GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am pornit spre această cetate animat de gândul că un obiectiv turistic ce s-a dorit a fi readus în circuitul turistic cu considerabile eforturi financiare nu poate fi decât … minunat.
Cred că aici am greșit: am avut așteptări prea mari. Un tractor care tracta niște vagoane similare celor de la mare ne-a hurducăit până la porțile cetății unde trebuia să înceapă marea aventură medievală (desigur, există și varianta ”pe jos”, dar în naivitatea noastră am considerat că ajungem prea obosiți și nu ne putem concentra la vizitarea obiectivului…).
Construcția pare centrată pe micii comercianți. Practic, traseul de vizitare este o trecere de la un magazin de suveniruri la altul: chinezării, suveniruri cu iz medieval, elemente de costum național din zone incerte, pietre prezentate ca minerale (oare ce au astea de-a face cu cetatea medievală?!) etc.
Dacă însă voia i să te apropii de un zid, de ceva al cetății, orice încercare de a simți, gândi, înțelege medieval îți era zădărnicită de un lanț, cordon, panou sau orice altă formă de a interzice accesul. Desigur, cei care aveau norocul să posede o monedă de 50 de bani puteau privi un număr incert de secunde aiurea, printr-un binoclu. Era, desigur, o probă de măiestrie rezervată inițiaților în ale opticii, care contra-timp trebuiau să focalizeze imaginea și complet inaccesibilă copiilor. Chiar și un geniu precoce în ale opticii era pus în dificultate pentru simplul motiv că minunatul binoclu este prea greu, prea sus, prea complicat pentru un copil …
Copiii mei s-au declarat derutați cel mai tare de simulările de lupte dintre cavaleri. Mai exact de ochelarii de soare tip ”aviator” pe care îi purtau. Nu anticipați un spectacol regizat de custodele cetății, este vorba de marketing: băieții atrăgeau clienții în prăvălia lor, loc unde scria la loc de cinste că numai clienții au voie să facă poze. M-am conformat și am devenit client achiziționând un mic suvenir, cu gândul să (mă) fotografiez (cu) niște coifuri ce le aveau acolo. Am primit permisiunea (după niște secunde de ezitare) să fotografiez unul dintre copii lângă ele cu condiția să nu le atingă. Ca o comparație, mp gândeam la un meșter lemnar din Albena (sculptor e mult spus) care invita copiii care trecea prin zonă să cioplească cu o daltă în lemn linii și exclama încântat după fiecare linie ”this is yours”. O fi fost și marketing la mijloc, dar abordarea bulgarului era cu totul alta…
Există însă un magazin la intrarea în cetate de unde orice cavaler sau gingașă domniță să poată lua o apă plată (cu sau fără lămâie, după caz). Nu cumva să îi deranjați pe vajnicii comercianți la orele de masă (la mine s-a nimerit să fie sandvișul de 10.15), pentru că la ce priviri aruncă nu mai scăpați de deochi pe tot concediul… Nici alte produse nu recomand să luați, am luat o ciocolată pentru copii (Kinder) pe care o știam rezonabilă ca gust și aspect. Cea luată de acolo avea gust ”medieval” și aspect/ consistență granulară. Suspectez că nu i-au priit codurile de caniculă …
Personal eu zic să nu pierdeți timpul la cetate și să mergeți câțiva kilometri spre vest, la peștera Valea Cetății, care merită vizitată și despre care vă voi scrie un post la secțiunea dedicată.
Trimis de Mircea P in 31.08.15 23:39:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mircea P); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.59053700 N, 25.47103400 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am fost si noi la sfarsitul lui iulie si am ramas cu un gust amar. nu mai e nici un aer medieval acolo. Totul se rezuma comert.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2019 Râșnov - cetatea — scris în 22.08.19 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Cetatea Râșnov, pagini de istorie — scris în 18.10.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cetatea Rasnov — scris în 27.08.18 de claudiu7 din SATU MARE - nu recomandă
- Sep.2017 Rasnov, superba cetatea, frumos si orasul — scris în 26.09.17 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Super destinatie de relaxare — scris în 18.08.16 de bigsmall din HUşI [VS] - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Cetatea Rasnov: o panorama de vis obligatoriu de vazut — scris în 12.08.16 de mariusii din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Cetatea Râșnov — scris în 23.10.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ