ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Câmpina
ÎNSCRIS: 21.09.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 3 nopți
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Telefoanele surdo-mute

Ilustrație video-muzicală
Butterfly Tea - Heart of medieval


TIPĂREȘTE

Putina istorie

“Demult, demult, inca din zorii civilizatiei noastre au existat oameni care au indragit acest loc minunat, ciudat, frumos, salbatic…. si s-au stabilit aici, intemeind primele asezaminte preistorice, astfel incit primele urme ale existentei umane in aceasta zona dateaza din epoca neolitica. Aceasta zona a Muntilor Trascaului, recunoscuta pe mapamond ca fiind regiunea cu cea mai mare densitate de pesteri pe unitate de suprafata, a oferit conditii ideale de viata in perioadele dure ale glaciatiunilor, care, printr-un fericit dar al zeilor, nu au cuprins in teribila calota de gheata si lantul carpatin, ramanand astfel singura regiune propice dezvoltarii civilizatiei umane.

Parasind pesterile in cautarea luminii si caldurii, oamenii au descoperit acest loc ideal ca pozitie defensiva in fata urgiilor naturii si lacomiei navalitorilor si au construit aceasta fortareata locuita de stramosii nostri daci - dupa cum atesta mormintele lor asezate pe crestele din jur - continuand apoi sa fie pavaza la granitele voievodatelor si mai tirziu a provinciilor romanesti, localitatea fiind atestata documentar din anul 1342-1343 intr-un fragment de insemnare a unui raport catre voievodul Ladislau.

In decursul zbuciumatei istorii a bogatului si frumosului Ardeal a existat si o lunga perioada de asuprire din partea cotropitorilor straini care au folosit acest castel romanesc drept baza militara la granita cu patria mama determinind astfel participarea locuitorilor acestor meleaguri la rascoala lui Horea, Closca si Crisan, la revolutia din 1848, la Unirea din 1918.

Cu multa intirziere, istoria si-a corectat greselile si cand Ardealul ne-a fost redat noua ca si stapinitori de drept istoria castelului cunoaste o perioada de maxima inflorire slujind armatei romane ca una dintre cele mai cunoscute cazarme ale bravilor vanatori de munte, tabara de antrenament dar si punct strategic de aparare a gliei stramosesti.

Necrutator, Al Doilea Razboi Mondial a transformat mandrul castel in ruine dar dupa trecerea urgiei, frumusetea cladirii si a locului au constituit puternic imbold de reconstructie din partea oficialitatilor vremii care i-au redat partial aspectul initial. ”

Ce bine e sa ai prieteni! Si …cel mai bine e sa ai prieteni care sarbatoresc diverse evenimente din viata lor in asemenea locuri minunate.

La mai putin de zece minute de mers cu masina din Aiud catre Cabana Buru, am descoperit un superb castel intr-un loc de poveste de existenta caruia n-am stiut nimic: spectaculoasele chei ale Valisoarei. Mergeti incet si cu atentie, dupa Poiana Aiudului la cativa km, Castelul se vede bine din sosea dar intrarea este un drum ingust pietruit destul de usor de ratat.

Am “furat” mai sus cateva date despre Pensiunea Castel Templul Cavalerilor, de pe site-ul lor, in ideea de a va introduce cat de putin in atmosfera incarcata de istorie a acestui loc.

Bine... si pentru ca iar n-am numarat pernele, prosoapele sau frunzele din salata asa ca m-am gandit sa mai scriu si altceva.

Putina realitate

Aceeasi constructie, acum refacuta si modernizata, a fost punct de vama al Imperiului Austro-Ungar si cazarma militara romaneasca intre cele doua razboaie mondiale. Acum este o pensiune de trei stele care a pastrat prin materialele de constructie folosite, crenelurile, turnurile si combinatia reusita de fier forjat si lemn si decorul interior cu halebarde si blazoane “aerul” unui castel medieval.

Neasteptat, intr-un asemenea loc izolat Castelul dispune de toate conditiile unui spatiu de cazare si de luat masa modern:

- incalzire centrala – am avut apa calda permanent

- camere dotate cu plasma TV si minibar – 14 la numar deocamdata dar am zarit ca se lucreaza din greu la o alta aripa a Castelului asa ca vor fi mai multe - in fiecare camera, dupa cum ne-au spus si prietenii, aveam receptoare satelit si la TV nenumarate programe; Noi am stat la etajul 3, nu am avut balcon dar la fereastra am avut tot timpul un grup de porumbei si un versant de munte plin de verdeata. Unul dintre prieteni a lasat geamul deschis si a gasit un porumbel speriat in camera.

-baie cu dus in fiecare camera – Mi-a placut tare mult baia …lemn si fier forjat ca in toata pensiunea de altfel cu obiecte sanitare de calitate iar peretii erau imbracati in piatra cioplita lacuita. Dusul nu are cadita, baia este asa zisa”camera uda” iar apa se scurge in mijlocul ei printr-o scurgere. In dreptul dusului este pus un covoras de cauciuc. Am avut sapun, sampon si gel de dus in pliculete si cascute de dus. Toate asezate cu gust intr-un ciubar in miniatura din lemn.

- usi cu sistem de inchidere cu cartele magnetice;

- restaurant cu plasma TV, internet wireless, semineu- Ne-am “spalat pe dinti” cu ceva palinca de la primele ore ale diminetii ca doar asa ne-au spus gazdele ca trebuie pastrat spiritul locului. Am vazut pe plasma imensa din restaurant spectacolul de deschidere al Jocurilor Olimpice de la Londra, am savurat cu mare placere (printre multe alte bunatati) slanina cu ceapa mai ales ca acum invatasem ca e o mare diferenta intre slanina si sunca. Am avut apoi la mesele de pranz ciorba de pui si de vacuta la alegere. Eu am intrebat”care din ele este mai acra? ”si mi s-a raspuns: ”……. va aduc imediat si niste otet “. Erau dulci si drese cu multa smantana.

Intr-o dimineata am avut o combinatie inedita in niste castronele: smantana cu branza rasa si cu bucatele de sunca taiata cubulete mici. In rest, aproape toate felurile de mancare mi-au amintit de cele gatite de bunica din Sebes. Inclusiv niste pancove. Ce dor imi era…

-parcare- Nu-i foarte mare cea din fata pensiunii dar drumul care urca din sosea catre castel poate fi folosit cu succes ca si parcare asa cum am facut si noi.

- curte cu foisor - Aveti idée cum e sa stai in toiul noptii cu un pahar de vin bun alaturi de prieteni in foisorul Castelului asezat intre creste de munti si dealuri si sa admiri luna? Era atat de liniste ca ne auzeam inghititurile.

- gratar -Probat din greu cu fripturi, carnati si mici .

- loc de joaca pentru copii- Pai pe pajistile alea din jur parca ar fi pacat sa pui tobogane sau mai stiu eu ce. Florile din pajisti, cateva oite si capite cu fan nu ajung ca décor?

- sala de conferinte cu toate dotarile, capacitate in jur de 50 de persoane - sala pe care am si folosit-o cand am stat seara tarziu la un film. Pe pereti sunt agatate halebarde si blazoane cavaleresti iar mobilierul este din lemn baituit si lacuit.

Ce am mai facut noi in cele doua zile petrecute acolo in afara de mancat si baut? Ne-am lasat neuronii sa zburde in libertate, am ras in hohote de telefoanele de pe mese surde si mute pe post de suporti de servetele sau paine dar prezente langa farfurii dintr-o aberanta necesitate. Am bantuit prin imprejurimi pe dealuri si creste, ne-am imbarcat intr-o dimineata in masina noi fetele si vreo doi trei copii si am ajuns in 35 de minute la Salina Turda despre care povestim alta data, ne-am intors din Turda prin Buru si am vizitat Manastirea Rameti trecand prin Cheile Valisoarei prin niste peisaje selenare parca.

Daca nu eram asa obosite dupa coborarea si urcarea sutelor de trepte din Salina Turda (la lift era jale) ne-am fi dus sa vedem Cetatea Aiudului si Cetatea Coltesti, Cheile Turzii si Pestera Scarisoara. Dar asta data viitoare.

Mai mai ca n-as pune poze, atat este de sugestiv turul virtual de pe site www.castel-templul-cavalerilor.ro. Dar pun si poze ca poate ziceti ca N-amfostacolo.

Conectata inca la linistea din Cheile Valisoarei si cu gandul la maicuta de la Manastirea Rameti care ne-a descuiat usa si apoi a stat o ora in picioare doar ca noi sa avem timp sa ne rugam acolo, va invit daca sunteti de acord, la un fel de …. terapie de grup: “Da-ne Doamne minte sa gasim locurile magice din tara noastra unde telefoanele amutesc si porumbeii te trezesc dimineata la ferestre, unde oameni minunati nu lasa sa se piarda vestigii istorice ba chiar le introduc cu mari eforturi in circuitul turistic, da-ne sanatate sa ajungem sa le vedem, da-ne intelepciunea sa ne bucuram sufletul si sa ne linistim mintea la vederea si intelegerea fiecaruia in parte si apoi sa impartasim si altora. ”


[fb]
---
Trimis de TEOANCA in 31.07.12 18:23:51
Validat / Publicat: 31.07.12 19:12:19
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4953 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (TEOANCA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

19 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[31.07.12 19:06:42]
»

Mutat la rubrica "Castel 'Templul Cavalerilor'" (nou-creata pe site).

TEOANCAAUTOR REVIEW
[31.07.12 19:17:50]
»

Wm 13, te rog poate gasesti ceva muzica ce s-ar potrivi creatiei mele de mai sus.

Iti multumesc.

webmaster13
[31.07.12 19:39:54]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

bog68
[31.07.12 20:36:17]
»

La un așa frumos review, de ce doar atât de puține fotografii?

Oricum, felicitări!

TEOANCAAUTOR REVIEW
[31.07.12 21:02:48]
»

Iti multumesc @bog68, poze am facut multe si eu si ceilalti prieteni, pe unele inca nu le-am primit dar m-am grabit sa scriu sa nu uit cate ceva iar in celelalte sunt persoane pe care nu le pot "publica"pe internet fara acordul lor. Multe sunt poze de grup cu Castelul.

Apoi am considerat ca pozele de pe site-ul pensiunii si turul virtual sunt superbe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MCM
[31.07.12 21:36:33]
»

draga mea, ce suflet frumos ai si cat de minunat reusesti, prin vorbe si imagini, sa ne arati acest lucru. BRAVO!

Indemnul de la sfarsit este... este!

Cand eram mici si ne alegeam cele mai mari numere, intotdeauna spuneam un infinit de infinituri. Asa ca un infinit de infinituri de multumiri, pt ca de puncte mi s-ar parea prea pragmatic dupa asa cuvinte frumoase.

PS ce sunt pancovele?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Gabise
[31.07.12 22:10:04]
»

Foarte frumos scris! Si mie mi-e dor de pancovele bunicii a caror gust nu le- am mai regasit...

Gabise
[31.07.12 22:13:04]
»

@MCM: Pancovele sunt gogosi. Sunt desertul cu care am crescut la bunici... M-a lovit melancolia

zapacitu
[31.07.12 23:51:44]
»

Zanganit de armuri masive,

Fosnete de rochii involte,

Cavaleri fara motive,

Si domnite dezinvolte,

Cavalcade si turniruri,

Sulite si halebarde,

Menuete si claviruri,

Din Ev Mediu sunt stindarde.

Tarrr... desteptarea... inapoi la prezent, ai visat destul... Asa am interpretat eu povestioara, mi-a deschis apetitul de un „ Ivanhoe” din '52, cu Robert Taylor, Elizabeth Taylor si Joan Fontaine.

Saru’mana!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
TEOANCAAUTOR REVIEW
[01.08.12 07:23:02]
»

Buna dimineata prieteni.

MCM, am lasat raspunsul pe dimineata, aseara dupa ce am citit ecoul tau eram atat de emotionata ca m-am gandit sa mai stau un pic ca cine stie ce scriu...

Asta mi-a inspirat mie locul acela magic.

Iti multumesc.

@Gabise, tata spunea "pancove"la orice coca prajita in ulei chiar si cu umplutura de orice fel.

Castelul nu-i asa departe de Oradea, daca dai o fuga ai sa vezi si simti de ce am scris asa.

Iti multumesc.

@zapacitu

Dupa zilele acelea magice, in masina la intoarcere exact asa ne-am trezit si noi la realitate. Eram patru in masina si, dupa o curba au inceput sa taraie, sa tiuie si sa piuie prin genti si buzunare telefoanele care inviasera brusc si ne readuceau la realitate. Aveau de recuperat trei zile fara semnal.

Ne intorceam acasa...

Iti multumesc pentru poezie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
santana*
[01.08.12 10:28:14]
»

Ne-am “spalat pe dinti”

Aceste cuvinte mă doare! Te rog, dragă Anca, să precizezi şi sursa de unde ai învăţat expresia asta minunată cu igiena matinală. Dar dacă ai trecut la metale grele, cred că ar fi cazul să ne împrietenim degrabă. Cunosc multe tehnici de genu...

Flaviu
[01.08.12 11:00:02]
»

@Teoanca

Draga Anca, cam mult a trebuit sa astept dupa un review care sa-mi mearga la inima asa cum ti-a ajuns tie palinca-n sufletel dis-de -dimineata.

Dupa chermezele nocturne din foisor si dupa o asemenea igiena orala matinala, mi se pare absolut fireasca vizita la Manastirea Rameti si astept cu nerabdare un review separat despre acel minunat loc de rugaciune si adanca meditatie.

O zi minunata iti doresc si cat mai multe vizite in Ardeal!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TEOANCAAUTOR REVIEW
[01.08.12 11:34:34]
»

Flaviu, te rog explica-i tu prietenului santana cum e cu "spalatul pe dinti" cu palinca la prima ora, din cate am vazut pe acolo baietii din Ardeal invata asta la varste fragede.

Pe mine... nu va bazati, sunt inca la categoria incepatori, dupa prima inghititura nu ma mai asculta picioarele... uneori mi-e necaz ca mi-ar prinde bine sa mai vad "la vie en rose".

Cat despre rugaciune si meditatie, hm... unele pareri sustin ca ai spiritul mult mai liber si este mult mai usor asa lipsit de inhibitii. Intr-o oarecare masura desigur.

Si uite cum palinca matinala din povestea mea a readus in ecouri doua celebre nume din AFA: @santana si @Flaviu.

Bine ati revenit prieteni!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MCM
[01.08.12 12:53:00]
»

@TEOANCA: Ceea ce inseamna ca prietenii nu "doarme". Quod erat demonstrandum si alte vorbe de'astea valoroase si profunde

AndreeaG
[06.08.12 18:21:46]
»

Am "inghitit" rw-ul asa... "pe nemestecate", fara palinca O sa revin sa-l citesc mai cu atentie, dar am fugit repede la site si turul virtual m-a cucerit pe deplin, se trece pe lista neaparat

Felicitari pentru prieteni, tineti-i aproape!

Noi... multumim, mai ales, pt partea cu "impartasim si altora"!

Da'... am si eu un pitic aglomerat era?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
TEOANCAAUTOR REVIEW
[06.08.12 20:09:10]
»

Pai sa linistim piticul Andreea draga.

Am fost un grup care a ocupat toate camerele Castelului. N-as crede ca in restul timpului sa fie aglomerat, camerele sunt gata doar intr-o aripa iar la restul se lucreaza. Suni inainte si vezi exact daca sunt ori ba libere.

Sambata seara ne-am trezit in restaurant cu o mireasa furata de undeva de prin Aiud impreuna cu toata echipa de fotografi. Am facut poze cu ea iar ea a facut multe poze in decorurile de acolo.

Deci locul este destul de cunoscut prin zona desi n-ai zice...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
igor*
[25.07.14 17:52:42]
»

@TEOANCA: prietene se vede ca esti din Alba ca prea lauzi chestia aia de doi lei si nu mai spune de mincare ca sint praf apropo un foisor si doua ciorbe le gasesti oriunde asa ca lasa vrajeala si spune crunta realitate ca sa nu te injure oamenii care au nesansa sa ajunga laCASTELUL CAVALERILOR

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
TEOANCAAUTOR REVIEW
[25.07.14 18:43:21]
»

Prietene, stii cu siguranta ca exceptand ciorbele care te asigur ca au fost foarte bune, fiecare dintre noi are propria perceptie asupra aveluiasi lucru. Cat despre injuraturi... fiecare face ce poate... Ce stie mai bine. Si m-am gandit mai bine. Nu suntem prieteni.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[20.02.15 12:11:20]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AndreeaG, bog68, Flaviu, Gabise, igor*, MCM, TEOANCA, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂCastel Templul Cavalerilor [Vălișoara]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.6941289901733 sec
    ecranul dvs: 1 x 1