GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Expozitia temporara "Casele de vis ale Reginei Maria - Castelul Balcic" deschisa pina astazi, 18 august 2013, m-a facut ieri sa imi indrept pasii (pentru a cata oara?) catre Sinaia. Fiind mare admirator al domeniului de la Balcic (vezi impresii) , nu am putut rata aceasta expozitie si desigur sansa de a revedea (cu mare placere) Muzeul Castelului Peles si Pelisorul.
Expozitia este deschisa (sau mai bine spus, a fost deschisa) in incinta Muzeului Castelul Peles, la parter, intr-un loc destul de micut si si-a propus sa reconstruiasca unele dintre camerele de la Castelul Balcic dar si atmosfera acelui loc.
In prima camera am gasit cateva scaune de gradina si fotografii ale acelor vremuri aduse de la Balcic, „ultimul si cel mai exotic” palat al reginei Maria. Poate impresionant este dormitorul Reginei Maria tocmai prin simplitatea decorarii. Am gasit aici un mic pat inconjurat de mai multe candele, icoane si obiecte persane. Dar foarte mult mi-a placut Brasero, un obiect ornamental din lemn de stajar, alama si arama fabricat in atelierele orientale si pe care chiar il mai remarcasem in cateva poze facute la Balcic.
Urmeaza o camera ce incearca sa redea atmosfera din sufrageria de le Balcic, o camera in care am gasit o masa pregatita parca pentru cina regala. Undeva, intr-o parte, se afla un scrin pe care erau asezate obiecte de argint folosite probabil pentru servirea ceaiului sau a cafelei.
Pe partea opusa "sufrageriei", in aceiasi incapere, se afla salonul Principelui Nicolae, o camera incarcata atat de obiecte traditionale romanesti dar si de piese orientale sau de alta origine.
Ultima camera ofera o atmosfera mai intima, prin lipsa luminii, tocmai pentru a reda o particica din atmosfera Capelei Stella Maris de la Balcic, locul in care inima Reginei Maria s-a aflat o perioada conform dorintei ei. Dorinta ei de fapt a fost sa se odihneasca pentru totdeauna acolo si nu voi intelege niciodata de ce acest lucru nu se intampla.
In aceasta camera am gasit, pe linga altele, caseta in care s-a pastrat (intr-o alta caseta) inima Reginei Maria. Caseta apartine Muzeului National de Arta, iar pentru aceasta expozitie a fost imprumutata Muzeului Castelul Peles. Caseta are in cele patru colturi patru statuete ce reprezinta credinta, curajul, caritatea si pietatea. Caseta a fost comandata de catre Eufosina Catargiu la Casa Froment-Meurice din Paris si a fost daruita Principesei Maria de catre "Doamnele romane" cu ocazia casatoriei ei cu Principele Ferdinand. Conform dorintei Reginei, caseta a fost folosita pentru a adaposti o alta caseta de argint ce continea inima sa. A fost depusa la biserica Palatului Cotroceni, iar apoi in Capella Stella Maris de la Balcic. Principesa Ileana a adus aceasta caseta la Bran in anul 1940.
Expozitia a fost una interesanta chiar daca nu dureaza mai mult de 20 de minute sa o vizitezi (asta daca vrei sa privesti fiecare obiect in parte). Pretul de intrare mi s-a parut unul simbolic - 6 ron. Am plecat de acolo, recunosc, un pic dezamagit datorita faptului ca ma asteptam sa vad mult mai multe lucruri insa, asa cum ni s-a explicat, lipsa spatiului de expunere a fost unul dintre motive. Eu sper ca motivul principal sa nu fie acela ca mare parte dintre obiectele de la Balcic "s-au pierdut" prin diverse case particulare.
Inaintea Expozitiei Casele de vis ale Reginei Maria - Castelul Balcic a avut loc o alta ce a cuprins obiectele de la Castelul Bran. Cu siguranta aceste expozitii se vor redeschide si nu pot decat sa va sfatuiesc sa urmariti programul expozitional al Muzeului Castelul Peles si sa nu ratati expozitiile.
Este si o ocazie in plus sa vizitati Castelul Peles si Pelisorul.
Trimis de vlado2 in 18.08.13 16:10:07
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.35967500 N, 25.54173700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 1000 – Castelul Pelișor, reședința secundară de pe cele 1000 de hectare — scris în 19.09.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Minisejur la Sinaia: 3/3 Castelul Peleş din 1990 şi până în zilele noastre — scris în 04.10.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Minisejur la Sinaia: 3/2 Castelul Peles în perioada comunistă (1948-1989) — scris în 30.09.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Minisejur la Sinaia: 3/1 Castelul Peleş până în 1948 — scris în 25.09.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Castelul Pelisor — scris în 09.08.22 de dc.cc din ARAD - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Un sejur nemaipomenit — scris în 09.08.22 de dc.cc din ARAD - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Castelul Pelisor, darul regelui Carol I pentru principii mostenitori Ferdinand si Maria — scris în 06.04.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ