GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Amintiri de suflet - Castelul Pelisor - Sinaia
Duminica dimineata butonand telecomanda TV am prins secvente din emisiunea „Ora regelui” si am urmarit cateva minute deoarece tocmai era prezentata construirea castelului Peles si m-am bucurat ca deja cunosteam cate ceva avand in vedere ca AmFostAcolo la sfarsit de martie, asa ca am luat-o ca pe un semn si prin urmare mi-am zis „Mishule, pune mana si scrie ca altfel ti-o iei, nu o sa-ti mai aduci aminte nimic” si profitand ca era duminica si deci zi libera mi-am luat condeiul (tastaura) in mana si am purces la scris, ce-a iesit o sa vedeti (de fapt o sa cititi).
Dupa o noapte relaxanta la Pensiunea Ferma, vezi impresii pentru ziua de sambata am planuit ca prima vizita Castelul Peles sau Pelisor, insa nu eram foarte hotarati am zis ca vedem la fata locului.
In principiu vremea era frumoasa asa ca am plecat de la pensiunea pe la 9.30 astfel incat eram in Sinaia pe la 10.00. Am lasat masina in parcare in spatele Manastirii Sinaia si am pornit pe alee spre Peles. Plimbarea pe acea alee era foarte frumoasa (de fapt a fost pana cand am ajuns la punctele de comercializare a diverselor articole mai mult sau mai putin dragute).
Pelesul era din ce in ce mai aproape si eu ma simteam tot mai cuprinsa de emotie deoarece de aici am poze cu parintii mei in luna de miere si in poze vezi doi tineri frumosi, plini de dragoste avand ca si fundal un castel. O poveste in fata altei povesti. In fata castelului vedeai prin zapada cum brandusele incercau sa-si faca loc vrand sa dea un strop de culoare pe o vreme care era cand intunecata cand frumoasa, cu toane precum o printesa. Acesta este si motivul pentru care am intitulat articolul "Amintiri de suflet"
Acolo am luat decizia finala. Nu vom vizita astazi Pelesul ci Pelisorul. Ce ne-a determinat sa luam decizia asta? Multimea de oameni venita acolo, turisti de toate varstele si nationalitatile. Am vazut turisti din Grecia, Spania, Turcia, Cehia, Polonia, Rusia, Germania si multi, multi altii. Pe acestia i-am auzit vorbind si asa am putut spune de unde erau. Cred ca si aici e bine de mers in timpul saptamanii. Am facut niste poze in zona Pelesului si am putut constata ca incepe sa se degradeze si daca nu vor fi investiti bani va fi din ce in ce mai greu de oprit degradarea.
Foarte putin am sa va spun despre Carol I care a ales sa construiasca Castelul Peles aici deoarece vizitand aceasta zona in 1866 pe vremea cand Sinaia era un mic sat numit Podul Neagului, fascinat fiind de zona, a hotarat construirea unui castel, astfel ca in 1873 incepe construirea Castelului Peles (cu Karel Liman ca arhitect).
Asa ca am mers mai departe spre Pelisor. Despre Pelisor am citit cate ceva si inainte de a-l vizita si dupa avand in vedere ca acum vedeam altfel lucrurile. Carol I a construit Pelisorul (tot dupa planurile arhitectului ceh Karel Liman si decorat de vienezul Bernhard Ludwig) in perioada 1889-1903 ca destinatie pentru Regele Ferdinand si Regina Maria acestia locuind pana ce constructia a fost gata in Foisor. Pelisorul a fost inaugurat la data de 24 mai 1903. Despre marimea lui am aflat ca are 99 camere fata de 160 camere cat are Castelul Peles.
Asadar cu biletele in mana am pasit spre intrare unde dupa ce ne-am pus ciupici (supraincaltari) in picioare am pornit in descoperirea istoriei romanilor.
Nu am platit si pentru a face poze in interior asa ca am facut doar discret cateva poze in rest am fost atenta sa surprind cat mai multe.
Citisem ca foarte mult in decorarea Pelisorului s-a implicat si Regina Maria care prin pasiunile ei (era pictorita, poeta, creatoare de design) a fost numita Regina artista si care pentru decorarea acestei resedinte a ales stilul Art-Nouveau, Pelisorul fiind de altfel singura resedinta regala din Romania decorata in acest stil.
Pelisorul a fost in perioada 1948-1990 Casa de Creatie a Scriitorilor, perioada in care au disparut lucrari iar mobilierul a fost distrus sau mutat. A fost redeschis in 1993, dar reamenajarea lui pentru a fi cat mai aproape de ceea ce si-a dorit Regina Maria s-a facut in 2007.
Astfel ca vom vedea aici camere care prin decorarea lor au capatat valoare de unicat (Dormitorul de Aur, Camera de Aur).
In fiecare incapere exista afisate explicatii privind denumirea, obiecte principale, stil, precum si cine este autorul mobilierului. Mobilierul in mare parte este sculptat din lemn de cires, tei, stejar si alte esente, urmand in mare parte indicatiile Reginei Maria.
Dar ca sa mentionam cateva dintre principalele camere vizitate (sau cel putin din cele ce imi mai aduc aminte) ar fi:
-Holul de onoare aflat la intrare si care are peretii lambrisati cu lemn de stejar. De aici pleaca spre etaj o scara din lemn sculptat. Avand in vedere ca era considerata o locuinta de familie scara nu este una impozanta de exemplu din marmura. Tot aici pe perete vom regasi 2 tablouri ale Reginei Maria, primul dintre ele reprezentand o persoana aflata la maturitatea deplina si care pare a veghea asupra tuturor. Ceea ce da insa lumina locului este luminatorul unde prin vitralii patrunde lumina intr-un loc care altfel ar fi fost mohorat. Asa cum am vazut si la Cazinou luminatoarele astfel concepute (vitralii) si care asigurau o iluminare naturala si eleganta a locului.
- Apartamentul si Biroul Regelui Ferdinand este o incapere sobra, unde elementul care pare ca stapaneste locul este biroul din lemn de nuc placat cu trei panouri sculptate si care reprezinta Pelesul, Pelisorul si Foisorul. Scaunul care se afla in spatele biroului este precum un tron care isi asteapta regele, iar pe birou vedem in continuare articole pe care le avea regele la indemana pentru activitatile zilnice precum si o fotografie de familie.
- Dormitorul Reginei Maria – dormitor care a fost mobilat pe baza proiectelor reginei, mobila fiind lucrata intr-un atelier din Sinaia (tei aurit) si de asemenea si aici regasim o multime de elemente decorative. Tot aici deasupra patului putem vedea un frumos tablou al reginei si principesei Marioara. Alte elemente decorative prezente in aceasta incapere sunt executate in ateliere din Viena, Chicago, Paris. Incaperea este destul de luminoasa data fiind culoarea deschisa a peretilor.
- Si daca am vorbit despre dormitor voi vorbi in continuare despre Apartamentul Reginei Maria – Salonul si Capela. Acest spatiu este unul in care se imbina armonios desi initial nu ar parea elemente celtice, scandinave, bizantine cu elemente folcorice sau art-nouveaux rezultand un spatiu in care regina isi petrecea timpul. Salonul este luminos si de asemenea si aici avem mobilier aurit iar printr-o arcada se patrunde in spatiul numit Capela. Aceasta nu reprezinta chiar ceea ce inseamna in sens bisericesc, dar era un loc de reculegere pentru regina care avea aici un jilt, lumina venindu-i din spate prin ferestre. Accesul in acest spatiu placat cu marmura de Ruschita se face printr-o arcada cu coloane aurite.
- Vedem mai departe Camera de zi, care este o incapere luminoasa, decorata tot in stilul caracteristic (imbinari ale mai multor stiluri) si care si aceasta prezinta toate elementele necesare activitatilor zilnice. Aici vedem si un birou (pe care putem vedea o poza a reginei) la care putea sa-si scrie scrisorile dar si un jilt in care sa poata citi o carte.
- Continuam cu o alta camera a reginei si anume Budoarul aceasta fiind o camera luminoasa, ornata la imbinarea cu tavanul lambrisat de picturi reprezentand cai. In rest peretii sunt zugraviti in culori deschise, luminozitatea locului fiind completata si de multitudinea de ferestre incadrate de coloane, precum si de mobilierul vopsit in alb. Aceste coloane prezinta elemente de arhitectura foarte interesante fiind sculptate pentru a fi astfel “gazde” pentru elemente de decor.
- Salonul pentru mic dejun este o camera in care se gaseste mobilier alb, placuta iar pe masuta sunt asezate cesti de ceai care par ca iti fac o invitatie.
- Urmeaza Salonul de ceai, care spre deosebire de Salonul pentru mic dejun este decorat cu mobila frantuzeasca, care insa aduce locului un aer ceva mai aristocratic spre deosebire de salonul pentru mic dejun care avea mai multa caldura.
- Ca sa ramanem in zona aristocratica avem aici Apartamentul francez care cuprinde Sufrageria bretona si Salonul Louis Philippe. Sufrageria bretona in care vedem mobilier din lemn de stejar si unde pe panourile decorative ale mobilierului ne infatiseaza (asa cum citim si la intrare) scene din viata taranilor bretoni. Aspectul maiestuos al acestei incaperi este dat si de piesele din faianta, piese realizate in secolul XVIII. Salonul Louis Philippe este dotat cu mobilier din lemn de nuc, o mobila care difera mult de mobila din salonul Breton, si unde la loc de cinste pe mijlocul unei mese octogonale troneaza un vas gravat din argint si care este inscriptionat in japoneza.
- Nu putem sa nu mentionam si dormitorul printesei Marioara, cel de-al treilea copil al Reginei Maria si care va devein mai tarziu regina a Iugoslaviei. Aici mobilierul este vopsit in alb si denota functionalitate si eleganta.
- Apartamentul copiilor, cu mobilier din lemn de paltin, pin si tei care fie era lustruit pastrand aspectul natur fie era dat cu bait verde (peretii au o tapiterie verde-oliv), mobilierul fiind executat special pentru aceasta destinatie.
- Apartamentul principilor Carol si Nicolae (unde avem mobilier din lemn de nuc si stejar) corespundea tineretii ocupantilor si avea eleganta princiara. In ceea ce priveste delimitarile intre spatii, zona arcadelor s-a folosit lemn de brad.
- Pentru ca tot am pomenit de copii putem spune si despre Camera de joaca in care vedem un mobilier simplu si functional confectionat din nuiele si vopsit in culoare alba.
- Camera de aur care este diferita de celelalte camere si pare a te introduce intr-o alta lume pornind chiar de la usa care este decorata cu crini si face intrarea parca intr-un glob de aur. Camera nu are nici ea formele obisnuite ale unei camera. Peretii sunt din stuc aurit decorati cu frunze de ciulini, acest motiv care se regaseste in multe dintre incaperi ii este foarte drag reginei, fiind emblema Scotiei locul natal al reginei, si totodata emblema orasului Nancy, capitala stilului Art –Nouveau. Ceea ce da un aer mistic incaperii este plafonul cu luminator si unde se regaseste o cruce celtica. Toata aceasta camera este decorate cu mobilier in care se regasesc elemente celtice si bizantine. De asemenea camera este luminata magic prin vitraliile ferestrelor si intr-un colt printr-o lampa Tiffany. Aceasta incapere atat de draga reginei Maria este si camera in care se va retrage si unde a si murit la data de 18 iulie 1938.
- Atelierul de pictura, o incapere luminoasa unde vom regasi elementele necesare creatiei: sevaletul si suportul pentru sevalet, blatul, palete si pensule pentru pictura. Aici spre deosebire de alte camera, ferestrele nu mai sunt cu vitralii oferind astfel o vedere frumoasa in exterior. Tot aici vom vedea si un jilt mai aparte pe care parca cineva in graba a aruncat neglijent o esarfa rosie.
- Salonul Oriental decorat si aceasta dupa dorinta Reginei Maria, cu mobilier din lemn de nuc sculptat si accesorizat cu intarsii din sidef si unde vedem tot felul de obiecte (statuete, picturi, vase orientale, obiecte de alama, scaune cu tapiterie cu model oriental) totul aranjat astfel incat sa induca o stare de mister asa cum ii placea reginei).
- Sufrageria mare si unde peretii sunt lambrisati cu lemn de paltin si frasin cret cu scaune tapisate in acelasi model cu covorul si unde masa de 24 persoane este aranjata de parca isi asteapta oaspetii, cu serviciu de masa Rosenthal, pahare din cristal si tacamuri de argint.
- La Pelisor a avut camera si sora reginei Victoria Melita (numita Duchy probabil ca o prescurtare, ea fiind ducesa de Hessa) o camera luminoasa in tonuri de alb, auriu si roz, cu un pat dragut ascuns parca intr-o firida. si tot intr-o firida in dreptul ferestrei pe o masuta se gasesc articolele care arata frumusetea unei femei, o oglinda si precum si alte elemente.
- Guvernanta avea si ea camera ei si despre aceasta as putea spune ca m-am amuzat, avea la dispozitie un spatiu de-a dreptul generos, de invidiat de multa lume astazi.
A fost o vizita placuta pe care am facut-o la acest castel si imi propun sa ajung sa vad si Peles-ul, insa nu la sfarsit de saptamana cand totul devine comercial, cand personalul se prezinta precum gardienii, mi s-au parut foarte scortosi si pareau plictisiti cu sarcina pe care o aveau de a supraveghea lucrurile. De acolo am coborat pe Furnica (unde am si vazut Crucea lui Molomot) spre Manastirea Sinaia despre care urmeaza sa va povestesc intr-un alt articol. Multe alte amanunte despre Peles, Pelisor precum si regii si reginele care au locuit acolo gasiti aici:
Si pentru ca ar trebui sa am o incheiere care sa arate inca o data caracterul puternic al acestei regine am sa adaug cateva fraze din testamentul redactat la data de 28 iunie 1933:
„Tarii mele si Poporului meu,
Cand veti ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tacerii vesnice, care ramane pentru noi o mare taina. Si totusi, din marea dragoste ce ti-am purtat-o, as dori ca vocea mea sa te mai ajunga inca o data, chiar de dincolo de linistea mormantului.
Nimeni nu e judecat pe drept cat traieste: abia dupa moarte este pomenit sau dat uitarii. Poate de mine va veti aminti deoarece v-am iubit cu toata puterea inimei mele si dragostea mea a fost puternica, plina de avant: mai traziu a devenit rabdatoare, foarte rabdatoare.
Eu am ajuns la capatul drumului meu. Dar inainte de a tacea pentru vesnicie vreau sa-mi ridic pentru ultima data, mainile pentru o binecuvantare.
Te binecuvantez, iubita Romanie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasa tara, care ai trait in inima mea si ale carei carari le-am cunoscut toate. Frumoasa tara pe care am vazut-o intregita, a carei soarta mi-a fost ingaduit sa o vad implinita. Fii tu vesnic imbelsugata, fii tu mare si plina de cinste, sa stai vesnic falnica printre natiuni, sa fii cinstita, iubita si priceputa.”
Trimis de mishu in 17.05.16 10:53:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.35967500 N, 25.54173700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Castelele Peleș şi Pelişor, SINAIA" (deja existentă pe sait)
@mishu - Yeees! Am fost primaaaa! Bravo, mishu! Frumos si elegant!
@mishu - Locuri deosebite! Se spune că regele Carol I a umblat prin țară mult timp până a ales locul unde să construiască un castel drept reședință de vară. Locuri minunate a găsit multe pe plaiurile românești dar infrastructura lăsa de dorit. De exemplu ar fi dorit să construiască la Poiana Mărului din Vrancea (lipsa unei surse de apă și drumurile proaste l-au împiedicat) sau Bălteni - Ilfov (Scroviștea) - vezi aici impresii despre fostul schit Bălteni, acum restaurat: vezi impresii. Pe lista cu localitățile unde se află cel mai curat aer din țară s-au aflat și Sinaia și Săvârșin - drept urmare aici s-au ridicat reședințe regale.
Un pic cam tremurate, neclare și „pe fugă” fotografiile din interior. Ce s-a întâmplat?
@tata123 - Pai mai tata e frumos chiar sa ma dai de gol asa? Am zis la inceputul articolului ca nu am platit taxa de poze, si am folosit un cuvant mai delicat pentru frauda, " am facut poze mai discret" dar puteam spune ca am facut poze pe sest, dar la cat de chioara sunt nici alea nu-mi ieseau bine si mai eram atentionata sa nu fac , m-ai prins.
Cat despre varianta Vrancea m-a intrebat si sotul meu (ca vrancean ce mi-este) de ce n-am mentionat. Asa este, regele luase in calcul si varianta Vrancei, la fel de frumoasa, insa impedimentul a fost reprezentat de drumuri.
Pentru Sinaia (Podul Neagului) a mai pledat si apropierea de Predeal despre care am citit (nu mai stiu unde si nu am mai mentionat asta) ca reprezenta la acea vreme granita cu Imperiul Austro-ungar.
Multumesc frumos de vizita, vot si completari.
Foarte reuşit review, ca tot ceeace scrii. Ce să spun, că vai! ce exprimare, ce stil? Nu spun nimic pentru că chiar mi-a plăcut mai ales că în urmă cu vreun an vizitasem şi eu Peleşul şi Pelişorul, deci am votat în cunoştinţă de cauză...
@Michi: Multumesc frumos pentru vizita si vot, eu astept ziua de maine sa ma bucur mai in tihna de cel mai recent articol, chiar ma gandeam ca in mod sigur ne asteapta ceva de la Mama Michi ca nu am mai vazut-o in ultima vreme.
Am citit cate ceva insa in diagonala, asa ca maine o sa-l savurez. O seara frumoasa. Cat despre stil sau vorbe mestesugite? chiar daca prima facultate a fost chimia, combinatiile de litere nu prea sunt printre reusitele mele astfel incat sontac, sontac merg si eu mai departe si ma bucur de vorbele mestesugite ale celorlalti si in anumite situatii chiar de cunostintele avansate de istorie sau geografie.
Buna!
Foarte placut review-ul, sigur tu sti lucrul asta. Pelesul l-am revizitat si noi anul trecut si ne-a placut revederea.
Dar la review-ul tau mi-a atras atentia in mod special poza P07 pe care cu eleganta tu ai atasat-o.
In concluzie ai avut o sedere frumoasa la Ferma, v-ati sarbatorit si a-ti vizitat locuri faine... toate lucrurile astea in doi ce poate fi mai frumos.
Cu drag.
@adrianbogdan - Multumesc frumos pentru vizita si vot si ma bucur sa constat ca poza P07 a fost apreciata.
Parintii mei au insemnat pentru mine un model in viata si au fost oamenii pentru care as fi facut totul. Din pacate doar pentru mama mai pot sa fac asta, si asta este motivul pentru care de cand s-au nascut copiii noi inca mergem cu totii in concendiu incluzand-o si pe mama atat cat va mai putea.
Nu pot spune insa ca nu m-am bucurat de un we doar in doi. O zi frumoasa in continuare.
@mishu - Am votat cu oarecare nostalgie acest articol, care imi aduce aminte de vizitele facute la Pelisor, in practica de santier in tabara Schiori, in 1968. In aceasta practica am avut de construit mai multe dotari pentru o serie speciala a UTC (laureati la concursuri artistice la nivel de liceu). La Pelisor mergeam dupa materiale la doua zile. Acolo era un santier al Trustului Carpati, care se ocupa de renovarea Pelisorului. Am fost de cateva ori si prin camerele aflate in renovare, dar vazand pozele dvs. imi dau seama ca eu, atunci nu am vazut nimic. Si pentru ca noi eram mai mult pe munte si treaba nu prea faceam, pana la urma muncitorii de la Carpati au fost cei care au terminat si finisat ce incepusem noi.
Mai am o amintire, care acum este vesela, dar atunci nu prea ne-a bucurat. Eram in tabara speciala si conduceam trupa de teatru de la Liceul Sf. Sava, la un zmeuris pe valea Pelisorului, ceva mai sus de castel. La un moment dat o fata (Irina Hrisculescu, se numea), a tras de o tufa pentru a culege niste zmeura si dupa ce a tras de tufa, de dincolo de tufa a aparut un cap de urs. Evident ca s-a bucurat, a tras un chiot de bucurie, de ne-a daramat pe toti prin tufisuri si a rupt-o la fuga spre tabara. Noi am plecat imediat in urma ei sa nu se rataceasca, fara sa mai privim in urma. Cred ca de la manifestarea de bucurie a Irinei ursul a rupt-o si el la fuga, evident in sens invers, pentru ca nu ne-am intalnit cu el pe drum. Cred ca in mai putin de uns fert de ora eram deja in curtea taberei.
Acum revenind in contemporanitate mi-as permite sa va cert, ca un om mai batran, ca nu ati urcat si pe munte deloc. De la Pelisor, pe o poteca prin padure, se poate ajunge intr-o jumatate de ora la Poiana Stanii, iar de acolo in Sinaia, in circa o ora. Acum daca eu nu am masina, deci nu depind decat de picioarele mele, imi permit sa invat pe altii pe unde sa mearga pe munte, poate-poate conving pe cineva sa-mi urmeze sfatul.
Astept in continuare articole despre drumetiile dvs. pe munte, pentru ca stilou aveti, picioare de asemenea, masina care sa va aduca aproape de munte aveti, trebuie sa aveti si dorinta.
Pana atunci numai bine si calatorii placute!
@liviu49: Poiana Stanei era in plan insa vremea nu tinea cu noi. Din Poiana Stanei am amintiri foarte frumoase cand mergeam acolo cu parintii si fratele tatalui meu cu familia si inchiriam casute si aveam toata acea pajiste la picioarele noastre.
O sa fac acel drum din nou insa pe vreme frumoasa si atunci am sa pun si ceva poze vechi de acolo si care imi sunt foarte dragi.
Multumesc mult de tot pentru cuvintele frumoase si pentru amintirile impartasite noua. Felicitari, aceste ecouri au darul de a ne aduce in prezent amintiri din trecut si pentru asta multumirile mele.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 1000 – Castelul Pelișor, reședința secundară de pe cele 1000 de hectare — scris în 19.09.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Minisejur la Sinaia: 3/3 Castelul Peleş din 1990 şi până în zilele noastre — scris în 04.10.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Minisejur la Sinaia: 3/2 Castelul Peles în perioada comunistă (1948-1989) — scris în 30.09.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Minisejur la Sinaia: 3/1 Castelul Peleş până în 1948 — scris în 25.09.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Castelul Pelisor — scris în 09.08.22 de dc.cc din ARAD - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Un sejur nemaipomenit — scris în 09.08.22 de dc.cc din ARAD - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Castelul Pelisor, darul regelui Carol I pentru principii mostenitori Ferdinand si Maria — scris în 06.04.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ