ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Roman [NT]
ÎNSCRIS: 11.07.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 7

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cetatea Rasnov: umbre medievale

TIPĂREȘTE

În 1937, după o vizită în cetatea Râşnovului, scriitorul brasovean Octav Şuluţiu lăsa posterităţii o frumoasă descriere dar şi un înţelept îndemn: “Ar fi păcat să se distrugă această mărturie istorică. O reconstituire a ei s-ar impune. Dar nu o renovare care să o falsifice, să introducă elemente noi. Să se întărească tot ce există şi atâta”.

Acest indemn caracterizeaza poate cel mai bine primul impact lasat de vizita la cetatea taraneasca de la Rasnov, in periplu nostru din Ardeal.

Nu stiam prea multe despre aceasta fortificatie medievala, de aceea nu am ratat deloc oportunitatea de a-i face o vizita, pentru ca ajunsi acasa sa cautam mai multe informatii despre istoria si legendele acestor locuri!

Se pare ca vechile ruine dateaza din timpul dacilor, primii autohtoni si stapanitori ai acestor meleaguri !

Informatii autentice din sec XIII fac referire si la cavalerii teutoni adusi in tara Barsei de catre regalitatea maghiara, avand un pregnant rol militar , in perioada 1211- 1225; dupa care au fost alungati de regele maghiar Andrei al II-lea , intrand in conflict cu acesta , datorita ambitiilor de stapanire asupra zonei exercitate de ambele parti .

Frumusetea feudala a cetatii este deosebit de puternica, amprenta acelor timpuri mentinandu-se pregnant ca un val misterios asupra intregii fortificatii. Prima imagine o descoperi de cum ti se infatiseaza din departare, maiestoasa si zvelta, si de cum ii pasesti portile realizezi unicitatea acestui loc. Ne-am pierdut printre ziduri si ruine, am strabatut pantele pietruite, am admirat privelistea superba ce se infatiseaza calatorului de la inaltimea cetatii asupra intregii zone!

Nu avem pretentia ca am vizitat toate cetatile romanesti, dar Rasnovul ne-a adus in memorie aerul acelor timpuri impregnate de filmele cavaleresti (in special cele englezesti- tip Ivanhoe, Braveheart sau Robin Hood), dominate de cavaleri ratacitori si drepti, printese nesupuse si stapani cruzi peste cetate si supusi... !!

Agale pe cararile ce serpuiesc, se derulau imagini cu oamenii din acele timpuri, tarani ce-si aduceau merindele la targ, negutatori sireti in pragul pravaliilor, mestesugari -fauritori de arme in aburul atelierelor, domnite urmate de cate un paj plictisit, ... hoti, banditi uitati in unghere intunecate... !! E adevarat, avem imaginatie bogata, dar doar asa reusim sa retraim si sa intelegem orice loc istoric pe care pasim si sa nu-l uitam!

Din pacate sau din fericire cetatea este abia la inceputul unui amplu proces de renovare (din fonduri europene, se pare) care va necesita mult timp si finantare serioasa, dar e bine sa se faca pe baza unor studii istorice, arheologice, de fezabilitate corecte, fara graba si intr-un stil romanesc arhicunoscut! Nu-i nici o problema daca refacerea va dura mai mult timp, important este rezultatul si ce va ramane posteritatii!

O mica zona a cetatii a fost refacuta pastrandu-se amprenta timpurilor trecute, carora le dau viata si o serie de mici pravalioare cu suveniruri, o trupa de tineri cu arme si tinute cavaleresti (pe care le poti proba si fotografia in schimbul unei sume modice), iar toate acestea ne-au incantat!

Am inteles ca intre zidurile acestei cetatui s-au realizat o serie de filme celebre istorice care ne-au strabatut adolescenta: Nemuritorii, Columna, Dacii!... un cadru perfect pentru aceste capodopere cinematografice!

Multumim Rasnov pentru imaginea pe care ne-ai lasat-o (vezi si pensiunea Tudor), iar la cetate vrem sa revenim atunci cand va fi gata... pana atunci mai avem si alte bijuterii romanesti de vizitat!


[fb]
---
Trimis de danette in 19.08.13 10:13:34
Validat / Publicat: 19.08.13 14:23:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV.

VIZUALIZĂRI: 1286 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danette); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 semeata cetate!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5850 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.08.13 13:34:22]
»

Mutat la rubrica "Ceatatea Râșnov ș-alte locuri musai de văzut în zonă" (deja existentă pe sait); şters rubrica dublură creată de autor

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danette
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Râșnov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04682993888855 sec
    ecranul dvs: 1 x 1