GRAD SATISFACȚIE
Paris. Catedrala Notre Dame [în flăcări]
Sunt un turist, căruia îi pasă!
Am mângâiat-o cu privirea de patru ori: în 1992, 1994, 2012 și 2013.
Nu pot rămâne indiferentă... S-a rupt o aripă a istoriei... o aripă de frumusețe... de spiritualitate, de forță și eleganță.
Sunt un turist căruia îi pasă!
Era perfectă, frumoasă, elegantă, era o Doamnă!
Zâmbea la noi de fiecare dată... Flăcările au îmbrățișat-o strâns, strivind-o cu sărutul lor năprasnic.
Rozeta... nu mai este. Fleșa, nu mai este... Doamna Parisului, nu mai este...
850 ani de existență, 850 ani de istorie, 850 ani de frumusețe. Și mii de turiști, mii de aparate foto, grupuri organizate... toți erau primiți cu brațele-i deschise...
Esmeralda nu mai este. Și nici Quasimodo... Punctul 0, un disc din fața Catedralei, plânge!
Sunt un turist căruia îi pasă!
Trimis de mihaelavoicu in 16.04.19 00:26:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Paris și e suficient.
29 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
29 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mihaelavoicu: O tragedie care te lasă fără cuvinte! Vor curge valuri de cerneală în legătură cu acest subiect: cine, ce, cum, de ce? Din fericire o parte din patrimoniul catedralei a fost salvat, unele piese fiind deja demontate pentru restaurare. Miliardarii Franței, autoritățile și oamenii de rând au promis refacerea monumentului.
Un simbol care va renaște!
@mihaelavoicu: Imi pare foarte rău de ce s-a intâmplat. A dispărut un martor tăcut al ultimilor 800 de ani. A rezistat Revoluției Franceze, a fost martorul incoronării lui Napoleon, a rezistat celor două războaie și dorinței naziștilor de a distruge Parisul și tot ce inseamnă el. A rezistat atâtor vremuri și a ars in câteva ore. Și asta chiar de Ziua Mondială a Artei și de ziua lui Leonardo da Vinci. Chiar dacă va fi refăcută, și cred că se va intâmpla așa, nu va mai fi la fel.
@Mika: Merci, Mika! Nu am știut de Ziua Mondială a Artei. Merci pentru informație!
Da, nicicând nu va mai fi la fel! Ferice de cine nu a văzut-o!!
@mihaelavoicu: Catedrala - pe care am vizitat-o și eu în 2010 - plânge acum, îngenunchiată și - o mare parte din ea - mistuită de flăcări!
Din info TV aflu că turnurile n-au fost afectate, cred - în consecință - că nici superbele și inconfundabilele lor porticuri. Din păcate, însă, se pare că rozetele au fost rău afectate, dacă nu chiar distruse!
După cum spune și Paul (@tata123), va curge multă cerneală în urma acestui incendiu, se vor face muuuulte speculații referitoare la declanșarea lui, se va da vina pe islamiști, pe vestele galbene, pe francezi chiar, care au permis mai ușor intrarea altor neamuri „păgâne”, pe necredința vremurilor noastre chiar, ca o pedeapsă!
Adevărul nu va fi știut și nici nu va fi publicat - părerea mea!
PĂCAT!!!
@mihaelavoicu:
Sunt convins că Notre Dame, așa cum o știa toată lumea, va renaște și-și va vindeca rănile. Sunt convins!
Cât privește întrebarea Cine este vinovat? , pentru mine e simplu de răspuns. După cum se vedea și în imagini, partea incendiată era în reabilitare, cu schelele pe ea. Așadar, mai mult ca sigur că vina aparține unui Dorel, care cine știe ce prostie a făcut pe acolo. Nu m-aș mira ca acest Dorel să fie de pe meleaguri dâmbovițene...
Pentru moment, mă mulțumesc să revăd foarte des imagini cu Notre Dame în serialul francez Profilage (tradus la noi Psihologia crimei), difuzat (și redifuzat) pe canalele AXN. În acest serial, apar foarte des (cel puțin o dată în fiecare episod) imagini din fața sediului poliției (Hotel de Police) de pe malul Senei, cu Notre Dame în fundal.
@doinafil: Corect! Adevărul nu se va afla curând, sau poate niciodată.
Pe mine m-a impresionat, la lacrimi! Mulțumesc pentru ecou!
@Costi: Merci, Costi pentru ecou! Întrebări, probabil vor fi multe, supoziții și mai multe. Până una, alta, faptul e consumat. Dar nu putem fi nepăsători. Suntem totuși, creștini!
Se va reconstrui, sigur că se va reconstrui. Nemții au reconstruit Catedrala din Dresda, piatră cu piatră, făcând apel către populație să aducă poze vechi, de dinainte de război. Au început acțiunea în 94 și au finalizat-o prin 2005 sau 6. ”Aidoma, identică și la fel”.
Mulțumesc pentru vizită!
@c-kosty: Da, mare păcat. Era o încântare să o privești.
Merci și să nu mai auzim din astea!
@tata123: Da, în mare parte a fost salvată, pentru că incendiul a izbucnit de la acoperiș și probabil au avut timp să scoată ce era important, cum ar fi coroana din spini a lui Iisus. Porticul și turnurile erau mai în față.
Numai că acel loc unde ardea vâlvătaia, se pare, după poze, că era exact deasupra altarului, unde era și fleșa, aceea care a căzut.
Când am fost eu, pe pereții laterali era o expoziție de tapiserii vechi. Am postat și poza cu afișul. Mamă... ce-ar fi ars!
Merci pentru comentariu!
@mihaelavoicu: Ce să spun? îmi vin atâtea în minte...
Oare câți bani luați ca bir de la oameni oropsiți, la fel cum suntem acum și noi „jupuiți” de către un guvern incompetent, nu au fost cheltuiți pentru a ridica și aoi a „aduce la zi” acest monument de arhitectură? Câte vieți se vor fi pierdut pe șantierul construcției (că nu prea se omorau pe vremurile alea cu protecția muncii)? Sau... nu știu - câți protestanți or fi fost omorâți în noaptea Sf. Bartolomeu... În fine. Ne putem lungi o mie de ani în speculații.
Că se va reface? nu am nicio îndoială.
Mă întreb doar - retoric, evident: dacă era vorba despre bojdeuca lui Creangă - s-ar mai fi găsit fonduri să fie reconstruită, sau se reda locul pentru investiții imbiliare? Ori și mai mult: dacă era vorba despre coliba unui biet unchieș din vârf de munte, câți ar mai fi sărit să-i refacă omului casa? Nu de alta dar nu ar fi nici măcar vorba despre sume cu mai mult de 7-8 zerouri...
@Dragos: Atunci când un obiectiv istoric/turistic/religios arhicunoscut are parte de „neplăceri” de orice fel mass-media contribuie la răspândirea informațiilor și la mobilizarea oamenilor.
Dar și în România există oameni buni care sar în ajutorul semenilor lor: telegrama.ro/social/item/ ... i-incendiu.html, rasunetul.ro/familia-zagr ... copii-casa-noua, bistriteanul.ro/foto-impr ... uta-unor-bunici, recorder.ro/video-pildele ... a-sa-o-recladim, etc. Și sunt doar câteva exemple...
@tata123: eu mă refeream la cazurile care nu ajung în reflectorul media.
@Dragos: Dar oare câți bani s-au cheltuit și se cheltuiesc pe măreața catedrală din București? Câte monumente, biserici, etc. s-ar fi putut repara cu banii aștia!?
@Dragos: Da, e retoric. Ce sens are să mai facem comparație! Mulțumesc pentru ecou!
@mihaelavoicu: "Notre Dame de Paris" minunatul roman al lui Victor Hogo, care mi-a starnit visul de a o vedea candva in aceasta viata... nu pot sa acccept ca nu mai exista! Am fost socata la vizionarea stirii. Eu trebuie sa o vad asa cum o descria in roman.
Cred si sper ca se va reface cat mai repede, sa o vad si eu, imi doresc atat de mult! Cred ca se va reconstrui rapid.
Am auzit la stiri despre fondurile donate de miliardari pentru reconstructia catedralei. Intreaga lume este alaturi de Franta in strangerea de fonduri.
@Dana2008: Mulțumesc, Dana pentru ecou! A fost și film după romanul ”Notre Dame de Paris”, cu titlul ”Cocoșatul de la Notre Dame”. Se pare că romanul a fost scris de Victor Hugo. Există și ”Muzeul Victor Hugo” în Paris, în Place des Vosges.
Cocoșatul a fost interpretat de Anthony Quinn, dar Esmeralda, nu mai știu. Cumva Gina Lollobrigida?
Cu bine!
@mihaelavoicu: da, ai perfectă dreptate, nu putem fi nepăsători... în această zi parizienii plâng după Notre Dame, simbolul spiritual al unei lumi. Și eu am deschis prima dată ochii pe această doamnă citind romanul capodoperă al lui lui Victor Hugo, care a făcut-o celebră. Am avut norocul să o cunosc demult în toată splendoarea ei... o lume întreagă e acum în stare de șoc, sper să renască iar... nu-mi vine să cred că acum ea este pustie.
@mihaelavoicu: Ai dreptate, m-am incurcat, am corectat. Mulțumesc frumos!
@mireille: Acum am terminat de citit Emile Zola și am scris în grabă ecoul, fiind afectată emoțional, fără să gândesc. SCUZE! Am greșit!
Chiar în momentele în care năpraznicul incendiu muşca din capodopera Evului Mediu, catedrala de la Notre Dame, - numită azi de ziarişti Notre Drame -, Mihaelavoicu, această iubitoare de frumos, a găsit puterea să strige ˝sunt un turist căruia îi pasă˝.
Ce să vii cu cronologii, date istorice, detalii arhitecturale, drame desfăşurate în punctele cheie ale celor opt secole care au trecut peste ea?
˝Sunt un turist căruia îi pasă˝ este emoţionant şi percutant. Ferice de cei care au vizitat-o şi păstrează în depozitul de amintiri fie el ca şi poze, imaginile catedralei sau nefericiţi sunt cei care n-au apucat să-i treacă pragul şi astăzi sunt copleşiţi de regrete?
Unii dintre voi, cei foarte tineri vor avea şansa s-o vadă refăcută (deşi, dacă ne-am gândi numai câte decenii i-au trebuit Sagradei Familia pentru a nu fi încă terminată), alţii să consulte cu respect albume şi poze dar eu, ca şi majoritatea celor care au citit acest emoţionant review sunt un turist căruia îi pasă.
Mulţumesc Mihaelavoicu şi aşteptăm să postezi poze din albumul tău - chiar şi fără cuvinte, - într-un review care va fi punctat în inimile noastre
Ciudat cum de românii se înghesuie sa doneze pentru reconstrucția Notre Dame... nu zic ca nu e bine dar critica din răsputeri constructia catedralei din București sau nici nu vor sa audă de vreo donație in sprijinul unei catedrale naționale, un vis mai vechi al voievozilor romani, fără să înțeleagă că aici e vorba de demnitatea unei națiuni...
ca asa cum Notre Dame înseamnă demnitatea națiunii franceze si catedrala din București are acest drept de a reprezenta demnitatea națiunii române asa cum e ea cu bune si cu rele...
dam bani la intrarea in catedrale straine dar nu dorim cu niciun chip să avem și noi o catedrala a noastra...
pana si Iustinian a avut critici cand a facut Sfânta Sofia si desi a golit bugetul imperiului totusi viziunea lui a fost peste milenii si vedem ce a lăsat în urma si ne bucuram de ea...
ca sa nu mai spun de basilica Sfântul Petru, Westminster Abbey, Sagrada Familia și altele asemenea... pentru toate au existat critici la timpul lor inclusiv pentru Notre Dame pentru motivul că nu sunt bani ori ca ar costa prea mult ori ca cu acei bani s-ar fi putut face spitale ori drumuri pentru ca niciodata nevoile nu se vor termina...
dar vedem ca Dumnezeu are planul Său și judecata oamenilor nu este si a Sa... altfel nu am fi avut ce admira astăzi iar toate aceste comori caci asta sunt nu le-am fi putut nici macar păstra pentru simplul motiv ca nu ar fi existat... ori ele au fost create de geniul uman zamislit din credinta si nu din nevoile zilnice interminabile.
@Dana2008: Nicio problemă, stai liniștită! Te âmbrățișez!
@Michi: Mulțumesc d-nă Michi! Nici n-aș fi crezut să apară atâtea ecouri... Asta înseamnă că tuturor ne pasă! Toți suntem mișcați de drama Catedralei și cei care au văzut-o și cei care nu au văzut-o. Peste o săptămână... ne trece!
Când am văzut dezastrul la TV, dar mai ales când a căzut fleșa, când păsări negre, dacă ați observat, zburau derutate, probabil aveau cuiburi cu ouă și poate chiar puișori prin cotloanele acoperișului atunci am plâns și am avut un îndemn de a scrie. Două vorbe. Trebuia să întrunesc 600 caractere, dar cuvintele nu veneau, erau parcă paralizate. Atunci mi-am amintit de bietul Quasimodo, de figura lui Quinn... deși sunt peste 50 de ani de atunci.
Mulțumesc!
@rudy: Mulțumesc pentru ecou. Ai dreptate, fiecare popor trebuie să aibă măsura valorilor sale, dar dezastrul apare atunci când munca se năruie.
@mihaelavoicu: Mare dreptate aveti, din pacate. Eu unul am reusit sa o vad acum vreo zece ani, doar o data, dar se intampla fix pe 15 august de Sfanta Maria, cand am asistat la o slujba exceptionala si impresionanta. Am citit multe opinii despre incendiu, primite de la cunoscatori, dar din pacate efectul e acelasi, si anume mari daune produse unui monument minunat. Eu sunt optimist si am incredere ca francezii vor sti sa refaca aceasta capodopera, asa cum stiu sa le intretina si pe celelalte pe care le/au construit si pastrat.
@calatorul: Surprinzător acest ecou întârziat! Mulțumesc! Sinceră să fiu, nici nu mai sunt la curent cu problema ”Catedrala Notre Dame”. Am zis bine, peste o săptămână uităm. Așa suntem noi, oamenii, atunci când apar alte și alte dezastre. De pildă acum deplâng soarta atâtor animale din jungla amazoniană, altă nenorocire.
Mulțumesc pentru ecou și să auzim de bine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2017 In casa doamnei noastre Notre Dame de Paris — scris în 06.05.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2015 Inegalabila Notre Dame — scris în 07.04.15 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2014 Catedrala Notre Dame de Paris - Cel mai vizitat obiectiv turistic al Parisului. — scris în 27.11.14 de vega06 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Notre Dame, a devenit muzeu? — scris în 25.07.13 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Notre Dame de Paris, istorie si nu numai... — scris în 24.07.10 de recul* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2009 NOTRE-DAME / Superba catedrala din inima Parisului — scris în 13.02.10 de bogdan 75 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ