GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am fost de mai multe ori in excursie, sau drumetie, in zona Moieciu si de fiecare data nu am putut sa nu ma opresc si sa admir un loc pe langa care multi trec nepasatori sau neatenti la frumusetea lui. E adevarat ca din viteza masinii, daca nu stii de existenta lui, ai toate sansele sa treci, fara sa-l vezi.
La iesirea din Moeciu de Jos spre Moeciu de Sus, pe partea stanga a raului Turcului (in sensul sau scurgere) sau pe partea dreapta a drumului intalnim un mic colt de rai: este cascada La Chisatoare.
Si pentru ca padurea verde care insoteste pe ambele parti drumul spre Moieciu de Sus, raul Turcului, care insoteste acelasi drum pana dincolo de iesirea din Moieciu de Sus, vegetatia superba si foarte colorata pe care o intalnim, toate acestea nu erau de-ajuns, era nevoie in acest loc si de o cascada care sa i confere locului o anume unicitate. Paraiasul care coboara linistit din munte incearca sa ajunga in raul Turcului si pentru ca muntele se termina brusc dupa o patura de muschi prin care se strecoara, prefera scurtatura peretelui de circa 15 m inaltime din tuf calcaros si ne ofera un spectacol deosebit de sunet si lumina. De altfel, comform spuselor localnicilor, sunetul apei care coboara din munte da si numele cascadei (chis, chis, ...)
Fenomenul de formare a cascadei este unul original, nemaintalnit (dupa spusele localnicilor). Depunerile de carbonat de calciu sub forma de travertin, care insotesc curgerea apei prin pulverizare conduc la crearea acestei minuni a naturii.
Nu treceti nepasatori pe langa aceasta minunatie a naturii! Opriti-va, macar un sfert de ora, admirati-o, dupa care stati si ascultati-o, admirand in acelasi timp vegetatia dimprejur. Veti simti ca susurul apei care cade in cascada si apoi isi continua drumul la vale, va va genera o stare de liniste, care va dura. Daca sunteti in Moieciu, o drumetie, pe jos, cativa kilometri, de la Moieciu de Jos la fratele sau de Sus si invers va va odihni mai mult decat o plimbare cu masina. Aceasta drumetie este accesibila tuturor varstelor, chiar si celor care se plang de mersul pe jos.
De curand (in anul 2012) cascada a foste declarata rezervatie bio- geologica. Pana la declararea rezervatiei accesul la cascada era mai mult vizual, raul Turcului fiind destul de greu de traversat prin apa. Pentru a facilita accesul la cascada s-a construit un frumos pod de lemn care traverseaza raul in dreptul cascadei. Sper ca aceasta facilitate sa nu constituie, ca in alte locuri, motiv pentru degradarea acestei minunatii naturale.
Daca noi ne-am bucurat, alaturi de copiii nostri, de cascada, sa le dam voie si altora, acum sau peste zeci de ani, sa admire cascada la Chisatoare.
Trimis de liviu49 in 08.12.17 06:03:46
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MOIECIU.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (liviu49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Cascada La Chișătoare, MOIECIU" (nou-creată pe sait)
@webmasterX: Mama, ce tare sunt!!! Se inaugureaza o rubrica noua datorita unui articol de-al meu.
Trebuie sa am grija sa nu devin increzut!
Multumiri!
@liviu49: Sa va urmez exemplul, daca nu am aut primul vot, macar primul ecou sa-l am (autorul nu se pune). Ma bucur ca incet, incet descoperim noi locuri atat de frumoase.
Locul prezentat aici este chiar deosebit si era pacat sa nu ne bucuram de el.
Cu riscul de a deveni increzut va mai astept cu astel de locuri minunate, astfel poate ne stabilim si noi ceilalti noi destinatii.
Felicitari, votat cu mare drag
@mishu: Sa stii ca locul acesta, desi unora s-ar putea sa nu li se para ceva deosebit, in august 2012, i-a facut pe prietenii cu care eram in excursie si prin Moieciu sa-mi aduca aminte ca de-abia am plecat din Moieciu si mai avem destule de vizitat. Ma asezasem pe o piatra si ramasesem lipit de ea, uitandu-ma la cascada, ca nu-mi mai venea sa mai plec de acolo.
Cate-odata dai de locuri pe langa care ai trecut de multe ori, dar nu ai reusit sa-ti dai seama cat sunt de frumos.
Uite d-asta sunt eu bolnav de natura, in general si de munte in special.
Numai bine si calatorii placute!
@ioan marinescu: Multumesc mult, mai ales ca cele scrise apartin unui iubitor de natura.
@liviu49: Vazut! Citit, placut, votat!
Sa speram ca natura va fi respectata si va mai exista Chisatoarea si peste ceva ani!
@Zoazore: Zana, la ora aia aveam alte preocupari, decat sa umblu calator pe AFA. Dupa terminarea unei semifinale de snooker, am infipt... cornul in perna, fara nefasta si m-am trezit, tot fara nefasta, dimineata cand se cracana de ziua.
Repede spalat, pieptanat, imbracat, luat sarsanaua si la Piata, adunarea. A urmat apoi a doua runda de cumparaturi la Mega, am deschis calculatorul si am luat-o de sus in jos la citit ecouri.
Multumiturile mele pentru "Vazut! Citit, placut, votat! Am incheiat citatul.
Numai bine si calatorii placute!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2021 La Chişătoare — scris în 26.09.22 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Cascada La Chisatoare — scris în 09.07.14 de ked din BUCURESTI - RECOMANDĂ