GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In ultima noastra incursiune la Budapesta am avut sansa sa am ghid pentru a doua ora, dar dupa vreo 4 ani pe "baiatul unguresc" - asa cum il alintam noi pe Laci sotul pritenei noastre. Deci ce poate fi mai frumos ca Pesta sa o strabatem la pas cu un localnic? Laci a parcat masina unde a stiut el mai bine - fara plata desigur, undeva pe o straduta perpendiculara cu bulevardul Andrassy si de acolo ne-a plimbat pe niste strazi pana la catedrala Sf. Stephan apoi ne-a scos in zona podului cu lanturi si de undeva din dreptul Hotelului Intercontinental am traversat subteran linia de tranvai care ne-a scos pe chei in zona debarcaderului.
Aici chiar pe malul Dunarii exista un port de agrement de unde poti lua un vaporas sa te plimbi pe batranul Danubiu. La fata locului constati ca exista mai multe variante pentru plimbare pe Dunare. Unii operatori ofera plimbari pe Dunare cu o cina romantica la ceas de seara, alti au party pe vaport, alti te plimba in particular sau pur si simplu fac un tur pe Dunare cu varianta cu/fara bautrura inclusa.
Noi am avut avantaj pe Laci care a stiut sa cumpere"tripul" de la o companie care opereaza curse de agrement din docul numarul 8. Deci, mister Laci a facut o combinatie de genul cu/fara bautura asa incat pretul sa iasa in favoarea noastra (eram 5 persoane), dar sa avem toti cateceva de baut. Plata a efectuat-o cu cardul iar noi i-am dat cash bani lui - in jur de 10 euro de persoana.
Compania cu care ne-am dat o tura pe Dunare opereaza aceste minicurse in program de cate o ora, fiecare cursa pleaca din docul 8 la orele 10,30:11,30:12.30:13.30:14,30:15,30:16,30. Pentru cursele de seara plecarile se fac la orele, 19,20,21,22.
Acum sa va spun cateceva despre traseu si calatorie.
Deci imbarcarea in docul 8 cam in dreptul Citadelei sau mai simplu statuia Libertatii. Inainte de inceperea excursiei toata lumea prezenta ne-am aliniat ca la un start maratonistic in fata micutului bar de unde ne-au fost date bauturile. La ora 13,30 ca la un semnal toata gramada de oameni s-a imbulzit pe o scara micuta care, cum ,sa ocupre un loc pe scaun pe puntea descoperita, noi binenteles am ramas in coada si nu am mai gasit locuri libere decat in zona de sub punte acolo unde se afla restaurantul, nu ne-am suparat pentru ca am avut la dispozitie un loc mai amplu de manevra si o priveliste neperturbata de alti calatori. Singurul inconvenient a fost caldura dar la un momentdat ne-am prins ca in parte dinspre scari exista aer conditionat asa ca ne-am mutat tabara in acel loc.
Din difuzoare in permanenta o duduie prezinta in limba engleza cladirile importante pe langa care se afla in acel moment micuta ambarcatiune. Cand duduia tace cu engleza, un nene prezinta acelas lucru dar in limba germana.
Ma, cel mai mult mi-a placut ca la finalul excursiei comentariul dudui a fost ceva de genul" Dunarea izvoraste de pe teritoriul Germaniei din muntii Padurea Neagra si se varsa in Marea Neagra".
Plimbarea pe Dunare mi-a redat o alta perspectiva vizuala a zonelor vizitate de mine pe uscat a cladirilor si mai ales a celor aflate pe malul mai inalt al Budei.
Traseul a urmat firul apei astfel Citadella cu statuia Libertatii, trecere pe sub Podul cu Lanturi, oprire pe malul Budei (Buda Var sau Cetatea Regala), bastioanele, Palatul Prezidential, Catedrala Sf. Matthias, Biserica reformata Szilagy Dezso, Biserica catolica Felsoviszarosi chiar inainte de Podul Margarit. Dupa podul Margarit ajungem la un mic debarcader legat de insula Magarit. Aici pe insula poti sta in jur de o ora sa vizitezi micuta insula unde se gasesc cateva terenuri de sport, o micuta gradina zoologica, diverse terase si diverse chesti de agrement. In baza biletului cumparat dupa o ora poti sa te imbarci inapoi pe vapor, acelasi lucru este valabil si pentru statia pe care vaporul o face la Buda Var
Ca sa ajungi pe insula Margarit mai exista varianta extensiei podului Margarit si astfel poti sa ajungi pietonal si grartis aici.
Dupa ce am plecat din portul insulei ne-a fost prezentat si Palatul Parlamentului care se afla in Pesta si care prin arhitectura lui atrage atentia instantaneu.
Eu aici am prezentat cateva obiective turistice (cladiri istorice), dar in realitate de pe Dunare vezi o sumedenie de cladiri superbe fie ele administrative, economice sau istorice care merita sa sa fie vizionate si pe uscat.
In concluzie plimbarea pe Dunare mi-a facut o reala placere iar Mister Laci ne-a spus foarte mandru ca aceasta plimbare pe Dunare (de fapt si prezentarea Dunarii) la Budapesta si la Viena face diferenta turistica intre cele doua capitale.
Na, ca sa fiu si eu mai nationalista rog pe Web sa ataseze Dunarea Albastra https://youtu.be/-c33369JRvE cantata la Bucuresti. Cu multe multumiri!
Trimis de adrianbogdan in 01.07.18 08:26:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@adrianbogdan:
Cand am fost anul acesta la Budapesta am facut o plimbare catre Citadela si la intoarcere m-am oprit pe malul Dunarii sa admir vapoarele, podurile lor faine si... fetele.
In apropierea locului ales de mine era o asemenea statie, poate chiar Buda Var si am vazut oamenii asteptand vaporul apoi a urmat debarcarea / imbarcarea. Aveau o pasarela precum cea din poza ta.
Fain articol!
Numai de bine! ⛴
@Dan&Ema: Pai, da chiar de Buda Var este vorba, chiar asa se numeste si statia cel putin asa ne-a zis tanti aia care ne vorbea in engleza sau ma rog asa am inteles io.
Va imbratisez cu drag!
@adrianbogdan:
Felicitări, Roxana! Ați făcut o plimbare plăcută pe Dunăre și ați văzut clădiri frumoase!
Nu știu dacă și pe porțiunea de Dunăre care ne desparte de vecinii noștri bulgari, putem vedea locuri și clădiri interesante, ca acolo!
Mi-a plăcut și am votat!
Să ai plimbări frumoase în această vară!
@adrianbogdan: Frumoasă plimbare! N-am avut parte de așa ceva deși am fost "cât pe ce" de vreo câteva ori.
Nodurile marinărești sunt fascinante pentru mine. De curând a mai pus cineva pe AFA o poză cu noduri marinărești. La fel ca și în cazul imaginii postate de tine - P14 - le-am studiat îndelung și am încercat să le descifrez. Multe îmi ies pentru că seamănă cu nodurile din așa zisele macrameuri.
@doinafil:
”Nu știu dacă și pe porțiunea de Dunăre care ne desparte de vecinii noștri bulgari, putem vedea locuri și clădiri interesante, ca acolo!
Cu siguranță, pe porțiunea de Dunăre care ne desparte de vecinii noștri bulgari nu poți vedea clădiri chiar atât de frumoase. Să nu uităm că Budapesta este o capitală, de asemenea, să nu uităm că Dunărea taie în două acest oraș-capitală. Dar și cursul Dunării care ne desparte de Bulgaria este interesant. Am vizitat de curând Vidin (Cetatea Baba Vida se află chiar pe malul fluviului) și Turtucaia unde vechile case pescărești - simbol al locului - fac un peisaj atrăgător. De malul Dunării la Ruse nu amintesc nimic pentru cu nu mi-a plăcut. Este prea industrial.
@adrianbogdan: Eu am găsit o excursie cu doar 9 euro de persoană, bilet valabil 24 de ore, putem face două excursii cu același bilet, una ziua și alta la lăsarea întunericului pentru a vedea clădirile cu și fără luminițe
Și să știi că tot la fel “ne-a vorbit” o voce înregistrată pe care am înjurat-o la final când a spus că Dunărea se varsă in Marea Neagră dar nu a specificat țara. Putea fi Turcia, nu?
Drăguți ungurii ăștia
Felicitări pentru excursie!
@krisstinna: da Crisule ii ador pe ungurii astia. Pe noi ne-a distrat inregistraea cu duduia care ne vorbea in engleza, sincer cam toti asteptam sa ne zica despre Dunare ca se varsa in Marea Neagra pe teritoriul Romaniei.
Dar sa sti ca asta este politica lor de stat si copiii invata la scoala ca Transilvania este teritoriu maghiar, ma rog si multe alte teritorii din alte state care au facut parte din imperiu Austro-ungar.
La scoala in vacante elevii sunt plimbati prin teritoriile care au apartinut imperiului, aceste excursii sunt in mare parte subventionate de catre statul maghiar.
Astept Croatia!!!
@adrianbogdan: Știu ca mergeți des in Ungaria, Budapesta.
Fă-mi o favoare, te rog frumos
Data viitoare să mergeți cu autobuzul galben pe apă, eu l-am văzut in ultima zi și nu am avut timp.
E un autobuz, are stația aproape de Parlament, te plimbă prin oraș puțin, bagă viteza și “sare” in Dunăre, e fantastic, am văzut poze.
Circulă și iarna, noi am fost in Decembrie și era prezent.
Nu mai știu dacă mai am pliantul, de obicei le păstrez
Dar știe ungurul vostru prieten.
Tare mi-a plăcut Budapesta, o mai văzusem in urmă cu 30 și ceva de ani, e superbă.
-
Croatia... e mirifică, ai de așteptat, abia m-am trezit din vis, abia am descărcat pozele, cam 5000
hai Crisule nu te da lovita, scrie acolo!!! Vezi sa incepi cu inceputul!!!
@iulianic: Mulțumesc, Iulia! Ai dreptate, n-au cum să fie la fel de frumoase ca cele din capitala Ungariei!
Când am scris ecoul, m-am gândit și la Tamisa, care „taie”- și ea - Londra, unde sunt, clădiri superbe de-o parte și de alta a ei!
Cred că în subconștient aveam regretul că nu avem și noi, românii, astfel de clădiri frumoase, grandioase, ca cele ale lor, pe malul Dunării. Dar... cine știe?! Poate în viitor?
Mulțumesc, încă odată, și să ai plimbări frumoase!
@adrianbogdan: Ce frumos! Croaziera pe Dunăre prin mijlocul capitalei Ungariei este un punct principal de atracție turistică în metropola maghiară. Mi-ai amintit cu plăcere de „Legendara” croazieră pe care am efectuat-o vara trecută pe „Duna Bella” (vezi impresii).
Noi am plecat de la Dockul 7, am poposit o oră jumătate pe Insula Margareta apoi ne-am întors cu ultima cursă a zilei. Ne-a costat 3900 HUF, aproape 12 euro de persoană. Clădirile istorice, vegetația, celelalte vase care navighează pe Dunăre, podurile - totul e fascinant.
Călătorii frumoase!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2017 Croaziere pe Dunare cu Dunayacht — scris în 18.08.17 de daniel02gc din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 O croazieră de Legenda[ă] pe Dunăre — scris în 30.06.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Budapesta de pe un mal pe celalalt. Croaziera by night pe Dunare — scris în 17.04.20 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2015 Dunarea imi dezvaluie din secretele ei — scris în 27.05.16 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Dec.2011 Croaziera noaptea pe Dunare — scris în 04.01.12 de FloreS din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Croaziera superba pe Dunarea dintre Buda si Pesta! — scris în 31.08.10 de magdalena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Croaziera pe Dunare - Budapesta by night — scris în 14.11.11 de ela7 din BUCURESTI - RECOMANDĂ