ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.06.2025

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

28.05.2025

Viață de croazieră pe Nil – între Magellan și Popeye Marinarul

Urcarea pe vasul de croazieră a fost un moment plin de emoție și ușoară panică – genul acela de panică în care îți dai seama că urmează să dormi, mănânci și trăiești câteva zile pe un obiect plutitor mai mare decât blocul tău, dar totuși... pe apă!

Așa că, prima regulă pe care am învățat-o imediat a fost simplă, clară și deloc negociabilă: nu sări în Nil! De ce? Pentru că vasul plutește pe mai multă apă decât poți să bei într-o viață, iar dacă „te duci” , finalul nu e tocmai demn de un film cu happy end.

Dar odată instalat în cabină – surprinzător de spațioasă și dotată cu tot ce-ți trebuie – începi să înțelegi farmecul traiului maritim. Ai baie proprie, destul de mărișoară, adică ai inclusiv o cadă, aer condiționat (binecuvântare egipteană!), televizor pe care nu-l pornești niciodată și o fereastră prin care Nilul îți face cu ochiul în timp ce treci pe lângă palmieri și temple, livezi de bananieri și tarlale cu trestie de zahar.

Viața la bord e aproape decadentă. Restaurant cu mâncare gustoasă, ești servit la masă, ca un boier cum de altfel și ești, bar unde limonada rece te salvează de soare, și, da, o piscină pe punte unde te poți bălăci ca un faraon modern.

După două zile de relaxare și lene reală – întreruptă doar de excursii la temple și momente în care te întrebi „chiar am văzut un crocodil?  “nu, nu am văzut !” – ajungi să te crezi cel puțin Magellan. Sau, dacă ți se pare prea mult, măcar un Popeye Marinarul, cu o pălărie de paie în loc de busolă.

Egiptul – darul Nilului

Egiptul este adesea numit „darul Nilului” , o expresie celebră atribuită istoricului grec Herodot, care reflectă perfect importanța acestui fluviu pentru existența și dezvoltarea civilizației egiptene. Într-o regiune dominată de deșerturi aride și temperaturi extreme, Nilul apare ca o adevărată binecuvântare, singura sursă de apă constantă și fertilitate într-un peisaj altfel lipsit de viață.

După întinderi vaste de nisip uscat și sterp, Nilul aduce viață și speranță. Pe malurile sale, natura prinde culoare – vegetația se răspândește în jurul fluviului, iar oamenii pot cultiva pământul. De-a lungul mileniilor, egiptenii au dezvoltat un sistem agricol ingenios, folosindu-se de revărsările anuale ale Nilului, care aduceau aluviuni bogate și fertilizau solul. Grâul, orzul, legumele și fructele creșteau în aceste condiții propice, iar Egiptul devenea astfel unul dintre cele mai prospere state ale Antichității.

Importanța Nilului depășește însă agricultura. Fluviul a fost principala cale de transport și comunicare între nord și sud, facilitând schimburile comerciale și politice. Totodată, Nilul a influențat profund cultura egipteană: zeități, mituri și sărbători erau legate de apele lui, iar templele și satele se ridicau în apropierea sa. Dacă vreți, și calendarul egiptean pleca ca An Nou din luna în care Nilul se revărsa, pentru că, evident, începea un nou ciclu de viață al plantelor.

În concluzie, Nilul nu este doar un râu – este coloana vertebrală a Egiptului. Fără el, țara ar fi rămas o întindere pustie de nisip. Cu el, a înflorit o civilizație durabilă, cu realizări impresionante în arhitectură, agricultură, religie și știință. Nilul nu dă doar apă – dă viață, identitate și continuitate.

Ecluzele de la Esna – mândrie românească și târguială egipteană pe apă

Când croaziera te aduce în dreptul ecluzelor de la Esna, te pregătești să vezi ceva spectaculos. Și vezi! Nu doar pentru că trecerea prin ecluze e un soi de dans lent între apă, metal și manevre de vapor, ci și pentru că... surpriză: ecluzele au fost construite de românii noștri de la ROMENERGO! Da, ai citit bine! Românii nu s-au dus în Egipt doar ca turiști cu șlapi și cremă solară, ci și ca ingineri adevărați, care au lăsat ceva în urmă mai durabil decât postările de pe Instagram.

Așadar, undeva în inima Egiptului, printre temple milenare și camile plictisite, se află o construcție românească care funcționează de minune. Motiv de mândrie națională, mai ales când ești pe vapor și vrei să le spui celorlalți turiști: „Știi cine a făcut asta? Noi, bă! Noi, românii!”

Dar momentul solemn e rapid întrerupt de... flota comercială a Nilului: bărcile egiptenilor care vin în galop acvatic pe lângă vas, cu un entuziasm demn de o reducere de Black Friday. „Just one dollar!” , strigă ei, aruncând în sus eșarfe, galabii, magneți, papuci și, la un moment dat, chiar și un ciorap (folosit).

Totul se petrece într-o coregrafie haotică, dar fascinantă: tu negociezi de pe punte, ei prind banii în pungă, trimit marfa înapoi ca niște campioni olimpici la aruncarea discului, iar vaporul tot înainte merge, ca o vedetă liniștită pe covorul roșu al Nilului.

De-aia spui: ecluzele de la Esna nu sunt doar o lecție de inginerie, ci și o mostră vie de „Made in Romania” funcțional. Iar restul e spectacol pe apă, în stil egipteano-balcanic, cu târguială, flotă de bărci și patriotism cu zâmbetul pe buze.

Edfu – Templul lui Horus: între legendă, mister și istorie neștirbită

În inima Egiptului antic, de-a lungul Nilului, se ridică mândru și aproape intact Templul lui Horus de la Edfu – un loc unde piatra vorbește, iar mitul prinde viață. Considerat cel mai bine păstrat templu al Egiptului, Edfu este o adevărată capsulă a timpului, un monument care pare că a sfidat veacurile cu o grație supranaturală. Aici, istoria și legenda se împletesc fără să se anuleze reciproc, iar întrebările rămase fără răspuns par să adauge farmec, nu frustrare.

Templul a fost construit în perioada elenistică, între anii 237 și 57 î. Hr., în timpul domniei dinastiei ptolemeice. Cu toate acestea, arhitectura sa urmează fidel stilul egiptean tradițional. Dedicat zeului Horus – fiul lui Isis și Osiris, zeul cerului și al răzbunării – templul marchează, conform mitologiei, locul bătăliei epice dintre Horus și unchiul său, Seth, ucigașul tatălui său. A fost o luptă a binelui împotriva răului, a dreptății împotriva haosului, care, în cele din urmă, l-a încoronat pe Horus drept conducător legitim al Egiptului.

Dar aici apare și partea cea mai frumoasă: legenda. A fost o luptă reală? A existat Horus sau este doar simbolul unei ordini cosmice? Nimeni nu știe exact. Și poate că nici nu trebuie să știm. Așa cum spunea Lucian Blaga: „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii…” – în Egipt, poate mai mult decât oriunde, magia e în acceptarea misterului. În tăcerea pereților sculptați cu hieroglife, în camerele întunecate unde preoții invocau divinități, în luminile aurii care cad pe coloanele masive la apus.

Ce este cel mai reprezentativ în acest templu? Nu doar starea sa excepțională de conservare, ci și modul în care ne oferă o fereastră limpede spre spiritualitatea egipteană. Poarta monumentală de intrare, frizele în care Horus apare triumfător, sanctuarul sacru din spatele curții principale – toate sunt expresii ale unui sistem religios complex, profund și, mai ales, viu pentru acea epocă. Templul a fost și centru de pelerinaj, și școală teologică, dar și „muzeu viu” al ideologiei faraonice.

Odată ce pășești în curtea templului, simți un amestec ciudat de smerenie și fascinație. Nu te afli doar într-o ruină antică, ci într-un loc sacru, unde istoria nu e doar o lecție din manual, ci o prezență care îți atinge umerii. Fiecare coloană e o poveste. Fiecare basorelief – o rugăciune. Fiecare umbră – o amintire.

Templul lui Horus de la Edfu nu e doar un obiectiv turistic bifat în fugă pe un itinerariu de croazieră. E o călătorie în profunzime, o lecție de mit și memorie, o pledoarie pentru păstrarea misterului. Poate nu vom ști niciodată adevărul complet despre Horus, dar adevărul sufletesc e clar: unele povești nu trebuie dezvăluite, ci trăite.

Templul de la Kom Ombo – dualitate, mister și știință în piatră

Templul de la Kom Ombo este, fără îndoială, unul dintre cele mai fascinante și neobișnuite monumente ale Egiptului antic. Aflat pe malul estic al Nilului, între Edfu și Assuan, templul atrage nu doar prin frumusețea arhitecturală, ci mai ales prin ideea unică pe care o întruchipează: dualitatea. Este singurul templu construit în oglindă, cu două axe simetrice, două intrări, două curți, două sanctuare – totul dedicat în paralel celor doi zei: Horus cel Tânăr, simbol al luminii și ordinii, și Seth (sau Sethen), zeul întunericului și al haosului.

Această coabitare a contrariilor într-un spațiu sacru este un mesaj profund al culturii egiptene: lumea este echilibru între forțe opuse. Nu poți avea viață fără moarte, ordine fără haos, zi fără noapte. Kom Ombo nu celebrează doar divinitățile, ci și înțelepciunea de a le accepta pe ambele, de a recunoaște rolul fiecăreia în mersul lumii.

Seth este o figură complexă – înfricoșător, violent, dar totodată necesar. El aduce furtuna, dar și schimbarea. Este cel care destabilizează, dar tocmai prin această forță se naște progresul. Fascinant este că, prin forma Sethen, el devine sursă de inspirație pentru numele biblicului Satan. Coincidență? Poate. Sau poate dovadă a cât de departe a ajuns influența miturilor egiptene...

Templul impresionează și prin detalii științifice remarcabile. Aici se află basoreliefuri cu instrumente medicale folosite de egipteni – foarfece, forcepsuri, bisturie, chiar și un fel de linguriță pentru cauterizat. Oricât ar părea incredibil, formele lor sunt aproape identice cu cele moderne, demonstrând nivelul avansat de cunoștințe al medicinii egiptene antice. Nu este întâmplător că tot în acest templu se găsește și o „clinicӑ” destinată tratării bolilor, precum și un spațiu considerat a fi o sală de consultații.

Un alt element uluitor este nilometrul, un puț sacru care măsura nivelul apelor Nilului cu o precizie înspăimântătoare pentru vremurile respective. Prin variațiile acestuia se prezicea momentul revărsărilor fluviului – esențial pentru agricultură și pentru întreg ciclul de viață egiptean. Când nilometrul indica nivelul optim, egiptenii știau că se apropie sezonul inundațiilor – un nou început, echivalent cu Anul Nou. Așadar, Kom Ombo era nu doar un templu religios, ci și un centru de observație naturală, un calendar viu.

Templul de la Kom Ombo nu este doar o ruină frumoasă în deșert. Este un simbol al unei civilizații care a înțeles complexitatea lumii: dualitate, știință, religie, mitologie – toate coexistând armonios sub același acoperiș de piatră. Este dovada că trecutul nu e doar poveste, ci și lecție. Și dacă ne uităm cu atenție la sculpturile din Kom Ombo, vom înțelege că egiptenii nu doar se rugau zeilor, ci și învățau de la ei.

Kom Ombo – Crocodile Museum: unde sacralitatea are colți

Dacă templul de la Kom Ombo este un elogiu al dualității divine, muzeul crocodililor din apropiere este, fără îndoială, un mic „templu” alternativ – de data aceasta, dedicat nu zeilor cerești, ci unora ceva mai... cu solzi. Bine ați venit la Crocodile Museum, locul unde reptilele sunt vedete, nu amenințări, și unde învățați rapid că, în Egiptul antic, să te joci cu crocodilul nu era deloc o metaforă.

Crocodilul era considerat un animal sacru, simbol al zeului Sobek, protector al Nilului și stăpân al fertilității. Deși în tradiții mai târzii, zeul Seth este uneori reprezentat și el cu cap de crocodil – semn că egiptenii aveau o relație complexă cu aceste creaturi: un amestec de teamă și venerație. Că doar cine se închină... nu riscă să fie mușcat.

Muzeul adăpostește zeci de crocodili mumificați, unii ajungând la dimensiuni care îți dau fiori chiar și în stare de conservare. Înfășurați cu grijă, așezați pe suporturi elegante, crocodilii par că dorm duși, dar istoria lor nu e una liniștită. În vremurile vechi, acești prădători erau crescuți în incinte speciale, îngrijiți, hrăniți și, la moarte, îmbălsămați cu aceeași grijă ca un nobil. Pentru egipteni, Sobek era o divinitate de temut și de respectat. Nilul aducea viață, dar putea aduce și moarte, iar crocodilul era întruchiparea perfectă a acestui echilibru.

Crocodile Museum nu este doar o atracție turistică ciudată, ci un reminder blând – și cu colți – că în Egipt, totul avea suflet: și apele, și templele, și reptilele. Așa că, dacă vreți o lecție inedită de istorie și biologie sacră, aici e locul perfect. Doar... nu încercați să le faceți poze de aproape. Chiar dacă sunt morți, încă impun respect.

O croazieră pe Nil nu e doar o simplă vacanță, ci o călătorie prin timp, direct în inima uneia dintre cele mai fascinante civilizații ale lumii. Între Luxor și Aswan, fluviul devine o arteră vie care leagă temple, legende și povești de mii de ani, într-o liniște impresionantă, tulburată doar de adierea Nilului și de chemarea muezinului în depărtare.

Pe vas, fiecare zi începe cu promisiunea unei descoperiri: Templul lui Karnak, cu ale sale coloane imense, Valea Regilor, unde faraonii își dorm somnul de veci, Edfu și Kom Ombo, cu ale lor mistere, până la mărețul Abu Simbel, ridicat de Ramses al II-lea pentru eternitate. Totul se desfășoară lent, ca un film în care tu ești protagonistul – nu spectatorul.

Croaziera pe Nil îți oferă luxul de a trăi Egiptul, nu doar de a-l vizita. Seara, pe punte, cu Nilul curgând liniștit pe lângă tine, înțelegi că ai pășit într-o poveste vie. Este o experiență pe care nu o uiți ușor și care, garantat, va deveni unul dintre acele momente din viață de care vei fi mereu mândru.

Pe 29.05.2025 vom coborî de pe vasul Radamis II la Aswan, un oraș de poveste. Și dacă e poveste, o să v-o spui, dar, nu tot acum, că deja vi s-a urât de mine. Vă mai las să mă mai uitați și, când considerați că gata, ați scăpat de mine, vin io și pac, la” Resbelu” ... Haidi, pa!

Trimis de Yersinia Pestis in 11.06.25 09:34:47
Validat / Publicat: 11.06.25 10:02:20
INFO ADIȚIONALE

VIZUALIZĂRI: 328 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P12 Kom Ombu
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

25 ecouri scrise, până acum

[11.06.25 11:43:59]

În completarea noianului de informații năucitoare de pe tărâmul egiptean, aduc și eu câteva fărâme, care sper să nu deranjeze autorul și nici pe cititori, atâți câți or fi ei...

Bunăoară, mândria națională mioritică pe plaiurile faraonilor contemporani, se poate  manifesta și în cazul unei alte construcții, fabrica de ciment de la Assiut, ridicată în 1987 de Uzinexport – o companie românească. Au fost numeroase interesele României în Egipt, cu precădere în perioada de dinainte de 89.   Ulterior, politica economică românească s-a bazat pe parteneriate– adică pe multă gargară și mai puțin pe acțiune (vezi încercarea de revitalizare a U650-tractorul brașovean muribund).

Sărind în straiele regalității dâmbovițene din martie 1930, povestea aventurii egiptene trăită de Regina Maria alături de principesa Ileana, pe” Mayflower” – vasul amenajat de inesteticul rege Faud și pus la dispoziția alteței regale, descrie parfumul (!), culoarea, nervozitatea, suferința și uluirea, într-un melanj ce captivează și acum, după aproape un veac.

Ăia de la ecluză, în bărcile cu mărfuri ce păreau de contrabandă, n-ar fi intrat în negocieri cu turiștii de pe vasul de croazieră fără acceptul   (obolul dat sub formă de comision) autorităților. În Egipt, ca mai în tot nordul Africii, continuând peste Suez, în Levant, totul pare a fi comerț, licit sau ilicit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
[11.06.25 13:24:56]

@zapacitu:

Mda.

Egiptul ne datora, in 1989, 470 de milioane de dolari. Acum datoria a disparut.

Inainte de 1989 Romania a construit in Egipt fabrici de ciment si de produse chimice, a construit linii electrice de inalta tensiune, conducte de alimentare cu apa pe zeci de kilometri. Investitii extrem de costisitoare in schimbul carora am primit in anii 90 detergenti de tip Jax si Smash sau insecticide.

Și nu, nu ar fi recuperat banii ăia nici Ceaușescu, dacă mai trăia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
Mika
[11.06.25 13:50:50]

@Yersinia Pestis: Am citit toate review-urile din călătoria ta prin Egipt. Povestirea este egală cu frumusețea acelor locuri. Ca intotdeauna, am citit cu mare plăcere povestirile tale. Am o singură rugăminte, dacă imi poți trimite in privat denumirea operatorului de turism prin care ai achiziționat excursia. Imi doresc de mult timp să ajung in Egipt și, cine știe, poate se vor alinia astrele.

[11.06.25 14:09:57]

@Mika: Sărut mâinile, mulțumesc pentru timpul pe care l-ai alocat scrierilor mele!

O să-ți trimit, imediat, mesajul cu ceea ce mi-ai cerut cu specificarea că poți găsi și alți tur operatori, care să ofere variante la fel de bune. O să extind mai mult pe mp.

Mulțumesc mult pentru vorbe, apreciez! 🤗

[11.06.25 14:26:17]

@adso și zapacitu:

chat-uiți, chat-uiți, sper că vă simteți bine! 🤗

Mika
[11.06.25 14:29:06]

@Yersinia Pestis: Mulțumesc! Foarte util, cred că am o idee pentru anul viitor.

doinafil
[11.06.25 17:25:26]

Măi, dragă D. le Yersy, cred că trebuia să te faci un scriitor dintre cei foarte buni, sau un povestitor/ comentator de reportaje turistico-istorice, așa cum a fost regretatul Ioan Grigorescu, căruia i-am savurat - efectiv - toate emisiunile de la TV Ai vorbele la tine atât de bine „croșetate” încât mă încântă tot ce scrii pe-aicișea. Am citit tot ce-ai postat și mi-ai făcut zilele mai frumoase, lucru pentru care-ți mulțumesc! și... să știi: nu te flatez deloc, n-am nici un interes, este părerea mea sinceră!

Mais, revenons a nos moutons! Am făcut și noi o croazieră pe Nil, chiar am scris și aici câte ceva. Am revăzut, cu bucurie, locuri pe care n-ai cum să le uiți, prea sunt unicate pe Pământ! Nu-mi mai amintesc dacă am fost și la Muzeul Crocodililor Amintirile nu mă „chinuiește” , îmi joacă feste, mdeh, vârsta, ce să mai spun

Felicitări! și... aștept reluarea poveștilor tale! Până atunci, mulți , atât ție, cât și Adrianei!

P. S. Vrei să-ți mai spun ceva? Sunt atât de zăpăcităsau nu ne-a spus ghidul/ghidușa, că

Unul din inginerii români despre care spui că au lucrat în Egipt înainte de '89 este și consoarta-mi, adicătelea @msnd, dar nu la ecluză, ci în alt domeniu (proiectare, captare, aducțiune și stație de epurare și tratare a apei, la F. ca de reparații vagoane din localitatea El Wasta). Știu că ești un patriot convins, ca și mine, de altfel, de-aia l-am dat ca exemplu!

[11.06.25 18:23:15]

@adso: 'De morți, numai de bine! ', fra'adso. Nu putem clădi bazându-ne pe himere. Banii ăia de care spui tu, sunt de mult timp capitalizați/investiți/cheltuiți de cercurile de interese. Eu aștept să se materializeze pentru România altceva de pe tărâmul scăldat de Nil. Bunăoară, în urmă cu doi ani, premierul Mostafa al Egiptului l-a primit în vizită oficială pe primul ostaș venit din gura .... Dunării, în postură de prim-ministru. S-au legat prietenii spre propășirea economică a ambelor state, adică s-au pus bazele unei frății: cum să scoatem grâul ucrainean prin Constanța și să-l transportăm la Cairo. Sumele rezultate din tranzacția cu grâu sunt cu mult peste 'mizilicul' ce-l avea Nea Nicu de concasat de la egipteni. Așa că stau ca Moromete în poiană și te-ntreb: unde-s banii din grâu, mon chere, sau câți din ei au intrat în visteria lu'Vodă?

[11.06.25 19:23:44]

@zapacitu: Mii de scuze, dar nu am avut răbdare să urmăresc toate conspirațiile vehiculate în ultima vreme. Ba chiar am ocolit subiectele de acest gen de departe.

Oricum, datoria Egiptului către România comunistă, actualizată, ar fi de peste un miliard de dolari. Nu e deloc mizilic în raport cu banii din tranzacțiile cu grâu.

M-ai provocat, am citit nițel. Date oficiale. Ucraina este pe locul 3, dacă nu 4 ca furnizor de grâu pentru Egipt. Rusia este No 1, la maaare distanță de urmăritoarele din clasament (70%). Valoarea totală a grâului ucrainean este de vreo două sute de milioane de dolari. Cred că banii mânăriți sunt doar ceva procente din suma asta, nu?

@yersi: Mulțumit?

[11.06.25 20:17:35]

@adso: ai pus punctul pe i, fra-adso... date oficiale, vârf de iceberg... dacă Danele-ar vorbi? Care? Alea din portul popular. Faraonii contemporani ai Egiptului sunt la fel de tăcuți ca cei din Valea Regilor. Mai ai loc în Poiană, Yersi?

[11.06.25 21:24:59]

@doinafil: Mulțumesc pentru aprecieri, chiar mă flatează! 😊

Altfel, am spus, Egiptul nu poate fi tratat cu scrieri “la mișto” . Harneala, chiar dacă pare amuzantă tocmai asta este, un mod neserios de a comunica. Ori ceea ce am văzut și m-am străduit să-nțeleg în Egipt este parte din cultura universală și mă consider extrem de norocos că am putut atinge acele construcții, este un fel foarte direct de a da mâna cu istoria antică!

Trebuie că ești mândră de soțul tău; așa și trebuie, oameni ca el au dus renumele României în lume. Dealtfel, ghidul de l-am avut vorbea foarte frumos despre români și România.

Mulțumesc, din nou pentru cuvintele-ți frumoase la adresa mea! Și, cu riscul evident de a vă plictisi, voi mai scrie despre Egipt, vreo trei episoade cel puțin. O fac pentru că am fost foarte încântat de această țară, atât cât am văzut din ea!

[11.06.25 21:26:01]

@adso: 🤗

[11.06.25 21:31:01]

@zapacitu: E la liber, nici măcar nu tai bilete. Doar că, la fel ca-n Moromeții, în timpul discuției, apare-un Țugurlan, care doar cârcotește! Cică asta e libertatea de opinie! 🤗

adsoPHONE
[11.06.25 22:36:01]

@Yersinia Pestis: Mersi, prietene, sunt onorat! Chiar mă regăsesc în Țugurlan .

[11.06.25 23:05:17]

@adso: Ha, ha, ha, eu eram Țugurlan! 😂

[11.06.25 23:06:18]

@Yersinia Pestis: Ne batem pe personaj!

[11.06.25 23:07:26]

@adso: Păi, ce vrei, libertatea de opinie, ce spuneam! 🤗

[12.06.25 07:59:25]

@Yersinia Pestis, @adso: eu mă simt onorat, un Țugurlan în compania altor 2. Ce ne facem, suntem cam mulți? În salonul alăturat mai sunt 2 precum și 3 Moromeți. Dorm duși, sub tratament. Confuzia e că nu e Poiana lui Iocan, ci Poiana Mare. De locuri libere, aci te întrebam Yersi. Hai cu episodul următor de pe Nil. E mare așteptare...

[12.06.25 08:32:44]

@zapacitu: Marile descoperiri au fost urmarea neînțelegerii a unor fenomene, procese, proceduri.

De aicea și noi, suntem 3 Țugurlani, fiecare cu căpoșenia lui. Și vorba ta, cine știe ce zace în salonul de lângă?!

Cât despre nerăbdarea cu care vreți următorul episod din Egiptul meu, mie exit poll-urile îmi arată altceva, deci, “deocamdată nu” , ca-n “România literară” de pe vremuri. 🤗😂

[12.06.25 08:39:46]

@Yersinia Pestis: vorbeam de așteptarea de la noi, de aici din Poiană. Se trezesc perechile de tripleți și se încaieră dacă nu apare episodul cu Nilul mai repede.

msnd
[12.06.25 15:34:28]

Nu știu ce părere ai tu, dar, pentru mine, și plimbarea cu trăsura la templul din Edfu a fost ca o întoarcere în timp, ce m-a pregătit pentru întâlnirea cu Horus.

În altă ordine de idei, în 2012, la prima vizită în țările scandinave, m-am luat după ghid, altfel bine informat, și am prezentat pe dos numele a două cascade norvegiene. Când am aflat cum stă treaba, mi-am cerut scuze față de cei care mă citiseră.

Aici nu știu care este adevărul, dar avem informații complet diferite despre templul din Kom Ombo. Eu știam că partea dinspre nord aparține lui „Horus cel bătrân - Vindecătorul” . Probabil, de aceea sunt prezente și toate acele instrumente medicale.

În același timp, partea din sud este închinată lui „Sobeck” , zeul Crocodil. În 2008, înainte de apariția „Muzeului crocodililor” , în templu erau și două mumii de crocodil. În 2022 ne-au fost arătate în partea de sud a templului niște cuve din piatră, despre care ni s-a spus că erau sarcofage de crocodili.

N-am eu timp acum, că pleacă trenul spre Oradea-Băile Felix, dar te rog pe tine să mai cauți date suplimentare pe internet.

Să ai o zi excelentă!

[12.06.25 15:47:04]

@msnd: Nouă ghidul ne-a spus povestea pe care am reprodus-o, localnicii au vrut să-l pomenească pe Seth. Dar, pentru că acesta fusese invins de Horus, preoții lui Horus au cerut ca si acesta sa primeasca aceeasi atenție, de aici dualitatea templului.

LE Deci , da, m-am uitat pe Wiki, ai dreptate, cu rezerva că Sobek este asimilat lui Seth. Oricum, templul este frumos și unic iar noi nu o să devenim dușmani de la o simplă contrazicere, mai ales c-ai avut dreptate ! 😂🤗

Călătorie ușoară și ședere plăcută acolo unde vrei s-ajungi! 🎩

msndPHONE
[12.06.25 18:52:22]

@Yersinia Pestis Noi nu ne-am contrazis, ne-am consultat, doar! N-avem cum să ne certăm! Suntem niște domni, nu-i asa?! Până la urmă, înseamnă ca am avut amandoi dreptate!

Mulțumesc de urări! Suntem, deja, în tren! Astept cu interes următoarele articole!

[12.06.25 19:02:54]

@msnd:

N-am eu timp acum, că pleacă trenul spre Oradea

Schimb de populație între București și Oradea?

Vacanță frumoasă, dvs. și doamnei!

msndPHONE
[12.06.25 19:26:36]

@adso: Mulțumim frumos! Sa ai o seară așa cum o vrei tu!

4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Mika, msnd, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂCroazieră pe NIL: