ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.07.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mediaş [SB]
ÎNSCRIS: 07.03.16
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 14 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Sejur de două săptămâni în Macedonia de Nord și Albania

TIPĂREȘTE URM de aici

Mare provocare pentru acest an în privința alegerii destinației unei călătorii...

Ne era dor de plecare, de plimbăreală și de căscat la frumusețea naturii din diverse colțuri ale lumii sau ale continentului.

Numai că dorințele noastre se lovesc de bariera restricțiilor de circulație impuse la nivel planetar.

Cum nu ne aflăm în procentul destul de redus al celor vaccinați și nici nu agream zgândăreala cu bețișorul în nas și gură pentru testul a cărui denumire aduce aminte de puterea comunistă (PCR), nu mi-a rămas decât să pun burta pe studiat condițiile de călătorie în diverse state europene, că cele transcontinentale nu intrau în discuție.

Cum în aria UE politica era aceeași, am încercat la cei care încă nu s-au încolonat fără crâcnire măsurilor globaliste. Și, spre plăcuta mea surprindere, am descoperit două state care în luna aprilie 2021 permiteau deja accesul străinilor fără nicio restricție împotriva pandemiei care a dat de pământ cu industria turistică.

Cele două state aflate undeva în coada listei mele de preferințe – dar se aflau, totuși, pe ea! -, urcă în top precum acțiunile la bursă când o vedetă declară că adoră un anumit produs și, dintr-o dată, devin cele mai atractive tărâmuri de explorat.

Întru convingerea celor citite, trimit două mailuri ambasadelor de la București pentru cercetarea veridicității celor așternute pe pagina MAE român. Mi se răspunde prompt în aceeași zi și mi se confirmă posibilitatea de a le vizita fără restricții, sub rezerva că ne aflăm în aprilie iar până în iunie situația se poate modifica.

Mă apuc de organizare: itinerar, obiective turistice, cazări, parități monede, activități pe zile. Cam de două sau trei ori pe săptămână arunc ochii pe pagina MAE și răsuflu mereu ușurat că rata infectărilor sau incidența cazurilor nu conduc la modificări de politici statale.

La începutul lunii iunie mai lansez câte un mail celor două ambasade, care îmi răspund la fel de prompt și mă asigură că pot călători fără a prezenta cuiva dovada îndeplinirii condițiilor de vaccinare sau testare.

Și uite așa, plecăm în Macedonia de Nord și Albania, două state care speram să ne prezinte note de tradiționalism, autenticitate și pe care doream a le descoperi timp de două săptămâni.

Planul inițial era conceput cu 5 nopți în Macedonia de Nord la dus plus una la întors și 7 nopți în Albania, plus câte o noapte în țară, în apropierea graniței, dat fiind că Serbia cere test și voiam să o tranzităm, caz în care nu era necesar niciun document referitor la starea de sănătate.

Ulterior, acest program a suferit niște modificări, atât de traseu cât și de durată, astfel încât am ajuns și în Alpii Albaniei, lipsa lor reprezentând marele meu regret din configurarea întâiului traseu.

A fost pentru prima oară în care nu am rezervat cazări pentru întreg sejurul, doar primele 5 nopți asigurându-ne un acoperiș deasupra capului și masa de dimineață. Am avut astfel posibilitatea unui program mai flexibil pe care l-am putut adapta din mers, cazarea zilei următoare făcând-o în seara de dinainte, dată fiind dependența de internet. Dar, la fel de sigur pot spune că am fi găsit camere și odată ajunși la punctul final al călătoriei zilnice propuse, doar că Booking ne prezenta mai multe oferte, însoțite de review-uri și fotografii. Plus discountul Genius...

E prima oară în concediile ultimilor ani în care nu fac rezervări și pe Airbnb. Poate pentru că e o zonă mai săracă, poate pentru că nu aveam deplină încredere în facilitățile puse la dispoziție. Nu știu nici acum exact motivul care m-a ținut oarecum departe de acest site de cazări de data aceasta.

Am stat în hotel de 5 stele, am dormit în pensiuni de lemn nu chiar atractive, ne-am cazat în pensiunea unei mănăstiri, în cea a unei podgorii viticole, am rezervat și apartament, și hotel de 4 stele cu vedere la mare, am tras și la o gazdă. Le-am cam experimetat pe toate.

La fel și în privința mâncării. Preparate tradiționale, mic dejunuri continentale, ciorbe de pește, miel la proțap, take away-uri, mâncăruri cu arome locale de neuitat și, preferatele mele, puzderia de patiserii locale, peste limită de dulci și de gustoase.

Probabil că mulți sunt interesați să afle despre prețurile practicate. Mă voi referi puțin la Albania întrucât sunt convins că e o destinație mai căutată de români decât Macedonia de Nord, deși cea din urmă are un standard de dezvoltare mai ridicat. Dar Albania are deschidere la mare și conaționalii noștri sunt mai atrași de acest argument.

Se mănâncă puțin mai ieftin ca în România. Nu o să prezint notele de plată ale locațiilor în care am intrat, dar voi exemplifica doar prin următoarele: o porție de 1 kg de miel la proțap – 40 lei, șase prăjituri de diverse feluri – 7 lei, 1 kg de cireșe la magazin – între 6 și 8 lei, o cafea turcească la bar sau restaurant – 4 lei.

Nu pot afirma că Albania este o destinație ieftină, așa cum aveam impresia că o voi descoperi citind postările altora. O spun în deplină cunoștință de cauză, ca unul care m-am deplasat din nord, de la munți, până în sud și prin mai multe orașe sau zone turistice.

Ieftin poate fi considerat pentru nemți sau englezi în comparație cu Mallorca, Riviera franceză sau insulele grecești.

Pentru români e mai ieftin dacă iei ca etalon Mamaia. Dar stațiunea asta poate reprezenta un subiect de studiu pentru cât poate fi de scumpă raportat la ce îți oferă.

Din Macedonia de Nord voi exemplifica cu un prânz la restaurantul unui hotel de 4 stele pe malul lacului Ohrid: supă cremă de broccoli, ciorbă de pește, rizzoto cu încă ceva pus deasupra și o porție de mâncare locală din fasole și bacon coapte la cuptor – 56 lei.

Referitor la plăți, în Macedonia de Nord mai există posibilitatea de a achita cu cardul în unele locuri, însă în Albania această modalitate de achitare a serviciilor sau produselor este ca și inexistentă, doar în extrem de puține locații fiind instalate POS-uri. ATM-uri am observat în fiecare oraș mai măricel în care ne-am oprit.

Tot la acest capitol, nu vă faceți griji dacă nu ați reușit să schimbați banii ce îi aveți în moneda locală. În Albania vi se încasează și în euro iar restul se dă în euro sau leka (sunteți întrebați cum preferați).

Referitor la paritate, în Macedonia de Nord 100 denari = 8 lei iar în Albania 100 leka = 4 lei.

Cred că mulți sunt interesați de starea drumurilor. Macedonia de Nord are autostrăzi pentru folosirea cărora plătești la trecerea prin dreptul ghișeelor amplasate pe autostrăzi. Plata se poate face în denari sau euro și variează între 0,5 și 1 euro, respectiv 20 – 80 denari. Preferabil e să achiți în denari, rata de schimb fiind clar defavorabilă străinului în aceste puncte (1 euro/40 denari).

Drumurile sunt în general bune, dar puțin mai înguste decât la noi sau în UE. Autostrăzile se prezintă destul de bine, iar ca remarcă pot scrie că banda întâi a acestora e denivelată mai peste tot. Așadar, alegeți banda a doua!

Pe drumul spre granița noastră cu sârbii am primit un pont de la un prieten, să alimentez din Macedonia de Nord, că e mai ieftină motorina decât la noi. Așa a și fost, prețul acesteia cifrându-se la 62 denari, adică exact 1 euro. Nu am văzut un alt preț, la vreo altă pompă în cele 6 zile de umblăreală.

Dacă tot vorbesc de drumuri în fosta republică iugoslavă, musai trebuie să amintesc autostrada care se construiește paralel cu drumul național de la Lacul Ohrid spre Tetovo, una ce uimește prin lucrările de infrastructură ce sunt în stadiu de realizare, tuneluri, viaducte, consolidări și terasări de munți cum la noi nu sunt și nu vor fi în următorii douăzeci de ani.

Trecând la albanezi, merită evidențiate eforturile lor în acest domeniu. Cred că am parcurs un tronson de autostradă – A2 de la Durres către Vllora – ce poate fi prezentat drept capodoperă rutieră. Nicio denivelare, nicio groapă în asfalt și nicio urmă de peticire. Pluteai, nu alta pe acel drum... Iar de aveai un pahar cu apă minerală pus pe bord, nici bulele de gaz nu ieșeau din pahar, atât de lin circulai...

Nu plătești taxă de autostradă la albanezi, benzinării sunt cu duiumul pe marginea drumurilor lor iar prețul motorinei variază între 155 – 170 leka.

Găsești șosele denivelate prin munți – și au mare parte a teritoriului ocupat cu munți – dar nu poți fi prea supărat câtă vreme se află la altitudini mari și oferă priveliști ce îți taie răsuflarea.

Aidoma vecinilor lor, albanezii construiesc autostrăzi suspendate pe piloni ce trec prin munți, astfel că responsabilii români în domeniu ar cam trebui să plece în cotloane în care să nu-i mai vadă nimeni, ba îndrăznesc să afirm că mulți dintre ei și înaintașii lor trebuiau să umple pușcăriile. Rușine să le fie!

Și aici drumurile naționale – denumite SH – sunt mai înguste dar au și asemenea drumuri pe 4 benzi, ceea ce noi nu prea avem.

Pomeneam de autostrada A2, însă drumul care m-a impresionat cel mai mult în Albania a fost cel spre Theth, în Alpii Albanezi. Mereu amintim Transfăgărășanul ca reper al infrastructurii naționale și cât e de slăvit de unii. Și mereu uităm să ne raportăm la ce există în lume. E splendid drumul din Carpați, dar nu e unicat.

Cum se prezintă și prin ce minunății naturale trece spre vârf de munte șoseaua de notă maximă nu se prea poate prezenta în cuvinte... Splendoare de drum ce șerpuiește printre munți, urcând în ace de păr extrem de strânse și în pantă spre culmile înzăpezite ce atrag privirile ca un magnet, sub un cer de un albastru fără de pată. Uimitoare peisaje! Atenție la drum, șoferi!

Albania este, cred, țara cu cele mai multe Mercedesuri pe cap de locuitor. De la microbuze la autoutilitare de o vechime care te miră că încă mai funcționează și de la cele” bot de cal” la SUV-uri de” nșpe” mii de euro, după umila mea numărătoare, marca germană deține ponderea cam a 1/3 din parcul auto național.

Având în vedere vechimea și modul în care se prezintă cele arhaice, am convingerea că ITP-ul încă nu a fost implementat în această țară.

Posesorii acestor arhaice autoturisme – la fel și alte mărci – circulă extrem de dezordonat și e nevoie să fii extrem de atent pentru a nu se opri în tine sau, cel puțin, să nu te șifoneze nițel. Nu prea contează culoarea semaforului, tupeul și îndrăzneală determină primul trecut în intersecție, de multe ori. Unii conducători auto au același tupeu ca și la noi, nu toți stau la coadă, se bagă în față pe banda alăturată și te forțează să-i lași să reintre în coloană.

Revenind la traseul parcurs, acesta a însumat exact 3.192 de kilometri. Am alimentat cu 125,5 litri motorină, revenind un consum de 3,93 l/100 km cu o Skoda Scala model 2020. La cheltuielile auto s-au adăugat taxe de drum în cuantum de 1.820 dinari sârbești (54,5 lei) și 740 denari macedonieni (60 lei).

Ruta itinerariului: Mediaș – Drobeta Turnu Severin – Skopje – Parcul Național Mavrovo – Parcul Național Theth – Tirana – Vllora – Dhermi – Sarande – Gjirokaster – Lacul Ohrid – Kumanovo – Mediaș, cu opriri la munte, cascade, lacuri, mânăstiri, orașe și cetăți medievale, stațiuni de litoral, capitale statale, diverse atracții naturale.

Ambele țări au peisaje superbe! Surprinzător de minunate pentru așteptările mele!

Referitor la documentele de trecere a frontierelor de stat, sunt acceptate atât cărțile de identitate cât și pașapoartele. Pentru autoturism macedonienii cer permisul de conducere și cartea verde pentru a se asigura că are acoperire în Macedonia de Nord. Asta întrucât nu toate polițele emise în România acoperă teritoriul acestei țări.

Am fost întrebați de vaccin doar la intrarea în Serbia, acolo unde am prezentat și rezervarea cazării în Skopje pentru a face dovada tranzitului.

Masca se poartă pe alocuri în Macedonia de Nord - iar în spațiile închise e mai strict – și mai deloc în Albania. Nu cred că am văzut mai mult de 10 persoane purtând-o într-o săptămână de sejur.

O remarcă destul de interesantă, în cele două țări nu am văzut decât extrem de puține farmacii. Semn că prosteala umană încă nu se practică din inițiativa speculantă a corporațiilor.

În niciunul din state nu am observat marile lanțuri universale Lidl sau Kaufland. Doar câte un Spar pe ici, pe colo.

Voi încheia partea tehnică a prezentării acestui sejur amintind doar ceea ce m-a surprins și mi-a marcat vacanța, anume oamenii, în special albanezii.

Mi-au rămas la suflet prin bucuria interacțiunii lor ca nație, prin faptul că seară de seară – indiferent de orașul în care ne aflam – vedeam străzile pline de oameni de toate vârstele, un furnicar vesel și puțin gălăgios, în totală contradicție cu majoritatea statelor europene.

Erau persoane în vârstă care se bucurau să nu fie singure, erau tineri glumeți și gălăgioși în parametrii normali, aplecați spre socializare în detrimentul butonării telefoanelor de ultimă generație și erau copii ce alergau dintr-un loc în altul sub privirile zâmbitoare ale părinților.

Nu am văzut copii grași. Dar am văzut copii și tineri care au stârnit în sufletul meu nostalgia unor vremuri pierdute. Mi-e teamă că iremediabil pentru cei care vor mai fi cândva copii...


[fb]
---
Trimis de Marius 72 in 03.07.21 22:34:43
Validat / Publicat: 04.07.21 07:26:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBANIA.

VIZUALIZĂRI: 8004 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Dimineața la Theth
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[04.07.21 07:56:07]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

k-lator
[04.07.21 09:51:30]
»

@Marius 72: Wow... articolul mi-a plăcut, dar pozele chiar m-au dat gata! Cred că nici nu am ce cuvinte să mai adaug la ceea ce văd în aceste poze, căci ar fi de prisos. Parcă ar fi din Austria...

Atât te rog: să te pui pe treabă și să mai scrii despre cazările pe care le-ai avut (măcar de câteva), să descrii mai detaliat/punctual locurile, natura sau obiectivele turistice pe la care ai ajuns, căci sunt convinsă că vor fi sursă de inspirație și atracție pentru mulți de pe aici. Pentru mine, cel puțin, va fi cu siguranță, căci am rămas cu nostalgia unei vacanțe în Muntenegru (de asemenea încântătoare, din care am și acum amintiri) dar când n-am avut curajul să trec un pic și prin Albania, căci poveștile care circulau în acea vreme erau unele care nu te îndemnau la vizitat locurile, ci din contră.

Nu pot să-ți spun decât că mă bucur că ai avut o vacanță așa cum ți-ai dorit-o - sau, după cum am înțeles, peste așteptări, pe alocuri - dar despre care trebuie să ne mai împărtășești și nouă câte ceva.

Până atunci... toate gândurile bune și spor la scris! Mulțumesc pentru acest articol, deocamdată!

Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[04.07.21 10:11:19]
»

@k-lator: Mulțumesc pentru aprecieri!

M-aș bucura ca detaliile mele să fie considerate utile!

Nici eu nu știam prea multe - din punct de vedere turistic - despre cele două destinații iar surpriza avută la fața locului a fost una extrem de plăcută!

Sincer, nu așa îmi imaginam Albania. Ci un teren neatragator, ponosit, murdar, cu oameni așijderea. Și am descoperit una dintre cele mai frumoase țări din Europa, cu munte, mare, orașe vechi, obiective turistice naturale superbe, toate într-un spațiu geografic restrâns ce permite deplasarea cu ușurință.

Albania nu înseamnă doar marea de care au auzit majoritatea. Cei ce merg într-acolo doar pentru că e ieftin litoralul nu vor gusta pe deplin tot ce oferă această nație.

Cât privește scrisul, stai liniștit, am in intenție să mai aștern cel puțin vreo 10 articole... Timp să fie...

crismisPHONE
[04.07.21 11:14:36]
»

@Marius 72: Super- peripluu! Iar fotografiile (cam puține) sunt de revistă!

Am parcurs și noi o parte din itinerarul vostru, dar în sens invers, acum 4-5 ani; cu aceeași încântare a descoperirii unor tărâmuri de poveste și a unor oameni modești, muncitori, corecți. Ne-am propus încă de atunci să revenim, să vizităm și alte locuri din acest areal vest-balcanic, mai puțin apreciat (cu atât mai bine!) de conaționalii noștri. La vremea respectivă, macedonenii lucrau la ultima porțiune a autostrăzii Skopie-Ohrid, iar albanezii construiau și ei tronsoane ce păreau SF. Vorba ta - bravo lor, rușine nouă!...

Marius 72AUTOR REVIEW
[04.07.21 12:05:28]
»

@crismis: Nu puteam prezenta toate fotografiile aici...

Unde mai era suspansul și cu ce îmi argumentam articolele viitoare? ????

Din cele peste 700 de cadre foto trase, voi mai încărca pe parcurs, doar să am timp a scrie și documenta de la fața locului...

Aurici
[06.07.21 15:21:29]
»

Spre deosebire de lista ta, pe a mea Albania este mai în față, pentru că am citit niște articole și am văzut poze superbe, ca și ale tale, în ultimii 2-3 ani. Și cum sunt într-o perioadă de spontane, la ea mă gândeam și eu pentru viitorul apropiat, doar că nu mă prea pot mișca mai mult de o săptămână și mi se pare puțin. Abia aștept și celelalte articole ale tale să mă mai luminez.

Cazarea la fața locului a fost o aventură acu ceva ani, care mi-a lăsat super amintiri. Tare aș mai experimenta și tu zici că în Albania încă poți să faci asta.

Cum ai avut vremea în iunie? Vreun pic capricioasă sau numa bună de plimbare? Iunie este luna ideală pentru mine, numai că în ultima vreme, cel puțin în Românica, s-a dus pe pustii.

Totuși e rezonabil prețul. 2000 de EUR, 14 zile, dacă aici ai inclus tot, tot, tot, mi se pare ok. Că acu, or fi și unele țărișoare un pic mai ieftine, dar cât de ieftine? Ne spunea un coleg chiar azi că fiică-sa a fost la Mamaia și a stat la un hotel cu 300 de EUR pe noapte, doar cu MD. Astea prețuri...

Abia aștept impresiile tale! Știu, chiar înainte să citesc, că ai experimentat lucruri care vor fi pe gustul meu.

Mika
[14.07.21 13:26:19]
»

@Marius 72: Forate frumos arată Alpii Albanezi! Avem si noi pe listă Albania, nu chiar in față, dar vedem. M-ar tenta si ceva drumeții pe munții aceia frumoși. Felicitări pentru review, vacanță și mai ales pentru fotografii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, crismis, k-lator, Marius 72, Mika, Yoda
Alte impresii din această RUBRICĂCu mașina spre și prin Albania:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0816650390625 sec
    ecranul dvs: 1 x 1