GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Iași – Malmo – Oslo – Copenhaga – Iași, nov 2024, în 5 zile, sub 1k eur
Vă scriu dragi prieteni despre o mică escapadă în doi, proiectată ad-hoc la final de an. Ziua soției, schimbă prefixul, hai să mergem undeva, deh. Intru direct în subiect 😊:
Iași – Malmo. Ziua 1. Biletele sunt la prețuri de zeci de euro, dus-întors, ambii; am aflat și de ce, lumea bună din Malmo folosește aeroportul Copenhaga, din țara vecină. Este mai aproape și comod, au tren la aeroport. Așa că cel din Malmo rămâne pentru low cost-uri, este relativ nou, neprăfuit, semipustiu. Am plecat dimineață pe la 6, am ajuns pe la 7, zbor de două ore și ceva, minus fusul orar. În 25 de minute am avut timp și de o cafea și am urcat în autocarul Flygbussarna spre oraș. Vă recomand să luați bilete online, 518 SEK, cam 222 ron, dus-întors, ambii, dar găsiți și la șofer. Orașul a fost o surpriză foarte plăcută, cu multe parcuri, curat, vă recomand cazări în centru, să vizitați Turning Torso, un turn cu 54 de etaje, cu o arhitectură uau. Ne-am plimbat cam 20+ km, inclusiv pe malul mării, iar seara am poposit la un mic restaurant de lângă vechea fortăreață, dintr-o hală transformată chic într-un spațiu food court. A doua zi aveam să pornim la drum, cu trenul pe faimosul Oresundsbron, jumătate pod peste mare, jumătate tunel pe sub mare, pentru a nu deranja traficul aeroportului și navele mari.
Malmo – Copenhaga. Ziua 2. Dimineață tot am mai avut timp să vizităm cele mai vechi clădiri din oraș, păstrate foarte bine, din 1612, plus încă un parc cu o minigrădină botanică, tot lângă fortăreață, apoi la prânz am urcat în tren spre capitala Danemarcei; gara este la cam 10-15 minute pietonale față de orice hotel central. Vă recomand să luați bilete online, noi am dat cam 285 de ron, dus-întors, ambii. Ne bucurăm de pod, ajungem în gara Osterport, două stații după gara centrală, deoarece destinația noastră este vasul DFDS, care va pleca în câteva ore spre Oslo, în marș de noapte. Aveam să vizităm pe îndelete Copenhaga la întoarcere. Acum ne mulțumim cu celebra Mică sirenă, o sculptură emblematică pentru danezi, simbol al sacrificiului și iubirii neîmpărtășite, exprimate atât de plastic în poveștile lui Hans Christian Andersen. Un alter ego feminin al Luceafărului eminescian. O dată cu lăsarea serii ne îmbarcăm și pornim la drum cu maiestuosul Crown Seaways, unde avem două zile de cazare cu mic dejun, vă recomand cabinele Commodore, la buget de 600 ron pe zi.
Oslo. Ziua 3. Dimineață suntem deja intrați în fiordul cu același nume, presărat cu mici localități pe ambele maluri, care nu are nimic din spectaculozitatea acelora pe care le tot vedem prin poze sau filme, dar care ne întâmpină cu un răsărit de soare incredibil de frumos. Venim după două zile întregi fără să fi zărit astrul nostru cel de toate zilele. La zece fix am terminat micul dejun și plimbarea pe puntea superioară și sărim pe cheu, gata pentru o nouă zi de aventură. Avem la dispoziție orarul 10-15:30 să ”frunzărim” capitala Norvegiei. Începem cu fortul Akershus, apoi clădirea primăriei și sediul fundației Nobel, continuăm cu Palatul regal și grădinile sale și ne pierdem domol prin cartiere cu căsuțe mici și pitorești, desprinse parcă din piesele lui Ibsen, dar și prin zone aglomerate, cu arhitectură futuristă, care caută armonia cu vechea capitală. În centru se construiește intens, norvegienii abordând temeinic întrebarea despre cum o să arate orașul lor peste decade bune. Lăsăm Opera și muzeul Munch pentru finalul escapadei, la fel, două capodopere de arhitectură care răstoarnă prejudecăți, amestecă contraste și uimesc prin funcțional. La 15:30 suntem din nou pe vas, care va porni în curând înapoi spre Copenhaga, exact când soarele se ascunde după fiord. Despre tangaj, da, am avut în prima noapte, însă nu cine știe ce.
Copenhaga. Ziua 4. Dimineață suntem reveniți în capitala daneză, savurăm micul dejun și panorama punții superioare, trecem rapid pe lângă fortăreața Kronborg din Helsingor, iar la ora 10 deja părăsim minunata mini-croazieră, spre centrul orașului. Trebuie să știți că viața este cam scumpă aici, există turism de masă, iar cazările în zone bune sar de 150 eur, pentru un confort doar spre 3 stele. Până la cazare, avem timp să vizităm fortăreața Kastellet, unde ne-a impresionat statuia zeiței nordice Gefion, cea care și-a transformat copiii în bouri, pentru a ara și răpi mării pământul danez. Vă recomand să asistați la ora amiezii la schimbarea gărzii de la palatul Amalienborg, locuința familiei regale, probabil cea mai veche de pe continent. Noi am mai vizitat zona Nyhavn, portul nou, plin de capcane pentru turiști, dar cu un farmec colorat și cosmopolit, și zona liberă Christiania. Vă mai recomand să urcați în turnul Parlamentului, acces gratuit, cu liftul, pentru o panoramă cu totul deosebită, putând admira în patru zări orașul cu clădirile sale clasice și moderne. Tot de vizitat sunt Palatul Rosenborg, biserica Rundetaam, în stil roman, Marmorkirken, în stil rococo, cu cel mai mare dom din toată Scandinavia, cu statui reprezentative, Kierkegaard, ș. a.
Copenhaga – Malmo – Iași. Ziua 5. Dimineață mai facem un tur prin zona Tivoli, parlament, centru, Stroget, un pietonal care reprezintă esența comerțului danez, iar la prânz urcăm în trenul care ne va aduce peste strâmtoarea Oresund, înapoi la Malmo, unde am scăpat de ultimele coroane – da, am avut bani fizici, dar nu vă recomand, căci peste tot se plătește cu cardul – și am urcat în autocarul spre aeroport. Seara, suntem ajunși la Iași, +4 grade. Despre temperaturi, am plecat dimineața din capitala moldavă de la -2 și am găsit +8 în Suedia, apoi +2 la Oslo și +7 în Danemarca. Bugetele: sub 500 eur pentru patru nopți, cazări centrale și mic dejun inclus, ca să câștigăm timp, transporturile, sub 200 eur, avioane, tren, autocare, cine și suveniruri: sub 300 eur.
Vacanțe minunate tuturor!
Trimis de Radix7 in 20.11.24 10:32:50
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE. A mai fost în/la: Finlanda, Helsinki
- Alte destinații turistice prin care a fost: Letonia, Estonia
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Radix7: Woow, destul de intensă ieșirea, un adevărat tur de forță, dar... schimbarea prefixului nu este în fiecare zi, nu? Din tot ce ai enumerat am ajuns doar în Oslo și m-am bucurat să revăd muzeul Munch și clădirea Operei, pe care am și urcat.
Palatul Christiansborg - clădirea parlamentului danez - mi-a rămas întipărit în minte de când am văzut filmul Borgen - despre campania electorală și viața ca prim-ministru a unui politician femeie - un subiect aș zice de actualitate... și mai există încă pe Netflix (!)
Deci, mi-ar fi plăcut mai multe poze, de prin locurile vizitate, pentru că îmi plac foarte mult țările nordice, chiar și autorii norvegieni sau suedezi, ale căror cărți le-am citit pe nerăsuflate.
Felicitări pentru mini-vacanță. Mi-a plăcut povestea ta!
@k-lator: mulțumesc pentru ecou, da, pare un tur de forță, însă am preferat să ne plimbăm chiar lent, să observăm oamenii, clădirile, atmosfera, marea, să gustăm bucatele și berea . Croaziera a făcut toți banii, încă mai suntem cu gândul la ea . O să mai pun niște poze.
@Radix7: Wow, faină idee, felicitări pentru ea! Și pentru schimbarea prefixului, desigur!
Cândva, am participat la un congres la Copenhaga, însă cazarea am avut-o în Malmo, iar transferul inclus. Astfel că mă pot lăuda că 4 zile la rând am făcut naveta pe Oresund! 😉
În rest, Norvegia cu ale sale fiorduri încă așteaptă la rând...
Bravo, să mai faceți de-astea! Oricum, ideea cu minicroaziera am reținut-o, să vedem pe unde o pot integra!
@crismis: mulțumesc frumos! Raportul de "scumpete" între Malmo și Copenhaga este acum pe la 18/25 (pentru ce cumperi cu echivalent 18 euro, îți trebuie în partea cealaltă 25). Așa că da, naveta chiar are sens. Oslo este și el mai ieftin decât capitala daneză, atât cât am putut observa în cele câteva ore prin centru. Dacă vom reveni, vom merge cu trenul spre Bergen, cu vreo excursie de acolo la fiorduri și retur prin From, vara, când toți norvegienii sunt la... Mediterană 😀.
@Radix7: Norvegienii din noiembrie încep să coboare spre Marea Mediterană.
În lunile de vară o să ai surpriza să-i întâlneşti vizitându-şi ţara în rulote. Inimaginabil de multe, asemenea furnicilor pe drumurile lor ce brăzdează munţii!
Sfatul meu e să închiriezi maşină pentru traseul avut în minte cu o următoare vacanţă pe acolo. Vei ieşi mult mai confortabil - independent de programul agenţiilor de turism - şi mult mai ieftin.
@Marius 72: merci 🙂! eu tot m-am împiedicat de ei prin Rodos, dar abia aștept să-i văd. Știu că are fiecare căsuța sa de weekend, dar dacă mai au și rulote 😁..... O să studiez și varianta cu mașina, eu mă gândeam doar la tren. Mulțumesc frumos!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Circuit Fiorduri Scandinave — un circuit extraordinar // ziua 4 — scris în 15.10.21 de Yolanda din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Circuit Fiorduri Scandinave - un circuit extraordinar // ziua 3 — scris în 25.09.21 de Yolanda din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Circuit Fiorduri Scandinave — un circuit extraordinar // Ziua 2. Budapesta-Cracovia-Varsovia — scris în 14.09.21 de Yolanda din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Circuit Fiorduri Scandinave — un circuit extraordinar — scris în 06.09.21 de Yolanda din PITEşTI - RECOMANDĂ