GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
HUNEDOARA, istorie si tristete.
Binenteles ca nu se putea sa nu facem noi o ghidusie... mergand spre Hunedoara, nu am observat indicatorul minuscul ce ne indruma acolo (am eu ceva cu indicatoarele astea) si am dat de... Deva. Ups... e ceva gresit undeva... am facut cale intoarsa si in sfarsit, am ajuns. Cam pe intuneric dar am ajuns. Ne-am intalnit cu ghidul nostru, ne-am cazat la un super hotel (pe bune) pe care... nu-l mai gasesc pe net... s-o fi desfiintat... imi cer scuze pentru aceasta scapare, nu imi mai amintesc denumirea lui. Ceea ce m-a frapa era faptul ca in spatele lui, se inaltau in toata splendoarea... ruinele fostului combinat siderurgic.
Dimineata, dupa un mic dejun copios, am purces catre castel. Nu-l vazusem niciodata. Emotiile ma stapaneau. Am parcat la poalele castelului, arzand de nerabdare sa intram. Pe afara totul era ok, in interior insa... am fost putin cam dezamagit... cam 70% din incaperi si ce mai era de vazut, erau in renovare. Peste tot schele, mizerie, muncitori care leneveau (de dimineata), nimeni din cadrul muzeului care sa te indrume, mai intrebam pe cineva care nefiind custode sau mai stiu eu ce pe acolo, ridicau din umeri sau ne indicau o directie... asa... incolo. Ne-am descurcat cu am putut si noi... cu ce mai stia prietenul nostru, cu ce am mai intuit si noi, ne-am bagat prin toate gaurile, am urcat toate scarile accesibile, doar, doar vom vedea ceva. Nu am reusit sa vedem decat sala dietei si sala armelor, fantana sapata de prizonierii turci (interesanta povestea acestei fantani)... si cam atat.
Nu pot sa nu remarc indiferenta cu care am fost tratati... la magazinul de suvenirurui cel putin... era cat p’aci sa luam si una peste ochi de la una din angajatele muzeului pe motivul ca habar n-avem sa folosim o... plasma... un LCD care prezenta istoria castelului si care avea un meniu ce trebuia accesat intr-un anumit mod. Am renuntat la a face o reclamatie scrisa (nu sunt genul) insa am ramas cu un gust amar. Putin jenat de situatie, prietenul nostru a incercat sa dreaga busuiocul insa l-am asiigurat ca e plina lumea de... greseli si el nu are nici o vina.
Dupa ce ne-am pozat in fel si chip am plecat spre Cincis. Am trecut pe langa o cariera de calcar, cu fabrica de var, talc si dolomita aferente si am apucat-o pe un drum foarte frumos de 10 km printre padurile dese ale dealului Capruta, inca nedefrisate, printre halde de steril, cariere de piatra si fosta uzina de preparare a minereului de fier de la Teliuc.
Lacul se incadreaza superb intre dealurile din jur oferindu-le localnicilor un loc minunat pentru petrecerea timpului liber. Povestea lui este insa trista... in 1962, 6 sate au fost stramutate cu totul pentru a face loc lacului ce trebuia sa deserveasca combinatul de la Hunedoara. Cele trei biserici dintre care una construita prin 1448 au fost demolate. Se spune ca blestemele inca mai dainuie.
Ne-am intors in Hunedoara si am plecat catre Hateg, la rezervatia de zimbri. La iesire din oras exista un indicatior care ne trimite spre Hateg pe un drum proaspat asfaltat, de care nici prietenul nostru nu stia. Am scurtat vreo 40 de km ca sa nu mai vorbesc de frumusetea drumului ce se asterne pe coamele unor dealuri golase ce-ti dau impresia ca te afli pe acoperisul lumii.
Rezervatia de zimbri... alt loc trist. Excluzand superbul drum de acces, nu ai de ce te bucura. Animalele, 6 la numar, aratau lipsite de orice vlaga, mai mult, la apropierea noastra, s-au indepartat usor, facandu-ne sa intelegem ca nu suntem doriti. Conditiile lor de viata erau deplorabile, amestecul de hrana era pastrat intr-un beci, mucegait si mirosind ingrozitor.
De la Hunedoara ar fi trebuit sa mergem spre Sarmisegetusa insa am fost sfatuiti sa incercam altceva, vestigiile cetatii dacice fiind intr-un stadiu avansat de degradare. Nu stiu daca este adevarat insa manati de probleme personale am mai facut doar o singura oprire in aventura noastra: Tirgu Jiu.
Ce am gasit acolo si impresiile legate de acest loc... alta data. Ne pregatim de drum. Luni plecam in alta expeditie: incercam sa strabatem Transalpina si apoi sa abatem la pas Valea Ariesului.
Sa ne auzim sanatosi...
Trimis de gregorio in 24.04.10 12:29:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA. A mai fost în/la: Cheile Nerei
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gregorio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”muncitori care leneveau (de dimineata)
”Nu pot sa nu remarc indiferenta cu care am fost tratati...
”era cat p’aci sa luam si una peste ochi de la una din angajatele muzeului pe motivul ca habar n-avem sa folosim o... plasma... un LCD care prezenta istoria castelului si care avea un meniu ce trebuia accesat intr-un anumit mod
Doamne, de ce nu s-or shimba lucrurile si la noi?
Gregorio, spune-mi te rog, ca sa ma luminez...acest tur al Romaniei l-ai facut sau acum il faci?
La ape mici, silueta unei biserici al unui sat inundat de pe fundul lacului Cincis apare precum o fantoma si ne aminteste ca, aici, odinioara, locuiau oameni.
In anii de glorie, Combinatul Siderurgic Hunedoara, avea 20 000 angajati si un parc de locomotive ce ar face invidiosi multe noduri de cale ferata azi. Minereul de fier din zona nu satisfacea "apetitul " furnalelor, asa ca se importa la greu din fosta URSS. Si poluarea era pe masura. Asa s-a si dezvoltat orasul, o mixtura de oameni din toate colturile tarii.
Azi mai functioneaza otelaria electrica, bazata mai mult pe fierul vechi colectat si o linie de turnare continua a profilurilor.
piti, multumim pentru informatii, chiar nu stiam aceste lucruri!
Impresiile scrise sunt remember-uri de anul trecut, aprilie... atunci am facut toate aceste calatorii. De ce? Sau... unde am gresit? Poate stilul meu de scris necizelat este de vina. Imi cer scuze...
In caseta tehnica din stanga sus apare data sejurului aprilie 2010. Pentru mine e O.K. si asa .
s-a modificat anul, din 2010 in 2009. este in regula asa, gregorio?
@Gregorio: Nu intelege gresit, nu scrii necizelat. Din moment ce citim si te apreciem e clar ca ne place. Dar, dupa cum a spus @piti, in caseta tehnica, din stanga sus, era trecut aprilie 2010, si am crezut ca acum faci acest tur si ne si povestesti in acelasi timp. Vad ca acum au modificat webmasterii data
Wow... a fost greseala mea... este bine 2009. Multumesc, webmaster12.
Ieri a fost Sf. Gheorghe... sper sa ma intelegeti...
Desi cu intarziere...la multi ani din partea mea si un vot pentru ca scrii foarte bine!
Multumesc frumos. Niciodata nu este prea tarziu. Abia astept ziua de luni sa plecam!!!
Incercam sa "facem" Transalpina prin Voineasa/Obarsia Lotrului, in cazul in care nu este zapada si apoi Valea Ariesului. De fapt am scris asta... la sfarsitul textului...
gregorio
Drum bun! Noi am fost vara pe Transalpina cu masina de teren si nu credeam ca mai ajungem cu masina intreaga acasa... Poti citi impresiile mele daca te intereseaza. Superbe pozele cu Castelul Huniazilor!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Ceahlau - vf. Toaca, putin prin Moldova si superba pensiune La Bunica de pe lacul Izvorul Muntelui — scris în 28.06.24 de stoto din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jan.2024 Cu trenul de noapte la expoziția Brâncuși — scris în 02.02.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Circuit de opt zile, netematic, prin țară — scris în 13.10.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Din nou în circuit prin țară (II) — scris în 20.09.23 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Din nou în circuit prin țară (I) — scris în 20.09.23 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Nordul Apusenilor - Satu Mare. Povestea unui premiu — scris în 08.08.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Orașe dunărene — scris în 16.06.22 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ