BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Complexul Turistic Pastravaria Albota - un concept interesant
Complexul turistic Pastravaria Albota - categorisit la 4 stele - se afla in Arpasul de Sus, la numai cativa km de Transfagarasan, intr-un cadru natural minunat, la poalele Muntilor Fagaras.
Locatia de aici este rezultatul punerii in practica a unui concept al patronului german al acesteia, dl. Mueller.
Exista 2 corpuri mari de cazare, care arata foarte bine, amplasate in apropierea padurii, cu perspectiva spre Valea Arpaselului. In jurul a mai multe bazine de crescut pastravi, unde poti si pescui, s-au dezvoltat celelalate componente ale conceptului.
Este vorba si de un bazin cu sturioni, 2 ferme, o hidrocentrala, parcul si dotarile pentru tursti, pterenul de sport, alergare, piscina, observatorul. Sunt si cateva case unde este cazat personalul, care locuieste peste saptamana aici.
Domeniul este vizitabil in tura organizata.
Se poate si cumpara pastrav proaspat.
Inainte sa ajungem aici am citit reviewuri foarte laudative si convingatoare despre Pastarvarai Albota, de la persoane care au fost cazate aici sau doar au servit masa. Experienta mea acum dupa ce ne-am intors de la Albota, este ca am venit prea entuziasti, fiind destule minusuri pe aici.
Locul ramane unul unde te poti relaxa in voie, unde poti sta sa asculti padurea sau linistea, unde te poti zbengui, distra, drumeti, plimba cu masina in imprejurimi. Aerul curat este din belsug, gratuit, trebuie numai sa vrei sa te detasezi de la grijile cotidiene.
Noi am stat 4 nopti aici, apartament cu mic dejun 3 adulti si un copil 1050 RON, si am servit si alte cateva mese (majoritatea), cheltuind cu totul 1750 RON, platibili integral cu card vouchere vacanta. Am primit bon fiscal.
Recomand locul, dar cititi va rog si criticile.
Vacante frumoase tuturor!
despre SERVICII
Personalul din restaurant este sictirit, plictisit, obosit si stresat. Au angajati romani si asiatici, asiaticii fiind niste subordonati harnici, care trebuie sa ajute simultan mai multi ospatari, de exemplu cu bauturile.
In prima seara o ospatarita s-a oprit la o masa si a stat la povesti cu mesesnii zeci de minute in timp ce la mai multe mese din sectorul ei clientii asteptau. A trebuit sa o atentionez in mod expres ca sa vina sa faca nota.
La receptie, a fost putin mai ok, dar si acolo receptionerului ii placea mai degraba (uneori) sa fie in discutie cu alti colegi decat sa fie atent la turistii care asteptau o informatie sau trebuiau bagati in seama.
Nu am simtit nimic legat de ospitalitate, de ex: sa se ofere ceva din partea casei, daca zambetele erau greu de oferit.
Nu l-am vazut pe Herr Mueller, proprietarul pe care l-am remarcat si apreciat in doua reportaje TV despre locatie si tot ce a gandit aici la Albota, ca l-as fi abordat.
amabilitate - nota 7, ospitalitate - nota 8 (sa spunem aici ca in camera era o sticla de apa Albota in fiecare zi), promptitudine - nota 4, profesionalism - nota 4
despre CAMERE & COND. CAZARE
Noi am avut un apartament cu balcon cu vedere catre pastravarie si catre partea din amonte a Vaii Arpaselului, un cadru superb. Apartamentul era amplasat la etajul 2 si avea o scara intereioara care urca in dpormitorul de la mansarda.
Foarte spatioasa camera. Baia a fost spatioasa, luminoasa, cu cada si dus. O nota proasta pentru lipsa accesoriilor. Existau doar 2 sampoane si hartie igienica.
Mocheta din aparatment si din tot hotelul este veche si arata imbacsita, ar fi cazul sa fie inlocuita.
Camera a fost foarte bine incalzita, apa a fost fierbinte si foarte buna, cu presiunea necesara la baie si dus, toaleta curata.
Pe cat de fain, frumos e tot ce am scris pana aici, o nota foarte proasta de la noi toti (deci nu e fita mea), pentru saltelel patului, care nu erau marginite intr-un fel si la orice miscare in pat, se deplasau cu tine cu tot intr-o parte. Astfel in patul matrimonial (care aveau 2 saltele alaturate), dupa cateva minute se casca un gol intre saltele de mai incapea unul acolo.
Wi-fi exista, dar este destul de slab in multe momente.
Camera - 6, baie - 8, balcon - 10, daca paturile ar fi fost ok - as fi apreciat cu nota maxima camera!
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Meniul au fost "doua". Cum asa? Da, in primele 2 zile a fost un meniu subtire prezentat pe 4 pagini din care unele feluri ofertate erau variatiuni (de ex pastrav in cateva feluri). Dupa 3 zile a aparut la toate mesele meniul adevarat a la carte, in care gaseai pe capitole o diversitate remarcavile de feluri de mancare fie ca e vorba de ciorbe, feluri principale pe baza de peste, pui vita, oaie, capra, etc. SI bineinteles bauturi si deserturi. Oricum mai multe oferte de meniul mare nu erau ""pe stoc"".
In restaurant era distantare, dar nu se purta masca corect de catre personal, iar turistii erau lasati sa se flendure fara masca.
Masa s-a servit la interior si pe terasa ""invelita"", celelalte terase si spatii de restauranmt fiind inchise. Datorita limitarii de conjuctura a capacitatii restaurantului, in a doua parte a saptamanii a fost aglomeratie, existand turisti care nu au gasit locuri libere la masa si au trebuit sa astepte minute multe. Aici nu vad o vina a gazdelor, pentru ca earu obligati sa lucreze cu spatii reduse datorita restrictiilor din pandemie. De reprosat ramane insa dezinteresul fata de purtarea mastii.
NU am retinut un fel de mancare sa ma fi dat pe spate. Gulasul nu mai gulas nu era. Mi-au placut friptura de iedut, de caprioara, pastravul pe grill, afinata.
Despre preturi - destul de scumput.
O nota generala catre 9.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Am citit un review ca la Albota nu prea ai ce face, cam stai acolo locului si admiri muntele.
Nu este deloc asa. In primul rand poti vizita domeniul. Exista chiar un tur organizat in fiecare duminica (se pare) de la orele 15, tur organizat de Herr Mueller, insusi. Noi nu ne-am nimerit sa fim prezenti la ora stabilita.
Domeniul prezinta vreo 10 bazine pentru pastravi, mai multe lacuri artificiale, cateva ferme, o hidrocentrala proprie, un loc de joaca amenajat cu un observator din lemn, banci pentru odihna, teren sport.
La demisol exista o sala cu masa de ping pong, unde am gasit o mare dezordine, cu sticle lasate de turisti in sala.
La bazine exista unul secat care prezinta un traseu de mers pe pietre si intre bazine inca unul de mers pe obstacole variate din piatra si lemn, ambele trasee avand si rol terapeutic.
Highlightul este terasa larga cu perspectiva superba catre Valea Arpaselului care se inchide cu creasata principala a Fagarasului intr-una din zonele sale cele mai expuse - Creasta Vartopel - Arpasel.
In imprejurimi se poate vizita Balea Cascada, de unde urca telecabina la Balea Lac, si pe unde trece Transfagarasanul, Abatia cistericana de la Carta, Cabana Arpas, Statiunea climaterica Sambata, cu Izvorul parinteleui Boca, Manastirea Sambata, Parcul de aventura Dragus, Biserica fortificata din Cincsor si acces usor in toata Tara Fagarasului cu ale sale multe obiective.
Exista si trasee de drumetie marcate si nemarcate care pleaca pe Valea Arpasaelului, catre fosta cabana Arpas si mai apoi pe Valea Arpasului catre cabana Turnuri si Podragu sau parcurg culmile adiacente catre Balea Cascada, pana la Varful Vanatoarea lui Buteanu. Si la Cascada Balea se poate ajunge pe jos.
Se pot face si ture cu masina, inclusiv pe drumul ce lega Complexul Sambata cu orasul Victoria, pe sub munte, drum partuial neasfaltat, dar cu sectoare de asfalt proaspat, semn ca in curand va fi mult circulat pe 4 roti! Nu am putut ajunge pe roti la cabana Arpas, drumul fiind prea accidentat.
In imprejurimi
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Eu si Denisa ne-am bucurat de plimbari in curtea domeniului, in special dupa ce a nins. Am parcurs si traseul cu obstacole, ne0am urcat in observatior, ne-am dat in leagan si mai ales ne-am dat pe derdelus si am construit un om de zapada mai inalt ca mine cu un cap.
O alta optiune de relaxare este pe balconul camerei sau pe terasa mare a restaurantului, foarte apreciata de multi turisti. Cadrele sunt perfecte pentru poze si amintiri cu Alboat si Muntii Fagaras.
Despre o parte din optiuni am scris in capitolul anterior.
Nu am vazut plimbarile cu sania de care am citit...
Depinde cum vrea fiecare sa incarcre bateriile, dar optiuni sunt suficiente.
Vara cand este mai cald, cu siguranta este mai placut. Exista si piscina exterioara.
Trimis de Dan&Ema in 16.01.21 08:31:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.69812400 N, 24.61071400 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Salut. Citit și votat cu placere reviewul dvs și pentru ca suntem la început de an va doresc toate cele bune, multe vacante și călătorii de neuitat. Despre problemele semnalate în acest articol sant foarte des întâlnite în majoritatea locațiilor care oferă servicii turistice la noi în tara. Asta a fost unul din motivele pentru care am ales sa fac concedii și călătorii în străinătate. Nu generalizez dar sant și locații care oferă servicii de top la noi în tara, care au totuși un mare inconvenient, preturile practicate. Daca ar fi sa dau note personalului de la aceasta pensiune și personalului de la un resort similar ca număr de stele din Turcia scorul ar fi de 9 la 3 în favoarea... și aici va las pe dvs sa ghiciți. Sanatate și sa auzim de bine.
@Dan&Ema: Ce păcat că s-a stricat și locul ăsta! Ne-am oprit la Păstrăvăria Albota acum vreo cinci ani, de Sânziene când veneam de la Alba Iulia și mi-a plăcut foarte mult. Restaurantul era deservit de ospătari români, în exclusivitate, dar nu îmi amintesc să fi rămas cu o impresie negativă. Iar mâncarea a fost delicioasă. Păstrăvul în fulgi de porumb ne-a plăcut la nebunie.
Este foarte frustant să mergi în vacanță pentru relaxare și odihnă și să dai peste persoane care îți produc taman pe dos, indispoziție și stres, deși job-ul lor este să fie amabili, primitori, deschiși la solicitările clienților. Mă întreb de multe ori: de ce lucrează oamenii ăștia într-un astfel de domeniu?
Una peste alta, bine că ați avut din ce să faceți om de zăpadă și ce să vedeți prin jur, căci zona este super!
Să aveți un an excelent și parte de experiențe plăcute în viitor !
De multe ori am ajuns la Complexul de la Albota, însă doar pentru a lua masa, nu ne-am cazat la ei niciodată.
Cu calitatea preparatelor în general nu au fost probleme, dar așa cum ai menționat și tu, mai vedeai câte o ospătăriță de ziceai că este un extraterestru rătăcit, ba discuta prea mult cu colegii, ba se uita la nesfârșit pe telefon, ba se mișca anemic... S-a întâmplat ca într-o zi să nu găsim locuri, chiar dacă era vară, așa că am ales să mâncăm într-un loc la câțiva km. distanță, la prețuri mai mici decât la păstrăvărie.
Foarte util review-ul, iar P11 este superbă.
Numai bine!
@Dan&Ema: Salut, Dan&family! Am mâncat la Albota vara trecută și ne-a plăcut acest complex, așa că îl aveam în vedere ca bază pentru o ieșire de câteva zile. Era aglomerat acolo și atunci când am ajuns noi, dar ne-am plimbat printre bazine și ne-ar fi plăcut să ne lăfăim la piscina exterioară. Mă bucur că ați avut parte de zăpadă, până la urmă din acest motiv mergem iarna la munte. Mi se pare că Albota este o bază bună pentru drumeții pe timp de vară, întrucât în jumătate de oră ajungi la Bâlea (în timpul săptămânii, că în weekend drumul se poate aglomera brusc).
În ceea ce privește criticile tale, este clar că ați stat suficient acolo pentru a observa ce defecte au. Important ar fi ca cineva de la Albota să realizeze că la un moment dat lucrurile nu mai merg doar din inerție.
Un articol foarte bun (util și corect) ! Felicitări! Numai bine!
Am avut 2 experiențe cu Albota, despre care nu am apucat a povesti, ambele în legătură cu întâlnirile AFA!
Prima, când ne întorceam acasă de la Cincis și ne-am oprit aici să mâncăm. Era duminică, început de primăvară, vreme însorită, locul era luat cu asalt de locuitorii zonei, așa că ne-am trecut pe lista de așteptare și, până ne-au sunat că s-a eliberat o masă, am vizitat domeniul.
Ne-a plăcut atât de mult (inclusiv păstrăvul în fulgi de porumb de mai târziu), că am zis că vom reveni neapărat.
Ceea ce s-a întâmplat în drum spre Alba Iulia, când ne-am și cazat. Am primit cameră în corpul principal, cu vedere spre bazinele cu păstrăvi, destul de confortabilă (nu rețin nimic despre saltele, pesemne că am dormit bine).
La cină am comandat același păstrăv, dar nu m-a mai încântat la fel. Nu era vina restaurantului, ci a unui disconfort digestiv ce mă încerca de câteva zile.
Micul dejun m-a restabilit întrucâtva, mi-au prins bine laptele călduț (de vacă "adevărată") și tartinele de pâine prăjită cu unt și dulceață de afine. Sigur nu erau asiatici pe atunci și rețin că am surprins conversația dintre vecinii de masă, care veneau acolo a nu știu câta oară.
Poate a fost vina pandemiei, poate Herr Muller n-o fi avut variante mai bune de personal... Sau poate complexul acesta nu mai e prioritatea sa principală... În tot cazul, păcat de micile derapaje în ceea ce vă privește!...
@Safta Radu:
P11 este si favorita mea si mai am cateva similare. Sper sa fie apreciata de toti care o vor vedea.
Daca si voi ati trait comportamente similare ale ospatarilor, inseamna ca nu a fost doar o intamplare. Noi eram acolo sa ne simtim bine, nu am pus la suflet, iar cand am avut nevoie sa ne bage in seama, chiar daca nu trebuia sa plece de la mine, am abordat-o direct pe osparita cerand nota.
Complexul e amplasat intr-un loc mirific.
Multumesc de ecou! ????
@Crazy_Mouse:
Am prins si zile cu ploaie, apoi am vazut zapada mai sus in munte si ne-am dus dupa ea, dupa care ultimele 2 zile a nibs fain de tot si la Albota. Am crezut in ninsoare in acest miniconcediu si mi s-a implinit dorinta. ⛄️
Pana la Balea Cascada noi am facut 30 minute cu nasina (e si poteca marcata prin padure peste o culme). De acolo am urcat la Balea Lac cu telecabina, fara coada. Sus era atata zapada ca te pierdeai in ea, mai ales ca vizibilitatea era redusa.
Se poate lua Albota ca baza de drunetii in Fagaras, desi personal as opta pentru o cabana mai de altitudine (Balea 1 si 2, Paltinu sau Podragu) daca vreti sa abordati din nord.
Dar la Albota sunt evident conditii mai bune si optiuni de petrecerea timpului.
Poate ne intersectam in Fagaras la vara! ⛰????
Salutari familiei voastre!
@crismis:
Derapajele povestite nu ne-au stricat vacanta, dar am vrut sa le punctez sa le stie si altii. Ba am si recomandat destinatia, fara a ii da insa o nota foarte mare, caci a avut lipsuri. Conceptul dezvoltarii acestui complex in jurul pastravariei este unul de apreciat.
Poate ca dl Mueller se va apleca asupra detaliilor spre corectare sau cine stie are alte prioritati cum scrii.
Multi lauda pastravul in fulgi de porumb servit aici, eu nu l-am incercat. Ba era sa se termine sederea la Albota si sa nu mananc dumicat de pastrav de la ei. Multumesc de ecou
@k-lator:
Am plecat sa ne simtim bine si nu am reusit sa ne suparam. ????
Noi nu am mai fost pana acum la Albota si nu am termen propriu de comparatie, dar am reviewurile citite care sunau foarte elogios de aceea am plecat cu credinta ca va fi wow.
Locul e foarte fain, peisajul e wow, dar cred ca incepe sa se simta patina timpului. Referitor la personal, m-am simtit ca in Malaysia acum 2 ani. ????
Cred ca pentru hotelieri e greu cu personalul in perioada asta cu restrictii, ba se inchide, ba se deschide, ba la exterior, ba la interior, ba 30%... Cred ca in 1-2 ani va fi relevant daca se va reveni la standardul de la inceput sau incet incet...
Multumim de urari, vacante frumoase si voua! ????
@micutzu:
Un an bun si excursii frumoase!
Am ghicit pentru cine 9-3! ????
Am crezut ca Albota e din unitatile de top cu servicii si standard de calitate. Probabil ca a fost. Poate reveni.
Nu vreau sa generalizez.
Noi defel iubim mai mult pensiunile mici si prietenoase si gasim suficiente pe la noi. Asa ca am redus scorul. ???? 9-6.
Per total recomand Albota!
Multumesc de ecou.
Și eu am amintiri plăcute de la Albota, păcat dacă au lăsat garda jos, locul acela nu merită. Sunt mulți ani de atunci, de pe vremea când ne înscrisesem la o școală de dansuri de societate și timp de 4 zile școala a ținut cursurile la Albota. Am fost vreo 70-80 de persoane, a fost foarte frumos. Ne-a plăcut și mâncarea, și cazarea, și domeniul, excursiile, zona, produsele cu care am plecat acasă... absolut totul. Am avut parte și de turul dlui Muller, care era tare entuziasmat când ne-a prezentat domeniul. S-o mai fi dus din entuziasmul acela, dar, din păcate, în ultima vreme, am citit destul de des, ceea ce zici și tu. Păcat, să sperăm că își vor aduce aminte de vremurile de început și ne vom bucura din nou nu numai de un peisaj mirific, ci și de servicii pe măsură.
@Aurici:
Chiar vreau sa cred ca locul asta isi va reveni. Totul pleaca de la cap. Daca dl. Mueller va vrea, va readuce stralucirea domeniului. Nu este departe de ceea ce a fost, sunt aspecte care se pot corecta, mai ales ca a fost la un standard laudat deci stie ce are de facut.
Concepte turistice precum cel implementat la Arpasul de Sus trebuie sa dainuie si sa se mentina ca sa arate ca se poate.
@Dan&Ema: Deși știam despre acest loc de ceva ani, cu toate ca trecusem de nenumărate ori prin zona, nu ne-am abătut pentru a testa locația.
Avand stabilit cartierul general la Brașov, în toamna trecuta am fost de vreo doua ori acolo, în tranzit, când ne întorceam din excursiile noastre.
Eu percep acest loc doar pentru a ma opri pentru ceva bun de mâncare, nu și pentru a ma caza, din cauza acestei vanzoleli de oameni ce vin sa mănânce acolo.
Fiind prima data acolo, deși îmi place carnea de vita, în meniu fiind angus și bivolita crescute în propriile ferme, am ales un pastrav prajit, ca de, eram într-o păstrăvărie.
Era aglomerat, atât în interior cât și pe terasa, dar am găsit o masa libera. Ne-a fost luata destul de repede comanda și serviți destul de repejor.
Păstrăvul a fost, într-adevăr, foarte, foarte gustos și regulamentar ca mărime.
Ne-am oprit și la Bacania de la intrare de unde am achiziționat și ceva produse, mezeluri, brânzeturi și icre.
Foarte gustoase produse au. Iar salata de icre de pastrav e foarte, foarte bună. Și înghețata de casa, cu lapte de bivolita a fost delicioasa.
Am mai trecut odată la întoarcerea din vacanta de 1 Decembrie din Marginimea Sibiului, dar strict pentru a bea o cafea și vizita Bacania. De data asta ne-a surprins lipsa totala de clienți. Doar vreo 2 mese ocupate și câteva mașini în parcare.
A treia oara doar am comandat online produse de la băcănie.
Revenind la locația complexului, imaginea pe care ne-am format-o despre el, este ca un loc de tranzit, unde se poate manca bine, cu o priveliște faina, iar aspectul restaurantului și serviciile angajaților sunt ca ale unui motel de tranzit, de la sosea. Nu rele, dar "ieftine".
Toate cele bune!
@Testosu:
Noi nu am gasit vita Angus la bucatarie desi in ferme cresc. Asta m-a surprins. Nu am gasit inghetata de care scrii.
Pastrav, da, din belsug, si pregatit variat. Bacania a fost si ea inchisa. Poate am ales o perioada cand au redus motoarele. Confirm ca au fost multi clienti in tranzit.
Peisajul ramane superb fie ca e in culori de iarna sau nu.
Ieftin la propriu nu mi s-a parut, nici foarte scump, dar cel putin pastravii ar fi putut fi mai rezonabili la pret.
Multumesc de ecou si completari. Peisaje montane spectaculoase iti urez in 2021!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 O locație liniștită cu produse gastronomice locale — scris în 18.08.24 de mariusfyl din SLATINA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Păstrăvăria Albota - Complex Turistic — scris în 22.11.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Păstrăvăria Albota - locul care te recheamă! — scris în 31.08.20 de KSV din TULCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Cel mai bun mic dejun avut la o cazare în România — scris în 19.09.20 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Total neprietenos — scris în 26.07.19 de marius n din CONSTANTA - nu recomandă
- Sep.2017 Păstrăvăria Albota / Transfagarasan / mulțumit — scris în 22.02.18 de Marinus2010 din EFORIE NORD [CT] - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Turism de masa — scris în 23.08.17 de luzy din ROMANIA - nu recomandă