ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.12.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

De la Estoril spre Sintra, o salba de nestemate

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Plecarea din Lisabona, la ora 8 dimineata, cu masina inchiriata inca din ziua in care am aterizat pe aeroportul din Lisabona. Cu ochii inca partial somnorosi (cu o seara inainte vizitasem zona Restauradores-Rossio, cu spectacol de fado pana tarziu in noapte), am plecat cu harta la bord din zona Placa Marques de Pombal, acolo unde eram si cazati la hotelul Residencial Horizonte (vezi impresii). Am intrat pe av. Joaquim Antonie de Aquiar apoi Duarte Pacheco si in fata ni s-a ivit A5 spre Estoril. Fiind o zi de lucru din cursul saptamanii, autostrada in directia de iesire din oras era libera, insa in sensul intrarii era foarte aglomerata. Portughezii, desi foarte pasionali si volubili, sunt foarte disciplinati in trafic, nu am vazut accidente si chiar sunt intelegatori cu soferii care nu prea se descurca si ii stanjenesc. Sunt cooperanti, din pacate nu sunt vorbitori de limbi straine, asa incat intelegerea ramane dupa cum va inchipuiti in limba portugheza care se aseamana foarte mult cu limba romana, sau prin limba universala a semnelor. Concluzia, poti vorbi de multe ori pana te vor durea mainile.

Sunt statii de alimentare la tot pasul, dupa cum am mai scris benzina/motorina costa in jur de 1,15-1,45 Eur/l, depinde de statie si de carburant. Statiile sunt foarte civilizate si curate, se poate servi o cafea, de foarte buna calitate, o racoritoare sau ceva de mancare, dulciuri si se poate plati cu orice fel de card. sau cash.

Am alimentat de 35 de Eur si am plecat mai departe.

Distanta pana la Estoril nu este mare, cca 15 km, iar pe dreapta si stanga autostrazii, la iesirea din Lisabona sunt cartiere noi de blocuri de locuinte care e drept, fac o nota putin discordanta cu ceea ce vazuseram deja in oras, cladiri vechi si autentice. in marea lor majoritate.

Intrarile in salba de statiuni trebuiesc urmarite cu atentie caci sunt multe semne care te avertizeaza sa intri in oras, insa sunt amplasate in general chiar in dreptul localitatii, asa incat daca nu esti suficient de vigilent poti rata intrarea dorita. Oricum distantele fiind foarte mici, nu este nici o problema daca mai mergi 3-4 km pana la urmatoarea intrare in lateralul statiunii.

In dreptul localitatii Carcavelos de fapt incepe coasta Estoril. Am intrat pe drumul national in aceasta localitate mica recunoscuta pentru culturile de vita de vie. Sunt recunoscute aici asa numitele vinuri verzi, . de fapt, vinuri tinere, nematurizate, slab alcolizate, cu numai 9-10 grade, usor acidulate. Sunt produse atat din soiurile de vita de vie cu struguri albi cat si cu struguri rosii, insa neajunse la maturitate, un fel de variante ale Sangriei spaniole.

Vinurile verzi se pot bea atat la balahau (carnea uscata si sarata de cod), . mancare tipic portugheza, care interesant, este pregatita din cod importat din Norvegia si Canada, dar asezonat cu cartofi si condimentat cu piri-piri, un condiment foarte iute sau si la arrozo de marisco (orez cu fructe de mare) sau arrozo de cabidela (orez cu pui), pana la final cand se ajunge la binescunoscutele pastes de nata (tarte cu foietaj subtire, umplute cu crema de vanilie, rumenite si servite cu scortisoara, inventate acum 170 de ani de niste maicute). Dar pentru a degusta aceste bunatati va invit daca aveti timp sa faceti o pauza de masa intr-un local superb din Cascais care se numeste Casa Velha si se lauda ca exista de la 1578 si unde preturile nu va vor crea un mare dezechilibru in bugetul alocat excursiei.

Dar sa ne intoarcem la intrarea in Estoril, leagan al multor comunitati, fenicieni, romani, arabi, care au ales acest loc datorita pozitionarii sale strategice in estuarul raului Tejo la confluenta cu Oceanul Atlantic.

Abia dupa Reconquista din 1147 regiunea a revenit sub incidenta crestina. Atacurile piratilor au facut ca localnicii sa ridice forturi de aparare in zona. Lumea buna a Portugaliei si a Europei a profitat de neutralitatea Portugaliei in cel de al II-lea Razboi Mondial si s-a refugiat pe aceste meleaguri binecuvantate cu o clima blanda, iarna cu o medie de temperatura suportabila de 16-17 grade, cu aer curat si mult soare. Capetele incoronate ale Spaniei, Italiei, Ungariei, Bulgariei si chiar Carol II al Romaniei au trait aici pe malul oceanului. A fost totodata si resedinta lui Juan de Bourbon, pretendent la tronul Spaniei la sf. secolului XX. dar si a dictatorului portughez Antonie de Oliveira Salazar care a avut aici o casa de vacanta si a ordonat construirea autostrazii denumita Marginal Avenida pentru ca sa calatoreasca mai repede spre Lisabona si imprejurimi.

Zona Estoril are mai multe cartiere rezidentiale precum Sao Pedro, Sao Joao, Santo Antonio, iar indreptandu-ne spre Cascais, pe un deal se afla superba asezare Monte Estoril care gazduieste muzeul de arta Verdades Faria. Acesta a fost construit in 1917, cladirea a fost cumparata apoi de un mare iubitor de cultura, Mantero Belard pentru a veni in sprijinul artistilor. Dupa moartea sa, cladirea a fost data pentru a adaposti Muzeul Regional de muzica portugheza.

Din pacate la ora matinala la care am descins muzeul nu se deschisese si cu parere de rau, tanand cont ca ziua era plina nu ne-am permis sa asteptam aproape 2 ore pana la deschidere. Oricum aveam sa vizitam muzeul de fado din Lisabona despre care voi scrie in alt rew.

Estorilul este renumit insa pentru Cazinoul sau, undul dintre cele mai renumite din Europa, la care cu siguranta nu merg sa se distreze cei peste 23000 de locuitori ai micului orasel, ci bogatasii Europei care vin sa se destinda aici, pe aceste meleaguri de exceptie dupa o zi petrecuta la piscina oceanica de mari dimensiuni din localitate.

Mergand pe Avenida Marginal, adica pe riviera, drumul lasa pe mana dreapta Parque Palmela, creat de ducele de Palmela care urca spre Monte Estoril, un parc natural de o frumusete rara, iar pe stanga ti se infatiseaza plajele de pe malul Oceanului Atlantic de un albastru metalizat, cu pete turqoise.

Plajele dos Pescadores, Praia de Rainha, Praia da Conceicao, Praia da Duquesa, Praia do Tamariz nu sunt foarte mari, sunt amenajate foarte civilizat si sunt spectaculoase prin peisajul ce ti se infatiseaza in fata ochilor.

Ajungand in CASCAIS am parcat masina in zona Portului Maritim, intr-o parcare amenajata super civilizat, pentru o ora costa 1,75 Eur. si 3 Eur /2 ore.

Am plecat sa vizitam orasul, care ne-a placut in mod deosebit. Situat la cca 30 km. de Lisabona, are aprox. 35000 de locuitori, fiind port de lux pentru iahturi si ambarcatiuni maritime pe masura.

Localitatea este atestata din sec. al XII-lea ca sat pescaresc. In secolele XIII-XIV populatia a crescut ca numar, dincolo de zidurile castelui. Dupa ce in 1364 zona Sintra a castigat independenta administrativa, satul s-a dezvoltat. Lordul feudal Joao das Regas, care a fost totodata avocat si profesor, un mare sustinator al primului rege al casei de Aviz, a inobilat domeniul prin investitiile facute. Se traia in perioada aceea din cultivarea vitei de vie, a maslinilor din care se extragea uleil, cerealelor si fructelor. Scene din viata oamenilor se pot vedea pe azulejos - placile de faianta cu care este placata fatada cladirii primariei orasului. Zona a constituit un fort pretios pentru apararea Lisabonei, fiind asezat ca si Estorilul in acelasi estuar al raului Tejo. Cetatea construita aici de Regele Joan a fost invadata in 1580 de spaniolii condusi de temutul duce de Alba. A urmat apoi unirea coroanei protugheze si spaniole, regele Spaniei Filip II, mare iubitor al zonei, a dezvoltat orasul.

Din pacate cutremurul din 1755 a distrus o mare parte a localitatii, insa sub indrumarea Marquezului de Pombal, mare om de stat si iubitor de cultura, satul a fost reorganizat, construindu-se prima fabrica regala de lana, si protejand renumitul vin de Carcavelos.

Incepand din 1870, familia regala a venit aici pentru cure de sanatate, clima si briza oceanului fiind recunoscute in intreaga Europa. S-a introdus iluminatul electric in 1878, s-a construit o arena de lupta cu taurii, calea ferata in 1889 iar regele Carlos I, un mare iubitor al indeletnicirilor maritime a instalat un prim laborator oceanografic, chiar conducand mai mult de 12 expeditii oceanografice.

Plaja cea mai cunoscuta a zonei este Guincho. Oraselul este o mica bijuterie.

In centru exista un birou de informatii turistice unde doi tineri simpatici ne-au dat harti ale zonei si toate informatiile pe care le-am solicitat.

Cladirea veche a primariei cu o arhitectura deosebit de frumoasa, placata cu azulejos zambea parca catre portul in care se aflau iahturi si ambarcatiuni de lux ancorate. Stradutele mici care coboara catre malul oceanului adapostesc multe casute mici si cochete, vopsite in alb si impodobite cu flori viu colorate.

In apropierea portului sunt cateva muzee pe langa care am trecut, dar din pacate nu le-am vizitat din lipsa de timp, Muzeul Marii, Muzeul municipal -Guimaraes. De fapt acesta este o cladire inconjurata de o gradina vasta si foarte bine ingrijita. in care am intrat. Cladirea are numeroase incaperi care adapostesc obiecte de arta, obiecte in aur si argint lucrate manual, ceramica, sculptura, mobila veche dar si o biblioteca cu peste 25000 de volume.

In aceasta zona, Estoril-Cascais se organizeaza raliul de formula I Grand Prix al Portugaliei, iar in Hotelul Palacio, un fost castel, asezat cutezator pe malul oceanului cu o superba deschidere asupra intregului estuar s-au facut filmari pentru filmul cu James Bond - Serviciul Secret al Majestatii Sale.

Exista undeva o placuta pe o casa care aminteste ca in Cascais s-a nascut si un fotbalist Pauolo Renato Ferreira de care localnicii si in general portughezii sunt foarte mandri.

Zona litorala este plina de terenuri de golf selecte, mai ales in zona Estoril. Se practica surfingul si tot felul de sporturi nautice mai ales in Cascais.

In centrul oraselului se afla si biserica Adormirea Maicii Domnului, pictata de un celebru pictor al secolului XVII-lea Josefa de Obidos.

Dupa ce am admirat portul, oraselul si casele autentice ale zonei, am plecat spre BOCA DO INFERNO.

Drumul se poate parcurge si pe jos, cam in 20 de minute, mergand pe malul oceanului. Zona vizitata de turisti este caracterizata de crevase adanci sapate in terasa stancilor. Apa clara se strecoara printre roci, scotand sunete ciudate. Nu erau valuri mari. Ne-am aventurat suficient de mult spre partea inferioara a stancilor. Se spune ca atunci cand sunt valuri inalte, pericolul iminent de a fi luat de apa daca te afli pe stancile din imediata apropiere a malului oceanului nu poate fi ocolit. De fapt acest lucru se vede din numeroasele pietre "remember" amplasate in zona, care bineinteles amintesc de toti cei care au nesocotit puterea naturii si au pierit in apele oceanului. Greu ne-am putut indeparta de faleza Boca do Inferno pentru ca senzatia de vertige te copleseste.

Am plecat apoi spre punctul cel mai vestic al Europei, CABO DA ROCA cunoscut de romani ca Promontorium Magnum, pe care poetul portughez Luis de Camoes in sec. al XVII-lea l-a numit locul "unde se termina pamantul si incepe marea"., la cca 45 km de Lisabona. Bineinteles ca administrativ si acesta face parte din Parcul National Sintra-Cascais.

Versurile sunt inscrise pe monumentul situat pe stanca in bataia vantului rebel si a brizei oceanului Atlantic. Stancile inalte de 165 m. taiate in roci cristaline, dantelate, inconjurate de diguri si plaje mici ni s-au infatisat ochilor cu maretie. Peisajul fascinant alterneaza intre depozite de calcar incorporate in stanci de granit si formatiuni selenare. Greu de cuprins in cuvinte simtamintele care te cuprind vazand imensitatea apei la orizont si gandind ca de acolo au plecat marii temerarii spre a cucerii Lumea noua.

Vegetatia in luna iunie era bogata, terenul fiind in mare parte acoperit cu o planta taratoare (carpobrotus edulis - armeria pseudoarmeria) cu flori mari, variat colorate, Mi s-au parut cumva asemenatoare florilor noastre de piatra. Langa monumentul care atesta ca te afli in Cabo do Roca se afla o cladire care adaposteste un restaurant dar si un birou de la care contra sumei de 6 Eur am primit un certificat care atesta ca am fost acolo. in acest loc mirific. La o distanta de cca 80 de metri se afla Farul, datand de la 1772, cladire conservata, si care nu se viziteaza., fiind totodata si un punct strategic. militar. Din 1989 acest domeniu unde pamantul se termina in ocean al lumii face parte dintre cele 800 de pucnte dedicate Pacii in intreaga lume.

Foarte greu ne-am despartit de privelistea uimitoare a imbinarii pamantului cu oceanul care ni s-a infatisat ochilor. Vantul era la intensitate mare si vorbele parca zburau undeva in aer deasupra apei de un albastru intens.

Am plecat cu parere de rau ca ne desparteam de un loc deosebit si intrand pe DN247 spre Capuchos-Montserate ne-am indreptat spre Sintra, care prin obiectivele de exceptie merita un rew. separat.

Va doresc tuturor calatorii frumoase

il rog pe web. daca poate si vrea sa introduca un fado cu Maritza sau Amalia Rodriques, multumesc

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de amero in 09.12.12 21:24:36
Validat / Publicat: 10.12.12 06:25:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA. A mai fost în/la: Lisabona, Fatima, Setubal
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7045 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 vedere din Portul Cascais, Estorilul in planul indepartat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster23
[10.12.12 06:25:03]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[10.12.12 07:24:23]
»

Mă bucur @amero că ai menţionat numele Maritza, este şi preferata mea alături de Misya

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

ameroAUTOR REVIEW
[10.12.12 09:30:25]
»

@webmaster13: multumesc este foarte bine

ameroAUTOR REVIEW
[10.12.12 11:01:07]
»

@webmaster23: multumesc

alinaro CONS. ONORIFIC AFA / PORTUGALIA
[10.12.12 11:24:47]
»

@amero: Superb!! Am si eu (parte din) coasta portugheza pe lista pentru anul viitor, ca in afara de Lisabona si cateva sate de frontiera cu Spania, nu cunosc nimic; (Acum citesc o carte despre familia regala Bragança si imi vine un chef de duca...

Multumim pentru impresii!

ameroAUTOR REVIEW
[10.12.12 12:11:11]
»

@alinaro: draga Alina multumesc, esti foarte aproape de zona descrisa, asa incat nu rata o mica excursie, cu siguranta te va incanta iar costurile in Portugalia sunt suportabile.

Diaura*
[11.12.12 15:14:24]
»

@amero: Multumesc pentru frumoasa aducere aminte a vacantei pe care am petrecut-o in urma cu cativa ani in Portugalia. Anul asta am avut in plan o excursie similara cu a ta, dar nu a fost sa fie...

ameroAUTOR REVIEW
[13.12.12 16:50:11]
»

@Diaura: multumesc, cu toate ca mai sunt multe locuri interesante pe acest pamant, accesibile inca mie, totusi Portugalia mi-a ramas in suflet si sper in iunie viitor sa ajung din nou acolo, mai ma atat de multe de vazut...

mariusz
[05.08.13 12:21:00]
»

o rugaminte am, daca ai putea sa imi dai ceva detalii privind inchirierea masinii de la aeroport, si eventual ce mi-ai recomanda ca traseu.

Marius

ameroAUTOR REVIEW
[05.08.13 12:38:06]
»

@mariusz: masina a fost inchiriata din tara cu 2 saptamani inainte de pe un sait englezesc., am platit card/online 18 Eur ptr. rezervare si am optat ptr. o masina economica. a fost un fiat punto (vezi te rog cred ca am scris in amanunt pe rew. despre hotel rezidencial horizonte unde am stat) pe aeroport ne-a asteptat la iesire, a durat cca 5 minute dupa ce a facut o fotografie a carnetului de conducere, ne-a prezentat masina, care era aproape noua, bine intretinuta, super si am platit restul de cca 65 Eur. am returnat la masina in ziua plecarii, deci dupa 5 zile, in fata aeroportului la terminal I si dupa ce a verificat-o putin si ca prezentare si ca motorina/jumatate de rezervor asa cum ne-a fost data s-a incheiat operatiunea. majoritatea turistilor inchiriaza masinile in avans dar poti gasi si la aeroport insa dureaza mai mult. ca trasee, depinde ce iti doresti, un traseu ar putea fi Sintra, Estoril, Cascais, Boca do Inferno, Cabo da rocca, unulk ar putea fi Fatima, Bathala, zona Leira, neaparat cu Nazare. Un traseu ar putea fi Setubal si Evora. Portugalia nu este o tara mare insa are nnnn... autostrazi f. f. bune, motorina este usor sub pretul de la noi, anul acesta am observat ca fata de anul trecut

s-au mai ridicat si la ei preturile, dar oricum sunt rezonabile. nu recomand deplasarea in Lisboa cu masina inchiriata, strazile sunt stramte, in panta, cu sensuri unice, greu de parcat. Lisboa trebuie batuta cu piciorul iar pentru obiectivele usor laterale de zona istorica sunt linii de metrou si autobuze suficiente. te vei bucura vizitand Portugalia. am uitat, Coimbra ar mai putea fi o destinatie. Ptr. Porto sunt 900 km dus-intors si numai ptr. o zi nu prea iti ramane timp de vizitat daca ai hotel in Lisabona

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, amero, Diaura*, mariusz
Alte impresii din această RUBRICĂCircuit Estoril - Cascais - Sintra:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049585103988647 sec
    ecranul dvs: 1 x 1