GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru o mai buna intelegere a ceea ce voi povesti rog Web sa ataseze https://youtu. be/tZcuhZa0rns
Anul trecut pe timpul asta incercam prin spitale cu Maria noastra sa schitez un circuit prin Turcia care sa vizeze neaparat vizitarea orasului Gaziantep, in faza de proiect a circuitului Gaziantepul cand era in plan, cand cadea din plan asta gratie Ministerului de externe care are afisat avertizare de calatorie pe site.
Intr-un final prin luna august adica cu cateva zile inainte de a pleca in marea calatorie am inclus in circuit o noapte de cazare in Gaziantep in detrimentul unei zile de motaiala pe la plaja. Multumesc TraianS, multumesc Cristina si Nicole.
Dupa experienta aceasta de la granita siriana pot spune cu mana pe inima si in cunostinta de cauza ca am riscat desi citisem cu atentie atentionarea existent pe site-ul Ministerului afacerilor externe.
” 'În mod particular, se recomandă cetățenilor români care călătoresc în Republica Turcia să evite orice deplasare în zona sud și sud-est a țării și zona situată la frontiera cu Siria și Irak, din cauza riscurilor ridicate generate de operațiunile miliare de la frontiera turco-siriană, acțiuni teroriste și de apariția unor situații imprevizibile. Deplasarea în localitățile din proximitatea frontierelor menționate, implică, în consecință, pericol major de securitate.
Cetățenii români sunt avertizați că există riscul ca anumite căi de comunicație sau puncte de trecere a frontierei să fie temporar închise, iar zonele respective să fie supuse unor restricții neprevăzute, de natură militară.
Din cauza riscului ridicat de atentate teroriste în Turcia, autoritățile manifestă maximum de vigilență, fiind adoptate măsuri ferme de control al frontierei de sud-est, de limitare a circulaţiei și de depistare a persoanelor suspecte.
În ultimele luni au existat mai multe tentative de organizare de atentate teroriste pe teritoriul Republicii Turcia pe care autoritățile turce au reușit să le dejoace sau să le prevină în cadrul unui ansamblu complex de măsuri anti-teroriste extinse la nivel național. De asemenea, au fost înregistrate numeroase incidente armate în imediata apropiere a frontierei Turciei cu Siria și Irak, precum și măsuri instituite de autoritățile turce, inclusiv prin dislocarea de efective militare pentru derularea de operațiuni militare în nordul Siriei. '
Nu pot spune ca cele citate mai sus nu sunt adevarate, ajunsa in zona, la doar o aruncatura de bat de Siria si mai exact in zona orasului Nizip rasuflarea Siriei, lumea araba, bazele militare, controalele de siguranta, faptul ca nu vedeam oameni pe strada ma cam dispera.
In Gaziantep am auzit frecvent limba araba, orasul este impartit in doua, o zona de centru ultamoderna si o zona periferica extrem de ciudata cu mult praf si saracie.
Doamnele erau destul de imbracate, unele erau imbracate pana la extrem nu li se vedea din vestimentatia neagra decat ochii iar pe maini aveau trase manusi, altele erau acoperite decent si altele mai tinere desigur pot spune ca aveau o vestimentaie normala cu cele 40 de grade din termometru.
Adana si el un oras vizat de MAE mi s-a parut deasemeni un oras interesant. aici am tinut sa mancam kebap si sa vizitam centrul orasului.
 
Sper ca nu m-am pierdut pream mult in considerati de ordin personal si sa prezint pe scurt traseul nostru.
In total am circulat in Turcia in cele 16 zile pe un traseu scheletat astfel: Edirne, Istanbul, Ankara, Adyiaman, Karadut, Nissibi, Nizip, Gaziantep, Adana, Mersin, Silifke, Tasucu, Gazipasa, Alanya, Antalya, Lara veche, Denizli, Susurluk, Bandirma, Cardak, Gelibolu, Edirne distanta in kilometri intre orasele prezentate mai sus plus excursiile noastre ne-au condus la un total de 5500 de km.
Ziua 1: Drumul dintr-o bucata Chitila - Ankara. 1150km
Am iesit pe poarta la ora 4 dimineata la 5 si 5 eram pe Podul Prieteniei dupa Targoviste, Kotel, Yambol (varianta clasica) la ora 8,45 ne-am protapit printre bulgari in vama Hazabeyli pret de 4 ore.
In vama Bulgara am dar 15 euro ca nu aveam traducerea procurei pt. masina in limba engleza, la vama turca ne-am certat cu un vames pentru ca lasa pe altii sa intre in fata celor care satateau la coada si s-a gandit turcul sa ne faca control total la bagaj si masina asa ca in final drumul spre Ankara a inceput de fapt pe la ora 12, pe inelul central al autostrazii ce tranziteaza Istanbulul am ramas blocati vreo doua ore, vorba lui Bogdan cum o dai tot in spatele lu' asta cu butoiul ajungem... dupa traversarea Bosforului parca am rasuflat usurati, drumul s-a mai linistit astfel ca am oprit pana in Ankara doar de doua ori ca sa mancam si sa alimentam masina. Am intrat in Ankara pe la ora 19,30 dar sa stiti ca nu este o mare fericire condusul prin capitala Turciei.
Ziua 3
Trezit dimineata, mancat bine si culmea desi era ora 8 dimineata si zi de luni am iesit impecabil din Ankara gratie sistemului de pasaje, poduri, tuneluri, semafoare, strazi si ce mai vreti voi in materie de fluidizare a circulatiei.
Circa 800 km.
Ankara - Adyaman, Nemrut Dagi un traseu frumos cu drumuri foarte bune si multe culturi de pepeni galbeni si prin preajma Adyiamanului culturi de tutun.
Ziua 5
Karadut, Gerger, Pod Nissibi peste Eufrat, Siverek. Salniurfa, Birecik, Nizip, Gaziantep - circa 300km. Aici a fost si punctul critic al calatoriei, am mers paralel cu granita siriana ceea ce mi-a produs un disconfort psihic desi autostrada era impecabila dar faptul ca am avut ceva filtre si ceva baze militare inclusiv o baza antiaeriana nu m-a lasat sa fiu in elementul meu.
Ziua 6 Gaziantep, Adana, Mersin, Silifke circa 400 km
Drum exemplar parcurs pe autostrada si nu numai.
Zona interesanta unde se cultiva alune (dalea bune)
Mersinul mi s-a parut foarte aglomerat, multumesc lu' Dumnezeu ca nu am luat cazare aici.
Dupa iesirea din Mersin drumul mi s-a parut imposibil, statiune dupa statiune, trecere de pieton dupa trecere de pieton, colace, copilasi mici, kokoreci si kebap la tot pasul, hoteluri mici, apartamente de vacanta si toate nebunia pamantului aici am vazut-o.
Cand am ajuns la Silifke in jurul orei 15 am zis ca nu ma mai urc in masina 3 zile atat timp cat aveam aici cazare.
Stati linistiti ca mediterana de aici te imbie la plaja prin te miri ce cotlon asa ca ne-am plimbat prin zona in zilele 7 si 8.
Ziua 9: - Drumul pe coasta spre Antalya circa 800 km
Am fost calma tot drumul, mediterana ne aparea in partea stanga mai tot timpul.
Ziua 15
Zi trista, mi-am luat adio de la Antalya si am urmat urmatorul traseu: Lara, traversare Antalya, Denizli, Susurluk, Bandirma, Cardak unde am simulat Titanic-ul, Gelibolu, Edirne si gata cazare langa Selimie.
Ziua 16
Ziua cea mai trista
Despartirea de Turcia
Am iesit pe la Hamza si pe acelas drum bulgar am intrat in jurul orei 16 in Romania.
Sper ca nu v-am zapacit prea mult cu traseul si am scris scurtand povestea mea cat am putut de mult pentru ca nu-mi place sa ma complic aiurea.
Sper ca nu v-am lasat cu gura cascata si cu intrebarea care a ramas "cum sa-ti faci concediul in zona vizata de razboi? "
Trimis de adrianbogdan in 29.09.18 07:54:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: pot sa spun acum ca aproape toata Turcia
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@adrianbogdan:
Merhaba! Hogeldiniz!
Un circuit auto de invidiat. In stilul care imi place si mie dar cu toata trupa mea nu pot practica. Stilul dintr-o bucata pe segmentele de tranzit este ok daca soferul si pasagerii “duc”.
Ziua cea mai trista e despartiea de Turcia, in teleg!
Hosbulduk! Gule! Gule!
Numai de bine! ????
@adrianbogdan: Îl exclud pe Cornel ca vot așa ca spun Start vot! Ultima ta afirmație pot spune ca probabil va fi in capul fiecăruia, însă la fel de bine și răspunsul, când ți-e foarte drag ceva faci orice. Fiecare avem plăcerile noastre pentru care am face orice și asta est3 farmecul acestui loc, aflam povesti pe care ni le-am dori și noi... sau nu ????, dar dacă asta l-a făcut fericit pe povestitor este ceea ce contează. Ma bucur mult pentru voi pentru ca știu cât de mult iubești Turcia, Turcia adevarata și de abia sa citesc mai departe.
Felicitări, votat cu mare drag.
tare frate! ati mers chiar mai mult decat noi
si da, Turcia e frumoasa si interesanta pentru cei ce vor cu adevarat sa o descopere
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Dan&Ema: Va pupacesc Dan pe toti 4!!
Intradevar granita Turciei cu Siria nu este o zona pentru plimbat copii, dar ascunde acolo cateva situri arheologice de mare valoare, stiu ca ai vizitat Efesul care dupa mine ar fi etalonul in materie de arheologie, dar iti spun ceea ce am vazut aici este diferit si mult mai valoros.
In privinta distantelor sa sti ca turul asta a fost avizat de Bogdan asa ca soferul meu stia de la inceput la ce se inhama.
Am citit cu atentie si despre plimbarea voastra in peninsula Bodrum. Faina rau. Am fost si noi de cateva ori pe acolo si normal ca ne-a placut.
@mishu: Pup Mishule!
Multumesc pentru intelegere!
@nrs: nrsule, mai ai răbdare ca am ceva si pentru printese
@adrianbogdan: Ți-ai făcut și moftul ăsta, cam periculos ce-i drept, am avut emoții pentru tine (ca femeie)
Eu nu aș putea merge prin acele zone, iubesc libertatea in toate formele ei: gândire, exprimare, ținută, nu suport îngrădirea personalității, îndoctrinarea
Cu ce e mai presus un bărbat decât o femeie, in lumea arabă? De ce și de ce și de ce?
Când mergeam in vacanță la Oren, Burhaniye, bărbații se bălaceau in chiloti de baie, ele aveau costume-sarmale, de ziceai ca s-a terminat lumea de femei și-au rămas singurele și le fura cineva
Așa sunt educate, nu e vina lor, săracele.
Am stat de vorbă cu un turc super mișto, din religia veche. Mi-a spus că așa sunt crescute, nu au alte obtiuni, nu au de ales, intr-un final sunt absolut convinse că așa trebuie să fie, nu vor să audă de alte haine sau de multe alte drepturi, devin supuse.
Am plâns citind cărțile lui Khaled Hosseini, zi și noapte, in metrou sau in autobuz, fiecare durere a femeii arabe mă lovea in suflet
Rămân la “turcii mei”, ăia normali, e mai confortabil pentru psihicul meu
Felicitări pentru vacanță, aștept continuările!
@adrianbogdan: Roxana, draga mea! Citeam, citeam și nu-mi venea să cred prin câte localități ați trecut și ce distanțe mari ați parcurs!
„ - Ce-nseamnă tinerețea!!! ”, mi-am spus, admirativ, în gând! Să ai atâta curaj să treci pe lângă zone cu pericole și atâta vigoare ca să conduci ore în șir! (mă gândesc la Bogdan, nu știu dacă și tu conduci).
Felicitări pentru tot, și pentru expunere și pentru traseu!
@krisstinna: Bună ziua. Ai scris în ecou „Am stat de vorbă cu un turc supermișto din religia veche. Mi-a spus că femeile așa sunt crescute, nu au alte opțiuni, nu au de ales, etc. ”
Scuză-mă că te contrazic. Unde sunt reguli, sunt și excepții. Circulam cu T-1 în Istabnul. O femeie sau fată îmbrăcată de sus până jos în haine negre, cu fața acoperită până la ochi și purta ochelari de soare. Mărea o „mumie” Ne-a auzit vorbind românește și ne-a spus Bună ziua. Soția, mirată i-a spus „știți românește” Ea i-a răspuns. Sunt bucureșteancă. Din nou soți a i-a spus „Cum este posibil să umbli așa de gros îmbrăcată pe vremea asta” Răspunsul ei ne-a surprins „Aș avea multe de povestit dar nu este timp acum. Voi, ortodoxii multe lucruri nu le puteți înțelege” Conversația s-a oprit pentru că noi coboram la Beyazit.
Convinegerea noastră. Soțul ei i-a spălat creierul.
Să nu ne mai mirăm dacă sunt atentate.
Cu bine.
@Mihai18: Exact asta am spus și eu, un pic mai elegant
Iubesc libertatea!
Mulțumesc Domnului că m-am născut aici, printre oameni normali!
@adrianbogdan:
”Dupa experienta aceasta de la granita siriana pot spune cu mana pe inima si in cunostinta de cauza ca am riscat desi citisem cu atentie atentionarea existent pe site-ul Ministerului afacerilor externe.
Vrei să spui că nu ţi-a spus nimeni încă de anul trecut cât de periculoasă este o incursiune în zona respectivă? Dacă nu v-aş cunoaşte bine pe amândoi, aş zice că muriţi de plictiseală şi simţiţi nevoia de ceva adrenalină, dar aşa este cu atât mai greu de explicat această dorinţă de aventură cu orice preţ.
Nu am ajuns încă în acele zone "fierbinţi" vizitate de voi, îmi doresc să o fac, dar doar atunci când o voi putea face relaxat, fără frică, fără stres.
Problema principală o constituie, în opinia mea, zona de conflict armat, riscul atentatelor teroriste şi infinit mai puţin populaţia foarte tradiţionalistă întâlnită în zonă. Pentru a nu "leza" sentimentele acestora, ca femeie nemusulmană, trebuie doar să respecţi o regulă foarte simplă: umerii şi genunchii trebuie să fie acoperiţi, ceea ce nu este foarte greu de aplicat chiar la temperaturi de 40 grade şi nici nu te transformă în "scafandru".
”Adana si el un oras vizat de MAE mi s-a parut deasemeni un oras interesant. aici am tinut sa mancam kebap si sa vizitam centrul orasului.
Ştiu cum este să-ţi doreşti să mănânci Adana kebap chiar în Adana, dar nu cred că la mama lui a fost mai puţin picant decât prin alte părţi
Felicitări pentru vacanţă şi pentru circuit! Te invidiez doar pentru Turcia la modul general.
@webmaster: multumesc Web, chiar nu ma gandisem
@krisstinna:
Multam fain pentru ecou si vot!
Crisule pentru mine vacanta asta a fost o dorinta, un vis, greu de atins si parca la un momentdat mi s-a parut chiar o utopie, in raspunsul pentru Dan gasesti parte din dorinta mea care impreuna cu dorinta culinara a lui Bogdan a dus la indeplinirea visului.
Cat despre noi oamenii in general vorbind suntem rezultatul a ceea ce vrem noi sa fim.
Intamplarea face ca sa cunosc tot felul de femei/musulmane (nu uita ca am lucrat vreo 13 ani pentru turci) care mai de care mai interesante, pline de evlavie sau nu... pe unele tind sa le cred in credinta lor pe altele nu, unele vor sa starneasca doar interesul fiind frustrate de diferite prostioare, ma rog fiecare pasare pe limba ei piere, asa ca de multa vreme nu mai caut explicatii.
Vezi ca esti datoare cu o iesala la turcesc!!!
@doinafil: Multumesc Doina! cand vorbele frumoase vin de la tine, pentru mine sunt nepretuite.
@Mihai18: Buna seara!
o singura problema am cu mata, regret ca nu eram in tara cand s-a facut ieseala aia la Ploiesti, Doamne ce mi-ar fi placut sa te cunosc!!!
@crismis: Cristina, sincer vise negre pe acolo am avut, trandafiri negri nu am vazut, nici macar nu stiu daca reprezinta ceva sau am pierdut ceva, m-ai bagat in ceata.
Va imbratisez!
Vezi ca esti datoare cu o plimbare pe la Perisor!
@nicole33: Buey Nicole, sti ca am avut discutia despre cat de draga imi este viata asta vara ce sa mai reluam intimitati dastea si pe AFA.
Sti foarte bine ca eram linistita in privinta Sandrei, are di' toate, este majora se descurca...
Daca nu ajungeam acum in zona cat mai are putere si rabdare Bogdan sa conduca nu cred ca o mai faceam vreodata.
Dupa mine zona aceasta nu va fi prea curand linistita, sunt prea multe interese, prea multe tensiuni interetnice si religioase, multe elemente extremiste, si prea multe chestiuni si nuante pe care noi nu le putem percepe.
Astept Egiptul!!! Sa vina Egiptul ala odata!
@adrianbogdan: Cum, credeam că pentru trandafirii negri te-ai dus!!!
Această specie rară chiar există (de fapt, se pare că e vorba de un brun foarte închis), se cultivă în Halfeti, în apropierea Ganziatep-ului, pe malul fluviului Eufrat.
Cu Perișorul da, am cam rămas datoare... Da' și tu! Poate recuperăm...
@crismis: Nu am stiut de trandafiri astia, dar oricum daca ma apucam sa-i caut si pe ei, ar fi trebuit sa mai tai din programul strict de vizite din care sincer nu am iesit tocmai pentru ca stiam clar ca nu mai ajung vreodata in zona.
Cu Eufratul si lunca fertila a Mesopotamiei este o alta poveste, chiar mi-a iesit cu vizitele pe la Eufrat si sunt mandra de faptul asta.
Multam de informatie!
@adrianbogdan:
Mă încântă afirmația (plăcerea) dv. de a ne întâlni. Aceasta depinde de @ Traian Leuca, dânsul este șeful userilor pe zona Prahova. La mine „ața pe mosor nu s-a terminat” dar nici nu știu câtă a mai rămas. Pentru mine, miniîntâlnirea de la Ploiești a fost o încântare. Am avut în față membrii AFA pe care-i cunoșteam virtual și m-am bucurat că am putut să-i am și alături.
Regret că nu am putut să stau mai mult de vorbă cu ei. Atunci am avut și surprize, au venit deși nu mă așteptam, dar m-am bucurat, Doina c24, Mecuț, Dana Necula
O seară bună.
@adrianbogdan: Abia am venit, stai să respir un pic și să trec de nunta care îmi bate la ușă, obligație, dar una super plăcută, a unor persoane dragi sufletului meu
Și... să mi se vindece piciorul, am ceva probleme de locomoție
Am promis, așa voi face, negreșit vom savura bucatele alea turcesti. Nici n-am avut timp să scriu despre restaurant, o să încropesc ceva cât de curând
Măi, referitor la articol: “libertatea in toate formele ei” am spus in ecoul meu, nu e cazul acolo, e o zona de conflict in care viața nu are însemnătate, nu mă refeream doar la femei.
Bine, am scris ce mă doare pe mine de mulți ani, nu mă pot abține, nu e vorba doar despre îmbrăcăminte, problema e mult mai profundă.
Acolo nu e pace in adevăratul înțeles al cuvântului, nu există libertate de niciun fel, e doar o prefăcătorie, părerea mea.
Bine că ați venit întregi! Asta contează pentru mine
@adrianbogdan:
Uite că te dezamăgesc, pe mine nu m-ai lăsat cu gura căscată! De când ţi-am văzut pozele pe fb am avut aşa nişte idei despre drumurile tale.
Dacă v-a plăcut, a meritat aventura cu tot riscul ei. Şi ştii tu, pe româneşte, soarta îi ajută pe cei curajoşi!
Aştept poveşti, după părerea mea ai fost în nişte locuri unde puţini îşi doresc să ajungă, la puţini le-ar place şi înţelege şi, sincer, ai ales documentat, felicitări!
@elviramvio: Multumesc frumos pentru vizita si vot!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 O excursie de coșmar în Turcia [...] — scris în 24.09.24 de ux128041* din SIBIU - nu recomandă
- Mar.2024 Un circuit reusit in Turcia — scris în 31.03.24 de Mirinda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Istanbul - festivalul lalelelor … și alte alea (II) — scris în 07.05.23 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Vacanță — scris în 20.05.22 de ux124939 din RM VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Pamukkale -- castelul de bumbac — scris în 08.04.22 de Mirinda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Circuit groaznic [Antalya, Pamukkale, Hierapolis, Laodicea] — scris în 18.03.22 de ux123999 din TIMIșOARA
- Jul.2021 Circuit de 10 zile în Turcia — istorie, natură și aventură — scris în 23.07.22 de nickro din ALEXANDRIA - RECOMANDĂ