GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Traseu auto Arad - Orikum (Vlora)
Buna ziua tuturor,
In acest an am dorit sa incercam o destinatie mai putin cunoscuta de catre romani, si facandu-ne curaj am pornit spre Albania, zona Orikum (Vlora). Ruta aleasa a fost cea mai scurta si recomandata de catre diversele programe de navigare, noi optand pt. cele gratuite Here we Go la plecare si Google Maps la intoarcere, cu harti downloadate in prealabil si deci pe modul offline, nefiind necesara conexiunea de date. Sper ca nu e o incalcare a regulamentului faptul ca am amintit de acestea.
Asadar ruta: Arad-Timisoara-Moravita-Smederevo (urcare pe autostrada)-Nis-Skopje (unde am facut oprire de o zi)-Gostivar (coborare de pe autostrada)-Struga (in apropiere de Ohrid)-Elbasan-Rrogozhina-Fier-Vlore-Orikum. Traseul fiind de aproximativ 1000 km, o oprire de o noapte in Skopje ni s-a parut foarte potrivita mai ales ca este un oras care merita vizitat (voi reveni cu review cazare, cele referitoare la oras sunt destule :)).
Cel mai probabil pentru majoritatea este deja cunoscut traseul pana in apropiere de Skopje. Aici as dori sa mentionez doar faptul ca de la urcarea de la Smederevo, se merge pe autostrada pana in Skopje (total 366 km), un mare avantaj asadar fiind faptul ca sarbii au deschis tronsonul de autostrada de la Vranje.
Pe acest tronson, am platit urmatoarele taxe de autostrada: In Serbia de doua ori cate 5 euro, iar in Macedonia de doua ori cate 1 euro (sau de doua ori cate 40 dinari dc aveti.) Plata carburantului se poate efectua cu card bancar atat in Serbia cat si in Macedonia.
Dupa parerea mea traseul mai putin cunoscut este cel intre Skopje si Orikum (Vlora) asa ca am sa-l detaliez, atasand inclusiv cateva capturi de pe Google Maps.
De la Skopje (centrul orasului) si pana la granita cu Albania (Qaf Thane) sunt de parcurs 185 de km, distanta pe care as imparti-o in doua: prima, intre Skopje si Gostivar (64 km) care sunt parcursi pe autostrada si a doua, intre Gostivar si granita albaneza (121 km) parcursi pe drum cu cate o banda pe sens.
Aceasta a doua parte, strabate si muntele, fiind mai solicitanta pe o distanta de aproximativ 60 km. Insa ceea ce este un mare avantaj il reprezinta faptul ca pe urcari, sunt cate doua benzi pe sens, prin urmare nu se produc ambuteiaje. Pe coborare, este alta poveste :).
Una peste alta am circulat foarte bine aici. De mentionat faptul ca macedonenii lucreaza la autostrada in aceasta zona, deloc facila si cu siguranta o vor termina inaintea celei de la Pitesti la Sibiu. O singura portiune inainte de orasul Struga, approx. 15 km este drum mai accidentat, dar este ok.
Pe acest tronson am platit taxa de autostrada de 4 ori: de doua ori cate 1 euro (sau 40 de dinari) si de doua ori cate 0.5 euro (sau 30 dinari).
In Albania sunt de parcurs pana in Orikum (centrul orasului): 214 km. Aceasta distanta poate fi impartita in trei: Prima parte: de la granita Qaf Thane pana in apropiere de Rrogozhina (109 km) se circula pe drum cu doua benzi (cate una pe sens). Prima parte a drumului, pana in zona Elbasan (64 km), este prin munti, asadar destul de multe serpentine insa este pe coborare. De la Elbasan inspre Rrogozhina (45 km) drumul este destul de facil chiar daca este in continuare serpuit.
Cea de a doua parte, din zona Rrogozhina pana in Vlora (86 km) se circula pe drum expres cu doua benzi pe sens (SH4) si pe autostrada (A2) cu exceptia zonei orasului Fier unde este in lucru varianta de ocolire a orasului in regim de autostrada, circulatia fiind permisa doar pe cate o banda pe sens, insa foarte fluid. Atentie, pe mine Here we Go m-a ghidat prin orasul Fier la venire ceea ce m-a facut sa pierd cel putin 10-15 min.
La intoarcere am folosit Google Maps. A treia parte, este cea dintre Vlora si Orikum (19 km), drum cu cate o banda pe sens, care strabate zona de coasta dintre cele doua orase si care incepe din zona de faleza/promenada a orasului Vlora, si continua afisand in partea dreapta multitudinea de plaje, toate foarte frumoase.
In Albania, drumul este foarte bun, neplatindu-se taxa de autostrada si nici vigneta.
Este bine de stiut faptul ca atat in Serbia cat si in Macedonia este acceptata plata taxei de autostrada si prin card bancar.
La granita macedoneana (la intrare) se solicita Cartea verde iar la cea albaneza se solicita talonul auto atat la intrare cat si la iesire.
Preturile la benzina sunt in jur de 155 dinari (6.22 Ron) in Serbia, in jur de 69 dinari (5.3 Ron) in Macedonia si 170 leke (6.6 Ron) in Albania.
Si acum un aspect de care am luat cunostinta inainte de plecare si odata ajunsi in Albania l-am si confirmat, si anume ca este adevarat ceea ce citisem pe site-ul MAE la sectiunea conditii de calatorie in Albania: “Chiar dacă regulile de circulaţie sunt similare celor din România, în general acestea nu sunt respectate de către conducătorii auto din Albania (se trece pe roşu la semafor, se circulă pe contrasens, nu se acordă prioritate de dreapta etc.). În cazul în care vă deplasaţi cu autoturismul, este necesar să manifestaţi prudenţă maximă. ”
Intr-adevar, semnalizarea si prioritatea sunt optionale, depasirile neregulamentare sunt la ordinea zilei, neasigurarea la schimbarea directiei de mers de asemenea. Asadar se circula fara a da importanta prea mare regulilor de circulatie. Mare atentie si adoptati conducerea preventiva la maximum. Inca un aspect important: pe intreaga distanta parcursa in Albania nu am intalnit nici un semafor functional insa sunt prezente din plin sensurile giratorii.
O alta informatie utila este aceea ca in Albania nu se prea utilizeaza plata cu card bancar, inclusiv in benzinarii. Eu am alimentat de doua ori aici, o data nu am putut plati cu card bancar dar s-a acceptat euro cu o rata de schimb rezonabila (nu mai retin numele statiei) si o data in reteaua Kastrati unde am putut plati cu card bancar.
Sper ca am fost suficient de explicit oferind aceste informatii celor care poate nu au avut curajul inca de a aborda aceasta zona a Europei. Merita din plin, Albania fiind o tara care are potential, si care, sunt convins ca va fi descoperita si de romani din ce in ce mai mult. Nu stiu daca acest articol indeplineste criteriile pentru a fi declarat MG. Dc da, atunci rog moderatorii sa procedeze in consecinta pentru a beneficia cat mai multe persoane de aceste informatii.
Va doresc drumuri bune si vacante placute!
Trimis de gabim2002 in 10.07.19 22:31:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBANIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gabim2002); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cu mașina spre și prin Albania, DRUMEȚII ALBANEZE" (deja existentă pe sait)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@gabim2002:
Foarte bun review-ul tău. Detaliile date sunt foarte importante pentru cei care vor să meargă acolo.
Printre ei mă număr și eu.
Am mai fost în Albania, știu cum se circulă, dar niciodată nu ai toate informațiile, așa că ale tale sunt binevenite.
Am mai fost și la Skopje, dar și eu vreau să fac un popas la ducere acolo și, cu acest prilej, să revăd acest oraș eclectic...
Cum e plaja la Orikum?
Salut! Ma bucur si sper sa fie de folos. Plajele in zona Orikum, sunt atat cu nisip (unele) cat si cu pietre. Sunt mai multe plaje in zona Orikum-Vlora, administrate privat, o umbrela si doua sezlonguri costand 400 leke (aprox. 16 Ron) cel putin in zona in care am fost noi. Am sa revin in curand cu un review referitor atat la locatia unde am foat cazati cat si referitor la plajele pe care le-am vizitat.
Buna,
Foarte bun review-ul tau.
Saptamana viitoare plec si eu, tot din Arad, cu inca 3 masini si avem exact acelasi traseu pana la Ohrid. Aici avand prima cazare, apoi mergem spre Ksamil.
Multumim pt informatii.
@Ioana Lupu: Buna Ioana. Ma bucura faptul ca informatiile va sunt de folos. Va doresc drum bun si vacante placute!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Cele două capitale ale Albaniei — scris în 29.08.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Sejur de două săptămâni în Macedonia de Nord și Albania — scris în 03.07.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Din România spre Albania – variante de drum — scris în 02.10.19 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Spre Durres prin Kosovo — scris în 03.08.18 de Rare din INEU [AR] - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Tur prin Balcani - Lezhe si Kruje — scris în 29.11.18 de hugovictor din VENEZIA - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Calatorie spre DURRES cu masina prin... KOSOVO — scris în 25.09.17 de 2NA-car din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Din Ohrid la Ksamil — scris în 16.08.17 de cristic66 din IAşI - RECOMANDĂ