ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.09.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 12 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 19 MIN

Nopți albe în Scandinavia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Vacanța mare, în cazul meu, este in luna august și pe ea o pritocesc cel mai bine și din timp. Am fost oropsită de soartă până de curând cu niște fobii de orice la care eu nu aveam control: avion, telecabină, metrou, lift, întuneric... și asta mi-a închis o grămadă de porți. Dar disperarea că n-o să văd locuri și n-o să trăiesc chestii mi-a dat curaj și de vreo 4 ani, ușor-ușor, le-am înfruntat pe toate de mai sus, singură, prin autosugestie, iar astăzi, după ce în ultima vacanță am zburat de 6 ori în 12 zile, pot să spun că sunt deschisă pentru orice și chiar nerăbdătoare să dovedesc și alte frici. Asta a fost doar o paranteză pentru cei la fel ca mine (dacă cumva mai există cineva!), cu mesajul că totul se trage de la cap și nu merită să lăsați așa ceva să vă afecteze viața.

Deci, problemele fiind rezolvate, am început să lucrăm la lista cu locuri interzise și am ales pentru anul acesta, încă din februarie, un circuit Danemarca - Norvegia - Suedia - Finlanda, după ce am studiat mai multe oferte.

Nu am fost niciodată într-o excursie organizată pentru că activez într-un grup de care mă ocup și știu ce înseamnă mulți oameni la un loc. Iar ca să ne hârșim ne-au trebuit ani de zile, ceea ce nu se poate întâmpla într-o excursie de una-două săptămâni. În plus nu vreau să depind de nimeni și de nimic în deplasările mele, dar mai ales mă îngrozește gândul că nu pot să fac tot timpul ce vreau. Să bat Europa și Turcia cu mașina, ani de zile, mi-a fost la îndemână s-o fac fără ajutor, dar mi-e clar că nu în toate locurile pot ajunge organizându-mă singură, iar când am pus pe tapet țările nordice am știut că este unul dintre ele și am încercat să aleg cea mai bună variantă pentru mine.

Am studiat vreo 3 oferte asemănătoare, de la 3 agenții, care urmăreau cam același traseu și până la urmă am ales "Nopți albe în Scandinavia", care oferea ceva mai mult decât celelalte, dar ne-a scos și un bănuț din buzunar. Argumentele au fost mai multe, dar trei au primat și anume:

- ghidul agenției despre care am citit numai cuvinte de laudă pe internet,

- informația că nu agreează grupuri mai mari de 25 de persoane la o plecare și

- faptul că agenția înființată după revoluție, deci cu ceva vechime, nu vinde decât partea aceea de lume.

Iar asta a fost decisiv. O agenție care nu vinde excursii în toate direcțiile și atâția ani a vândut numai țările nordice, de unde și-a luat și numele, a însemnat pentru mine că are niște legături stabilite și niște colaborări care nu pot să aducă decât beneficii unui turist.

Nu în ultimul rând mi-a plăcut motto-ul agenției care spune așa: Călătoriile sunt singurul lucru pe care îl cumperi și te fac mai bogat, iar dacă viața este o călătorie scurtă, măcar fă-o la clasa I. N-am mers și nu merg eu numai la clasa I, nici vorbă, dar sunt situații când simt că trebuie musai.

Nu știu cum or fi fost celelalte excursii, de la celelalte agenții, dar eu știu că nu am greșit deloc. Acum, când totul este de domeniul trecutului pot spune că până la acest moment, aceasta a fost vacanța vieții mele.

Excursia a costat 4000 de EUR (2 persoane), la care am adăugat o asigurare complexă a călătoriilor pentru turist Plus Premium, iar în acești bani am avut inclus:

- bilete avion București - Copenhaga și Helsinki - București, și la dus și la întors cu escală la Munchen, cu orar de zbor foarte avantajos. La dus am avut avion la 6,30 dimineața, ceea ce a făcut ca în jurul prânzului să ne plimbam prin Copenhaga, iar la întors la ora 19,55 ceea ce a însemnat o zi plină în Helsinki,

- bilete avion Bergen (Norvegia) - Stockholm cu escală la Oslo.

- cazare cu MD, 7 nopți la hoteluri de 4*, ultracentral, în toate capitalele în care am ajuns și de 3* (pentru că nu există superior) în două stațiuni situate pe fiordurile din Norvegia

- cazare cu MD în cabine cu două locuri, 2 nopți, pe vase de croazieră între Copenhaga - Oslo și Stockholm - Helsinki

- cina căpitanului pe vasul de croazieră care a făcut legătura între Copenhaga și Oslo (pentru ea ni s-a sugerat o ținută un pic mai elegantă, smart casual).

- transferuri de la aeroport - hotel - port – aeroport cu autocare ultramoderne

- transport cu autocar pe Drumul Trolilor și Drumul Vulturilor și mai multe traversări cu ferryboat-ul, cu toate taxele incluse

- croazieră pe fiordul Geiranger (Norvegia)

- tururi de oraș cu ghizi locali (români) în Copenhaga, Oslo, Stockholm și Helsinki

- ghid însoțitor pe toată durata excursiei (cu care am plecat din București),

- o cină în stațiunea Laersdal (Norvegia), care a fost o surpriză la fața locului

În afară de costul excursiei s-au mai dus vreo 2000 de EUR (fără shopping), știut fiind că țările nordice sunt printre cele mai scumpe destinații de vacanță.

M-am tot gândit cum să scriu despre această vacanță, pentru că zilele foarte lungi (am fost către sfârșitul sezonului de nopți albe când la 12 noaptea era seară dar nu întuneric și la 4,30 dimineața, soarele era pe cer), ne-au permis să facem multe lucruri, iar relaxarea cu care s-a derulat programul ne-a dat senzația ca am stat în vacanță mult mai mult decât am stat de fapt.

Nu am pierdut prea mult timp cu documentarea, contrar bunului obicei, de fapt aproape deloc, pentru că am avut din partea agenției un program pe zile care ne-a luminat puțin și știam că la fața locului vom beneficia de ghizi (români stabiliți de mulți ani în țările respective) care ne vor satisface toate curiozitățile. În plus am plecat cu un ghid însoțitor din București pe care puteam să-l sâcâim cât doream.

Am aflat lucruri despre țările scandinave și o să încerc să îmi amintesc cât mai multe și cumva să nu le amestec cu ceea ce am făcut d.p.d.v. turistic în fiecare țară. Așa că voi trece în revistă toate aspectele de ordin general legate de această vacanță, urmând să vă spun în articole separate ce am văzut în fiecare țară.

Cel mai mult am stat în Norvegia (6 zile) în capitala Oslo dar și în 3 din stațiunile ei renumite, am avut 2 croaziere care ne-au făcut legătura între Danemarca și Norvegia, respectiv Suedia și Finlanda, iar în celelalte 3 țări scandinave am stat numai în capitale.

Surpriza cea mare a fost să fim un grup de numai 14 persoane, cu ghidul însoțitor 15, ceea ce a fost i-de-al. Și mi-e clar acum că nu voi merge vreodată în excursii organizate mai mari de 20, maxim 25 de persoane.

Programul stabilit de agenție a fost lejer, iar faptul că în capitalele celor 4 țări scandinave am avut cazări la hoteluri de 4*, situate ultracentral, iar în cele 3 micuțe stațiuni din Norvegia la 3* (pentru că nu exista superior), ne-a ușurat foarte mult viața. Nu a existat o trambalare de la periferiile orașelor sau timpi morți și nu am avut nevoie de transport pe nicăieri. Nu ne sculam dimineața ca să ajungem undeva, pentru că în toate cazurile transferurile spre vasele de croazieră sau spre aeroport aveau loc spre seară.

Itinerariul a cuprins cele mai vestite atracții turistice din acea zonă și totul s-a derulat după un program foarte bine pus la punct și a decurs ca la carte, ceas. În toată excursia nu am făcut decât să ajungem dintr-un loc în altul, luați de autocare ba de la aeroport, ba din port și după tururile de oraș să avem program de voie. Am avut un zbor foarte avantajos și surpriza unei cine la Laersdal care nu a fost inclusă în contract. Nu am avut întârzieri, ne-am răsfățat 15 persoane în autocare ultramoderne, cu 40-50 de locuri, Wi-Fi și tot confortul, cu un minibar la bord de unde puteam să ne luăm apă și bere (reci) la prețuri mai mici decât în orașe. Nu am avut program impus în afara tururilor de oraș și a celor 3 zile în care am mers prin inima Norvegiei pe Drumul Trolilor și al Vulturilor, prin peisaje de vis, apoi la un ghețar și apoi să facem croaziera pe fiordul cel mai îngust din lume, dar ce zile...

Am avut asistență permanent și am primit sugestii despre ce puteam să facem în fiecare loc. Agenția din București a fost în contact permanent cu noi. Dacă aveam nevoie de rezervări ni le făcea din București. Pentru o croazieră (opțională) pe fiordul cel mai îngust din lume, inclus în patrimoniul UNESCO, s-a ocupat de asemenea de la București, noi, 5 persoane care am optat, doar ne-am îmbarcat pe vas. Când am optat pentru o cină pe al doilea vas de croazieră s-a ocupat la fel din București... și tot așa. Iar toate se derulau prin ghidul însoțitor, noi doar ne exprimam dorințele.

Când ne-am suit în autocar la ora 8 dimineața să plecăm spre Drumul Trolilor, un fel de Transfăgărășan, cu o singură bandă de mers, aveam de făcut aproape 400 de km. Șoferul ne-a spus că prevede că la ora 20 vom ajunge la Geiranger. A fost o zi lungă. Am făcut mai multe opriri ca să ne bucurăm de zecile de cascade pe care le-am întâlnit pe drum, ne-a oprit la un popas pentru masa de prânz, am avut de traversat de două ori cu ferryboatul, ne-am oprit la un punct de panoramă deasupra fiordului Geiranger, iar la ora 20,00 autocarul intra în stațiune, așa cum ne spusese.

Drumurile sunt foarte lejere în țările nordice. Șosele cu o bandă pe sens sau chiar drumuri cu o bandă cum a fost Drumul Trolilor, dar trafic lejer, ceea ce i-a permis șoferului de autocar să facă o estimare atât de corectă.

Pentru că nu se acumula oboseala deoarece nu făceam nici un efort și nu aveam nici o grijă decât să ne urcăm în autocar când era cazul, la 21-22 seara ne permiteam să ieșim pentru încă o rundă de plimbare care se prelungea până spre 12 noaptea când se însera, nu se întuneca. În plus am îmbinat tot timpul mersul pe jos cu croazierele pe canale ca să ne mai odihnim și apoi iar mers pe jos, iar lumina și ziua lungă, ne-a dat energie.

Din cele 4 țări doar Finlanda este pe același fus orar cu România, celelalte fiind în urmă cu o oră față de țara noastră.

Moneda oficială a trei din cele patru țări scandinave este coroana (daneză, norvegiană și suedeză) iar în Finlanda moneda oficială este EUR. Agenția ne-a recomandat și suma medie pe care ar trebui să o avem la noi pentru fiecare țară pentru excursiile opționale, intrările la obiective și restul meselor, astfel că am schimbat așa

Pentru Danemarca - 1000 coroane daneze (DKK) de familie - 1 DKK = aprox 0,6 RON

Pentru Norvegia -8000 coroane norvegiene (NOK) de familie - 1 NOK = aprox 0,51 RON

Pentru Suedia - 3000 coroane suedeze (SEK) de familie - 1 SEK = aprox 0,48 RON

Pentru Finlanda - trebuia să avem aprox 200 de EUR de familie

În general am putut plăti cu cardul aproape peste tot, restaurante, magazine, dar existau și case de schimb valutar unde puteai să schimbi EUR în coroane sau bancomate de unde să scoți. Noi am schimbat banii în țară și am respectat indicațiile agenției, dar te poți descurca și pe plan local, cum spuneam. Ne-am încadrat perfect cu coroanele, mai puțin în Norvegia unde am avut 8000 de NOK dar am rămas cu 1100.

Vremea în această perioadă a fost ideală pentru turism, chiar dacă a oscilat destul de mult. Zilele au fost lungi pentru că am fost la sfârșitul nopților albe, după cum spuneam, cînd soarele răsare la 4,30 și apune după 22,30. La 12 noaptea eram afară, încă nu era întuneric și așa cum bine a zis cineva din grup, noi nu am văzut cum e întunericul în aceste țări. În schimb vremea a fost destul de capricioasă în sensul că se înnora de multe ori pe zi și mai dădea și câte o ploaie scurtă de câteva minute. Nu atât cât să ne încurce programul însă. Temperaturile au fost undeva între 15 și 25 de grade. Cel mai însorit a fost la Oslo, unde 3 zile am avut numai soare și frumos iar cel mai capricios a fost a doua zi la Bergen, dar deja nu mai conta pentru că urma să plecăm în Suedia și ploaia a început când ne-am urcat în autocar ca să mergem la aeroport. Numai că înainte de ploaie a bătut un vânt destul de rece, de aceea pentru aceste țări trebuie haine de vară pentru zilele însorite și mai călduroase dar și geacă de vânt/ploaie, eventual pelerină, așa cum am avut și noi. Faptul că se înnora ne-a deranjat din cauza pozelor care nu ieșeau așa cum ne-am fi dorit, în schimb pentru plimbare vremea a fost ideală, așa cum am spus.

Toate orașele scandinave prin care am trecut, cu excepția lui Stockholm sunt mici și toate obiectivele de interes sunt grupate, iar dacă stai central ajungi pe jos cam peste tot și două zile din acestea lungi îți cam ajung să te familiarizezi.

Am zburat cu o companie de linie și am avut voie la un bagaj de cală de 23 de kg și unul de mână de 8 kg, arhisuficient pentru mine. De fapt nici n-am profitat de ambele bagaje de cală, ci am avut doar unul, ceea ce mi-a ușurat mult transferurile. La toate zborurile am avut sandwich sau ceva dulce, apă, cafea, bere și vin. Pentru că în Scandinavia este semiprohibiție ai voie în bagajele de cală la cel mult 1 cartuș de țigări și 1 litru de alcool de persoană.

Apropo de prohibiție aproape în toate țările scandinave, cu mici diferențe de ore, nu se cumpără alcool decât din anumite magazine, care se numesc în general Alko, nu de la supermarket, nu din benzinării și până în ora 18 iar în week-end deloc. Dar bere și cidru, în general tot ce este sub 5% alcool, da, se găsește mai peste tot, inclusiv la supermarket.

Nordicii consideră cauza tuturor bolilor, alcoolul și tutunul. Se tem foarte mult de diabet și de aceea au încercat să renunțe la ele prin preț. Cu toate astea ei sunt în continuare și băutori și fumători.

În toate țările scandinave fumatul este interzis în camerele de hotel, restaurante, pe vase de croazieră și în toate locurile publice exceptând spațiile special amenajate. În Helsinki, de ex, nu se fumează nicăieri la locurile de muncă, nici în exterior, nici în interior, nici în curțile instituțiilor și vor să interzică și fumatul pe stradă.

Foarte interesant și faptul că în toate țările scandinave este era matriarhatului. Femeile s-au răsculat acum vreo 70 de ani că nu sunt ajutate, s-au organizat într-o asociație și au luptat foarte mult pentru niște drepturi pe care le-au obținut prin lege. Nu a fost ușor deloc, dar acum bărbații se ocupă de copii, bucătăresc, au grijă de casă, au concediu pentru creșterea copiilor în unele cazuri mai mult decât mamele. Femeile ies destul de des în oraș, la fel ca și bărbații. La ei nu există noțiunea de fetițe, fete, femei, băieței, bărbați... ci de când te naști până mori sunt fete și băieți. Și în afară de viața de familie, fiecare se bucură de o viață cu fetele sau cu băieții. Așa cum ne prezenta ghida din Danemarca situația, părea că femeile nu mai fac nimic. Și la întrebarea noastră dacă ele mai fac totuși ceva în condițiile în care bărbații pare că fac totul, ne-a răspuns că femeile știu să spună cum trebuie scumpule. De atunci, toată excursia am auzit numai scumpule, când în stânga, când în dreapta. Scumpule dă-mi și mie, scumpule du-te tu, scumpule... La mine funcționează și astăzi. Mai în glumă mai în serios, scumpule face minuni, așa că, dragă doamnelor introduceți-l în vocabular și utilizați-l cât mai des.

Taxele sunt foarte mari peste tot în țările nordice, cresc progresiv și sunt funcție de statut. Sunt mai mici dacă ești tânăr, ai familie, copil, împrumut la bancă, s. a. m. d. În Norvegia, de ex, taxele pot ajunge până la max 55% iar un salariu minim (fără a exista noțiunea de salariu minim prin lege, așa cum știm că există în România), se ridică până la 3-3500 de EUR. Ei își cumpără orice în rate inclusiv un telefon sau o tabletă pentru că asta duce la taxe mai mici. Dar toate aceste taxe mari se întorc în beneficiul cetățeanului prin servicii ireproșabile, de aceea ei nu se revoltă nicidecum când este vorba de taxe.

O caracteristică a țărilor nordice sunt bicicliștii pe care îi vezi peste tot, indiferent de vreme. Rețeaua de piste din Danemarca, de ex, măsoară 10.000 de km iar bicicliștii sunt obligați să aibă lanternă de când se înserează până la 7 dimineața, în caz contrar amenda este de 100 de EUR. Trebuie să fii foarte atent și să nu le încalci teritoriul, nimeni nu merge pe pistele de biciclete. Cele de închiriat pentru turiști se recunosc foarte ușor. Ele sunt albe în Copenhaga, galbene în Helsinki și sunt staționate peste tot. În Copenhaga costă 25 DKK ora iar dacă întârzii 2 minute se plătește încă o oră. În Helsinki închirierea costă 5 EUR/zi cu respectarea unor condiții. Bicicletele sunt prevăzute și cu un motoraș electric astfel că n-o să depui prea mare efort când mergi în pantă. Vă spun din proprie experiență pentru că la Helsinki am închiriat și am mers cu bicicleta 6,5 ore.

În Bergen (Norvegia) șoferul de autocar care ne-a dus la aeroport era român și de la el am aflat cam aceleași lucruri pe care le-am auzit peste tot. Era extrem de mulțumit de viața lui acolo și de faptul că nu resimte nici un stres, pentru nimic. Ăsta spunea că a fost cel mai mare câștig după ce a plecat din România. Nu se deplasează ca să rezolve vreo problemă și nu stă la nici o coadă, ... totul se rezolvă online. De la doctori primește înștiințare acasă că pe data de... la ora de... este programat pentru control. Curentul este foarte ieftin, apa este gratis. Le oprește lunar 12% din salariu pentru concediu de odihnă și îi virează în cont, pe toți odată, în luna iulie. El primise 9000 de EUR în iulie, anul acesta. Cum să tai concediul de pe listă? Atâția bani îi ajunge să meargă și în concediu și să mai rezolve și câte o problemă.

Ești privilegiat dacă știi limba, de altfel foarte grea, ca toate limbile nordice, pentru că poți să îți alegi locul de muncă. Soția lui a venit cu un an mai târziu pentru că a stat să învețe limba și acum lucrează contabilitate dar se descurcă foarte bine. Limba a învățat-o în cadrul unui program pus la dispoziție de autoritățile norvegiene, 1 an de zile, zilnic, câte 8 ore pe zi. Are liber 2 luni pe an, iarna, când vine în România. Își încheie socotelile cu statul norvegian (anul fiscal se încheie în noiembrie în Norvegia) și se relaxează acasă. Cel mai mult este încântat de patroni și de copiii lor, care lucrează cot la cot cu angajații, sunt foarte modești și le recunosc meritele, ba mai mult, le cer părerea în unele situații și țin seama de ea.

Copiii nordicilor sunt crescuți spartan iar după 16 ani sunt pe cont propriu, trebuie să se descurce singuri. Nu știu dacă în toată Norvegia dar cel puțin în zona în care stătea el, copiii primesc dulciuri o dată pe săptămână, vinerea, primesc telefon după 12 ani iar bani după 16. Când împlinesc 16 ani tinerii sunt susținuți cu o sumă de bani, sumă pe care o pot lua și în afara țării dacă vor să studieze în străinătate. Dacă însă lucrează și au salarii bune, de la un anumit nivel li se retrage sprijinul. Totuși a recunoscut că românii sunt mult mai pregătiți d. p. d. v. teoretic ceea ce le permite accesul în orice domeniu, destul de ușor.

Învățământul este gratuit și lejer după cum știm. Școala se face fără stres, fără examene, liceul se termină cu un test simplu. Elevul are voie să îi spună profesorului prost, nu și invers și peste tot în țările nordice întâlnim același clasament pe primul loc femeia pe 2 copilul pe 3 pisica și pe 4 bărbatul. Dacă te căsătorești cu o norvegiancă și peste zece ani nu se mai simte satisfăcută și bagă divorț bărbatul îi va plăti jumătate din venitul lui toată viața. Așa că trebuie să te gândești bine când te îndrăgostești de vreo norvegiancă.

La pușcărie trebuie să aștepți să îți vină rândul (ești invitat de acasă că ți-a venit rândul), pentru că nu se înghesuie nimeni să iasă afară. Ai internet, poți să ieși afară să muncești, să faci facultate... dispui de absolut toate condițiile în care ei consideră că trebuie să trăiască, decent, un om.

Apa este bună peste tot în țările nordice, la hotel, prin oraș și la orice restaurant ți se aduce apă fără să o plătești.

Nordicii mănâncă foarte mult dimineața ceea ce ne-a cam scos pe noi din circuit. Ei au la micul dejun pe lângă tot felul de răcituri mâncare gătită, așa cum mâncăm noi la prânz. Asta, dar și faptul că toate erau bune a făcut să mă întorc cu 2 kg în plus care, Slavă-Domnului, sunt de domeniul trecutului acum. Mănâncă foarte mult unt și nu există masă unde să nu primești, mănâncă cu orice, inclusiv la ciorbă.

Ca și turist poți să te descurci însă destul de bine, făcând slalom printre prețurile lor mari. Din cauza micului dejun atât de bogat, de sățios, cu feluri calde, cel puțin în cazul nostru mesele s-au întors cu susul în jos, în sensul că nu am mai respectat regulile de acasă. Dimineața mâncam foarte, foarte bine, dar și mult, (de la agenție chiar ni s-a spus să ne rezervăm timp pentru micul dejun și să savurăm bunătățile pe care o să le găsim). Ni se mai făcea foame undeva între 14-16, când iar ne ghiftuiam cu bunătăți, iar seara doar mai ciuguleam câte ceva. Cu înghețate la greu, cu bere, cu rondele de ananas pe care le mai cumpăram de la supermarket (15 lei), cu câte o prostioară pe care o mai luam pe stradă sau pe vasele cu care ne plimbam pe canale, nu pot să spun că mâncarea a fost chiar o problemă.

La Copenhaga, de ex, am mâncat în Piața Primăriei, vis-a-vis de hotelul nostru, unde era un festival de muzică și tarabe cu cârnați pe grătar (cam 30 de lei un cârnat), bere (la fel, vreo 30 de lei), sandwich-uri, la prețuri acceptabile și în Parcul Tivoli am mâncat la standul Groenlandei, niște portofele umplute cu fructe de mare și sosuri dulci și iuți, care se făceau pe loc, demențiale. Și după ce te împaci cu prețurile și nu mai faci socoteli, chiar acceptabile, cam 50 coroane, adică vreo 30 de lei, porție de o persoană. Mai au o specialitate tradițională, smerrebred, un sandvis format dintr-o singură felie de pâine de secară de obicei unsă cu unt și deasupra cu tot felul de ingrediente, care înseamnă prânzul lor favorit.

La Oslo am mâncat la restaurantele Egon, care sunt peste tot, scumpe ca toată Norvegia, dar mai acceptabile decât altele. Egon are și o ofertă valabilă până la orele 18 de care am profitat și noi o dată. Cu 110 NOK, adică 55 lei poți alege de la un bufet cu vreo 6-7 feluri de pizza câtă pizza poți mânca dar și o salată, nelipsită de la mesele lor. De reținut că te saturi cu un fel de mâncare peste tot. Au porțiile mari și consistente și în general o masă pentru 2 persoane în Norvegia era între 200 și 300 de lei, mai mult spre 300, ca să vorbim în banii noștri, un fel de mâncare și o bere. În Bergen am mâncat la piața de pește, o imensitate de zonă, acolo unde mănâncă toată lumea, specialități de pește și fructe de mare, de nu mai știi ce să încerci mai întâi. Prețuri pentru Norvegia, dar mai bune decât la un restaurant. În celelalte două stațiuni mici din Norvegia, am avut o cină surpriză din partea agenției și n-a mai fost cazul să ne stresăm noi, iar în cealaltă am mâncat la o terasă pe malul fiordului Geiranger.

La Stockholm am mâncat ciorbă de pește (aprox 50 de lei porția), acolo unde ne-a dus ghidul român și unde n-am fi nimerit în veci singuri, o bunătate. Ciorba de pește la ei este un fel de felul doi. Are bucăți mari de pește, somon și alte două feluri de pește, fără pic de oase și este dreasă cu creveți și cu scoici. Și îmi vine apă în gură, mor aici de poftă! Apoi am mai mâncat prin orașul vechi, la o terasă irlandeză dar și un cârnat din ăla bun, pe stradă.

La Helsinki prețurile au fost cele mai acceptabile și cu toate că voiam să mai schimbăm, am mâncat exclusiv în port, acolo unde ne-a recomandat ghida. Acolo este o piață cu tarabe cu suveniruri și altele cu mâncare. Plite întregi de somon întreg care se face în fața ta, legume la grătar și o ciorbă foarte, foarte bună de somon, la 7,5 EUR porția. O bere cam 30-40 de lei peste tot în țările nordice, o înghețată bună, 25-30 lei, o cafea 15-25 de lei, mai depinde și pe unde le bei. Pentru că o bere și o ciocolată caldă, ambele mici, la o terasă pe faleză, în Bergen, undeva pe la 12 noaptea ne-a costat 170 NOK, adică 85 de lei.

Intrarea la obiective însă ne-a dat bătăi de cap. Aici se duc aproape toți banii dvs. Nu stau niciodată pe gânduri dacă să intru sau nu la un obiectiv pentru că nu știu dacă mai ajung acolo vreodată și în general vreau să văd cât de mult pot într-o deplasare. Prețul, nu că nu mă interesează, dar nu contează dacă plec de acasă ca să văd lucruri. În cazul țărilor nordice intrările la obiective costă mult, foarte mult. O să fac o înșiruire de câteva obiective ca să vă faceți o idee iar pentru o înțelegere mai ușoară am transformat eu coroanele în lei iar prețurile sunt pe persoană.

În Danemarca, la Copenhaga, intrarea la Parcul de distracții Tivoli aprox 70 de lei, fără să te dai în nimic, doar să te plimbi prin parc, o plimbare de o oră cu bărcuța pe canale, între 25 și 35 de lei, vizita la fabrica de bere Carlsberg 60 lei, intrarea la castelul Rosenborg 70 de lei.

În Norvegia, la Oslo, intrarea la Royal Palace a fost 90 de lei, un abonament de o zi ca să vedem muzeele de pe peninsula Bygdoy 180 lei, toate de persoană, repet, la Lillehamer am dat 15 lei să avem parte de un view de la trambulina unde s-au desfășurat jocurile olimpice, 100 de lei ca să mergem cu mașinuțele trolilor 3 km până la ghețarul Briksdal, 140 lei croaziera de 2,15 ore pe fiordul cel mai îngust din lume, 100 lei intrarea la acvariul din Bergen, 75 lei pentru 3 muzee hanseatice la Bergen, mici dar foarte interesante, mi-au plăcut mult.

La Stockholm, în Suedia, am intrat cu 50 de lei la Muzeul Vasa, simbolului Stockholmului, 75 ca să vizităm primăria și să ne urcăm în turn (singura primărie cu taxă), 125 lei pentru o plimbare cu barca pe canalele arhipelagului suedez, 215 lei ca să vedem Palatul Drottningholm care a inclus și vaporul până pe insula pe care se află. De persoană, nu uitați!

În Finlanda, la Helsinki, nu am plătit decât 7 EUR pentru bărcuța care ne-a dus pe insula unde se află fortăreața Suomenlinna. Nu cred că mi-am adus aminte de toate dar în mare cred că am reușit să vă fac o idee despre asta. Trebuie să știți însă că sunt o mulțime de obiective unde intrarea a fost gratuită. Toate bisericile în care am intrat, unele extrem, extrem de frumoase și de valoroase au fost gratuite, primăriile de peste tot (mai puțin cea de la Stockholm) se vizitează gratuit și nu trebuie să le ocoliți pentru că sunt niște clădiri foarte, foarte interesante, Parcul Vigheland din Oslo, o minunăție de loc a fost gratuit, nu știu de ce, este o adevărată capodoperă acolo.

Am făcut un minim de shopping pentru că prețurile tocmai spuneam cât sunt de mari în acea parte de lume. Dar nu m-am putut abține de la o geacă cu puf de gâscă, la ofertă (aprox 350 lei) plus pantofii de sport aferenți (aprox 200 de lei), amândouă din Norvegia și câte ceva din Helsinki, unde ghida locală ne-a spus că era perioada ultimilor reduceri (până la 80%) și ne-a recomandat să cumpărăm. Nu prea îmi place să merg la shopping, mai ales în vacanțe pentru că mi se pare că pierd timp. Așa că și aici i-am dedicat foarte puțin. La dutty-free-ul de pe vasele de croazieră când am ieșit în larg și ne-am îndurat să mai părăsim puntea de promenadă, în Norvegia la Geiranger, o stațiune foarte mică unde un magazin din port mi-a scos ochii cu gecile din puf de gâscă în timp ce așteptam să ne îmbarcăm pe ferry-boat, deci nu le-am căutat, mi-au ieșit ele în cale și la Helsinki, preț de vreo 2 ore în magazinele Stockman, pentru că ghida a insistat că merită.

Ca să tragem o concluzie în ceea ce privește prețurile, cea mai scumpă a fost Norvegia (aprox 30-50 de lei o bere, așa, ca să dăm un exemplu) iar ghida ne spunea că ani de zile Oslo a fost considerat al doilea cel mai scump oraș din lume, după Tokyo. După Norvegia, Danemarca, Suedia iar Finlanda mi s-a părut cea mai rezonabilă.

Am întâlnit puțini români în țările nordice, aproape deloc, iar ghizii chiar ne spuneau că sunt comunități destul de mici de români, dar sunt destul de apreciați. Doar cerșetorii erau la vedere, cei mai mulți în Oslo. Ghida era supărată din cauza asta, pentru că formează o imagine proastă despre România. Îi vezi peste tot, în general cu acordeoane și viori și cântă. Sunt îmbrăcați murdar și gălăgioși. Au fost adevărate campanii, inclusiv la TV, ca oamenii să nu le mai dea bani dar nordicii nu înțeleg adevărata situație ci se întreabă cât de rău trebuie să îi fie unui om astfel încât să ajungă în situația de a cerși? Li se pare nedemn să ajungi în situația asta și consideră că ajung fără voia lor ci din cauza societății în care trăiesc și atunci le dau bani.

Și nu în ultimul rând, peste tot în țările scandinave am remarcat cât de relaxați sunt nordicii când este vorba de stiluri alternative de viață, astfel că am văzut multe perechi de fete sau de băieți giugiulindu-se pe la terase.

Aventura nordică a fost o experiență frumoasă și sper să ajung să v-o împărtășesc pe toată.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Aurici in 12.09.16 21:27:32
Validat / Publicat: 13.09.16 06:42:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIRCUITE MULTI-ȚARĂ.

VIZUALIZĂRI: 11045 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

38 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Cascadă aproape de Drumul Trolilor, Norvegia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 103450 PMA (din 91 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

38 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 38
webmaster
[13.09.16 06:54:11]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

elviramvio
[13.09.16 07:19:31]
»

@Aurici:

Superb articolul, pt excursie nu am un cuvant potrivit dar, daca se poate, de la superlativ in sus si asta doar din descrierea facuta. Am citit in timp ceva bloguri de calatorii in tarile nordice dar pareau a fi destul de dificile plimbarile si recunosc ca am abandonat visul.

Astept articolele care vor descrie mai amanuntit locuri vizitate, pana atunci multe felicitari!

mishu
[13.09.16 08:07:30]
»

@Aurici: Asa cum spunea si @elviramvio nu exista un cuvant potrivit pentru acest articol deoarece de la superior in sus pleaca toate. Ar fi ca si cand as vrea sa spun "cel mai superior" , iti dai seama cum suna.

Am lasat orice de o parte si am savurat acest articol. Este minunat si l-am trecut la Favorite (nu stiu cand voi viizta acea zona) insa macar de citit si tot am sa mai citesc acest articol.

Si din ce ai povestit, cinste acestei firme de turism, am auzit de cele mai multe ori despre calatorii cu autocarul/ trenul care sunt obositoare tocmai din cauza programului, insa sa fii in concediu si sa te simti si bine, ce-ti poti dori mai mult.

Felicitari, votat cu foarte mare drag.

Michi
[13.09.16 08:13:27]
»

Dincolo de complexitatea şi calitatea reviewului, am apreciat următoarea frază:

Dar disperarea că n-o să văd locuri şi n-o să trăiesc chestii mi-a dat curaj şi de vreo 4 ani, uşor-uşor, le-am înfruntat pe toate de mai sus, singură, prin autosugestie, iar astăzi, după ce în ultima vacanţă am zburat de 6 ori în 12 zile, pot să spun că sunt deschisă pentru orice şi chiar nerăbdătoare să dovedesc şi alte frici.

Mi s-a întâmplat şi mie să înfrâng prin voinţă barierele vârstei şi a celor doi genunchi ˝ artificiali˝, numai şi numai din pasiunea pentru călătorii.

Apropo de călătoriile în grup organizat cu autocarul noi abia am venit dintr-una destul de dură în ţările fostei Jugoslavii, dar altfel nu puteam să le văd şi mă privam cu bună ştiinţă de frumuseţi nemaiîntâlnite.

traian.leuca †
[13.09.16 08:52:52]
»

Superb articol, poze deosebit de frumoase!

Felicitări pentru "curajul" de a alege o asemenea destinaţie!

mariana.olaru
[13.09.16 09:30:57]
»

Cu adevarat un review de exceptie! Felicitari si multumiri pentru ca ai impartasit cu noi aceste inedite impresii! Cu nerabdare astept continuarea, adica povestea in detaliu , pentru ca doar prin lectura imi permit sa "cutreier" prin tarile scandinave. Sunt constienta ca nu voi putea niciodata aloca o suma de 6000 de euro pentru o singura calatorie si o spun cu regret, nu cu invidie

AuriciAUTOR REVIEW
[13.09.16 10:06:19]
»

@webmaster: Mulțumesc!

AuriciAUTOR REVIEW
[13.09.16 10:55:39]
»

Mulțumesc tuturor pentru cuvintele frumoase. La cât de repezită sunt, am emoții mereu cu exprimarea, cu ordinea... dar îmi vine inima la loc în urma mesajelor voastre

elviramvio&mishu - Meritul cel mare este al agenției. Are toate aranjamentele făcute în așa fel încât să fii foarte mulțumit. Grupuri mici, comfort, asistență permanent, ghizi foarte buni, program foarte lejer. Voi fi clienta lor pentru toate excursiile pe care le au în portofoliu, nu foarte multe, dar numai bine, pentru că la prețurile astea nici eu nu voi putea în fiecare an.

traian. leuca - Da, curajul nu mai este o problemă. Cum naiba de o fi fost până acum!!

mariana. olaru - Nu zice nu, nu se știe niciodată. Și pentru mine a fost prima extravaganță, ca să zic așa. Sunt în relaxare fiscală în legătură cu copiii...

Michi - De parcă n-am ști pe unde vă umblă picioarele! Vă dau mereu exemplu la "babele" din grupul meu când se plâng că le alerg prea tare. Abia aștept să ne spuneți despre Muntenegru unde și mie mi-a rămas o părticică de inimă. Și să văd poze. Oricum am mai declarat pe aici, dar mai spun o dată că poate nu a auzit toată lumea. Când mă fac mare vreau să mă fac Michi. Multă, multă sănătate și încă multe călătorii despre care să ne povestiți și nouă.

abancor - Mulțumesc mult pentru observație. În P07 este Teatrul Național și nu Diamantul Negru, altfel două clădiri care seamănă destul de mult. Așa este când graba strică treaba...

Web, încarc imediat și diamantul, dar te rog să-mi corectezi textul la poza P07 ca fiind Teatrul Național din Copenhaga, mulțumesc.

zlatna
[13.09.16 11:07:19]
»

@Aurici: Vă felicit pentru acest articol, l-am inclus la favorite. Scandinavia este în planurile noastre pentru anii viitori. Deocamdată am deschis dosarul în care adun date despre aceste ţari şi obictivele turistice pe care să le vizităm.

PoZele sunt superbe. Vă rog frumos sa-mi trimiteţi un PM cu numele agenţiei de la care aţi luat această excursie.

Vă dorewsc vacanţe plăcute.

elviramvio
[13.09.16 11:09:38]
»

@zlatna:

Cauta pe net dupa titlul articolului, eu asa am gasit-o si am trecut-o la... vise!

zlatna
[13.09.16 11:20:18]
»

@elviramvio: multumesc, am gasit-o.

AuriciAUTOR REVIEW
[13.09.16 11:22:31]
»

@zlatna: Rezolvat! Chiar dacă Elvira a fost mai rapidă. Vacanțe plăcute și ție și visul să se îndeplinească.

webmasterX
[13.09.16 11:24:46]
»

@Aurici:

Web, încarc imediat și diamantul, dar te rog să-mi corectezi textul la poza P07 ca fiind Teatrul Național din Copenhaga, mulțumesc.

Rezolvat.

gettyy
[13.09.16 11:29:36]
»

@Aurici:

Wooow!!!

Asta da, excursie!

O organizare de nota 20!

Acum, după ce am citit articolul tău, mă gândesc foarte serios la o excursie de grup cu avionul în țările nordice.

Gata: am un vis!

De mult îmi doream o astfel de excursie iar cele cu autocarul nu mă atrăgeau deloc!

Într-adevăr prețul nu este deloc de neglijat, dar eu cred că se merită. Un mare avantaj a fost şi faptul că ați fost un grup destul de mic iar ghidul... foooarte bun!

Felicitări pentru aşa o vacanță şi mulțumim că ne-ai relatat-o şi nouă, într-un mod atât de frumos...

Aşa o vacanță n-o poți uita, cred, niciodată!!!

AuriciAUTOR REVIEW
[13.09.16 11:31:22]
»

@webmasterX: Mulțam mult.

Și încă o dată și colegului @abancor, care a fost pe fază.

HYUNDA-I
[13.09.16 12:04:17]
»

Multumesc pentru minutele frumoase de lectura pe care mi le-ati oferit scriind acest review! Vacante reusite si inedite va doresc! Hyunda-I

alinaro
[13.09.16 14:21:58]
»

@Aurici: O vacanță de excepție pe care abia aștept s-o cunosc în detaliu.

irinad
[13.09.16 14:47:16]
»

Nu ştiu dacă mai era nevoie să te mai felicite şi altcineva, dar eu simt nevoia să o fac. Admirabilă aventură, aşa cum ai denunmit-o şi abia aştept să văd şi să citesc în detaliu şi următoarele articole. Desigur, şi costul total "te cam dă pe spate", dar nimic nu e prea scump când îți doreşti cu adevărat ceva!

Bravo, prin intermediul tău am reuşit să călătoresc şi eu prin țările nordice, căci la propriu nu prea cred să pot vreodată! ????

NAZARICA
[13.09.16 18:08:00]
»

Imi amintesc o scena din filmul de Oscar “Inchisoarea ingerilor”. Niste detinuti lucreaza intr-o caldura infernala, pe un acoperis, turnand smoala fierbinte. Unul dintre ei, (sigur, eroul principal - cel bun si destept -) da un sfat cum sa se evite taxele din p. de v. legal. Urmeaza “recompensa”: un scurt ragaz si doua beri reci pentru cei care lucrau in acel iad. Totul este povestit de vocea de catifea a lui Morgan Freeman. De neuitat si vocea si momentul. Pentru ca se subliniaza: “Pentru o clipa ne-am simtit oameni. Pentru o clipa ne-am simtit liberi! ” Si chiar daca multi dintre noi n-or sa vada bucatica de rai pe care ai descris-o… (din n-spe mii de motive), e-he-he… ne-ai facut sa visam, sa ne simtim oameni, ne-ai facut sa ne simtim … liberi… pe mine, SIGUR! Multumesc, Aurici!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AuriciAUTOR REVIEW
[13.09.16 18:09:45]
»

@gettyy: Așa cum te știu de pe aici, ți se potrivește mănușă. Merită fiecare bănuț și niciodată nu m-aș fi încadrat în banii ăștia organizându-mă pe cont propriu. Au fost cazări numai în centrul orașelor și când m-am uitat pe booking ca să văd cât costă, pentru orientare, am rămas tablou. La Copenhaga, de ex, mi-a afișat 300 de EUR/noapte. Am avut 6 zboruri cu avionul, multe traversări cu ferry, 2 croaziere lungi, altele pe fiorduri, autocare pentru transferuri, ghizi peste tot, în fiecare oraș altul, români stabiliți de mulți ani pe acolo, care puteau să ne lămurească cu o mulțime de lucruri... Și a fost comod. Nimic obositor, nu întârzieri, nu sculat devreme la program, nu obiective obligatorii... fiecare a făcut ce a vrut în urma recomandărilor. Da, n-o să uit vacanța prea curând. Îți doresc ca visul să ți se împlinească.

HYUNDA-I - Mulțumesc și eu și mă bucur că a plăcut. Vacanțe frumoase și ție.

alinaro - Draga mea, dragă, cum te-am ratat eu pe tine! Sper să nu mă apuce revelionul până termin eu povestea.

irinad - Niciodată o laudă nu este în plus. O bătăiță, da, dar sunt și eu cuminte, sper că nu dau motive. Nu zice nu, cum spuneam. De unde știi acum ce o să poți vreodată? Și dacă drumurile noastre se tot intersectează, ar trebui să se întâmple, chiar și defazat.

Mulțumesc și ție și tuturor încă o dată pentru comentarii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AuriciAUTOR REVIEW
[13.09.16 18:16:58]
»

@NAZARICA: Ufff, mulțumesc și eu pentru mesajul care a însoțit complimentul.

Nici tu nu spune nu. Acum 3 ani nici eu nu visam la asta, din n-șpe mii de motive. Și frica de avion era doar unul.

ANILU
[13.09.16 19:05:16]
»

@Aurici: Wow. Superb.

Felicitări pentru vacanță și pentru acest articol de început de poveste de vacanță și ce vacanță.

Foarte mult mi-a plăcut cum ai descris totul, cu date "tehnice" legate de organizarea voastră dar și a itinerariului propriu zis.

Ați fost norocoși, puțini colegi de grup, ghizi competenți și totul a decurs foarte bine încât nu ați simțit oboseala.

Pozele sunt superbe, așa am avut ocazia să mă plimb și eu prin țările nordice.

Felicitări, aștept continuarea.

Ce paralelă a făcut NAZARICA, între excursia voastră și o secvență din filmul meu de suflet "Închisoarea îngerilor", mi-a plăcut.

Toate cele bune

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna
[13.09.16 22:37:48]
»

@Aurici: Scumpa mea ”nordică” Temerile tale sunt deja istorie. Ți-am spus că vei fi super încântată. Te-ai încadrat în buget, ai estimat bine. Dacă-i mult? E mult prea puțin în comparație cu muuulte alte prețuri unde 2000 euro reprezintă casă, masă și băute pentru 7 zile, fără să vezi ceva fabulos.

Ți-am spus că-mi doresc o Norvegie de doi ani, dar nu prea am cu cine Drumul Atlanticului e un vis pe care nu cred că mi-l voi îndeplini vreodată. Și eu nu prea visez

Știind unde ești, află că m-am gândit mult la voi, la minunățiile pe care le veți vedea.

Articolul e minunat, îl așteptam cu nerăbdare, la cât și cum te cunosc eu ai pus o parte din suflet aici. Parcă te și văd scriind Pozele sunt frumoase, preferatele mele sunt 62 și 30.

Sunt convinsă că ne vei răsfăța cu multe articole minunate, articole cu detalii importante pentru toți doritorii ”de țări nordice”.

Te sărut cu drag!

webmaster39
[13.09.16 22:49:44]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

danamandache
[14.09.16 08:07:03]
»

Woooow! Un articol de exceptie, o vacanta deosebita! Te felicit, din suflet, pentru experienta traita si astept, cu nerabdare, continuarea!

AuriciAUTOR REVIEW
[14.09.16 08:38:04]
»

@ANILU: Mulțumesc pentru ecou și mă bucur că ți-a plăcut. Așa este, cred că norocul unui grup atât de mic a făcut diferența. La un grup de 30 de persoane nu cred că mai era chiar același lucru și vrei-nu vrei apărea și disconfortul.

Și pe mine m-a sensibilizat mesajul colegei NAZARICA.

Numai bine și ție și călătorii frumoase.

krisstinna - Eiii, cum adică ai un vis pe care nu crezi că ți-l vei îndeplini? Și cum nu ai cu cine să te duci în Norvegia? Nu ai un scump acasă? Nu spusei eu mai sus cum fac fetele din Norvegia, cum știu ele să spună, scumpule? Fă uz și abuz de asta, nu se poate să nu-ți îndeplinești visul.

Lăsând gluma la o parte, da, ne-am cam încadrat în bănuți. Nu că nu puteau să se ducă mult mai mulți dar ne-a fost și nouă milă de buzunar și am scăpat frâiele mai rar decât în alte deplasări.

Am văzut multe, într-adevăr. Programul combinat cu autocar, croaziere și multe plimbări cu bărcuța pe canale ne-a ajutat să ne odihnim picioarele și să o luăm de la cap, până târziu. Și ziua lungă a fost un factor important. Sunt omul luminii și al soarelui și asta îmi dă energie.

Sper să nu fie atât de multe articole, nu-mi place să fragmentez și nici nu mă văd în stare, din cauza timpului. Dar sunt 4 țări și doar asta aș vrea, să scriu separat de fiecare, ar fi păcat să le amestec. În schimb nu știu cum o s-o scot la capăt cu cazările, sunt vreo 7-8. Astea o să-mi scoată peri albi.

Mulțumesc pentru gânduri și pentru vorbele frumoase.

Te sărut și eu și dacă Norvegia este visul fă-l să se îndeplinească. Sunt convinsă că te-am perceput bine și că așa va fi.

webmaster39 - Mulțumesc, excelent! Videoclipul redă exact traficul de pe Trollstigen. Chiar și amabilitatea șoferilor, care se întrec să se bage la alveolă pentru a acorda prioritate. Ghidul ne spunea că autocarele au prioritate pe acest drum și așa este, foarte rar noi intram la alveolă. Un drum absolut spectaculos, redat foarte bine.

Cum știți voi să veniți în întâmpinarea noastră și să ne mai faceți câte o bucurie! Mulțumesc mult încă o dată.

eklor
[14.09.16 10:03:50]
»

Felicitări pentru alegerea circuitului. Pentru un buget redus, recomand și circuitul cu autocarul, chiar dacă sunt mai multe persoane în grup și hotelurile nu sunt în centrul orașelor. Acum câțiva ani am făcut un circuit de 19 zile cu autocarul și la întoarcere, parcă eram puțin dezamăgită... de ce? Îmi era teamă că nu o să mai am parte în viitoarele circuite, de peisaje atât de frumoase, de aer atât de curat și de apă atât de bună!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
diacrys*
[14.09.16 11:56:02]
»

Felicitări! O călătorie deosebită și un review complet (mai ales detaliile, toate foarte folositoare) în care ai pus mult suflet. Călătorii frumoase în continuare!

bitnic
[14.09.16 12:54:57]
»

Wow, wow, wow! Felicitări şi din partea mea! Şi îndrăznesc să-mi pun o dorința cu speranța că fiind zi de sărbătoare o să mi se îndeplinească!

AuriciAUTOR REVIEW
[14.09.16 13:00:50]
»

@danamandache: Mulțumesc! Așa sper și eu, să vină și continuarea, înainte să treacă prea mult timp.

eklor - Asta este cel mai important, să fim mulțumiți cu alegerile pe care le facem. Dacă ți-a plăcut este tot ce contează, indiferent de alte păreri. Eu, trebuie să recunosc că am avut emoții, dar s-au risipit la aeroport când am văzut grupul așa de mic. Și sunt de acord că peisajele sunt de vis. Pentru mine Austria era pe piedestal în materie de peisaje. Nu știu ce să zic acum, dacă Norvegia i-a luat-o înainte doar pentru că este mai proaspătă...

diacrys - Mulțumesc, călătorii frumoase și ție.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
19 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, ANILU, Aurici, balasa violeta, Dana2008, danamandache, diacrys*, eklor, elviramvio, gettyy, HYUNDA-I, irinad, mariana.olaru, Michi, mishu, mmierla, mprofeanu, NAZARICA, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂCircuit în Țările Nordice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10097503662109 sec
    ecranul dvs: 1 x 1