu realitatea (condiţiile de cazare+serviciile oferite) este altă poveste, dar măcar au investit nişte bani şi au crescut gradul de confort.

Dar nu-i bai, am înțeles că unele dintre hotelurile astea sunt ale armatei, bugetarii au tichete așa că nu contează mucegaiul care-o fi în interior, cu o spoială minimă trecem și anul acesta estival. O colegă de servici e foarte mulțumită, an de an „se bate”pe un loc în acest cap milităresc.

Doar trei (Agat, Coral, Rubin) din cele zece hoteluri sunt cu circuit închis şi, din surse sigure, au fost şi acestea renovate. Cei care le accesează pe cele trei NU pot folosi vouchere de vacanţă, dar beneficiază de preţuri corecte. Poate din motive financiare "se bate"şi colega ta, de fapt soţul acesteia, pentru un bilet la Aurora. Mâncarea foarte ieftină şi strict controlată poate fi un alt motiv de revenit iar şi iar.

Principalul inconvenient al staţiunii Cap Aurora îl constituie însă plaja, prost întreţinută, cu stive de alge urât mirositoare în descompunere sub razele soarelui şi intrarea în mare plină de pietre, probleme care nu cred că îşi vor găsi vreodată rezolvare.

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.06.20 17:20:44]
»

@traian. leuca:  Nu spun adio, e mai dulce un “la revedere” Mi-ai amintit de anul 2016, venisem din Cipru, am făcut uriașa greșeală să mergem in Eforie in ultimele zile de vacanță estivală

Am greșit ordinea, trebuia Eforie și pe urmă Protaras

Ne-am distrat râzând de prostia noastră, ne plimbam prin Nord, printre melodii maneliste ce se auzeau de la terase și tarabe, ne uitam unul la altul și ne întrebam ce naiba căutăm acolo

Uneori mă abțin sa compar mere cu portocale, dar totuși suntem (cică) o țară europeană

Uite că merg mereu in vizită, uneori nu mă înțeleg nici eu

Vă imbratisez cu drag!

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.06.20 17:22:32]
»

@Dragos:  Știu că voi mergeți in perioadă răcoroasă și vă felicit, dar eu mă refeream la tinerele familii cu prunci, la cei care vor să se scalde in mare și să facă plajă pe litoralul românesc.  Marea e frumoasă tot timpul, doar pentru plimbări putem merge oricând, ai dreptate.  

Și totuși... litoral înseamnă in primul rând bălăceală in mare și băi solare, nu SPA, nu piscine

Vacanțe frumoase vă doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.06.20 17:24:52]
»

@Mika:  Constanța e frumoasă, Mamaia nu m-a atras niciodată, am fost in ambele in septembrie 2018. M-am abținut atunci să scriu despre plaja Iaki, dezgustător loc, cai și câini care se ușurau pe plajă, mizerii lăsate de turiști și neridicate de cei responsabili, prețuri de prețuri, multe silicoane și volum in boxe.

Dar am fost bucuroasa un pic, am scapat neviolata de pe plaja “Trei papuci” (Constanța) plecam dimi de la cazare, singură, spre plaja, era in boscheți un aurolac, am avut noroc cu doua turiste, veneau pe același drum in urma mea și am fugit către ele

Te imbratisez cu drag, mulțumesc de vizită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.06.20 17:26:31]
»

@Zoazore:  Draga mea, aș vrea să îți dau vesti bune dar nu prea am cumUrmează descrierea zeului despuiat, fără Prichindel sau bowling dar cu două lacuri frumoase și (încă) curate.  

Îmi amintesc cu drag când l-am rugat pe C sa urce cu băiatul in caracatița de la Prichindel, s-a conformat de mila copilului dar brațul ăla nu se ridica de la sol, copilul plângea și eu eram plină de nervi. S-a oprit mașinăria, am urcat eu lângă copil, C păzea bicicleta, brațul caracatiței s-a ridicat, s-a învârtit și băiatul era fericit

Sau când ne amuzam la spectacolele de la grădina de vară...

Sau când ne plimbam pe digul de la Neptun...

Sau când alunecam pe toboganul Neptunului...

Nimic din toate astea n-am găsit, dar nu m-am înfuriat deloc, știu cum e la noi pe litoral și n-am altă putere decât să vă scriu și să aduc dovezi atașând poze.  

E drept ca noi două ne mulțumim cu puțin, ne bucurăm mereu de lucrurile simple și facem haz de necaz dar trebuie să spunem ce vedem acolo, ce găsim, nu putem să mințim colegii.

Te imbratisez cu drag

mishu
[11.06.20 17:26:39]
»

@krisstinna: Ooof! Fara ochelari, si pe telefon, am citit articolul tau acum vreo 3 ore stand in parculet pe o banca si imi venea sa urlu. Anul asta dam vina pe Covid si ne plangem in continuare de mila, ne-a prins pe nepregatite, nu stim, nu ne pricepem. Cred ca pe nepregatite i-a prins pe toti, insa trebuie sa stii sa depasesti momentul si incerc sa nu ma gandesc ca toata joaca asta de-a soarecele si pisica nu este ca de fapt sa nu ne bagam in gaoacea noastra speriati.

Astept de la ultima venire acasa sa pot veni din nou, insa nu stiu cand va fi asta, si cum de fapt isi vor juca guvernantii cartile pe mai departe. Peste tot toate se ieftinesc ca oamenii sa fie sprijiniti, la noi toate s-au scumpit ca si cand stand acasa am clocit peste noapte bani.

Pozele le-am vazut de abia acasa si nu-mi venea sa cred ce vad, din rau in mai rau, si atunci, cu tot patriotismul, de ce oare sa imi bat joc de banii mei si sa merg la marea noastra? pentru ce? @Dragos are dreptate, e de mers iarna, @traianleuca are dreptate, hotel Europa e ok (am fost si eu acolo) dar e scump, nu poate oricine merge acolo, si ca sa ajungi la mare ai parte de "rasfatul"mentionat de el.

Inteleg si dragostea ta si poate chiar speranta pentru plajele noastre, si probabil ca inca ne mai gandim ca "speranta moare ultima".

Felicitari pentru aceasta dura dar reala radiografie a litoralului romanesc, votat cu mare drag.

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.06.20 17:34:19]
»

@nicole33:  Ai scos la lumină alte “minunății” de pe litoral, știam de ele, niciodată nu mi-a plăcut Aurora, nu din cauza stafiilor ci din cauza pustiului, aveam un copil pe care trebuia să îl distrez, acolo nu exista nici urmă de distracție, amuzament, parc, luminițe,  terase sau magazine estivale, nici măcar o plajă omenească in jur, exact cum ai menționat tu. ​​

Cu ce naiba te încânta un hotel de lux dacă in jur e totul fantomatic? Asta nu înțeleg eu

Pe Mera l-am menționat și eu, am văzut imagini și totul pare frumos dar nu e de mine, eu merg la țară, la Eforie, acolo mă așteaptă oameni dragi

Mulțumesc de vizită, pentru completările prețioase, vă doresc vacanțe frumoase, așa cum vă doriți!

nicole33
[11.06.20 17:35:55]
»

@krisstinna:  

Nu pot să nu mă întreb de ce m-aș caza la Mera dacă stațiunea în sine este o ruină? Ce văd oamenii ăia cazați la lux atunci când se uită pe geam? Unde se plimbă seara? Ce pot admira la niște fantome comuniste?

Aici nu am înţeles: care este vina unui hotel sau a altuia că staţiunea este în paragină? Răspunderea pentru starea deplorabilă a staţiunii o poartă autorităţile locale a căror contribuţie este "sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire" . Bănuiesc că este vorba de primăria Mangalia.

Te poţi caza la Mera dacă doreşti să beneficiezi de nişte servicii peste media pe România şi aici mă refer la a scăpa de multe griji şi bătăi de cap, principalele motive pentru care unii turişti aleg all inclusive, chiar dacă aici vorbim de un all inclusive "de România", destul de dezamăgitor pentru fanii acestui sistem, experimentat anterior prin alte ţări.

Ce faci? Faci exact ce ai face şi în cazul unui all inclusive turcesc, de exemplu, STAI ÎN ŢARC, un ţarc mai mic sau mult mai mic decât alte ţarcuri, mănânci, bei şi te distrezi.

Sau ieşi şi te plimbi, pentru că nu te afli în mijlocul câmpului. Pe jos, pentru că staţiunea este luminată binişor seara, dar tot trebuie să fii atentă pe unde calci, te plimbi pe plajă, este chiar plăcut. Sau pleci cu maşina la Mamaia, de exemplu, pentru că are şi faleză frumoasă, dar şi cluburi pentru cei interesaţi de asemenea distracţii.

Sau poţi rămâne în ţarc, să asişti la spectacole, surprinzător de reuşite, şi să dansezi printre mesele de pe terasă pe melodii româneşti, populare cele mai multe.

Eu pe geam vedeam marea şi un râu şi pentru mine a fost suficient, având avantajul de a sta la un etaj intermediar. De la un etaj inferior aş fi văzut doar acoperişurile anexelor şi m-aş fi "delectat"cu mirosuri din cele mai diverse.

Cei cazaţi la Mera beneficiază şi de o porţiune de plajă privată, cu şezlonguri, umbrele şi beach bar incluse, zonă menţinută destul de curată. Ştiu că plaja este ceva mai departe de hotel. Eu am mers pe jos printre dughene cu tot soiul de prostii şi apoi în lungul plajei în dreapta, dar mulţi mergeau cu maşinile. Când am cerut indicaţii despre cum să ajung la plajă, recepţionera mi-a dat lămuriri cum să merg cu maşina la plajă şi unde să parchez acolo , deşi nu căram copii mici după mine sau bagaje de tot felul.

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.06.20 19:04:28]
»

@mishu:  Mulțumesc frumos Mișulică, realitatea e cam dureroasă, o să citești  peste câteva săptămâni multe review-uri negative despre litoralul românesc, așa se întâmplă in fiecare an. Noi am fost multumiți că am putut face o drumeție, suntem bucuroși că suntem sănătoși, că putem merge, vedea, auzi și mirosi, ne-am simțit bine pe plaja Neptun, am făcut abstracție de cele neplăcute.  

Nu suntem prea pretențioși in ce privește litoralul românesc, suntem realiști  și știm să ne bucurăm de puținul pe care îl găsim acolo.

Nu are legatura litoralul românesc cu Covid 19, cu restricțiile impuse de guvern, încerc sa fiu imparțială, ce sens are să arunc vina pe guvern? Doar nu vine X din guvern să taie bălăriile și să strângă gunoaiele din sezonul trecut!

Asta se întâmplă an de an, indiferent de cine conduce țara asta, indiferent de viruși.  

Dacă nu era Corona pe val mergeam in vacanță in altă țară, dar m-am chef de stat prin vămi cu orele, măcar așa scap de grija asta, că celelalte rămân.  

Poate voi încerca altceva mai la toamna, deja m-am plicti de restricții și minciuni, nici nu mai știu ce și pe cine să cred.  

Cu mască sau fără mască, primăriile cred că sunt și vor rămâne virusate mereu, apoi unii hotelieri și, nu in ultimul rând, unii turiști care sunt certați cu bunul simț.  

Să te întorci cu bine acasă, sănătate îți doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33
[11.06.20 19:07:54]
»

@krisstinna:  

Dar am fost bucuroasa un pic, am scapat neviolata de pe plaja “Trei papuci” (Constanța) plecam dimi de la cazare, singură, spre plaja, era in boscheți un aurolac, am avut noroc cu doua turiste, veneau pe același drum in urma mea și am fugit către ele

Te rog să mă scuzi pentru că am râs la faza cu "violul", chiar dacă era mai degrabă de plâns .

Nu ştiu cum mai arată acum celebra plajă constănţeană, de fapt a constănţenilor , dar în urmă cu aproape treizeci de ani o vizitam doar când eram prea comodă să merg până în Mamaia sau prea leneşă să urc sumedenia de trepte de la plaja Modern. Îmi plăcea doar pentru că puteam ajunge acolo pe jos în mai puţin de zece minute, pentru că era linişte, multă linişte şi nu erau salvamari care să mă fluiere non stop şi să-mi ceară buletinul atunci când mă aflam departe în larg , dar nu-mi plăcea pentru că nu existau toalete şi nici duşuri.

Pe Mera l-am menționat și eu, am văzut imagini și totul pare frumos dar nu e de mine, eu merg la țară, la Eforie, acolo mă așteaptă oameni dragi

Eu am înţeles că te-ai referit în review la Mera Resort, cel din Venus, format din fostele hoteluri Cocorul şi Pajura după renovare, care dispune de o plajă foarte ok, curată, cu intrare lină în mare, cu nisip, dar ceva mai departe de hotel, în timp ce eu m-am referit la Mera Onix (fostul Onix) din Cap Aurora, situat chiar pe plajă, cu o super vedere la mare (sau la parcare, după caz), dar unde nu-ţi vine să intri să faci baie în mare, fiind preferabil să alegi plajele din staţiunile alăturate, Venus, respectiv Jupiter, mult mai bune.

Ştiu de ce ai ales şi vei alege mereu Eforie.​

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.06.20 19:08:22]
»

@nicole33:  Mulțumesc, ești drăguță dar Nu. ​​

Eu stau prost cu capul , mă plicti repede, trebuie să colind, nu mă omor după piscine, nici după băuturi și mâncare, “stric orzul pe gâște”, plus că nu aș da 2000 euro pentru o săptămâna pe litoralul nostru.  

Și nu mă trimite in Mamaia, te rog, chiar vrei să o iau razna?

Știu ca ești bine intenționată și prezinti All-inclusive foarte frumos

Cunosc bine stațiunea Venus și știu unde e plaja, soțul meu nu mergea niciodată pe jos, el nu consumă alcool și mergeam mereu cu mașina la plajă. Și da, ai dreptate, seara era frumușel dar trebuia să fii atent pe unde calci

Dacă accept astfel de concept in altă țara asta nu înseamnă neaparat ca îmi place sau că mi se potrivește

Să îți amintesc de Marmaris, anul trecut? 460 euro un sejur pentru doua persoane, știi ce zic.

Și Marmaris nu e Venus, totuși

Nu mai bine merg eu la căsuțe, in Eforie? Va fi foarte frumos, n-am nicio îndoială, o să-i mulțumesc Coronei pentru vacanța estivală

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.06.20 19:17:30]
»

@nicole33: Am văzut poze și de la cel din Aurora, arată foarte bine renovat, știu ce zici.

Îi las pe alții să meargă la Mera, eu sunt de la țară, merg la curte

Aș fi mers și la Pongal dar, din păcate, domnul P s-a hotărât să o însoțească pe Maria, la îngeri, la doar 11 luni după ce am fost noi acolo, la Maria.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33
[11.06.20 19:22:49]
»

@krisstinna:  

Să îți amintesc de Marmaris, anul trecut? 460 euro un sejur pentru doua persoane, știi ce zic. Și Marmaris nu e Venus, totuși​

Nu voi putea compara niciodată vreo staţiune de la noi cu una din Turcia. Mi-ar da cu minus rău de tot. Tot aşa cum nu aş putea compara peisajele, turcii având avantajul natural al unei combinaţii superbe munte-mare, în cazul mai multor staţiuni. Despre hoteluri sau servicii sau preţuri nici nu comentez.

Am ales şi eu Marmaris pentru la toamnă, un alt hotel, nu la fel de bine poziţionat faţă de centrul oraşului ca al tău, astfel că va trebui să merg cu maşina la plimbare, pentru că în dolmuşurile aglomerate nu aş mai avea curaj să mă urc anul acesta.

​Sunt convinsă că hotelul va fi ok, singura mea îngrijorare fiind legată de plaja cam îngustă şi automat de numărul redus de şezlonguri​​ distanţate regulamentar .

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.06.20 20:13:16]
»

@nicole33: Dolmusurile nu mai sunt ce știai tu odată, anul trecut nu aveau voie să ia pasageri dacă erau scaunele ocupate. Nu înțelegeam de ce nu opresc in stație, eu le vedeam goale ​​

​​Mașinile erau oprite mereu de poliție, verificau dacă respectă regula impusă, am înțeles că amenzile sunt usturătoare.  Nici nu e nevoie sa mergi zilnic in centru, toată stațiunea e un întreg bazar, km întregi de magazine, baruri, cârciumi, tot ceea ce știi tu că au turcii găsești de la un capat al altuia al Marmarisului. ​​

Pui masca, folosești dezinfectant pentru mâini  și o sa fie totul bine, eu așa zic. ​​​​

​​

Michi
[12.06.20 11:01:39]
»

@krisstinna: Ti-am citit reviewul din dorinţa de a afla ce mai e pe litoral. Nu că m-aşi fi dus acolo glonţ dar câteodată un arc peste timp e necesar. Citindu-l, iniţial mi-am zis ˝Are o zi proastă. Le vede toate în negru˝ Trăiam cu impresia manipulatorie dată de reclamele de la TV şi chiar regretam că nu mai merg la mare.  Ce să regret? Dacă nu mă uitam la poze puteam să rămân cu impresia asta. Seria de poze de la Olimp, asfaltul desfundat, mizeria, tomberoanele, prelatele fâlfâind peste ferestrele ştirbe, m-au convins că ai dreptate în tot ce ai scris.

​ Cu timpul amintirile capătă o nuanţă sidefie care le înfrumuseţează. Rămân cu cele  de când făceam vacanţa în camping la cort cu copiii, dansam până dimineaţa la cârciumă la Tataia, făceam tratament la Siemens sau culmea satisfacţiei mergeam o săptămână la Olimp. E drept că nu văzusem încă plajele de afară, pretenţiile erau mai mici dar vacanţele pe litoralul nostru rămân o amintire frumoasă. Păcat pentru generaţia voastră!

zapacituPHONE
[12.06.20 13:06:07]
»

O cronică amară a unui litoral plin de "comorbidități", adnotată abundent cu ecouri din care răzbat melancolii de vremuri mai bune...

La ce să ne așteptăm în vara asta de la "salba"stațiunilor ​vecine Mării noastre Negre, cândva veritabilă Mecca pentru "credincioșii"vacanțelor pe nisip și apă sărată ? Dacă exista o speranță sau o autoamăgire perpetuată an după an ("lasă că a fost bine la mare, poate la anu' va fi și mai bine! ", după "minunile"și ororile din perioada covidului, litoralul nost'nu mai poate păcăli pe cineva. Vom mai fi câțiva nostalgici, care vom încărca desagii cu provizii restrânse,  ca de o drumeție la munte, dar cu multe amintiri...

Citindu-ți letopisețul de la Marea nostră, veșnic dragă, îmi confirm inspirația alegerii unor plaiuri străine pentru această vară.

alinafulg
[12.06.20 17:48:39]
»

Of, litoralul nostru! Pentru că nu concep să nu văd marea chiar și în acest an virusat, o să merg la Mamaia din 7 iulie deoarece nu stiu ce va mai fi și daca voi putea in august să ajung în Grecia. Pozele spun totul despre cum stau lucrurile. Votat cu drag!

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[12.06.20 18:52:37]
»

@Michi:  Oricât de proastă mi-ar fi ziua, n-aș minți despre vreun loc din lumea asta, încerc să aduc in lumină și să spun adevarul despre unele aspecte din turismul românesc, lucruri de care ne pasă nouă, oamenilor de rând.  Din păcate suntem prea neputincioși pentru a face ceva bun, puterea a fost, este și va fi in mâna celor cărora nu le pasă decât de propriile plăceri/buzunare.

Nu am sa laud niciodată ceva ce nu e real dar nici n-am să arunc cu noroi dacă nu e cazul. Puteam să postez doar poze cu marea cea furioasă, cu nisipul fin și cu puținele hoteluri renovate, sa spun că e totul frumos, așa cum fac unii. Nici plătită n-aș minți in halul ăsta, nu ar fi corect față de oameni.  

Toți avem amintiri frumoase de pe litoralul românesc, de-asta îmi pare rău ca nu se vrea o resetare generală pentru a schimba ceva in bine.

Eu aș schimba aproape totul in sudul litoralului, l-aș reinventa, aș face un studiu pentru a descoperi nevoile și dorințele oamenilor pe diferite segmente de vârstă, aș face un  litoral disponibil pentru 12 luni din an, lumea e avidă după distracție, plimbăreala, bălăceală, nămol, excursii, parcuri tematice, muzee, mall-uri, indiferent de anotimp.  

Mă uit cu jind la vecini, fie ei unguri sau bulgari, au tot venit cu diverse atracții turistice la mare, munte, lacuri, dealuri, au scormonit prin grote, au turnat autostrăzi, au “inventat” ape termale și alte minunății, la noi nu se vrea nimic

Alții pun stânci și pietre in țarcuri, bagă două lopeți de pământ și spun că a trecut Zeus pe-acolo, pun taxa 15 euro/persoană și fac turism.  

Noi avem situri arheologice lăsate de izbeliște, pline cu buruieni, dar mințim că vrem să facem turism.

Mințim la tv că litoralul e pregătit dar realitatea e că stațiunile estivale ne așteaptă cu izmenele în vine

Toate cele bune, sănatate vă doresc!

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[12.06.20 18:55:57]
»

@zapacitu:  Știi, când vedeam stațiunile de pe litoral mă gândeam la tine, la descrierile tale.   Aveam sentimentul că te citesc in timp ce “vizionez”, parcă erai cu mine și îmi povesteai de buruienile din trecut

E la fel ca acum câțiva ani, mai rău ca in trecutul îndepărtat

Tu știi ca nu sunt o persoana pretențioasă, știu să văd și urâtul din frumos așa cum pot deosebi și frumusețea urâtului, mă bucur că sunt privilegiată cu sănătate și noroc, daruri de preț pentru mine. Astfel  am învățat să mă mulțumesc și cu puțin.  

Nu îmi pot reprograma concediul, la noi se stabilește cu un an înainte perioada zilelor de vacanță, am fost obligată de pandemie să renunț la marea din Italia, totul este încă nesigur in lumea asta mare.  

Am să dau o fugă in Eforie și apoi mai vedem, poate se întorc turiști de prin Grecia și prind și eu curaj

Vacanțe frumoase vă doresc, am să salut Eforie și din partea voastră

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, alinafulg, crismis, M'Liviu, Michi, Mihai18, Mika, mishu, roth, zapacitu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDe-a lungul Litoralului românesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.1123571395874 sec
    ecranul dvs: 1 x 1