ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.05.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 5

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Castelul Peles, Pelisorul si cateva locuri din Sinaia

TIPĂREȘTE

In Romania este usor sa ajungi la un obiectiv turistic mai ales daca se afla la 2 judete departare de la domiciliu. Nu pot spune asta despre castelul Peles, deoarece am asteptat multi ani sa il vizitez. Dupa 3 excursii / sejururi (1979 - cu parintii, 1981 - cu scoala, 2004 -cu sotia) in care nu am putut vizita obiectivul deoarece nu era inclus in circuitul turistic (in 2004 era dar nu am vizitat) am reusit sa vizitez castelul Peles in 2011 iar ultima vizita cea pe care o descriu acum a avut loc in 2013 (Peles + Pelisor)

Mare parte din datele adunate de mine despre aceste obiective au sursa de pe internet, scoala, diferite carti, reviste, relatarea ghidului cu ocazia vizitei dar... si din povestirile parintilor / bunicilor.

Castelul Peles din Sinaia - oras din judetul Prahova / Valea Prahovei - 10400 locuitori - a fost construit intre anii 1875-1883 de catre Principele Carol I a Romaniei din fonduri personale. Principele a luat hotararea dupa o vizita in zona devenind foarte incantat de zona. Cladirea a fost construita ca resedinta de vara (folosit predominant in perioada calda a a anului din primavara pana toamna) a regilor Romaniei. Inainte de începerea constructiei au avut loc ample lucrari de pregatire a terenului.

Arhitectii Pelesului au fost pe atunci renumitii Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman, decoratiunile fiind facute de catre Heyman, August Bembe si Bernhard Ludwig.

Ca orice cladire de asemenea amploare in decursul anilor a avut parte de modificari, asa cum il vedem acum a ajuns in perioada primului razboi mondial.

Aici s-a nascut regele Carol al II-lea si pe urma regele Mihai I.

In 1948 a urmat nationalizarea si implicit confiscarea de catre regimul comunist de atunci.

In 1953 puterea comunista de atunci a hotarat deschiderea castelului ca muzeu, functionand pana in 1975. Tovarasul Nicolae Ceausescu l-a inchis in 1975 declarând cladirea de interes protocolar, totusi vizitele lui au fost foarte rare. Dupa revolutia din 1990 a fost redeschis publicului. Retrocedarea catre proprietarului de drept regele Mihai I a avut loc in 2007, majestatea sa dorind sa ramana in circuitul turistic.

Pe vremea inceperii constructiei in locul orasului Sinaia a fost Podul Neagului o mica asezare de munte. Locul in care s-a construit s-a numit Piatra Arsa. Langa cladirea principala s-au mai construit cladirile anexe inca un castel numit Pelisorul si inca o cladire numit Foisorul (casa de vanatoare). Alte anexe de remarcat: Cladirea corpului de garda, vila Sipot, grajdurile si uzina electrica. Uzina electrica este de fapt o hidrocentrala care alimenta cu curent electric castelul si cladirile anexe, nefiind pe vremea aceea curent electric in zona. Alte dotari moderne pe vremea respectiva ar fi incalzirea centrala, lift, acoperis de sticla a holului cu actionare electrica, sala proprie de cinema.

Incaperile principale a castelului din care voi enumera cateva sint: holul de onoare cu acoperisul impresionant de sticla descris mai sus, sala de teatru/cinema (am fost impresionat de existenta de atunci a cinematografului - ce-i drept ecranul nu este prea mare), sala de muzica acolo unde s-au organizat concerte, incaperile unde sint expuse nenumarate arme (albe si de foc), biblioteca (din nou impresionant avand in vedere si numarul volumelor cu o executia copertilor foarte luxoasa cat si prin existenta usii secrete - la o verificare vizuala atenta se poate observa ca acolo exista o usa), apartamentul imperial, biroul de lucru a regelui, dormitorul regal si sufrageria. Mai sint si alte incaperi de care nu imi aduc aminte acum. In total are 160 camere.

Accesul la Peles se face din DN 1 (exista indicatoare pentru castel) cu masina dar si cu trenul din gara Sinaia folosind un alt mijloc de transport, taxi de ex.

Programul de vara pentru public este marti-duminica 9.15 - 16.15 (marti de la ora 11.00) cel de iarna are inca o zi când este inchis (marti) Acelasi program se aplica si la castelul Pelisor.

Tariful pentru tur de baza care include numai parterul si dureaza 45 min este de 20 / 10 / 5 ron (adult, senior, elev/student) turul mai lung de 1,5 ore care include si etajul 1 este de 50 / 25 / 12,5 ron. Taxa foto (numai interior) 32 ron taxa video 53 (aici nu stiu cum poate sa verifice angajatii deoarece toate aparatele foto au si functie de filmare - deci recomand achitare numai taxa foto) La Pelisor tarifele sint 20 / 10 / 5 cu acelasi taxa foto. Exista si ghid audio (acel aparat care atarna in gat) in 5 limbi straine.

Pe parcare am dat atunci 10 ron. Parcarea se afla la intrarea pe domeniu, de acolo mai dureaza cca 10 minute de mers pe jos.

 

Castelul Pelisor a fost construit in doar 3 ani intre 1899-1902, arhitect Karel Liman/decorator Bernhard Ludwig. A fost construit tot pentru scopul a fi resedinta de vara a principilor mostenitori. Destul de impresionant pe interior cateva incaperi demne de enumerat ar fi:Holul de onoare, camera de aur (pereti auriti), dormitorul de aur, biroul regelui Ferdinand si biroul reginei Maria.

Deoarece am vizitat ambele cladiri impreuna cu familia achitând taxele de mai sus, si ma astepta si un sejur la mare cu eventuale cheltuieli neprevazute, am renuntat la fotografiile de interior (nu am platit taxa foto) din aceasta cauza pot atasa doar fotografii realizate in exterior.

 

Dupa vizita castelelor am luat Sinaia la pas si am vazut cazinoul construit intre 1911-1912 (arhitect Petre Antonescu) este o cladire superba, manastirea Sinaia din 1695 (care in decursul anilor a fost distrus partial de cateva ori) parcul orasului, hoteluri, pensiuni si magazine. La cota 1400 respectiv cota 2000 nu am ajuns in 2013 dar in restul excursiilor am fost de fiecare data, peisajul vazut de sus este extraordinar. Locul de cazare a fost in Busteni, n-o mai pot descrie, au trecut 3 ani.

Recomand vizita, castelul face parte din istorie.


[fb]
---
Trimis de AZE in 02.05.16 01:33:43
Validat / Publicat: 02.05.16 12:33:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.

VIZUALIZĂRI: 1545 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul Peles vazut de pe aleea de intrare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCastelele Peleș şi Pelişor:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052572011947632 sec
    ecranul dvs: 1 x 1