GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vestigii romane, grecești, bizantine sau precreștine în Turcia / Cum sa nu parcurgi degeaba 1600 km
Am descris in alte interventii pe scurt drumul facut de noi de cca 3 zile prin vestul Turciei pana la Marmaris, destinatia sejurului ALL specific aici (asta pentru ca nu prea ai unde te duce ALL in Romania la astfel de preturi). Am decis sa plecam cu masina proprie si sa calatorim asa cum am facut-o de multe ori in Romania, adica sa si vedem locurile prin care trecem si nu numai gps-ul, indicatoarele de pe sosea si cele din bordul masinii. Am trecut prin destule experiente in care s-a dovedit ca ceea ce ai ratat zicand "lasa, revenim! " se intampla peste 10 ani sau niciodata inca.
Asa ca am zis asa: plecam din Bucuresti prin Ruse pana la Leshovo (o recomandare excelenta primita pe acest site, multumesc inca o data! ), trecem pe la Canakkale, Izmir, Mugla si Marmaris. Ok, cum facem? sunt 1400 km si avem un copil de 6 ani. Am impartit initial drumul in doua, dat fiind ca pana la Canakkale din Bucuresti sunt cca 665 km, de acolo dorind sa ajungem direct. Nu aveam harti, dar se pot face! GoogleEarth, bucata cu bucata, cu zoom pe zonele urbane si de intersectii si am facut un atlas, de fapt doua, pentru ca doream oricum sa ne intoarcem prin Istambul.
"Nenorocirea" e ca imaginile nu iti ofera doar drumul, ci ce e pe drum. Asa ca singur am descoperit Kilibahir, Troia, Assos, Paradisul Pasarilor, Selcuk cu Efes, Soke, Pamukkale, fantasticii munti din zona, Yatagan - Mugla s. a.
Chiar sa nu le vedem? Asa ca a mai aparut o oprire la Selcuk.
Pot sa va spun de la inceput ca am calculat gresit. Am crezut ca am de a face cu ruine ca in Romania, nu cu orase intregi. Acum as reface acest drum din cinci opriri, sau 4 nopti, stiind ce am ratat.
Primul din obiective l-am vazut vremelnic, Kilibahir, pe acolo am trecut Dardanele-le. Nu am sa revin cu poze, le-am plasat pe Canakkale/Anzac.
A doua zi am plecat spre Izmir si ne-am oprit la Troia. Parcarea goala (ce iluzie! ). Obiectivul e interesant, dar de la o anumita varsta in sus, copii se plictisesc repede, nu este spectaculos, ar semana cu Histria noastra. Cand am iesit, parcarea era full de autocare, nu mai stiam unde e masina.
Dar de acolo nu am plecat direct, am iesit din E87 spre stanga, si pe un drum ingust si extrem de pitoresc, punctele de belvedere sunt unice, am ajuns la Assos. Fiind foarte imprastiat, ne-am dus si noi prima data la cetate, impresionanta, cu ziduri de doua varste, altare, dar si o intrare prin talciocul ad-hoc din sat cu un specific mediterenean aparte, multe elemente de artizanat, nu kitch-uri de pe toate drumurile. Nu am reusit sa vedem tot (era crunt de cald), dar e impresionant, merita ocolul. Ca sa nu mai zic ca de aici drumul pe litoral pana la Kukukuoy e o spendoare. Am plecat pe la 14.00 si dupa 585 km (din Canakkale) am ajuns la orele 20 in Selcuck.
A doua zi, in Selcuk, intai am urcat pe o straduta marginasa si ne-am trezit la moschea din sec XIV, cu un amestec de elemente bizantine nefiresti (prima data am zis ca e creata pe o fosta bazilica bizantina), rece si calda in acelasi timp, austera si atragatoare. Apoi am urcat pe colina din apropiere la mormantul Sf. Ioan, deosebit de bine pus in valoare. Au reconstruit si mai au mult de lucru, dar ansamblul arata foarte bine. Castelul medieval (turcesc) era inchis pentru renovare, dar sunt convins ca va arata foarte bine, numai la ce se vede din afara zidurilor. Apoi am luat masina si am plecat spre Casa Sf. Maria. Drumul e splendid, cu multe puncte de belvedere, organizarea acolo impresionanta. Locul produce o impresie puternica, din pacate, am pierdut toate pozele facute in zona aceea. De acolo am plecat la Efes. Ca sa va faceti o idee, mai bine vedeti alte zeci de ruine inainte sa ajungeti acolo. De ce? Pentru ca mereu o sa faceti comparatie ulterior cu Efes. Maretie, arta, intindere, organizare impecabila, totul te face sa nu regreti nici o lira data. Zona mai are si alte obiective crestine (ex. mormintele Sf. Martiri), dar Efes-ul te copleseste si ca timp. Din cauza lui am ratat tot ce e la sud de Efes, Soke, Delphi, nu mai era tipm fizic.
De aici, ultima parte a drumului, de la Aydin la Mugla e o poveste frumoasa cum poti calatorii 300 km printr-un peisaj de vis (zeci de babe, Sfincsi, momai etc) intr-o zona montana cu de toate. Iar cine nu a facut Transfagarasanul, sa coboare cu masina de la Mugla spre Marmaris!
Nu am sa revin cu Pamukkale, am descris in amanunt in locatia respectiva.
Ceea ce vreau sa spun in final e ca am redescoperit aici placerea de a calatorii, asa cum o faceam in Romania anilor '80, poate si '90, cand nu era asa de aglomerata si de plina de oameni care doresc cu orice pret sa se stie ca au fost pe acolo (instriptii si gunoaie, nu mai pun zgomotul) ! Dar se poate si in Romania, am sa va povestesc si am sa va arat. Numai de bine!
Trimis de cc_iordachescu in 15.12.09 01:31:27
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cc_iordachescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
110 euro? sigur nu e o greseala? cu mincare si cazare, intrare la obiective turistice si carburant?ati putea sa explicati mai in detaliu, va rog?
intreb pt ca si eu sunt amator de astfel de drumetii.
va multumesc
Pentru mario: este vorba de drumul Canakkale - Selcuk, cazare 65 lire + masa Selcuk si intrari la obiectivele vizitate (Canakkale - Selcuk 600km, benzina+taxa autostrada), adica suma care a disparut din portofel in acea zi, fara sa cumparam nimicuri.
Caut familie, grup ptr efectuarea concediului in Turcia, mai precis in Davutlar. la 15 km de Kusadasi, o zona superba f. aproape de mare cca 50 m, cazare in vila de 7 locuri, eu st cu nepotica de 12 ani si sotul meu, suntem o fam. unita, fara hachite, nefumatori, spontani si sociabili. Am inchiriat vila din 2010 ptr fam noastra dar intre timp s-a nascut un bebel care nu poate circula 1100 km cu masina, si am decis sa facem un apel spre noi cunostinte. Noi mergem in aceeasi statiune de 10 ani, preturile st convenabile, nu esti legat de mese, iti gatesti singur, iti imparti timpul cum crezi de cuviinta. Ne-am bucura sa gasim o fam cu copil (copii), sau poate 2 fam, sunt disponibile 4 locuri.
cc_iordachescu, frumoasa calatorie ati facut si frumoase locuri ati vizitat!
Mi-au placut foarte mult pozele de la Efes, oras antic vizitat si de mine. Am admirat in special poza P08. Este poarta Mazeus si Mithriade, aflata intre biblioteca Celsus si piata publica, construita de cei doi sclavi (Mazeus si Mithriade) ca semn de recunostinta fata de Imparatul Augustus care le-a redat libertatea. In poza ta se vad si inscriptiile sculptate. Eu n-am reusit sa le prind atat de bine. Felicitari!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2014 Câteva obiective turistice, impresii — scris în 10.05.14 de Mircea P din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Priene, Milet, Didima - excursie la coloniile grecesti — scris în 14.07.13 de Xander din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Prin vechiul Milet și monumentalul templu din Didyma — scris în 04.12.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Didyma, Milet si Priene, trei sit-uri antice ce nu trebuie ratate — scris în 28.07.14 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Templul lui Apolo, Miletul si Priene — scris în 14.07.13 de anca39* din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Milet si Grecia antica arhaica — scris în 05.09.18 de argemi* din CâMPIA TURZII [CJ] - RECOMANDĂ