ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.09.2010
DE Andc
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 25.04.08
STATUS: GOLD
LUNA
AUG-2010
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Bucataria in Bulgaria

TIPĂREȘTE

Pentru cei care vor sa serveasca masa la o terasa sau la un restaurant ar fi bine sa stie la ce se refera unele din bucatele care sunt in meniu:

Salate

Shopska salata (шопска салата) = Slata din ardei copti, castraveţi, roşii, ceapă şi brânză albă.

Snezhanka (снежанка) = Iaurt, castraveti si usturoi tocat.

Katak (катък) = Iaurt cu brânză albă. Uneori, o puteţi găsi cu ardei copt, usturoi şi ulei.

Zelena salata (зелена салата) = Salata verde cu ceapa proaspata şi măsline.

Ovcharska salata (овчарска салата) = Castraveţi, roşii, ceapă, ciuperci, şuncă, ardei, ouă şi brânză.

Redena salata (редена салата) = Roşii feliate, castraveţi şi o bucată de brânză albă.

Supe

Bob chorba (боб чорба) = Fasole, diferite tipuri de legume şi plante aromatice tipic bulgaresti.

Shkembe chorba (шкембе чорба) = Ciorbă de burtă, cu lapte fiert si servit cu usturoi, oţet şi piper.

Supa Topcheta (супа топчета) = Chiftelute mici, fierte cu legume şi plante aromatice.

Tarator (таратор) = Supa rece din castraveţi, nuci, ulei şi iaurt.

Zelenchukova supa (зеленчукова супа) = Supa vegetala.

Pileshka supa (пилешка супа) = Supa de pui.

Supa Leshta (супа леща) = Linte, ierburi şi legume.

Mancare din carne:

Shishche (шишче) = Frigarui din bucati mici de pui sau carne de porc, ardei şi ceapă, la grătar.

Pileshki drobcheta (пилешки дробчета) = Ficatei de pui prajiti cu ceapa.

Parzhola (пържола) = Friptura.

Kyufte (кюфте) = Chiftele cu ceapă la gratar sau prajite.

Kebapche (кебапче) = Carne prajita la gratar si taiata fasii.

Gyuvech (гювеч) = Legume, ierburi şi bucăţele de carne, fierte la cuptor într-un vas de lut.

Gyuveche:(гювече) = Vase mici de faianţă, umplute cu ceapă, roşii, brânză, cârnaţi şi un ou.

Mancare vegetariana:

Yaytsa po panagyurski (яйца по панагюрски) = Ouă, sos cu iaurt, usturoi si un pic de piper rosu prajit.

Sirene po shopski (сирене по шопски) = Brânză albă, cu roşii coapte într-o oală mică.

Kashkaval pane (кашкавал пане) = Cas pane cu ou prăjit în pesmet.

Chushki byurek (чушки бюрек) = Ardei, umplut cu ouă şi brânză.

Zadusheni kartofi (задушени картофи) = Cartofi, înăbuşit cu unt şi servit cu usturoi şi mărar.

Mekitsi (мекици) = Bucăţi de aluat, de obicei servite cu gem sau brânză albă, un fel de clatite cu gem.

Banitsa (баница) = Produse de patiserie la cuptor patiserie, umplute cu brânză şi ouă.

Mish mash (миш-маш) = Ardei prăjiţi, roşii, ceapă, ouă şi brânză albă.

Deserturi:

Kiselo mlyako s orehi I med (кисело мляко с орехи и мед) = Iaurt cu sos de miere şi nuci zdrobite...

Krem Karamel (крем карамел) = Lapte şi ouă, coapte pe o caramel în cupe mici, un fel de lapte de pasare.


[fb]
---
Trimis de Andc in 03.09.10 22:22:42
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6656 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Andc); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2700 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD
[03.09.10 23:40:46]
»

crem caramelul ala este de fapt cremă de zahăr ars. (crème caramel, fr.)

sirene po şopski are mai mult decât roşii cu brânză...

mai ar fi câteva mici inadvertenţe, dar grosso modo, e o descriere relativ ok a unora dintre felurile lor de mancare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Diaura*
[04.09.10 10:42:34]
»

Parerea mea este ca nici nu e nevoie sa ne batem capul cu denumirile in limba bulgara , caci meniurile lor sunt scrise si in romana , avand in paranteza trecute ingredientele. Eu am fost la " Hapy la Ruse " recent, si in afara de explicatii . pe meniu erau si fotografiile felurilor servite. Era o placere sa alegi, chiar aratand cu degetul pe imagine. Oricum ospatarii vorbesc destul de bine romaneste cat sa te poata intelege si sa ia o comanda.

'

Dragoș_MD
[04.09.10 21:36:50]
»

Oricum ospatarii vorbesc destul de bine romaneste cat sa te poata intelege si sa ia o comanda...

încercă acelaşi lucru pe marginea drumului, la un han undeva 'in the middle of nowhere' în Bulgaria, nu într-un loc eminamente turistic...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Visan125
[13.09.10 16:08:01]
»

Bravo, felicitari! util review-ul mai ales pentru tavernele din zonele mai putin frecventate de turisti. Intr-adevar, cam orice terasa de pe litoral are pozele si traducerle meniului, insa in rest...

nila moromete
[19.08.11 18:15:22]
»

ar mai fi kavarma, legume cu carne la cuptor, mai spre tocana noastra (eu am incercat de peste, de vita si de pui). de incercat neaparat ar trebui parlenka. e o chifla sau lipie cu usturoi, cu cascaval sau ambele, incalzita si ea la cuptor, foarte gustoasa. mai sunt chiftele din dovlecei si chiftele din vinete. si multe alte bunataturi, dar din pacate la mine partenera a invatat literele, eu ma uit ca la filme straine. e bine de invatat daca vreti sa va aventurati in afara zonele frecventate de romani (adica unde sunt si meniuri in romana): ruse, albena, balchik, nisipuri, veliko...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD
[20.06.13 15:27:07]
»

@Andc: din câte știu io,

Kebapche (кебапче) = Carne prajita la gratar si taiata fasii.

sunt de fapt „mititeii” lor - având gustul specific al condimentului lor național (care eu personal cred că e fenicul, deși ei scriu în rețetă chimion), relativ greu suportabil de conaționalii noștri. Deși mie, sincer, chiar mi-au plăcut...

Dragoș_MD
[23.08.17 10:20:44]
»

@Andc: și pentru că o întâmplare m-a readus aici, mai vin cu o micuță corectură la:

Parzhola (пържола) = Friptura

e vorba de fapt despre cotlet (cu os) fript sau prăjit la tigaie sau grătar. Indiferent dacă e de porc, miel, berbecuț sau vită (se specifică de obicei „animalul” din care provine carnea - свинско (svinsko = de porc), агнешко (agneșko = de miel) sau телешко (teleșko = de vită).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Diaura*, Gabikia, nila moromete, Visan125
Alte impresii din această RUBRICĂCe și unde mâncăm în Bulgaria?:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050122976303101 sec
    ecranul dvs: 1 x 1