GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ca si in cazul impresiilor scrise dupa turul Castelului Peles (vezi impresii) , nu am sa aduc date istorice, destul de usor de gasit pe internet pentru cine doreste. O sa vorbesc strict despre turul Castelului Pelisor, un castel incantator, linistit si cald.
Dupa ce am platit taxade intrare de 20 ron si am stat cateva minute la coada, un ghid foarte dragut si amabil ne-a facut o scurta prezentare si ne-a dat cateva repere istorice despre acest loc.
Turul a pornit din din [Holul de Onoare o sala ce este supravegheata parca de portretul reginei Maria, aflat undeva la mijlocul scarilor. Dupa ce am urcat scarile si dupa ce am privit frumoasul tablou mai de aproape am ajuns la Apartamentul si Cabinetul de lucru al regelui Ferdinand In Cabinetul de lucru se pot vedea lambriucile impresionante lucrate in lemn de ulm. In acest apartamnet se gaseste si un manuscris impresionant al reginei Maria ce a fost montat in argint si decorat cu pietre pretioase. Dormitorul este compus din mobila din lemn de brad lucrata in atelierele din Viena. Toate piesele decorative merita toata atentia dar si fotografia de familie ce se afla pe biroul din cabunet. Foarte aproape, despartite de un mic hol, se afla Dormitorul reginei Maria, un dormitor mobilat dupa un proiect al reginei cu mobila lucrata la un atelier din Sinaia. Aceasta garnitura de mobilier lucrata in lemn de tei reprezinta cea mai de seama creatie a reginei. Din nou ornamentele decorative sunt incantatoare si in acest dormitor intim. Apartamentul copiilor este mai mult un loc de joaca sau de recreere al copiilor. Mobila este lucrata in lemn de paltin si a fost realizata la Viena. Pe pereti sunt expuse mai multe tablouri ce ii reprezinta pe copiii familiei regale.
Apartamentul reginei Maria- Salonul si Capela este o incantatoare incapere cu toate ca stilul este unul greu de identificat. Aici exista mai multe elemente decorative ce apartin mai multor culturi. Aici se intalnesc si boltile brancovevesti si vase orientale si decoratiuni celte. Chiar daca nu se poate vedea de foarte aproape, Capela este decorata destul de simplu si frumos si reprezenta un loc de reculegere al reginei.
Ca o continuare a salonului urmeaza Camera de zi, incapere care pastreaza cam acelasi stil decorativ usor alambicat. Budoarul este un alt dormitor folosit de regina, o incapere mai luminoasa si mai vesela in care gasim tablouri deosebite si lucrari ornamentale unice.
Un alt loc luminos este Salonul pentru mic dejun, o camera parca desprinsa din poveste cu mobilier alb si tablouri alese special pentru a da o nota si mai mare de veselie acestei incaperi.
In Apartamentul Francez, impartit in Sufrageria bretona si Salonul Louis Phillipe, se gasesc garnituri de mobilier valoroase si picturi sau obiecte decorative foarte frumoase. In Camera de joaca a copiiler cu siguranta o sa va atraga atentia patul din nuiele. Dar daca va uitati atenti o sa vedeti ca mai multe obiecte din garnitura de mobilier sunt confectionate din nuiele.
Urmeaza Salonul pentru oaspetii familiei, o incapere in care gasim pe masa o fotografie a tarului Nicolae al II-lea, varul reginei Maria. Acest salon este impresionant prin faptul ca din prima camera se urca patru trepte pentru a ajunge in camera. Dormitorul printesei Marioara, al treilea copil al familiei regale, este o incapere simpla si decorata foarte frumos cu piese pictate cu scene din povesti. Printesa Marioara avea sa se casatoreasca cu Alexandru I si sa devina regina a Iugoslaviei.
Salonul pentru ceai este o incapere poate mult prea intunecata si mai neinspirat mobilata tinand cont de rolul pe care in avea. In schimb Atelierul de picture o sa va impresioneze. Un atelier simplu si luminos ce pastreaza sevalete, scaunul pentru sevalet, blatul sau palete si pensule pentru pictat. Si sora reginei a avut o proprie camera in Pelisor, Camera Victoriei Melita (Duchy) . Turul continua cu cea mai indragita camera poate, un pic sobra si pentru multi rece, Camera de Aur – camera in care regina a si murit la 18 iulie 1938. Mai urmeaza camera guvernantei printesei Elisabeta si Apartamentul principilor Carol si Nicolae. La coborare am vizitat sufrageria familiei, frumos decorata si aranjata.
Turul Pelisorului a durat poate putin peste o ora, timp nu chiar sufficient sa inmagazinezi toate informatiile ghidului si sa intelegi pe deplin toate ideile reginei Maria atunci cand a decorat acest castel.
Dar am plecat de acolo incantat de tot ce am vazut si multumit ca avem cu ce sa ne mandrim in fata turistilor straini.
Trimis de vlado2 in 18.08.13 18:33:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.35967500 N, 25.54173700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 1000 – Castelul Pelișor, reședința secundară de pe cele 1000 de hectare — scris în 19.09.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Minisejur la Sinaia: 3/3 Castelul Peleş din 1990 şi până în zilele noastre — scris în 04.10.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Minisejur la Sinaia: 3/2 Castelul Peles în perioada comunistă (1948-1989) — scris în 30.09.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Minisejur la Sinaia: 3/1 Castelul Peleş până în 1948 — scris în 25.09.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Castelul Pelisor — scris în 09.08.22 de dc.cc din ARAD - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Un sejur nemaipomenit — scris în 09.08.22 de dc.cc din ARAD - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Castelul Pelisor, darul regelui Carol I pentru principii mostenitori Ferdinand si Maria — scris în 06.04.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ