ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 4 nopți
Prieteni
35 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
91.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 34 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 11 MIN

Păstrăvăria Albota - Complex Turistic

TIPĂREȘTE

Iată-mă din nou într-o locație de cazare pe care nu am ales-o eu! Știți cum e. Când pleci într-un circuit în grup, cu program stabilit de o agenție turistică, îl accepți așa cum e. Sau nu, și atunci nu mai pleci. De astă dată, pentru cele patru nopți de cazare din cadrul circuitului Povești din Țara Făgărașului a fost ales Complexul Turistic Păstrăvăria Albota. Mai auzisem despre acest complex, dar nu atâtea încât să-mi pot face o idee clară. Abia după ce contractul turistic a fost încheiat și semnat, mi-am spus că ar fi cazul să aflu și eu unde voi dormi.

AFA mi-a oferit spre consultare nu mai puțin de 23 de review-uri din care 19 vechi, de arhivat. Să le citesc pe toate? E prea mult! Titlurile lor însă m-au edificat într-o oarecare măsură. Ca întotdeauna, unii spun că a fost foarte bine, alții că se declară nemulțumiți...

Complexul Turistic Păstrăvăria Albota - 4* este situat în Arpașul de Sus, într-un cadru natural minunat, la poalele Munților Făgăraș și la mică distanță de Cârțișoara de unde începe urcușul pe fascinantul drum Transfăgărășan. Faima acestui complex turistic este dată și de păstrăvăria existentă aici, în weekend și în zilele de sărbătoare la Albota venind foarte mulți amatori de o masă de pește. Sunt și mai multe bazine cu păstrăv în care pasionații de pescuit își pot încerca norocul. Am înțeles că închiriind o undiță și tot ceea ce-ți trebuie, poți pescui, peștele prins fiind cumpărat cu 26 lei/kg, eviscerat (la cerere și cu o plată suplimentară), apoi păstrat în condiții optime până la plecarea ta acasă. Cine are timp pentru un tur complet al complexului, va constata că la Albota sunt mai multe bazine pentru pești (unul pentru sturioni), două ferme, seră, o hidrocentrală proprie, parc, teren de sport, piscină și încă altele.

Parcarea este mare. Cu toate acestea, la sosirea noastră (era duminică spre seară) autocarul abia s-a strecurat pentru a ne lăsa în apropierea intrării în pensiune.

La Complexul Turistic Păstrăvăria Albota sunt două clădiri destinate cazării turiștilor, ambele frumos amplasate în apropiere de pădure și de Valea Arpășelului, în aer curat. Noi am fost cazați în clădirea principală, mai mare. Există și o cochetă vilă - Vila Poienița - construită la mal de apă, iar peste drum de complex este și un camping cu câteva căsuțe. Nu știu ce confort oferă pentru că nu am fost acolo.

În curtea Complexului Turistic Păstrăvăria Albota se află și un mic magazin care oferă produse din producția proprie, prelucrate în atelierele lor: păstrăv afumat, mezeluri crud-uscate, afumături de porc sau de oaie, brânzeturi de vacă, oaie și capră, zacuscă, dulceață și gem de casă. Mulți dintre noi și-au propus o vizită acolo, pentru cumpărături, în ultima zi a sejurului, înainte de a porni spre casă.

Alături, afară, la punctul de vânzare înghețată, de cum ne-am dus bagajele în camere, am dat năvală cu toții pentru că șoferul autocarului (care fusese la Albota de mai multe ori) ne-a șoptit că înghețata de acolo este grozavă, cremoasă, făcută cu lapte de bivoliță... Ce, mai! O grozăvie - mai bună decât cea italienească. Să mergem până nu închide. Mai ales acum, când toamna s-a instalat pe deplin în drepturi, chioșcul cu înghețată nu este deschis și în timpul săptămânii. Cu 10 lei - două cupe sau 6 lei - o cupă, am cumpărat și noi. Eu am încercat înghețata de ciocolată și pe cea de banane. Nici una nu m-a impresionat, dar... nu vă luați după mine! Eu nu sunt fan înghețată. Mai ales în octombrie.


despre SERVICII

În mod bizar pentru o locație cotată la 4*, recepția se află în restaurant. Pe un colț al barului se fac toate operațiunile legate de primirea-predarea camerelor. Fiind cam mulți, în cazul nostru, recepționera a ieșit afară, în fața intrării în pensiune. Ajutată de ghid, urmărind lista cu numele noastre, recepționera ne-a împărțit cardurile de acces în camere, precum și acele formulare (nu știu de ce mai sunt ele necesare în cazul unui grup organizat, venit prin agenție) cu datele personale ale celui ce se va caza.

Clădirea principală, cea în care am fost cazați, nu are lift, așa încât, pe scări, trecând de ușa restaurantului (care se află la parter), cu bagajele după tine, urci un etaj sau două, după cum îți e norocul. Eu, împreună cu colega mea de călătorie, am primit camera 202 aflată la etajul 2 (ghinion pentru colega mea care a trebuit ajutată cu bagajele, avantaj pentru mine, camera 202 fiind de fapt un apartament).

Nu am nici un comentariu negativ la adresa personalului. Amabil, politicos, în special barmanul și ospătarii cu care am interacționat mai mult. Poate un pic mai crispați erau ajutoarele de ospătari - asiatici - harnici, iuți în mișcări, dar chinuiți poate de necunoașterea limbii române. Despre personalul de curățenie la camere nu pot spune decât că și-au făcut treaba. Fiind plecați toată ziua, noi nu am întâlnit pe nimeni.

De remarcat la acest capitol este și faptul că în cameră am găsit două peturi (a 0,5 l fiecare) cu apă de izvor de Albota, îmbuteliată și oferită turiștilor din partea casei.


despre CAMERE & COND. CAZARE

Camera 202 care ne-a fost repartizată este de fapt un duplex, un apartament construit pe două niveluri. O cameră se află la etajul 2, iar cealaltă deasupra, la mansardă. Accesul de la una la cealaltă se face pe o scară interioară, din lemn, cu 16 trepte care scârțâie la fiecare pas. Fiecare treaptă este acoperită antialunecare.

Camera principală are două paturi alăturate, fiecare cu noptieră și veioză, o masă cu două scaune, un dulap de lemn, un cuier și un suport pentru bagaje. Pe masă se află telefonul, o tăviță cu două pahare protejate în plastic, două peturi cu apă de izvor de Albota, precum și telecomenzile (pentru TV și pentru aerul condiționat). Televizorul este fixat în perete, la colțul de la capătul scării de acces către încăperea de sus, iar micul frigider (gol, neconectat la curentul electric) se află în continuarea suportului pentru bagaje, aproape ascuns sub scară.

O oglindă mare este fixată în peretele de lângă pat. Trebuie menționat că în cameră sunt multe prize și întrerupătoare. În dulap am găsit două prosoape mari, halate de baie și papuci de unică folosință, poate singurele elemente care te duc cu gândul la o cotație de 4*. Mobilierul (în special masa și scaunele) și mocheta cam obosită nu prea sunt la acest nivel. Paturile sunt bune, confortabile, cu perne anatomice și cu lenjerie albă, impecabilă.

Camera de sus are și ea două paturi cu noptiere, veioze și suficiente prize și întrerupătoare. Ba chiar și un ventilator necesar, cred, în zilele călduroase când mansarda se mai încinge. Dulapul, masa și scaunul, ca și suportul pentru bagaje și cele două cuiere sunt de același tip cu cele din camera de jos. Și această încăpere este dotată cu TV fixat în perete. Mai remarc două pahare sigilate în plastic, pe masă, caloriferul de lângă pat și mocheta sub care podeaua scârțâie la fiecare pas.

Deși pare puțin claustrofobică, mi-a plăcut această încăpere cu ferestruică deasupra patului, în acoperișul înclinat. Dotată și cu stor contra luminii în caz că aceasta deranjează, ferestruica îți permite să vezi, din pat, stelele atunci când cerul nopții este senin. Mă întreb, cum o fi atunci când ninge sau când plouă?

Baia - cu cadă - este una singură pentru toți cei cazați în camerele apartamentului 202. Este capitonată cu gresie și faianță și are dotările minim necesare - uscător de păr, hârtie igienică de rezervă, săpun lichid la chiuvetă și la cadă.

Prosoapele - două mari, două medii și unul pentru picioare - ne așteptau albe, imaculate, pe paturi și în baie.

În prima seară nu am avut apă caldă pentru duș. Baia camerei 202, aflată la cel mai înalt nivel al clădirii, nu a fost singura în această situație. Și alți colegi de grup s-au plâns, s-a făcut sesizare, iar în următoarele zile faptul nu s-a mai repetat.

Balcon - mare, oferind o generoasă vedere spre curte, este împodobit cu flori și dotat doar cu două scaune. Ușa care dă înspre balcon are și plasă contra insectelor.

Pentru cei care rămân mai mult timp în pensiune, un avantaj ar fi cazarea cu vedere spre bazinele cu păstrăvi și spre crestele Făgărașului. Peisajul este mai frumos.


GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)

Bucătăria este punctul forte al Complexului Turistic Păstrăvăria Albota. Au și un dicton afișat peste tot: "De la Fermă la Farfurie". Am remarcat că mulți vin acolo doar pentru o masă bună. Când am ajuns noi, duminică spre seară, parcarea era plină, iar restaurantul aglomerat. Pentru noi, în prima seară, era rezervat un sector aflat pe terasa acoperită și închisă. Tot aici ar trebui să spun că există și terasă deschisă, dar și o grădină în care se poate servi masa în perioadele călduroase. Priveliștea către munte și către bazinele cu păstrăv este foarte frumoasă admirată de acolo.

La Complexul Turistic Păstrăvăria Albota am servit micul dejun și cina în toate cele 4 zile cât am fost cazați acolo. Preparatele au fost de calitate și destul de variate, în cea mai mare partea realizate din produse proprii, naturale, gustoase. Cred că asta apreciază toți cei care vin și apoi revin la Complexul Turistic Păstrăvăria Albota.

Pentru noi, micul dejun a fost în regim bufet, iar cina cu serviciu la masă, fără a comanda noi ceva. Doar dacă s-a dorit ceva suplimentar.

Ce ni s-a oferit? Încep cu cina pentru că o cină a fost prima masă servită la Albota: Păstrăv la grătar cu mămăligă, lămâie și mujdei de usturoi, Carne de vită cu piure și murături asortate, Carne de pui cu pilaf și salată de varză, File de pește pane cu cartof fiert pasat și amestecat cu verdeață proaspătă și un sos alb.

Toate cele 4 cine au fost udate cu apă cu lămâie și vin (alb sau roșu, în funcție de felul de carne servit la preparatul de bază).

La desert ni s-au oferit prăjituri de casă (cu brânză de vaci și stafide sau cu mere), clătite cu dulceață de afine, prăjitură cu cremă (ca de cofetărie) și papanași cu smântână și dulceață de afine.

Micul dejun servit în intervalul orar 8.00-10.30 a fost în regim bufet. Cârnăciori, șuncă prăjită, ouă (fierte, ochiuri și omletă), mezeluri, brânzeturi - cel puțin două feluri, legume proaspete, feliate (castraveți și roșii), zacuscă, salată (de vinete, de conopidă, icre)...

Iaurtul și untul de casă, dulcețurile (de zmeură, de căpșuni și de prune), prăjiturile (vreo 4 feluri) și checul toate au fost foarte bune. O mențiune aparte merită pâinea de la Albota. Este făcută în brutăria proprie și este cu adevărat bună. Parcă-i și păcat să o prăjești. Are un gust deosebit și poate fi consumată fără nimic altceva.

Ca băuturi menționez: ceai, cafea (bună, la aparate), lapte proaspăt (pentru cereale sau pentru cafea), sucuri și apă cu lămâie.

Cu multitudinea de preparate oferite în regim bufet, aveai posibilitatea să-ți alcătuiești un meniu sănătos, gustos, tot altul în fiecare zi.

Nici unul dintre membrii grupului nostru nu a avut comentarii negative privind mesele de la Complexul Turistic Păstrăvăria Albota. Doar o doamnă din Israel, în vârstă, cu anumite obișnuințe alimentare, la cina cu carne de vită a cerut altceva și i s-a adus. Fără o plată suplimentară.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Că - privite de la balcon - împrejurimile sunt splendide, am mai spus. Dar nu cred că cei care vin la Albota numai asta își doresc. De la Complexul Turistic Păstrăvăria Albota accesul este facil către orice obiectiv turistic din Țara Făgărașului - Transfăgărășanul cu Cabana Bâlea Cascadă, telecabina și Bâlea Lac, Cârțișoara cu Muzeul Etnografic și Memorial "Badea Cârțan", Cârța cu Abația Cisterciană, Sâmbăta de Sus cu mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu și cu Izvorul părintelui Arsenie Boca, Cincșor cu Biserica Evanghelică fortificată și câte și mai câte.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Cum te poți distra și relaxa la Complexul Turistic Păstrăvăria Albota? Dacă plimbările în împrejurimi și vizitele la cele mai importante obiective turistice din zonă te-au obosit, te poți relaxa și distra în același timp încercând să pescuiești măcar un păstrăv în bazinele de la Albota. Am spus mai sus cum poți face acest lucru. Dar, reține! Peștele prins trebuie cumpărat - 26 lei/kg. Nu trebuie aruncat în bazin pentru că nu va mai trăi, ceea ce ar fi păcat.

La Albota sunt și terenuri de sport - fotbal, tenis, volei, poți înota în piscină, poți merge la saună, iar la demisol găsești o sală în care poți încinge o partidă de tenis de masă, de șah sau de remy dacă ai parteneri de joc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 22.11.22 08:54:26
Validat / Publicat: 22.11.22 09:36:26
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TRANSFĂGĂRAȘAN

VIZUALIZĂRI: 3655 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Păstrăvăria Albota - Pensiunea. În apart. 202, încăperea de la etajul 2.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 34.04 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    7 ecouri scrise, până acum

    webmasterPHONE
    [22.11.22 11:01:19]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Michi
    [22.11.22 11:19:36]
    »

    @iulianic: Noi în 2013 am vizitat numai complexul în cadrul unei excursii mai lungi prin ţară în care am prins si transfăgărăşanul. Oricum nu puteam sta decât câteva ore dar mi-a plăcut foarte mult atât cum am fost serviţi dar mai ales că pentru suma de 5 lei soţul a dat la undiţă până s-a plictisit. Totul era foarte îngrijit iar priveliştea superbă. Felicitări pentru reviewul complet şi că ai fost acolo.

    mishu
    [22.11.22 16:05:47]
    »

    @iulianic: Foarte frumos arata acest complex, am mai citit despre el de multe ori si in general numai de bine. Sunt bine organizati si astfel se si pot gospodari eficient.

    In ceea ce priveste apartamentul vostru, in mod sigur este potrivit pentru o familie cu copii, insa este placut pentru oricine. Iar mesele pe care le-ati luat acolo, chiar ok.

    Ai atins si un subiect delicat, inghetata, eu sunt mare fan inghetata, si as manca-o si pe cel mai mare ger, cu manusi in mana, abia ca atunci parca imi place si mai mult. Si am o gelaterie aproape de casa, este italieneasca si au tot felul de tipuri de inghetata, preferata mea fiind ciocolata picanta.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Rodel
    [23.11.22 14:50:50]
    »

    Am vizitat complexul de câteva ori. Așezat în mijlocul unui peisaj superb, atrage mulți, foarte mulți turiști, nu neapărat pentru cazare, cât pentru agrement. De fiecare dată am găsit complexul aglomerat, a trebuit să așteptăm ca să ne vină rândul la un loc la masă, aglomerația într-un restaurant fiind însă o recomandare bună pentru cei care îl gospodăresc. Albota are restaurant și magazin de prezentare și în Sibiu.

    Ai avut o excursie frumoasă cu o tematică deosebită care v-a purtat prin poveștile din Țara Făgărașului!

    iulianicAUTOR REVIEW
    [26.11.22 07:41:09]
    »

    @Michi: Nu m-a atras distracția cu datul la undiță, dar dintre ai noștri colegi de grup s-au îndeletnicit și cu aceasta. Nu știu cu ce spor. Timpul petrecut efectiv la Albota mi s-a părut scurt. În toate cele patru zile cât am rămas acolo, imediat după micul dejun plecam să ne facem programul de vizite și ne întorceam abia seara. Ba chiar în una din zile se făcuse noapte de-a binelea. Începeam să mă tem că nu voi avea când să fotografiez și altceva decât interioarele banale ale camerelor în care am stat.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    iulianicAUTOR REVIEW
    [26.11.22 07:54:20]
    »

    @mishu: Mulțumesc pentru aprecieri!

    Complexul Turistic Păstrăvăria Albota este într-adevăr frumos și bine organizat, dar nu trebuie să mergi acolo cu cele mai mari așteptări pentru că vei descoperi și mici neajunsuri care te-ar putea dezamăgi.

    Da, în mod sigur apartamentul repartizat nouă era mai potrivit pentru o familie cu copii. Nu aveam așa ceva printre noi și cum eu am solicitat expres o cameră cu paturi separate (colega mea de călătorie sforăie uneori supărător) recepționera a avut amabilitatea de a ne oferi acest apartament. Eu m-am refugiat în mansardă, iar colega mea - cu probleme la urcat scările - a rămas în camera de jos. Ceea ce ne-a bucurat pe amândouă.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    iulianicAUTOR REVIEW
    [26.11.22 08:08:10]
    »

    @Rodel: Excursia cu tema "Povești din Țara Făgărașului" a fost într-adevăr frumoasă, cu multe obiective interesante (cele mai multe nevizitate de mine până atunci), dar și cu o cazare într-un loc frumos, în mijlocul naturii, la Complex Turistic Păstrăvăria Albota, cu o bucătărie excelentă. În special în zilele de weekend restaurantul este foarte aglomerat. Asta am găsit și noi când am ajuns acolo (duminică spre seară). Aglomerația din parcare a fost primul semnal. În celelalte zile a fost mai respirabil, atât în parcare, cât și în restaurant.

    Despre magazinul de prezentare și desfacere produse proprii Albota din Sibiu am aflat dintr-un pliant pe care l-am găsit la pensiune. Sunt descrise acolo toate produsele pe care le comercializează. Nu am ajuns însă să vizitez acest magazin din Sibiu. L-am văzut doar pe cel de la Albota.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    iulianic, Michi, mishu, Rodel
    Alte impresii din această RUBRICĂComplex turistic Albota [Arpașu de Sus, SB]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076062917709351 sec
    ecranul dvs: 1 x 1