GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dupa ce am avut ca obiectiv sa vizitam Castelul Bran (obiectiv indeplinit) am plecat spre Râşnov, un orasel care este foarte aproape de staţiunea Poiana Braşov, oraşul Braşov, Bran şi Predeal.
Din oras se poate ajunge la cetate si pe jos si cu masina. Noi am ales sa urcam dealul stancos si destul de abrupt pe jos. Cand am ajuns ne-am desfatat cu imaginea intregului oras.
Intre zidurile cetatii si-au gasit adapost si trupele lui Mihai Viteazul, care s-a oprit aici dupa infrangerea de la Miraslau (1600) domnul asteptand la Rasnov sa-i soseasca din Tara Romaneasca intaririle necesare refacerii armatei sale.
Traseul zidurilor este neregulat, din cauza terenului accidentat de la marginea culmii dealului pe care il inconjoara.
Se spune că fântâna, adâncă de peste 150 de metri, a fost săpată în stânca dură, vreme de 17 ani, de către doi prizonieri turci, cărora li s-a promis în schimb eliberarea. Intr-una din incaperile cetatii este organizata o expozitie cuprinzand arme din secolul al 14-15- lea, ustensile agricole, vase iar multe alte incaperi adapostesc mici magazine cu tot felul de lucruri fara nicio legatura cu cetetea. (totusi m-am bucurat ca am gasit suc rece, inghetata si... baterii pt. aparatul foto). Pe cel mai inalt platou al cetatii puteti admira orasul de la poalele dealului printr-un minitelescop, contracost.
Mie mi-a placut foarte mult cu toate ca se vedea ca nu este foarte ingrijit... cu putina imaginatie ma vedeam ca o tanara domnita, cu rochie de epoca bantuind mica cetete pe aleile pietruite. Erau multe elemente care te trimiteau intr-o lume cu iz medieval...
Trimis de ms65 in 31.03.10 05:39:30
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ms65); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.59053700 N, 25.47103400 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Si mie mi-a placut cetatea Rasnov dar in acelasi timp am ramas si cu un gust amar deoarece, asa cum ati si punctat, se vede ca nu este foarte ingrijita si ca nu exista preocupare pentru ca lucrurile sa fie asa cum ar trebui sa fie.
Imi amintesc de cum arata cetatea de la Veliko Tarnovo si iar balanta se inclina in favoarea bulgarilor, in ceea ce priveste conservarea si exploatarea monumentelor.
Pacat ca noi le avem si nu stim sa le exploatam, iar altii au cateva ruine si pe baza lor construiesc adevarate pachete turistice.
Ce pacat ca atunci cand am fost noi, in februarie 2010, cetatea era inchisa.
Am vizitat si eu Cetatea Rasnov. Mi-a placut foarte mult, merita o vizita pentru cei ce au drum prin zona. Ai un vot.
Ca orice cetate si castel de pe la noi, trebuie vizitata; reprezinta parte din istoria noastra zbuciumata. Poveste celor doi prizonieri ce au sapat fantana, seamana cu cea de la Castelul Corvinilor (Hunedoara), doar ca cei de la Rasnov au avut mai mult de lucru si au avut timp sa scrie si versete din Coran in fantana in timp ce lucrau. Felicitari si te mai asteptam cu impresii de calatorie.
Stimata doamna (Diaura),
de fiecare data apreciez hotararea cu care punctati anumite aspecte: "Ca orice cetate si castel de pe la noi, trebuie vizitata". Ca sa nu mai amintesc de review-urile dumneavoastra cu privire la manastiri; datorita unuia dintre ele noi am vizitat de curand manastirea Cernica (bucuresteni fiind, insa neducandu-ne niciodata pana acum). Pentru clipele de inaltare sufleteasca pe care le-am trait in acel lacas, va multumim pentru prezentarea manastirii!
Ma bucur nespus ca am fost de ajutor macar cu o informatie.
danaches2003 Te rog spune-mi simplu diaura, doar suntem prieteni.
ms65: din cate vad. la data la care ati vazut cetatea, era disponibil "noul" muzeu. Aripa din stanga a cetatii, adica pe partea cu fantana era destinata muzeului, destul de generos ca si spatiu si tematica, situat pe doua nivele. Acum zona este "in litigiu" si au amenajat ce si cum au putut.
Chiar nu inteleg cum poate fi in litigiu o cetate ce a apertinut comunitatii civile din Rasnov? Dar intradevar, se fac eforturi vizibile pentru a atrage turistii.
Felicitari!
Întrucât se vorbeşte exclusiv despre această cetate, am schimbat şi titlul impresiilor de faţă.
După cinci ani de procese în care s-au acuzat reciproc de ilegalităţi şi nerespectarea contractului de asociere, Primăria Râşnov şi firma italiană Drumuri Publicitare SA au ajuns în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Între timp, cetatea riscă să se prăbuşească, prejudiciile aduse de lucrările neautorizate executate fiind degajări necontrolate de straturi istorice, pierderea definitivă a patrimoniului arheologic, transformarea cetăţii într-o aglomerare haotică de construcţii improvizate, dovezi arheologice, provenind din preistorie, antichitate şi din Evul Mediu, au fost eliminate cu lama excavatorului. Peste 600 de ani de istorie s-au dus pe apa Sâmbetei. Administratorul italian al Cetăţii Râşnovului a construit parcări peste vestigiile arheologice şi a distrus capelele cetăţii pentru a face loc unor restaurante... Spaţiile muzeului sunt catalogate ca total nepotrivite scopului, umezeala fiind atât de ridicată încât orice materiale din hârtie, pânză şi metal se degradează. Primul proces a fost câştigat de primărie, Tribunalul Braşov hotărând rezilierea contractului. În două rânduri s-a dispus sistarea oricăror lucrări la cetate, împotriva lui Drera (patronul firmei italiene) fiind pornită cercetarea penală pentru distrugere. Curtea de Apel Braşov i-a dat însă dreptate italianului, astfel încât contractul de asociere a fost menţinut.
în luna aprilie, este posibil să se redeschidă cetatea, după ce se va stabili un traseu care să nu pună în pericol siguranţa turiştilor. Deocamdată, din luna decembrie şi până la mijlocul lunii februarie, au fost expertizate doar zonele cu cel mai ridicat grad de risc. Prăbuşirea unei părţi din zidul exterior în 13 martie 2009, şi a Turnului de platformă, în 22 septembrie 2009, evenimente care au dus la închiderea cetăţii, a determinat primăria Râşnov, împreună cu specialiştii în domeniu, să realizeze o documentaţie ştiinţifică.
Acum 20 de ani aici nu erau decat niste ruine!
Ce vad eu acum in aceste poze este incurajator!
Am atasat aceasta melodie drept fond sonor! Putem schimba!
Din nou influente tip copy/paste de pe aceste site-uri, fara a se preciza sursa informatiilor.
si
Cetatea Râşnov s-a redeschis! a trecut iar în administrarea primăriei; au fost îngrădite toate locurile periculoase.
Da, s-a redeschis, iar in perioada 6-15 august in cetate va avea loc Festivalul de Film Istoric click aici
Si eu am fost, in 2007 cred, mi-a placut foarte mult, erau terase asa de frumoase...Obiecte rustice expuse...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2019 Râșnov - cetatea — scris în 22.08.19 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Cetatea Râșnov, pagini de istorie — scris în 18.10.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cetatea Rasnov — scris în 27.08.18 de claudiu7 din SATU MARE - nu recomandă
- Sep.2017 Rasnov, superba cetatea, frumos si orasul — scris în 26.09.17 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Super destinatie de relaxare — scris în 18.08.16 de bigsmall din HUşI [VS] - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Cetatea Rasnov: o panorama de vis obligatoriu de vazut — scris în 12.08.16 de mariusii din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Cetatea Râșnov — scris în 23.10.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ