ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.02.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 6 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Am cutreierat mari cimitire din Paris

TIPĂREȘTE

AmFostAcolo, am fost de două ori la Paris, a doua oară îmbrăcată în ie românească și o bandă subțire de tricolor la gât. Am pornit la drum patru femei însuflețite de tinerețea vârstei a treia, cu zbor low cost, hotel 2*, mic dejun, iar pachețelul cu mâncare, sticla de apă și pelerina în săcoteiul din spinare, cu mâinile libere pentru hartă și aparat foto.

Multă voie bună (deși fiecare cu probleme acasă cu totul și cu totul, deosebite), bine documentate, plecam dimineața și ne întorceam seara târziu, frânte de oboseală, dar mult încărcate spiritual.

Obiectivele au fost fixate înainte, unele să le zicem clasice, dar și altele mai puțin frecventate, cum ar fi cimitirele.

Am descoperit din întâmplare pe rue Belgrand, locul unde Edith Piaf cânta singură, în gura mare, neacompaniată, indiferent dacă o asculta sau nu, cineva. Așa a fost descoperită. Există aici o statuie în stil modernist, cu mâinile ridicate în sus, în plin extaz (mi-a și sunat în urechi ”Non, je ne regrette rien”) și tot aici este un mic basorelief numai cap și mâini crispate cu o dedicație de Jean Cocteau:”Elle est inimitable/ Il n*y a jamais eu D*Edith Piaf/ Il n*y en aura plus jamais” (Ea este de neimitat, nu a existat și nu va mai fi alta în așa fel.)... în genul ăsta!

Și tot din întâmplare am descoperit în cartierul Latin, Cafeneaua Procopie fondată la 1686, cea mai veche din Paris și din lume, frecventată de La Fontaine, Voltaire, Danton, Bonaparte, Balzac, V. Hugo, Anatole France etc.

Dar, intrând în subiect, cel mai provocator a fost cutreierând marile cimitire, în căutarea elementelor românești și nu numai. Primul, cu un an în urmă a fost Cimitirul Pere Lachaise în căutarea marelui Enescu. Acesta odihnește împreună cu Maruca sa, pe care a iubit-o toată viața. Am găsit (în grabă fiind), Sarah Bernhard, Gilbert Becaud, Simone Signoret și Yves Montand. Am căutat și am găsit frumoasa capelă cu vulturul bicefal, a familiei domnitorului Gh. Bibescu, împreună cu Marițica Doamna și nepoata sa scriitoarea franceză de origine română Anna (Brâncoveanu) de Noailles.

Următorul popas, în anul 2013 a fost la Cimitirul Montparnasse în căutarea spiritului lui Brâncuși și a vestitei sale lucrări ”Sărutul”, despre care citisem că se află pe mormântul său. Eroare! Eroare gazetărească. Mormântul lui Brâncuși este simplu, fără cruce, fără ”Sărutul” și tot aici odihnește o familie care l-a îngrijit până la moarte. Pe piatra de mormânt erau depuse pietricele, tichete de mertou bucureștean, mesaje, bani și flori ofilite. După ce am făcut ordine și curățenie, am rupt o bucățică din tricolorul meu și l-am pus într-un ornament din piatră, în formă de coroniță. Cred că a fost cel mai frumos dar primit de Brâncuși! La fel am procedat și la mormintele Eugen Ionesco și Emil Cioran.

Am mers la portar și ne-a explicat că ”besseul” se află în alt sector, mai mic, peste drum, unde l-am căutat cu mare insistență. Vestita lucrare se află pe mormântul unei tinere rusoaice, Tania Rachevskaia, studentă, iubita doctorului lui Brâncuși și care, purtând sarcină, s-a sinucis. Doctorul i-a comandat marelui artist o lucrare specială pentru mormântul său, mormânt aflat la margine și într-un colț îndepărtat, lângă un zid al cimitirului, loc destinat sinucigașilor. Pe mormânt se află poza tinerei Taniușka, este îngrijit și supravegheat video.

Brâncuși a așezat lucrarea pe când avea 33 ani... vârsta lui Hristos... și nici nu se gândea că locul odihnei sale de vaci va fi tot în acest cimitir. Este singura sa lucrare din afara țării, care se află într-un spațiu deschis.

Nu am plecat din Paris, până nu am vizitat și Cimitirul Montmartre, Muzeul Montmarte, dar și târgul de antichități din St. Ouen.

Cimitirul Montmartre este foarte vechi, aflat în pantă, cu zeci de nume cunoscute (ca peste tot, ni s-au dat hărți cu numele personalităților repausate), dar timpul fiind un mare dușman al turistului, nu am găsit decât pe vestita Dalida, Francisc Lopez, Louise Weber-alias La Goulue, creatoarea celebrului dans Can-Can cea imortalizată în multe postere de Toulouse-Lautrec. Am căutat în mod expres și am găsit, locul unde repausează ”Dama cu Camelii”-vestita curtezană Alphonsine Plessis, iubita lui Dumas-fiul. Un vas cu frumoase violete de Parma se află pe el. Alături, actorul Jean Claude Brialy.

Însă o ”aventură a tricolorului” am avut la Atelierul lui Brâncuși, aflat în apropiere de Centre Pompidou, unde admiram obiectele expuse, toate sub geam de protecție, când ne întâlnim cu un grup de elevi de prin părțile Oradiei. Toți roată, băieți și fete, în jurul nostru, explicam însoțitorului lor cum să ajungă la mormântul lui Brâncuși, să nu-l rateze, când observ o fătucă cum se uită zâmbind la mine. O iau de umeri și o întreb de ce se iută așa, la care ea, cu un ușor nod în gât, îmi spune încet, ”Îmi place ia, îmi place tricolorul! ”

Cu ie și tricolor voi veni la Alba! Mulțumesc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 19.02.18 09:10:54
Validat / Publicat: 19.02.18 14:41:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Bruxelles, Amsterdam, Londra et.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2448 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Capela familiei domnitorului Gh. Bibescu. Cimitirul Pere Lachaise, Paris
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35800 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.02.18 14:41:04]
»

Mutat în rubrica "Cimitire pariziene faimoase, PARIS" (nou-creată pe sait)

webmaster
[19.02.18 15:02:02]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

traian.leuca †
[19.02.18 15:13:07]
»

Interesant articolul!

Am fost de două ori, în ani diferiţi, la cimitirul Pere Lachaise.

Nu am reuşit să găsesc nici un mormânt românesc, pentru că necrologul de la intrare afişa numai personalităţi franceze.

Am fost impresionat de acest cimitir, un adevărat muzeu de istorie în aer liber. Este foarte frumos, este imens şi-ţi trebuie foarte mult timp să-i parcurgi aleile de mărimea unor străzi de cartier.

doinafil
[19.02.18 15:39:22]
»

@mihaelavoicu: După cum bine spui, timpul - „dușmanul turistului” - nu ne-a permis să mergem și prin toate cimitirele prin care ai fost tu. N-am ajuns decât la mormântul lui Brâncuși, îndrumați de un oltenaș care ne-a auzit vorbind românește. Am pierdut mult timp căutându-l, nu am avut o hartă cu celebritățile răposate îngropate aici. Ne-am bucurat când am văzut că nu este părăsit, că erau floricele și că era îngrijit! (probabil de românii locuitori ai Parisului!)

Mă bucur că am văzut, măcar în pozele tale, și mormintele celebrilor Enescu, al Mărucăi Cantacuzino, E. Ionesco, al domnitorului Bibescu, al Dalidei, etc.

Și mie-mi place tare mult ia noastră, am vreo patru. (de-aceea nu știu pe care am s-o aleg la Alba)

Mulțumesc pentru poze și articol, am votat cu drag!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[19.02.18 17:45:03]
»

@doinafil: Mulțumesc pentru apreciere.

Am înțeles că mormintele sunt îngrijite de niște fundații, împreună cu ambasada.

La ”Sărutul”, când am ajuns, ne-am repezit să facem poze, am eliberat poza Taniușkăi, vorbeam tare, ne bucuram, când am văzut ”ochiul” care ne-a urmărit toate mișcările. Brusc, s-a instalat liniștea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
doinafil
[19.02.18 23:25:19]
»

@mihaelavoicu: Să înțeleg că toți turiștii suntem urmăriți?!

Mă bucur că ambasada și niște fundații se îngrijesc de mormintele alor noștri!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[20.02.18 06:59:03]
»

@doinafil: Nu. Opera lui Brâncuși este supravegheată foarte atent video. Este singura aflată într-un spațiu deschis, accesibil tuturor. Deja am văzut ceva zgârieturi pe ea. La fel ca multe alte opere protejate cu geamuri antiglonț și asta este protejată astfel. Și foarte bine!

doinafil
[20.02.18 09:53:09]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc mult pentru lămurire, Mihaela! Aștept cu nerăbdare s-o fac și verbal, când ne vom întâlni la Alba!

Să ai o zi așa cum ți-o dorești!

mishu
[22.04.18 21:45:17]
»

@mihaelavoicu: Frumos de tot articolul si mai ales datorita partii "estetice" nationale ca sa spun asa.

este un loc care trebuie vizitat pentru operele de arta care se gasesc acolo.

Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mihaelavoicu, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCimitire pariziene faimoase:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059771060943604 sec
    ecranul dvs: 1 x 1