ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.04.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Budapesta de pe un mal pe celalalt. Croaziera by night pe Dunare

TIPĂREȘTE URM de aici

25 mai 2017. Budapesta. Ungaria.

O croaziera pe Dunare, noaptea, nu poate fi descrisa in cateva cuvinte. Nici macar aparatul foto nu surprinde totul. Maretia si fala Budapestei, fosta capitala imperiala, captiveaza sufletul oricarui vizitator.

Pana la finalul circuitului italian, chiar si dupa vizita de la Postojna, Slovenia, m-am rugat la Cel de Sus sa lase vreme frumoasa pentru croaziera. Ar fi fost pacat ca totul sa fie stricat din cauza unor stropi de ploaie. Rugamintile mele au fost ascultate.

Pentru croaziera am achitat 18 euro, cu cina festiva inclusa, si urma sa navighez cu un vaporas pe ambele maluri ale batranului Danubius, vestic si estic, Buda si Pesta, pe ritmuri traditionale unguresti.

Intreaga aventura avea sa inceapa de la pontonul Jazsai Mari ter, de langa capatul estic al Podului Margareta, unde ne astepta vaporasul si ghidul local. O doamna de prin partile Clujului care traia de cativa ani in Budapesta. Ne-a urat bun venit la bord intregului grup in timp ce un membru al echipajului ne-a oferit de pe tava un pahar de sampanie. „Servus! ”

Am coborat sub punte unde erau asezate mesele, pe stanga si pe dreapta, de patru persoane fiecare, la mijloc fiind masa lunga cu bufetul de tip suedez: aperitiv, fel principal si desert. Fiecare servit separat la anumite intervale de timp.

„Bine ati venit la bordul... ”, a rostit ghidul local imediat ce vaporasul s-a pus in miscare. Ne-a prezentat echipajul si schema traseului. Pentru inceput s-a traversat pe malul opus - Buda - paralel cu PODUL MARGARETA. Este unul din cele noua poduri peste fluviu care leaga Buda de Pesta si al doilea cel mai vechi din capitala maghiara. Proiectat de inginerul francez Ernest Gouin intre anii 1872 - 1876, particularitatea sa consta in solutia tehnica ingenioasa prin care cele doua segmente ale podului se imbina in dreptul Insulei Margareta (Margit), formand un unghi de 165 de grade. Podul masoara 637,5 m lungime si 25 m latime.

Croaziera incepe pe malul vestic din dreptul a ceea ce se numeste „Margit hid, budai hidfo”. Vaporasul navigheaza catre podul cu Lanturi, iar noi servim aperitivul destul de consistent: branza, sunca, chiftelute si masline care pica nemaipomenit cu un pahar de vin demidulce Tokay. „Excelent! ” Ma grabesc sa termin aperitivul pentru a iesi pe puntea superioara alaturi de alti turisti. Este locul ideal pentru a face fotografii.

Trecem pe sub PODUL CU LANTURI (Szechenyi Lanchid), cu o lungime de 202 m, numit asa in memoria lui Istvan Szechenyi, om politic si scriitor, fondatorul Academiei Maghiare de Stiinte. Podul este realizat dupa planurile inginerului William Tierney Clark, fiind inaugurat in anul 1849. „In fata dumneavoastra se desfasoara silueta Castelului Buda”, ne-a atentionat ghidul local. Intr-adevar, CASTELUL BUDA reprezinta un reper peste care nu poti trece cu vederea. Fostul „Palat Regal” sau „Kiraly Palota” reprezinta una dintre cele mai vechi cladiri din capitala maghiara si declarat parte a patrimoniului mondial UNESCO in 1987. Langa palat se afla un complex unic in Budapesta, VARKET BAZAR, o cutie de bijuterii unde arta si natura se completeaza reciproc. A fost construit dupa planurile lui Miklos Ybl intre 1875 - 1883, in stil neorenascentist, ca inchidere a Gradinii Castelului de la Dunare.

Cobor din nou sub punte, la apelul prietenilor de la masa, deoarece se serveste felul principal, celebrul gulas unguresc cu mult sos foarte lichid. O bunatate! Nu m-am saturat cu o portie asa ca am mai servit una. Era la discretie pentru toata lumea de pe vaporas.

In acest timp trecem pe sub PODUL ELIZABETA (Erzsebet Hid), construit intre anii 1897 - 1903, in memoria imparatesei Elizabeta (Sissi), care a fost asasinata in 1898. Podul uneste cele doua maluri ale fluviului in partea cea mai ingusta. Are o structura pe doi piloni portal, fiind sustinut de cabluri de otel. Imediat dupa pod, la o inaltime de 235 m, strajuieste CITADELA, o veche fortareata austriaca aflata in varful Dealului Gellert. „De sus, de acolo, aveti cea mai superba panorama a Budapestei”, a spus ghidul local. „Cu alta ocazie merg acolo, dar pe timp de zi mai intai”, am gandit eu. Fortareata a fost construita in 1854, la cinci ani dupa zdrobirea revolutiei maghiare. Din 1987 zona ce cuprinde fortareata este inscrisa in patrimoniul mondial UNESCO. Tot aici, pe o terasa artificiala, este amplasata „Statuia Libertatii” (Szabadsag Szobor), inaltata in 1947 pentru a comemora eliberarea Budapestei de catre Armata Rosie in ianuarie - februarie 1945. Un monument care multa vreme nu a fost pe placul locuitorilor capitalei maghiare, dar a ramas pe loc nefiind demolat dupa 1990.

La masa, sub punte, se servesc sarmalute si de aici incepe o discutie aprinsa intre cativa turisti romani si ghidul local pe tema: „cine este inventatorul sarmalelor? ” Doamne Dumnezeule! Altceva nu au de discutat conationalii mei! Doamna ghid se scuza si urca pe puntea superioara la locul de fumat. OK! O urmez imediat deoarece am pofta de o tigare (intre timp m-am lasat de acest viciu).

Abia ajung sus, exact in momentul cand vaporasul trece pe sub PODUL LIBERTATII (Szabadsag Hid), care leaga Buda de Pesta, fiind al treilea pod sudic ridicat intre 1894 - 1896, la inaugurare participand insusi imparatul Franz Joseph, care a batut simbolic ultimul nit de argint in capul de pod din partea Pestei. La inceput a purtat numele imparatului, dar acesta a fost schimbat dupa instaurarea regimului comunist in 1945. Putin dupa capatul podului se afla celebrele BAI MEDICINALE GELLERT, un complex construit intre 1912 - 1918, in stil Art Nouveau. Complexul include si Hotelul Danubius Gellert. Mai in fata, cum observ de pe vas, se impune o cladire cu arhitectura din secolul al XVIII-lea. „UNIVERSITATEA TEHNOLOGIGA SI ECONOMICA”, imi spune ghidul local. Mai pe scurt BME. Este cea mai importanta unitate de invatamant superior din Ungaria si una dintre cele mai vechi din Europa, fiind fondata in 1782.

Cobor la masa pentru a lua hanoracul pe mine pana atunci fiind la maneca scurta. Vantul si briza Dunarii provoaca temperaturi sub 15 grade. Simt cum patrunde frigul in oase. Vaporasul schimba directia imediat ce trece de Podul Petofi, trecand pe malul estic. In departare se profileaza silueta PODULUI RAKOCZI (Rakoczi Hid), vechiul „Lagymanyasi hid”, cel mai sudic si al doilea cel mai nou pod din Budapesta. Constructia colosului cu grinzi de otel a inceput in 1992 dupa planurile lui Tibor Sigrai. Este inaugurat in 1995 si numit dupa familia Rakoczi. Masoara 494 m lungime si o latime de 35 m.

Aproape de capatul podului se afla TEATRUL NATIONAL (principala institutie teatrala din capitala, vechea cladire fiind inaugurata in 1847; actualul edificiu din cartierul Ferencvaros a fost data in folosinta la 15 martie 2002, fiind realizata dupa planurile arhitectului Maria Siklos) si PALATUL ARTELOR (Centrul Cultural Multifunctional, lacas de cultura care gazduieste manifestari de muzica, arte vizuale si teatrale, inaugurat la 14 martie 2005).

Sub punte, la mese, se serveste desertul copios compus din prajiturele, asortat cu batoane de inghetata si fructe, in timp ce vaporasul ne-a leganat duios pe apele line ale fluviului. Ies din nou pe puntea superioara ca sa admir CATEDRALA ORTODOXA ADORMIREA MAICII DOMNULUI, care dateaza de la sfarsitul veacului al XVIII-lea, la constructia sa contribuind comunitatile macedoromana si greaca din Pesta. Din 1949, dupa instaurarea regimului comunist, Catedrala se afla sub jurisdictia canonica a Patriarhiei Ruse. In apropiere, la cativa pasi daca pot spune asa, modernismul si arhaicul se combina perfect: Hotelul Marriot si VIGADO CONCERT HALL (sala de concerte, a doua ca marime din Budapesta, un amestec de Art Nouveau oriental si maghiar).

A urmat ceva ce m-a impresionat cel mai mult in aceasta croaziera de noapte, o imagine care nu poate fi descrisa in cuvinte. Arhitectura si iluminatul feeric spun totul. Da! Cladirea PARLAMENTULUI (Orszaghaz), sediul Adunarii Nationale a Ungariei, simbolul Budapestei, una dintre cele mai vechi cladiri administrative din Europa. A fost proiectata de arhitectul Imre Steindl intre anii 1885 - 1904, in stil neogotic. In jurul edificiului intalnim mai multe obiective care atrag numerosi turisti, cum ar fi: Muzeul Parlamentului, Monumentul lui Kossuth, Kator Lapidarium (muzeu), Muzeul de Etnografie, Monumentul lui Rakoczi Ferenc al II-lea, Szamos Chocolate Museum.

Iata-ne la finalul croazierei. Doar cateva minute pana trecem pe sub Podul Margareta si vaporasul andocheaza la pontonul Jaszai Mari ter. Locul de unde am plecat in urma cu o ora si jumatate.

A fost frumos! O vizita in Budapesta nu este completa fara croaziera pe Dunare. O recomand cu mare placere fie ca este pe timp de zi sau noaptea. Pentru o vizita pe indelete in capitala imperiala incarcata de istorie imi rezerv un city break pe viitor.

17 aprilie 2020.

P. S. Paste Fericit tuturor!


[fb]
---
Trimis de ovidiuyepi in 17.04.20 19:42:55
Validat / Publicat: 17.04.20 21:10:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA. A mai fost în/la: Hotel Tatabanya (14/14 mai 2017).

VIZUALIZĂRI: 1698 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Parlamentul (Orszaghaz).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

mishu
[17.04.20 21:21:07]
»

@ovidiuyepi:  Am fost si noi in plimbare (croaziera e mult spus) pe Dunare la Budapesta, atat noaptea cat si ziua si pot spune ca ambele variante mi-au placut. Ziua vezi detaliile mult mai bine si vezi ceva mai mult, in schimb noaptea vezi principalele obiective situate pe un mal si celalalt al Dunarii puse in valoare de luminile care se vede clar ca asta este rostul lor.

Mi-a placut, felicitari, votat cu mare drag. ​

tata123 🔱
[17.04.20 21:31:03]
»

@ovidiuyepi:  Budapesta arată foarte bine (și) noaptea. Ei bine, minicroazieră pe Dunăre în capitala Ungariei am făcut, dar pe timpul zilei. Și cu un bonus binevenit - un popas pe Insula Margareta. Mi-am propus ca atunci când mă voi caza efectiv câteva nopți în Budapesta voi merge și într-o croazieră de noapte.

Citeam că vara anului 2019 a fost un boom turistic pentru Budapesta - în primele șapte luni ale anului trecut peste 2,5 milioane de turiști s-au cazat în orașul dunărean (gradul de ocupare al unităților de cazare de tot felul a depășit 80%). Se descurcă bine vecinii...

Numai bine și Sărbători pascale cu liniște și sănătate!

ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[17.04.20 22:23:36]
»

@tata123:  Multumesc! Sarbatori fericite!

ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[17.04.20 22:27:04]
»

@mishu:  Intotdeauna exista diferente intre noapte si zi. Multumesc pentru aprecieri.

Sarbatori luminate! ​

abancor
[17.04.20 22:43:17]
»

Se poate prinde și o croazieră din asta care pleacă pe lumină, merge în aval pînă la amurg, iar pînă urcă înapoi în dreptul Parlamentului e deja întuneric de-a binelea, încît să prinzi poze cu clădirea luminată.

Asta ca să împuști doi iepuri dintr-una!

Am făcut plimbarea asta, nu e cu cină, dar vapoarele au un băruleț de unde poți lua răcoritoare, bere, vin sau niște păhăruțe din alea lalea, cu picior, cu pălincă de ce fruct vrei. Unii dau și o băutură în prețul biletului.

„Margit hid, budai hidfo”​​​ - adică Podul Margareta, capătul dinspre Buda.

danappPHONE
[17.04.20 23:28:05]
»

Votat cu tot sufletul. M-a cucerit definitiv review-ul tau. Foarte alert, bine punctat, bine prezentat. M-a impresionat modul in care ai alternat informatia istorica, oferta culinaro-turistica de pe vaporas si parerea personala a ceea ce ai vazut cu ochii tai. Bravo!

​Un Paste linistit la toti va doresc si sa fim sanatosi ca sa ne putem bucura de minunile lumii.

ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[17.04.20 23:54:08]
»

@danapp:  Multumesc pentru aprecieri. Paste fericit!

ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[18.04.20 00:10:50]
»

@abancor:  Interesant! De stiut pentru viitor.  

Dan&EmaPHONE
[18.04.20 07:34:04]
»

Excelenta croazierea de noapte pe Dunare. !

Podurile Budapestei, Castelul si cladirile de pe malul Dunarii se vad suoerb noaptea, in realitate chiar mai spectaculos decat in poze.

In plus, cina servita pe vas mie mi-a placut intotdeauna, iubesc plimbarile de acest fel si realizez ca nu am scris despre niciuna din croazierele facute (de acest gen).

Sarbatori fericite! Numai bine! ????

Mihai18
[18.04.20 09:13:49]
»

Mă alătur celor care au scris aprecieri pozitive despre acest rewiev. Cu drag și nostalgie  l-am citit și votat cu FB.

    Rewievul descrie doar o mică parte a frumoasei Budapesta care cu siguranță ar multe de oferit turiștilor.

    Eu am fost cu mașina de cîteva ori, pe cont  propriu și desigur fără ghid. Cu lecțiile bine făcute de acasă și cu ajutorul rewievurilor scrise de Dana Necula, am reușit să vizitez multe alte locuri frumoase.

    Astfel, insula Margareta este un paradis pe pământ, care nu trebuie ocolit. O vizită la Castelul Regal și Bastionul Pescarilor oferă frumoase vestigii ale trecutului Budapestei. Temerarii pot ajunge și la Statuia Libertății. Doame, cât de mult se mai pot vizita în Budapesta. Mai recoman Biserica Sf. Stefan, Sinagoga (a 2-a din lume ca realizare tehnică, Piața Eroilor, Piața Deak Terr și multe, multe altele. Locuitorii sunt primitori și bine voitori.

    Vizitați Budapesta și nu veți regreta, de aceea eu am vizitat-o de mai multe ori.

    Felicitări pentru caliatea rewievului.

ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[18.04.20 09:19:49]
»

@Dan& Ema:  Scrie-ti impresiile despre croaziere.

Sarbatori luminate si multa sanatate! ​

ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[18.04.20 09:22:28]
»

@Mihai18:  Multumesc pentru aprecieri si mai ales pentru sfaturile privind locurile de vizitat in Budapesta cu alta ocazie. E un oras superb!

Michi
[18.04.20 12:30:16]
»

Doamne, ce mi-a plăcut reviewul tău! Mi-a adus aminte de aceeaşi croazieră pe care am făcut-o în 2010 dar, îţi dai seama că în zece ani şi la vârsta mea, mare lucru n-am mai reţinut.

​În singurul review pe care l-am scris despre excursia făcută, aproape că n-am pomenit de plimbarea noaptea pe Dunăre care mi-a plăcut mult dar, având un aparat foto prost, n-am făcut poze.

​Datorită reviewului tău mi-am rememorat aproape totul. Mulţumesc!

ovidiuyepiAUTOR REVIEW
[18.04.20 22:02:36]
»

@Michi:  Ma bucur enorm pentru ca ati rememorat amintiri placute. Multumesc pentru aprecieri. Multa sanatate si Sarbatori Luminate!

Valsan Calin
[04.02.21 15:34:51]
»

@ovidiuyepi:  intenționez și eu să vizitez Budapesta anul ăsta iar croaziera pe Dunăre cred că e obligatorie. Aș vrea însă să aflu de unde ai cumpărat această croazieră la doar 18 EUR/persoană fiindcă tot ce am găsit on-line depășește 55 EUR și o să fim 4 persoane 

Mă poți ajuta cu o îndrumare?

Mulțumesc mult! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[05.02.21 06:44:20]
»

@Valsan Calin:  Croaziera a fost cumparata direct de la agentia care a organizat circuitul. Aceasta, la randul ei, lucreaza cu un partener maghiar. Fiind in grup organizat am beneficiat de o reducere.  

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, danapp, Michi, Mihai18, mishu, ovidiuyepi, tata123 🔱, Valsan Calin
Alte impresii din această RUBRICĂCroaziere pe Dunăre:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056302070617676 sec
    ecranul dvs: 1 x 1