GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Circuit de toamna Antalia-Licia, partea a 2-a
Z5. Dupa micul dejun si cateva ore bune de mers, prin vai spectaculoase si peisaj montan, cu pauza pentru masa de pranz, ne cazam la hotel Colossae (incalzit cu energia izvoarelor termale, ca multe hoteluri din diverse zone ce profita de acest daral lui Dumnezeu/ Alah) la doi pasi de urmatorul obiectiv. Cinci stele meritate.
Vestitul complex Pamukkale, vazut anterior din departare, ne intampina cu parcarea plina si furnicar de turisti. De aproape vezi aburii apei termale curgand prin canale si peste terasele arcuite, suprapuse ca niste solzi uriasi, franjurati, de un alb imaculat sau in nuante roscate, dupa natura terenului. Apa calcaroasa si calda lasa an dupa an minerale peste piscinele de travertin si pantele line, crescandu-le dimensiunile si faima. Intr-o latura a complexului este vechiul Hierapolis, unde se afla si Baile Cleopatrei, o oaza verde cu vegetatie tropicala, cu amenajari de piscine, cascade si jeturi cu apa (bineinteles termala) ce are reputatia ca intinereste cu cativa ani pe cei/cele ce se imbaiaza… Ne-am simtit, intradevar, mai tineri dupa scaldatul de acolo! La doi pasi, ruinele anticului Hierapolis, deasupra teraselor de travertin: templul lui Apolo, Teatrul roman… Bine conservate si puse in valoare, nu chiar ca la Efes dar ok.
Z6. La drum, de dimineata, revedem din departare si din mers Complexul Pamukkale, facand mici pause in zona cu izvoare termale Denizli. Edem, mini complex termal, o frumoasa moschee- Karahayit Beyazit, o piata larga, cu o "stanca" roscata in mijloc, cu alimentare cu apa termala feruginoasa naturala, (de unde culoarea "ruginita"), magazine si tarabe cu produse traditionale (fructe proaspete sau uscate, sucuri, halvita, nuga, sucuri, sosuri, toate naturale si gustoase-yummy!!! dar si foarte ieftine, direct de la producator.
Apoi- la drum, spre… un atelier (sau fabrica!) de tesut covoare, in stil turcesc. Cu 2 sau 4 noduri, din bumbac sau lana sau matase… toate variantele spuse spre cunoastere si pentru a intelege diferentele de producere, de pret…Ni se prezentata (in romaneste) tehnologia traditionala, inclusiv cresterea viermilor de matase, paleta de produse pe marime, grosime, material, tesere, preturi, bineinteles negociabile, cu transport in Romania si garantie incluse... Apoi urcam o scara eleganta, invelita in covoare care mai de care, spre sala de prezentare "covoare zburatoare" (cam 15x15 m). Luam loc pe margini si, dupa un mic protocol -bauturi, gustari, ni se prezinta covoarele aduse sul, apoi desfasurate, rotite deasupra capului si aruncate spre laturile salii, spre privitori si potentiali musterii si spre indeaproape verificare.
Spre seara- oprire pentru vizita la Aquarium Antalya, (pentru cei cu optiunea platita) - cladire spectaculoasa, cu jocuri de lumini, dar mai vazuseram acvarii (inclusiv cel de la Istambul, mai mare...) asa ca ne-am plimbat prin parcul inconjurator. curat si frumos amenajat.
Revenim in Goynuk, Kemer, hotel Karmir, parca mai primitor, mai dotat. Seara meniu la alegere, cu dans traditional (cititi “din buric”), cu bacsisuri de la cei binevoitori (sau intr-un moment de neatentie al nevestei…) Nu cred ca v-am zis, mesele de seara au fost una din putinele "optionale" pe care le-am ales sa le platim. Nici nu am avut ce regreta, pranzurile platite fiind in traseul deplasarilor, la drum, nu grozave pentru preturile platite, multi regretand alegerea.
Z7. Mic dejun rapid, mai bogat ca la sosire, si imbarcare in autocar. Am mers in orasul Antalia unde ne-am clatit ochii la spectaculoasa cascada Karpuzcaldiran, 40 m cadere involbutata a raului Duden direct in Mediterana (unii zic singura…). Am continuat ziua cu vizitare, instruire, shopping, clatire de ochi in manufacturarea bijuteriilor la Argos Jewel Art. Spectaculos, tentant, unii au si cumparat... Waw! Mai ales pentru doamne!
Vremea pranzului a fost rezervata vizitei orasului si portului vechi Antalia/Kaleici. Fermecator, curat divers. Amestec de stil roman (poarta lui Adrian), turcesc (moschei, minarete) si nu numai… Strazi intortocheate, magazine, terase, portul vechi, arbori mediteraneeni, flori, cutatenie. Am testat si un excelent platou turcesc udat cu bere rece, la o terasa cu personal foarte amabil si pret rezonabil.
Ne-am mutat la Feron, atelier/fabrica de pielarie, cu prezentare de tehnologie, produse, incepand cu un protocol si prezentare in jurul unui catwalk, continuind cu o parada de moda, apoi in ateliere si magazine de prezentare. Agenti de vanzare motivati, fara sa depaseasca limitele prin exces de zel... Tentatii, produse fine, executie ingrijita, pentru toate buzunarele. Mai ales ca negocirea e la mare cautare/acceptare peste tot in Turcia. Eh, “am pus si noi botu’…” La cumparare am pomenit ca e cadou de aniversarea casatoriei, (chiar urma, pe bune!), au mai lasat la pret si au pus si un vin spumant la pachet! Gata, am lasat si bani la turci, hai la hotel.
Z8. Sculati cu noaptea in cap, luat mic dejun rapid, imbarcati in autocare pentru avionul cu care sosea alt grup- urmasii nostri, pentru Lili si Mustafa.
Multumiri ghidei Lili si soferului Mustafa, aplauze, ciubuc, (deh…) promisiuni de tinut lagatura. Ei, nu prea s-au implinit, din pacate…
Observatii generale: organizare buna si foarte buna, locuri frumoase si interesante, oameni si gazde amabile, vorbind romaneste de multe ori, produse gustoase, dustere la tot pasul.
Una peste alta, ne-a priit!
Trimis de voltainstel in 02.05.20 10:28:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Kemer, Istanbul
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (voltainstel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@voltainstel: Start vot!
”De aproape vezi aburii apei termale curgand prin canale si peste terasele arcuite, suprapuse ca niste solzi uriasi, franjurati, de un alb imaculat sau in nuante roscate, dupa natura terenului.
frumos descris acest complex Pamukkale, mai ales si prezentat in poze. Ati avut un traseu frumos, si sper sa mai vad poze, acum cand citesc articolul sunt validate doar 8 poze si am inteles ca mae este una in curs de validare.
Mi-ar fi placut sa vad poze chiar si din altelierul de covoare dar sa vad si cascada Karpuzcaldiran, ca de altfel toate locurile pe unde v-ati mai plimbat.
In orice caz, a fost o excursie in care ati avut ceva obiective frumoase, felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 O excursie de coșmar în Turcia [...] — scris în 24.09.24 de ux128041* din SIBIU - nu recomandă
- Mar.2024 Un circuit reusit in Turcia — scris în 31.03.24 de Mirinda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Istanbul - festivalul lalelelor … și alte alea (II) — scris în 07.05.23 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Vacanță — scris în 20.05.22 de ux124939 din RM VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Pamukkale -- castelul de bumbac — scris în 08.04.22 de Mirinda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Circuit groaznic [Antalya, Pamukkale, Hierapolis, Laodicea] — scris în 18.03.22 de ux123999 din TIMIșOARA
- Jul.2021 Circuit de 10 zile în Turcia — istorie, natură și aventură — scris în 23.07.22 de nickro din ALEXANDRIA - RECOMANDĂ